Amazon написа: ↑23 Юли 2026, 19:04
Предполгам имаш предвид F-15EX, и да, за разлика от Су-57 той няма абсорбиращи покрития. Обаче от това което съм чел и преди и сега, стелта на Су-57 е силно условен, и се предполага, че е на порядък (6-10 пъти) по-видим от Ф-22/35. Също така имал намалена видимост в доста тесни ъгли в предната полусфера. Срещал съм дори крайни изказвания от бивш инженер работил по F-117: "Тия изобщо не знаят какво правят!". Някакъв стелт със сигурност има, обаче това е самолет с размера на 8 етажен блок с два входа - малко не е достатъчно. Срещал съм оценки от експерти, че реално има RCS колкото F-18E (което никак не е лошо за такова чудовище).
Писах QA, защото ми се върти в главата, че това, а не EX е ултимативната версия на F-15, но е възможно и да греша. Така или иначе, идеята ми е, че за руските ВКС, Су-57 играе ролята на многоцелеви стелт самолет, с който се допълват техните изтребители 4-то поколение по аналогия на комбинацията F-35 / F-15 / F-16. Чел съм и аз доста статии по въпроса и в крайна сметка може само да гадаем, но въпреки всичко ми се струва, че можем да направим няколко разумни предположения:
- Стелт технологиите не са нещо особено ново - още преди края на студената война са оповестени F-117 и B-2, през 90-те години са оповестени F-22 и F-35. Към момента, когато започва работата по ПАК-ФА има доста информация, която е публично достъпна както за общите принципи, така и за решенията, чисто откъм гледна точка на дизайн, които очевидно работят за американските ВВС. Вярно е, че Су-57 е първият стелт изтребител, който правят Сухой, но пък имат предимството, че не са първи в тази област и могат да видят какво са правили другите преди тях.
- Очевидно в проектирането на Су-57 са приложени редица мерки за намаляване на радарната забележимост. Сухой от друга страна имат огромен опит в проектирането на самолети, така че чисто логически ми е трудно да приема, че не могат да проектират самолет, който да бъде с ниска радарна забележимост. Имат опит, материална база, тестови полигони, а към този период вече и достъп до суперкомпютри, на които могат да правят каквито трябва симулации. Да не говорим, че ако толкова беше трудно, можеха да реферират към опита на конкуренцията и да направят нещо подобно, което ако сложиш измежду серия от снимки на F-22, много хора може и да не им направи впечатление. Но не са го направили и Су-57 е доста оригинален дизайн и прочит на това как трябва да изглежда един многоцелеви самолет 5-то поколение. В този ред на мисли, компромисите в дизайна на Су-57, според мен не са в посока висока маневреност (така или иначе редовите руски пилоти не изучват нещата, които се показват по авиошоута от специлизирани пилоти), а в посока големите централни отделения за оръжия, което най-вероятно идва от изискванията на руските ВКС за многоцелеви самолет, а не за фокусиран изтребител. За това и правя сравнение срещу F-35 основно, а не срещу F-22. В този ред на мисли, ми е много интересно Dassault като представят техния изтребител от следващо поколение дали няма да следва подобна схема предвид изискванията на френските ВВС да може да се носи голяма крилата ракета (ASN4G) във вътрешните отделения.
- Според мен огромна част от анализите в интернет пространството се фокусират върху разликите между Су-57 и F-22 / F-35 и автоматично се приема, че там където са взели други решения, очевидно това е неправилно, което за мен е доста смело допускане. Например отбелязва се като недостатък, че Су-57 има кръгли сопла, но не се отчита, че пък за сметка на това има много по-малки вертикални стабилизатори от F-22, което 100% донякъде компенсира по-голямото отражение. Или пък се фокусира върху това, че въздухозаборниците не прикриват на 100% двигателя, но не се отчита, че например и YF-23 използва подобен дизайн (има снимки в интернет, където се вижда директно през въздухозаборника на YF-23 какво има отзад, понеже е с демонтиран двигател), а той също е отговарял на изискванията за стелт на ATF конкурса и дори има слухове, че е бил с по-ниска радарна забележимост от YF-22. Пак правя препратка с КААН - компания с много по-малък опит прави почти пълно копие на F-22, докато компания с доста по-голям опит в лицето на Сухой прави оригинално решение.
На база на всичко това, мисля, че е разумно да се предположи, че Су-57 има ниска радарна забележимост. Със сигурност не на нивото на F-22, но много по-близо до тях, отколкото до класическите изтребители 4-то поколение. Все пак, ако се сравнява един самолет 4-то поколение накичен с бомби, контейнери и резервоари с примерно 15-20 m
2 радарно отражение и Су-57 от новите производствени серии с абсорбиращо покритие, вътрешни отделения за оръжие и цялостна форма на планера ориентирана към ниска забележимост (а, до колкото разбирам вече се използват и радарни блокери във въздухозаборника), то ми се струва логично, че Су-57 би трябвало да може успешно да изпълнява тази роля, която изпълнява и F-35 - да се промъква в отбраната на противника, използвайки по-ниската си радарна забележимост и да удря ключови цели. До колкото разбирам Су-57 се използва активно в Украйна, където има микс от доста сериозно ПВО - С-300, Патриот, NASAMS, IRIS-T и SAMP/T и го използват точно за поразяване на ключови цели с X-69, което изглежда е основното му ударно оръжие.
Другото, което трябва да се има предвид е, че далечината на откриване на цел се влияе на корен на 4-та степен от неговото радарно отражение. С други думи, дори Су-57 да има например 10 пъти по-голямо отражение от F-35, ще бъде открит на около 80% по-голямо разстояние, а ако има 100 пъти по-голямо радарно отражение, ще бъде открит на около 3 пъти по-голямо разстояние. Тези цифри могат да изглеждат големи, но в реалната практика, ако даден радар ще открие F-35 например на 20 километра, ако Су-57 има например 10 пъти по-голямо отражение, ще бъде открит на около 30 километра, което не е чак такава разлика. А ако има 100 пъти по-голямо отражение, ще бъде открит на около 60 км, което пак не е особено добро постижение, предвид, че има планиращи авиобомби с обсег над 100 км, антирадиационни ракети с обсег около 150 км и ракети въздух въздух с обсег около 200 км.
Или с други думи, идеята ми е, че аз поставям в една категория самолетите, които целенасочено изначално в дизайна им е заложена много ниска радарна забележимост и всички останали и смятам, че има огромна разлика между тях. Су-57 може да има много пъти по-голяма радарна забележимост от F-22/F-35, но пак да бъде много по-близо до тях, отколкото до класически самолет 4-то поколение окичен като коледна елха. Съответно разликата е дали ще бъде открит на 20-30-40-50 или дори 100 км, но на разстояние по-ниско от обсега на собствените му оръжия или на 400-500 км. Или влиянието на стелт технологиите е толкова голямо, че дори най-посредственият самолет, който да е построен около тези технологии да има огромно предимство спрямо най-добрия класически самолет 4-то поколение. Естествено тук става дума за сравнение на самолети 1 срещу един, ако се гледа цялостно дадена система, може и нещата да са по-различни. Например в едно интервю, което четох за предстоящия стандарт F5 на Рафал, който се разработва и ще набляга много на работа са колаборативни бойни самолети, от Dassault бяха излезли с твърдение, че Рафал + Неврон ще може да се справи с противник като F-35, което на мен лично ми се струва като много смело твърдение.
Чел съм много подобни статии през годините. Но съм убеден, че който знае не пише и не говори по въпроса. Дори само да кажеш на противника ти ясно, че тяхното решение на технически проблем е неправилно е сериозна помощ и тези неща си се цензурират - например си спомням преди време в един от форумите в редит, където се обсъждат атомни оръжия как модераторите излязоха с тема да напомнят на хората да внимават какво пишат, защото от министерството на енергетиката на САЩ са се свързали с тях да премахнат някои публикации. Самите статии съдържат прекалено много спекулации (както и моя пост по-горе) защото конкретна, проверена информация просто няма или е изключително малко. Ще си позволя да цитирам една от статиите, които си постнал:
The Su-57 program is not too different. The goal was to modify an existing airframe (Su-27) to maximise RCS-reduction without having to design a new airframe from scratch. This is evident from Sukhoi Design Bureau not adding basic things like Serpentine intakes which are critical for achieving serious LO signature. In essence Su-57 in many ways is similar to US Navy’s F-18 Super Hornet program. It’s what you do when you’re on a really tight budget
За мен да се опише Су-57 като модификация на планера на Су-27 с цел намаляване на радарната забележимост е просто несериозно.
Сравнението с F-18E също е несериозно - най-малко освен, че са чисти спекулации, се прави сравнение спрямо F-18Е без нищо окачено, което не е реален сценарий.
Да подчертая - не го пиша това като привърженик на руснаците, по-скоро имам интерес чисто като техниката и Су-57 ми е един от особено интересните самолети поради оригиналното решение. Според мен такъв самолет (както и J-20) е много по-интересен от сравнително "безопасни" решения като например KAAN, J-35 или KF-21.
Су-75 също е интересен проект за мен, понеже той не е по заявка на ВКС, а е инициатива на Сухой, с други думи отразява тяхното разбиране за модерен самолет 5-то поколение без да е обременен от изискванията на руските ВКС, които може би не са с най-добрата преценка.