Военна авиация ⇒ Су-57

Модератори: Sharana, Amazon

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Украйна

Мнение от Океан » 22 Юли 2026, 23:02

Amazon написа: ↑
22 Юли 2026, 16:34
Океан написа: ↑
22 Юли 2026, 14:40
Иначе, Су-57 аз не бих го подценявал - да, има много детски болести и качеството на изработката поне в началото не беше много добре, но си е много сериозна и многоцелева машина и има индикации, че (макар и доста внимателно) се ползва активно в Украйна. За мен това технологично е криво-ляво руският еквивалент на F-35, предвид, че Су-57 е многоцелеви и изглежда в дизайна са търсели по-скоро разумни компромиси, отколкото ултимативни възможности въздух/въздух на всяка цена, както при F-22. Аз мисля, че лека полека ще му отстранят проблемите и ще стане доста добър самолет, но е показателно, че те едва сега стигат на някакво ниво, което е сравнимо с американската авиация отпреди 20 и повече години (2006 г. за F-35, 1996 г. за F-22). И генерално, според мен в руските ВКС проблемът е много повече в човешките ресурси, отколкото в технологичните ресурси (не че и там няма сериозни проблеми).
Не го виждам като еквивалент на F-22/35, които са изградени около сензорите си, ситуационната увереност, работа в мрежа, разнообразно управляемо въоръжение, и ниска забележимост. Су-57 е изграден около авиошоутата. Не виждам с какво толкова е по-добър от Су-35, за да си заслужава тройно по-високата цена. При обявената fly-away cost за Индия от 200 милиона преди 10 години, не искам дори да спекулирам това на колко Су-30СМ, с който делят подобни сензори, двигатели, авионика и оръжейни пакети се равнява. Те не случайно руснаците са се пренасочили към масовото производство точно на Су-30, а не 35/57.
Въпреки, че по никакъв начин не подкрепям руснаците, не мога да се съглася. По същия начин, по който може да се отвращавам от свинщините на германците във ВСВ, но не мога да отрека качествата например на Bf.109 или други техни машини. Чел съм доста трезви анализи на Су-57, не просто в руските онлайн пространства и, впечатленията ми са, че това е доста добър дизайн. Има си стелт характеристики (да, не на същото ниво като F-22 или F35, но е много по-близо до тях, отколкото например до F-15), особено с абсорбиращото покритие, което най-новите образци вече ползват, има широк набор управляемо въоръжение, включително крилата ракета, която може да носи във вътрешните отсеци и въобще компановката му с 2 големи отделения между двигателите мисля, че е доста удачна. За взаимодействието с колаборативни бойни безпилотни самолети, например, това мисля, че при Су-57 е заложено изначално, докато при F-22 и F-35 е доработка.

Това, с което си заслужава повече от Су-35 е същото, с което F-22 и F-35 си заслужават повече от F-15QA или F-16 Block 70, при положение, че и при тях голяма част от технологиите се припокриват, а именно стелт. Естествено няма как да знаем, колко точно Су-57 е стелт, но повечето анализи, които съм чел по темата (не от руски източници) го поставят близо до тях, макар и малко по-зле, но все пак много по-добре от класическите самолети 4-то поколение.

Дали това оправдава разликата в цената е друг въпрос - F-15QA например е много близо до F-35, така че миксът, на който американските ВВС се спират е по-скоро определен от различните компромиси - F-35 може да носи много по-малко във вътрешните си отделения, отколкото F-15.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Су-57

Мнение от Amazon » 22 Юли 2026, 23:39

22 Юли 2026, 14:40
Иначе, Су-57 аз не бих го подценявал - да, има много детски болести и качеството на изработката поне в началото не беше много добре, но си е много сериозна и многоцелева машина и има индикации, че (макар и доста внимателно) се ползва активно в Украйна. За мен това технологично е криво-ляво руският еквивалент на F-35, предвид, че Су-57 е многоцелеви и изглежда в дизайна са търсели по-скоро разумни компромиси, отколкото ултимативни възможности въздух/въздух на всяка цена, както при F-22. Аз мисля, че лека полека ще му отстранят проблемите и ще стане доста добър самолет, но е показателно, че те едва сега стигат на някакво ниво, което е сравнимо с американската авиация отпреди 20 и повече години (2006 г. за F-35, 1996 г. за F-22). И генерално, според мен в руските ВКС проблемът е много повече в човешките ресурси, отколкото в технологичните ресурси (не че и там няма сериозни проблеми).
Не го виждам като еквивалент на F-22/35, които са изградени около сензорите си, ситуационната увереност, работа в мрежа, разнообразно управляемо въоръжение, и ниска забележимост. Су-57 е изграден около авиошоутата. Не виждам с какво толкова е по-добър от Су-35, за да си заслужава тройно по-високата цена. При обявената fly-away cost за Индия от 200 милиона преди 10 години, не искам дори да спекулирам това на колко Су-30СМ, с който делят подобни сензори, двигатели, авионика и оръжейни пакети се равнява. Те не случайно руснаците са се пренасочили към масовото производство точно на Су-30, а не 35/57.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Re: Су-57

Мнение от Amazon » 22 Юли 2026, 23:41

Преместих постовете в нова тема, утре ще пиша какво мисля.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 23 Юли 2026, 19:04

22 Юли 2026, 23:02
Въпреки, че по никакъв начин не подкрепям руснаците, не мога да се съглася. По същия начин, по който може да се отвращавам от свинщините на германците във ВСВ, но не мога да отрека качествата например на Bf.109 или други техни машини. Чел съм доста трезви анализи на Су-57, не просто в руските онлайн пространства и, впечатленията ми са, че това е доста добър дизайн. Има си стелт характеристики (да, не на същото ниво като F-22 или F35, но е много по-близо до тях, отколкото например до F-15), особено с абсорбиращото покритие, което най-новите образци вече ползват, има широк набор управляемо въоръжение, включително крилата ракета, която може да носи във вътрешните отсеци и въобще компановката му с 2 големи отделения между двигателите мисля, че е доста удачна. За взаимодействието с колаборативни бойни безпилотни самолети, например, това мисля, че при Су-57 е заложено изначално, докато при F-22 и F-35 е доработка.

Това, с което си заслужава повече от Су-35 е същото, с което F-22 и F-35 си заслужават повече от F-15QA или F-16 Block 70, при положение, че и при тях голяма част от технологиите се припокриват, а именно стелт. Естествено няма как да знаем, колко точно Су-57 е стелт, но повечето анализи, които съм чел по темата (не от руски източници) го поставят близо до тях, макар и малко по-зле, но все пак много по-добре от класическите самолети 4-то поколение.

Дали това оправдава разликата в цената е друг въпрос - F-15QA например е много близо до F-35, така че миксът, на който американските ВВС се спират е по-скоро определен от различните компромиси - F-35 може да носи много по-малко във вътрешните си отделения, отколкото F-15.
Предполгам имаш предвид F-15EX, и да, за разлика от Су-57 той няма абсорбиращи покрития. Обаче от това което съм чел и преди и сега, стелта на Су-57 е силно условен, и се предполага, че е на порядък (6-10 пъти) по-видим от Ф-22/35. Също така имал намалена видимост в доста тесни ъгли в предната полусфера. Срещал съм дори крайни изказвания от бивш инженер работил по F-117: "Тия изобщо не знаят какво правят!". Някакъв стелт със сигурност има, обаче това е самолет с размера на 8 етажен блок с два входа - малко не е достатъчно. Срещал съм оценки от експерти, че реално има RCS колкото F-18E (което никак не е лошо за такова чудовище).

Вътрешните отсеци са нещо много хубаво - няма спор. И то не само за стелта. Също и концепцията да не се нарушават летателните характеристики за сметка на стелта е интересна (но трябва да се докаже, докато обратната концепция, F-117 вече я е доказал хилядократно).

Та като тегля чертата, не съм сигурен, че малко намаление на RCS, и вътрешни отсеци, си заслужава толкова скъп самолет. Още един плюс на Су-57 е че е изграден от композити, което го прави по-лек от традиционно тежките руски самолети. Според мен руснаците трябва да започнат на празен чертеж, а Су-57 в ограничени бройки, да го използват като тестова база и за поддържане на националното самочувствие.

Намерих някой от статиите:

Тук обясняват защо сравнение с F-22/35 е некоректно:
https://theaviationgeekclub.com/the-su- ... heres-why/

Намерих и сравнението с F-18E:
https://theaviationgeekclub.com/did-you ... -the-f-35/

И обобщение от националният интерес, които по принцип са фенове на руската техника:
https://nationalinterest.org/blog/buzz/ ... all-209286

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 23 Юли 2026, 20:25

трябва да започнат на празен чертеж,
Започнаха преди години - Су-75.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 23 Юли 2026, 21:15

Archer написа: ↑
23 Юли 2026, 20:25
трябва да започнат на празен чертеж,
Започнаха преди години - Су-75.
Виждал съм само снимки на макет. Чел ли си колко са напреднали?

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 24 Юли 2026, 07:10

Чел ли си колко са напреднали?
Строят прототипа.

Пепеляев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Пепеляев » 24 Юли 2026, 11:24

https://dnes.dir.bg/svyat/nay-noviyat-r ... deo-snimki

Абе, тия да не разбиха "спарката" Су-57?

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 24 Юли 2026, 11:29

23 Юли 2026, 19:04
Предполгам имаш предвид F-15EX, и да, за разлика от Су-57 той няма абсорбиращи покрития. Обаче от това което съм чел и преди и сега, стелта на Су-57 е силно условен, и се предполага, че е на порядък (6-10 пъти) по-видим от Ф-22/35. Също така имал намалена видимост в доста тесни ъгли в предната полусфера. Срещал съм дори крайни изказвания от бивш инженер работил по F-117: "Тия изобщо не знаят какво правят!". Някакъв стелт със сигурност има, обаче това е самолет с размера на 8 етажен блок с два входа - малко не е достатъчно. Срещал съм оценки от експерти, че реално има RCS колкото F-18E (което никак не е лошо за такова чудовище).
Писах QA, защото ми се върти в главата, че това, а не EX е ултимативната версия на F-15, но е възможно и да греша. Така или иначе, идеята ми е, че за руските ВКС, Су-57 играе ролята на многоцелеви стелт самолет, с който се допълват техните изтребители 4-то поколение по аналогия на комбинацията F-35 / F-15 / F-16. Чел съм и аз доста статии по въпроса и в крайна сметка може само да гадаем, но въпреки всичко ми се струва, че можем да направим няколко разумни предположения:
  • Стелт технологиите не са нещо особено ново - още преди края на студената война са оповестени F-117 и B-2, през 90-те години са оповестени F-22 и F-35. Към момента, когато започва работата по ПАК-ФА има доста информация, която е публично достъпна както за общите принципи, така и за решенията, чисто откъм гледна точка на дизайн, които очевидно работят за американските ВВС. Вярно е, че Су-57 е първият стелт изтребител, който правят Сухой, но пък имат предимството, че не са първи в тази област и могат да видят какво са правили другите преди тях.
  • Очевидно в проектирането на Су-57 са приложени редица мерки за намаляване на радарната забележимост. Сухой от друга страна имат огромен опит в проектирането на самолети, така че чисто логически ми е трудно да приема, че не могат да проектират самолет, който да бъде с ниска радарна забележимост. Имат опит, материална база, тестови полигони, а към този период вече и достъп до суперкомпютри, на които могат да правят каквито трябва симулации. Да не говорим, че ако толкова беше трудно, можеха да реферират към опита на конкуренцията и да направят нещо подобно, което ако сложиш измежду серия от снимки на F-22, много хора може и да не им направи впечатление. Но не са го направили и Су-57 е доста оригинален дизайн и прочит на това как трябва да изглежда един многоцелеви самолет 5-то поколение. В този ред на мисли, компромисите в дизайна на Су-57, според мен не са в посока висока маневреност (така или иначе редовите руски пилоти не изучват нещата, които се показват по авиошоута от специлизирани пилоти), а в посока големите централни отделения за оръжия, което най-вероятно идва от изискванията на руските ВКС за многоцелеви самолет, а не за фокусиран изтребител. За това и правя сравнение срещу F-35 основно, а не срещу F-22. В този ред на мисли, ми е много интересно Dassault като представят техния изтребител от следващо поколение дали няма да следва подобна схема предвид изискванията на френските ВВС да може да се носи голяма крилата ракета (ASN4G) във вътрешните отделения.
  • Според мен огромна част от анализите в интернет пространството се фокусират върху разликите между Су-57 и F-22 / F-35 и автоматично се приема, че там където са взели други решения, очевидно това е неправилно, което за мен е доста смело допускане. Например отбелязва се като недостатък, че Су-57 има кръгли сопла, но не се отчита, че пък за сметка на това има много по-малки вертикални стабилизатори от F-22, което 100% донякъде компенсира по-голямото отражение. Или пък се фокусира върху това, че въздухозаборниците не прикриват на 100% двигателя, но не се отчита, че например и YF-23 използва подобен дизайн (има снимки в интернет, където се вижда директно през въздухозаборника на YF-23 какво има отзад, понеже е с демонтиран двигател), а той също е отговарял на изискванията за стелт на ATF конкурса и дори има слухове, че е бил с по-ниска радарна забележимост от YF-22. Пак правя препратка с КААН - компания с много по-малък опит прави почти пълно копие на F-22, докато компания с доста по-голям опит в лицето на Сухой прави оригинално решение.
На база на всичко това, мисля, че е разумно да се предположи, че Су-57 има ниска радарна забележимост. Със сигурност не на нивото на F-22, но много по-близо до тях, отколкото до класическите изтребители 4-то поколение. Все пак, ако се сравнява един самолет 4-то поколение накичен с бомби, контейнери и резервоари с примерно 15-20 m2 радарно отражение и Су-57 от новите производствени серии с абсорбиращо покритие, вътрешни отделения за оръжие и цялостна форма на планера ориентирана към ниска забележимост (а, до колкото разбирам вече се използват и радарни блокери във въздухозаборника), то ми се струва логично, че Су-57 би трябвало да може успешно да изпълнява тази роля, която изпълнява и F-35 - да се промъква в отбраната на противника, използвайки по-ниската си радарна забележимост и да удря ключови цели. До колкото разбирам Су-57 се използва активно в Украйна, където има микс от доста сериозно ПВО - С-300, Патриот, NASAMS, IRIS-T и SAMP/T и го използват точно за поразяване на ключови цели с X-69, което изглежда е основното му ударно оръжие.

Другото, което трябва да се има предвид е, че далечината на откриване на цел се влияе на корен на 4-та степен от неговото радарно отражение. С други думи, дори Су-57 да има например 10 пъти по-голямо отражение от F-35, ще бъде открит на около 80% по-голямо разстояние, а ако има 100 пъти по-голямо радарно отражение, ще бъде открит на около 3 пъти по-голямо разстояние. Тези цифри могат да изглеждат големи, но в реалната практика, ако даден радар ще открие F-35 например на 20 километра, ако Су-57 има например 10 пъти по-голямо отражение, ще бъде открит на около 30 километра, което не е чак такава разлика. А ако има 100 пъти по-голямо отражение, ще бъде открит на около 60 км, което пак не е особено добро постижение, предвид, че има планиращи авиобомби с обсег над 100 км, антирадиационни ракети с обсег около 150 км и ракети въздух въздух с обсег около 200 км.

Или с други думи, идеята ми е, че аз поставям в една категория самолетите, които целенасочено изначално в дизайна им е заложена много ниска радарна забележимост и всички останали и смятам, че има огромна разлика между тях. Су-57 може да има много пъти по-голяма радарна забележимост от F-22/F-35, но пак да бъде много по-близо до тях, отколкото до класически самолет 4-то поколение окичен като коледна елха. Съответно разликата е дали ще бъде открит на 20-30-40-50 или дори 100 км, но на разстояние по-ниско от обсега на собствените му оръжия или на 400-500 км. Или влиянието на стелт технологиите е толкова голямо, че дори най-посредственият самолет, който да е построен около тези технологии да има огромно предимство спрямо най-добрия класически самолет 4-то поколение. Естествено тук става дума за сравнение на самолети 1 срещу един, ако се гледа цялостно дадена система, може и нещата да са по-различни. Например в едно интервю, което четох за предстоящия стандарт F5 на Рафал, който се разработва и ще набляга много на работа са колаборативни бойни самолети, от Dassault бяха излезли с твърдение, че Рафал + Неврон ще може да се справи с противник като F-35, което на мен лично ми се струва като много смело твърдение.
23 Юли 2026, 19:04
Намерих някой от статиите:

Тук обясняват защо сравнение с F-22/35 е некоректно:
https://theaviationgeekclub.com/the-su- ... heres-why/

Намерих и сравнението с F-18E:
https://theaviationgeekclub.com/did-you ... -the-f-35/

И обобщение от националният интерес, които по принцип са фенове на руската техника:
https://nationalinterest.org/blog/buzz/ ... all-209286
Чел съм много подобни статии през годините. Но съм убеден, че който знае не пише и не говори по въпроса. Дори само да кажеш на противника ти ясно, че тяхното решение на технически проблем е неправилно е сериозна помощ и тези неща си се цензурират - например си спомням преди време в един от форумите в редит, където се обсъждат атомни оръжия как модераторите излязоха с тема да напомнят на хората да внимават какво пишат, защото от министерството на енергетиката на САЩ са се свързали с тях да премахнат някои публикации. Самите статии съдържат прекалено много спекулации (както и моя пост по-горе) защото конкретна, проверена информация просто няма или е изключително малко. Ще си позволя да цитирам една от статиите, които си постнал:
The Su-57 program is not too different. The goal was to modify an existing airframe (Su-27) to maximise RCS-reduction without having to design a new airframe from scratch. This is evident from Sukhoi Design Bureau not adding basic things like Serpentine intakes which are critical for achieving serious LO signature. In essence Su-57 in many ways is similar to US Navy’s F-18 Super Hornet program. It’s what you do when you’re on a really tight budget
За мен да се опише Су-57 като модификация на планера на Су-27 с цел намаляване на радарната забележимост е просто несериозно.

Сравнението с F-18E също е несериозно - най-малко освен, че са чисти спекулации, се прави сравнение спрямо F-18Е без нищо окачено, което не е реален сценарий.

Да подчертая - не го пиша това като привърженик на руснаците, по-скоро имам интерес чисто като техниката и Су-57 ми е един от особено интересните самолети поради оригиналното решение. Според мен такъв самолет (както и J-20) е много по-интересен от сравнително "безопасни" решения като например KAAN, J-35 или KF-21.

Су-75 също е интересен проект за мен, понеже той не е по заявка на ВКС, а е инициатива на Сухой, с други думи отразява тяхното разбиране за модерен самолет 5-то поколение без да е обременен от изискванията на руските ВКС, които може би не са с най-добрата преценка.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 24 Юли 2026, 11:53

Изображение
че Су-57 има кръгли сопла
На са кръгли вече
понеже той не е по заявка на ВКС, а е инициатива на Сухой,
А ПАК-ФА по заявка на кои е ?

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 24 Юли 2026, 12:01

До колкото знам серийните самолети все още са с кръгли и не е взето окончателно решение дали ще се внедрят. Според мен се прави някакъв cost/benefit анализ отчитайки оскъпяването на самолета с тези по-сложни сопла и намалените характеристики на двигателите от една страна и ползите по отношение на радарната забележимост от друга. И това не са им първите проучвателни работи в тази посока (например - Т-10 с плоски сопла.

И цялостно за дизайна на Су-57, според мен това е много повече въпрос разумен компромис имайки предвид изискванията на руските ВКС отколкото невъзможност на Сухой. Най-малкото за това и дадох за пример Каан - ако F-22 / F-35 са единственият правилен и оптимален начин за проектиране на самолет 5-то поколение, нищо не им пречеше да направят подобно копие.
24 Юли 2026, 11:53
понеже той не е по заявка на ВКС, а е инициатива на Сухой,
А ПАК-ФА по заявка на кои е ?
ПАК-ФА е по зявка на руските ВВС (тогава май още не бяха ВКС). Самата абревиатура е името на конкурса - Перспективен Авиационен Комплекс за Фронтовата Авиация. Т-50 е вътрешното означение на технологичния демонстратор на Сухой, а Су-57 е серийното означение на ВКС на самолета.

Т-75 си е изцяло инициатива на Сухой, не е в отговор на някакъв конкурс или заявка на ВКС.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 24 Юли 2026, 12:43

След време и на него място ще ми намерят най малкото имат опит от Су-57 и със Су-75 ще им е бая по лесно.

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 24 Юли 2026, 15:29

За мен има една фундаментална грешка при сравненията за която си признавам че може и да греша.
Сравняват се стойности на RCS за различни самолети, но никой извън съответните програми не знае дали американците и руснаците използват една и съща методика за определянето им. RCS не е една константна величина – тя зависи от честотата на радара, ъгъла на облъчване, конфигурацията на самолета и още кой знае какви фактори. Ако методиката не е еднаква, директното сравняване на публикувани стойности не мисля че е релевантно.
След това се тестват и с реални радари от земятта от други изтребители и т.н. Ама едните примерно ползват Patriot и ф16/18, другите С-400 и Су-27/30. Су 57 при Рatriot може да "светне" на 20 км, а при С-400 на 50-ия километър.

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 24 Юли 2026, 20:19

24 Юли 2026, 11:29
Все пак, ако се сравнява един самолет 4-то поколение накичен с бомби, контейнери и резервоари с примерно 15-20 m2 радарно отражение и Су-57 от новите производствени серии с абсорбиращо покритие, вътрешни отделения за оръжие и цялостна форма на планера ориентирана към ниска забележимост (а, до колкото разбирам вече се използват и радарни блокери във въздухозаборника), то ми се струва логично, че Су-57 би трябвало да може успешно да изпълнява тази роля, която изпълнява и F-35 - да се промъква в отбраната на противника, използвайки по-ниската си радарна забележимост и да удря ключови цели. До колкото разбирам Су-57 се използва активно в Украйна, където има микс от доста сериозно ПВО - С-300, Патриот, NASAMS, IRIS-T и SAMP/T и го използват точно за поразяване на ключови цели с X-69, което изглежда е основното му ударно оръжие.
Много ми се иска да видя Су-57 да лети над Киев, както израелските F-35 летят над Иран. Ама едва ли ще го видим скоро.
Това мнение по отношение на Су-57 ми се струва меко казано розово. Самолет от 5 поколение е на порядък по-сложен от предишното, а сложните системи определено не са силата на руските конструктори. Да си припомним мъките около Су-24. Да, Су-27 е чудесна платформа, но да не забравяме, че това вторият вариант. Първият се оказва грешка. Затова, без да имам някакви конкретни данни, по-скоро предполагам, че тези Су-57, които са в строя непрекъснато страдат от всякакви откази.
Двигателите на Су-57 също са огромен проблем. Серията АЛ-41 си е древния АЛ-31 минал през сокоизстисквачка. АЛ-51 не изглежда да представлява голям прогрес в това отношение, въпреки изхвърлянията. И това е именно защото им липсват авангардни материали и процеси.
Изобщо, Су-57 си е, както всичко руско, едно голямо Потьомкинско селце.
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 24 Юли 2026, 21:17

centara написа: ↑
24 Юли 2026, 20:19
Много ми се иска да видя Су-57 да лети над Киев, както израелските F-35 летят над Иран. Ама едва ли ще го видим скоро.
Иран и Украйна въобще не са сравними. ПВО-то на Иран към началото на операция Епична ярост беше много по-слабо, спрямо, с каквото Украйна разполагаше още в началото на войната. А дори и миналата година преди ударите на Израел, които сериозно отслабиха Иранското ПВО, мисля, че то много отстъпваше на Украинското. И впоследствие, след като получи Украйна модерни системи като Патриот, Iris-T, NASAMS и SAMP/T способностите им се увеличиха многократно. При това положение и F-35 няма да е много разумно да се разхожда невнимателно. Впрочем, ако мога да си позволя да играя ролята на адвокат на дявола, не съм сигурен дали F-35 до сега се е изправял срещу такава комбинация от ПВО по отношение на модерни системи, техния брой и добре обучен и мотивиран персонал, който да ги използва. А ако гледаме не F-35 конкретно, ами американската авиация като цяло, може би последно във Виетнам са се сблъсквали с нещо относително толкова способно.

Така или иначе, не отричам, че Американските ВВС са много по-способни да се справят със сериозен проблем като Киев, но това не е толкова заради качествата на конкретния инструмент F-35 срещу Су-57, а на цялата система около него - като започнеш от разузнавателна информация както за местоположението на ПВО, така и колко може да си позволиш да се приближиш, системи за радиолектронна борба, примамки и цялостна доктрина, как да се провежда кампания срещу силно ПВО, която разработват от десетилетия.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 24 Юли 2026, 21:48

24 Юли 2026, 21:17
А ако гледаме не F-35 конкретно, ами американската авиация като цяло, може би последно във Виетнам са се сблъсквали с нещо относително толкова способно.
Ирак 91-ва. F-117 необезпокояван прави нещо от рода на 1500 бойни полета и унищожава над 1500 критични цели. Бих бил истински учуден, ако Су-57 може да се справи по същият начин в подобна ситуация. Също за разлика от F-35, Су-57 (и F-22 в тази връзка), нямат такава степен на ИЧ незебележимост. Ще светят на всеки ОЛС, като коледни елхи - има свидетелства от Red Flag за F-22. Докато при F-35 има мерки за охлаждане на корпуса, включително за целта се използва горивото. Те за това на Red Flag пилотите на 4-то поколения се оплакват повече от F-35 отколкото от F-22 - съотношенията са понякога 1 към 50. За да тренира с ПВО пък му слагат лещи за усилване на радарното излъчване, защото иначе нямало смисъл.

И всичко това са факти, докато за Су-35 положителните отзиви са основно от рекламите на руснаците, които нека някой да ми припомни, кога са се доближавали до истината.

Също ми е и любопитно как точно руснаците мерят RCS на несъществуващ самолет? Защото поне този който кацна в Китай, накара китайците да се зверят с удивление на разместени и криво сглобени плоскости. Предполагам че този проблем се изчиства при серийното производтсво, но докато нямат идеално сглобен самолет с идеално нанесено покритие, дори самите руснаци няма как да знаят колко е намален радарният отпечатък спрямо Су-35.

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 24 Юли 2026, 22:25

Към '91-ва Ирак разчита основно на С-75 и С-125 системи с голям обсег и Куб и Стрела като мобилни системи. Всички тези са доста остарели към този период, модерните системи за времето си са били С-300, Тор, Бук например. За това и казвам, че ситуациите са несравними. Украйна получи доста големи бройки възможно най-съвременни системи - тук отчитам Patriot, IRIS-T, NASAMS и SAMP/T. Големите запаси от С-300, с които Украйна разполагаше към началото на войната също не трябва да се подценяват - това си е застаряваща, но все още доста адекватна система.

Но въпреки това Су-57 се използва активно в Украйна - има доста индикации както от украински източници, така и от руски. Дали е направил 1500 бойни полета, не знам, но няма да се учудя, все пак 4 години (до колкото разбирам, участва от самото начало) война са много време. От информацията, която излиза изглежда се използва точно за това - унищожаване на важни цели, в сложна обстановка, като все пак го използват внимателно (до колкото разбирам основното му ударно оръжие е Х-69). Имайки предвид относително малката бройка Су-57 и наситената с модерни ПВО системи среда, мисля, че се справя доста добре и отзивите, които излизат за него са силно положителни (докато за други системи, например Панцир, дори руските източници не пестят критики).
Последна промяна 1 на Океан, променена общо 24 пъти

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 24 Юли 2026, 22:27

24 Юли 2026, 21:17
centara написа: ↑
24 Юли 2026, 20:19
Иран и Украйна въобще не са сравними. ПВО-то на Иран към началото на операция Епична ярост беше много по-слабо, спрямо, с каквото Украйна разполагаше още в началото на войната. А дори и миналата година преди ударите на Израел, които сериозно отслабиха Иранското ПВО, мисля, че то много отстъпваше на Украинското. И впоследствие, след като получи Украйна модерни системи като Патриот, Iris-T, NASAMS и SAMP/T способностите им се увеличиха многократно. При това положение и F-35 няма да е много разумно да се разхожда невнимателно. Впрочем, ако мога да си позволя да играя ролята на адвокат на дявола, не съм сигурен дали F-35 до сега се е изправял срещу такава комбинация от ПВО по отношение на модерни системи, техния брой и добре обучен и мотивиран персонал, който да ги използва. А ако гледаме не F-35 конкретно, ами американската авиация като цяло, може би последно във Виетнам са се сблъсквали с нещо относително толкова способно.

Така или иначе, не отричам, че Американските ВВС са много по-способни да се справят със сериозен проблем като Киев, но това не е толкова заради качествата на конкретния инструмент F-35 срещу Су-57, а на цялата система около него - като започнеш от разузнавателна информация както за местоположението на ПВО, така и колко може да си позволиш да се приближиш, системи за радиолектронна борба, примамки и цялостна доктрина, как да се провежда кампания срещу силно ПВО, която разработват от десетилетия.
Е, нали Иран уж имаха и прословутите С-400, как ще ги сравняваме с Украйна, където ПВО-то трябваше да се пребазира за часове и беше основно от С-300 и по-стари комплекси.
И в Ирак и в Косово американците трябваше да преодоляват много силна ПВО, като в случая с Косово, персоналът беше изключително подготвен и успя да свали един F-117.
Едно време руснаците бълваха рекламни брошурки с бомбастични прилагателни и може би е имало някакво извинение да им се вярва, ама вече...
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 26 Юли 2026, 21:01

Т-75 си е изцяло инициатива на Сухой, не е в отговор на някакъв конкурс или заявка на ВКС.
Харесали са си това

Изображение
И ще го купят за да могат да го продават навън най малкото ще е по евтин.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 27 Юли 2026, 20:22

Днес се замислих, че според мен, руснаците грешат още на ниво концепция и при Су-57 и при този прототип Су-75. В първият случай е дълбоко развитие на Су-27, като концепции и наследени системи, второто прилича на F-35ский. А вместо това трябваше да заложат на MiG-31. Демек летящ радар-ПВО батарея със стелт елементи. И ако стелта позволи - същата скорост, като на МиГ-31. Вече имат и ракетата R-37, която става за вътрешни отсеци, просто само радара на МиГ-31 може да я оползотвори напълно. Една ескадрила МиГ-31 може да осигурява някакво ПВО в радиус 1000 км. Плюс трябва задължително освен пилота да има и оръжеен оператор заради бъдещи интеграции с БЛА, а концепцията на Сухой ми изглежда едноместна.

Другото е че освен най-изперкалите руснаци едва ли някой вярва, че НАТО ще напада РФ. Ако някога РФ бъде нападната от по-силен противник, това с огромна вероятност, ще е Китай, или Япония. А срещу тях и трябва точно такъв самолет. Не могат да осигурят стационарно ПВО на цял Сибир и Европейската част. Те срещу Украйна не могат, пък какво остава срещу някой азиатски дракон...

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 27 Юли 2026, 20:27

В първият случай е дълбоко развитие на Су-27,
Су-57 има общо със Су-27 колкото F-15 с F-22.
По лекия изстребител ще им трябва за повече бройки и е по евтин за експорт.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 27 Юли 2026, 20:58

27 Юли 2026, 20:27
В първият случай е дълбоко развитие на Су-27,
Су-57 има общо със Су-27 колкото F-15 с F-22.
Не съм съгласен, но сега не ми се изреждат приликите, но аз пишех повече за концепцията за използване.
27 Юли 2026, 20:27
По лекия изстребител ще им трябва за повече бройки и е по евтин за експорт.
Ти кой виждаш в обозримо бъдеще да купи руски изтребител?

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 27 Юли 2026, 21:24

Каква "концепция" за ползване - леталото се нарича многоцелеви изстребител от там нататък всичко е в тактика и подготовка на пилота ( въоръжение РЕО и т.н. са друга бира .
Ти кой виждаш в обозримо бъдеще да купи руски изтребител?
Алжир не са спирали да купуват.
Иран, Индия, Виетнам и разни други държавици също ще купуват СК и те след време. Без клиентела няма да останат.

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 30 Юли 2026, 11:06

Нещо чува ли се за радар-блокери във въздухозаборнците на Су-57? По прототипите нямаше, но навсякъде се говореше, че в серийните машини ще има и с това до някъде ще решат проблемата със светещите на радара компресори... Изтекоха и картинки даже...

Изображение

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 30 Юли 2026, 11:34

Мисля, че това, което се вижда на горната картинка е точно радарният блокер. Чел съм спекулации, че има серия от подобни решетки една зад друга, монтирани под ъгъл и следвайки кривата на въздухозаборника, които се припокриват, и по този начин скриват лопатките на компресора на двигателя.

Друга теория, на която съм попадал е, че има рампа, която се спуска под определен ъгъл - подобно на рампата във въздухозаборника на ранните версии на МиГ-29, но без да го затваря напълно. Мисля, че за YF-23 е било планирано подобно решение (там също въздухозаборникът само частично скрива компресора на двигателите).

Възможно е да са експериментирали с няколко варианта.

Ако мога да направя препратка към най-новите китайски прототипи, там много хора забелязаха, че около входа на въздухозаборника има малко по-различна като оцветяване материя и една интересна теория е, че това е някакъв специален гъвкав материал, който при необходимост може да се издуе като балон и по този начин да повлияе на въздушния поток.

Отговори