Наука ⇒ Смарт часовници - що е то и има ли почва у нас, менения?

Модератори: Ksantip, Sharana

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:
Status: Online

Смарт часовници - що е то и има ли почва у нас, менения?

Мнение от Archer » 08 Фев 2025, 20:23

Така за други джаджи говорим ама тея съвсем не се коментират.
Имам Samsung Watch 4 древен модел от 2021ва ама пък още си работи перфектно мисля да визмам Watch 7 че ги има сега на добри пари.

Вие ако имате смарт часовници според вас кои са най добрите биометрични сензори всичките разбирачи все са на кантар Ейпъл и Самсунг.
Ако пък и имате екзотични китайски разработки още по интересно :P

Lilov
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Смарт часовници - що е то и има ли почва у нас, менения?

Мнение от Lilov » 09 Фев 2025, 05:57

Препоръчвам с 18 ръце Гармин. Преди бях с Watch 4 Classis и ме подлудяваше постоянното зареждане. В момента зареждам на 2-3 седмици, факт е, че съм с малко скъп модел, но и Venu 3 ще изкра минимум по седмица. За физически активности е страхотен и дава невероятна информация.

Има и недостатъци - например интеграцията на телефон и часовник при Самсунг, там можеш да снимаш от часовника, да усилваш/намаляваш звук на мултимедия, която използваш и тези неща ми липсват много в Гармина.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 09 Фев 2025, 09:55

Е Гармина е класи над Тея, обаче пък био сензора на watch 7 го дават един от най точните.

Bramble
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bramble » 09 Фев 2025, 11:17

Не бих разчитала на биометричен сензор на часовник. Като бивш собственик на Самсунг 3 и 4 бих казала, че всичките им хубавини се заличават от скапаната им батерия, дето трябва да я зареждаш почти всеки ден. На Watch 3 сензорът за налягане е сложен там, само колкото да кажат че го има. Сменяхме един по гаранция заради това, същата работа, измисля си данните. Двама човека седим един до друг с еднакви часовници и единият е на 75м надмосрска височина, а другият на 110м. На другия ден се оказва, че дворът ни, на който седим, се е вдигнал или спуснал с 4-5м. Когато пред мен седеше дилемата да чакам Watch 7 или да мина на друг бранд, избрах Huawei, защото по спецификация батерията на по-новите самсунги се държи по същия начин като старите. За моите нужди това се оказа много добър избор. Нищо от Самсунг не ми липсва, само дето батерията си държи около седмица.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 09 Фев 2025, 12:16

Седмица е бая добре за Хуауей. Лошото е че всички производители на смарт часовници ги вързват основно към техните модели телефони ако искаш пълния пакет с с функции

Bramble
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bramble » 09 Фев 2025, 13:46

Не виждам нещо да не работи на Huawei, вързан с телефон на Xiaomi. Само Samsung си орязаха функциите. И това беше другата причина да се откажа от техните часовници. NFC така или иначе не работи за България, независимо с какъв телефон си го вързал май на всички часовници, с изключение на Apple.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 09 Фев 2025, 14:47

Преди почти десет години имах standalone часовник на Самсунг - имаше си мини сим карта и го използвах без телефон. Лятото е много удобно, обаче като говориш си вдигаш китката до главата и изглеждаш все едно си в шпионски филм от 80-те. След малко повече от година ползване просто умря - предполагам батерията сдаде багажа.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 09 Фев 2025, 16:17

Ако търсиш някакъв супер точен сензор (ама за какво ли ти е) ти трябва медицински такъв. Извън клинически условия обаче за какво му е на човек такъв, "достатъчно точен" е предостатъчно.

Смарт часовника, както и да го въртим, е още една електронна играчка, която освен да показва времето и да ни харесва чисто визуално (функциите на несмарт часовник), предоставя допълнителна информация за физическа активност и услеснява взаимодействието с телефона - най-често за да видиш съобщение или да си смениш песента или да видиш кой се обажда и да отговориш (ако си със слушалките вече) няма нужда да бъркаш в джоба и да вадиш телефона. Но толкоз - играчка си е :)

За батерията всеки сам си преценя. Аз вкъщи не нося часовник, следователно като се прибера го оставям на стойката му, която е със зарядно. Рядко спа с часовника, но когато го правя му е достатъчно вечерта да се зареди, след това поне 24ч ще изкара (нощта и целия следващ ден). И да ми държеше часовника повече от ден - пак щеше да се зарежда по този начин. Предполагам повечето го ползват именно така, затова и големите играчи не чувстват натиск да ги направят по-издържливи, същото както с телефоните.

Не съм толкова запален на тема фитнет или outdoor спорт, че да ми трябват специалните неща на Garmin. Затова най-лесното, поне за мен, е часовник, който ще се разбира добре с телефона. Важно е обаче визуално да ми допада - квадратните, като ябълковите, са ми грозни. Класик линията на Самсунг ми допада и съм си с тях - когато прескочат физическия rotating bezel пропускам поколението, така или иначе не остаряват за година часовниците. Седмицата пак няма (като петицата), ще чакам 8ца :mrgreen:

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 09 Фев 2025, 16:36

Тоя най го хвалят от самсунгите ама да дам ли 750лв :?

For those unfamiliar, the Galaxy Watch Ultra aims to take Samsung’s existing watch, and make it more ‘everything’. More battery, bigger size, more buttons, and more features. It added multiband/dual-frequency GNSS, an improved optical heart rate sensor, an emergency siren, and more

https://www.dcrainmaker.com/2024/07/sam ... urate.html

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 09 Фев 2025, 20:15

От над две години съм с Amazfit GTS 4 Mini - трябваше ми неголям и не скъп смарт часовник, задължително бял и да не го зареждам всеки ден. Изпълнява си перфектно ролята - батарейката държи 2 седмици, мога да си управлявам аудиоплеъра (Plexamp) от часовника, има сърдечен мониторинг и измерване на кислорода в кръвта, че и качеството на съня (щото на сутринта явно не знам дали съм спал добре или не :lol: )
За 200 лв - идеална работа ми върши.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 09 Фев 2025, 21:37

EddieBG написа: ↑
09 Фев 2025, 20:15
От над две години съм с Amazfit GTS 4 Mini - трябваше ми неголям и не скъп смарт часовник, задължително бял и да не го зареждам всеки ден. Изпълнява си перфектно ролята - батарейката държи 2 седмици, мога да си управлявам аудиоплеъра (Plexamp) от часовника, има сърдечен мониторинг и измерване на кислорода в кръвта, че и качеството на съня (щото на сутринта явно не знам дали съм спал добре или не :lol: )
:P
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain :lol:

Пресиян
Редовен потребител

Мнение от Пресиян » 09 Фев 2025, 23:38

Никога не си купувайте часовник от китайски бранд, защото ще съжалявате.
Ако на някой му трябва смарт часовник, бих му препоръчал часовниците на Garmin.
https://www.youtube.com/watch?v=9AcEj37C7qc

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 10 Фев 2025, 03:12

Пресиян написа: ↑
09 Фев 2025, 23:38
Никога не си купувайте часовник от китайски бранд, защото ще съжалявате.
Ако на някой му трябва смарт часовник, бих му препоръчал часовниците на Garmin.
https://www.youtube.com/watch?v=9AcEj37C7qc
И защо ще съжаляваме?
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 10 Фев 2025, 03:13

Sasel написа: ↑
09 Фев 2025, 21:37
Полк. Чепига, виноват! :D
И.Павлов

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 10 Фев 2025, 07:36

10 Фев 2025, 03:13
Sasel написа: ↑
09 Фев 2025, 21:37
Полк. Чепига, виноват! :D
И на Щирлиц се е случвало, споко! :D
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain :lol:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 25 Фев 2025, 17:08

......смарт часовник.....
Въобще няма да мога се оправя с таквоз нящу.
Аз и телефона ползвам кажи речи само като часовник, чат-пат за банкиране.
Забрави да чатя или влизам някъде в мрежата с него - изнервям се, пък и не виждам на това малко екранче, дори и с цаки.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 25 Фев 2025, 19:39

Супер лесно е по интуитивно е от телефон иначе има полезни функции като измерване на кръвно и пулс и разбираш колко и как си спал и функции като слушане за хъркане и т.н.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 25 Фев 2025, 19:42

Almasy написа: ↑
25 Фев 2025, 17:08
Ти си направо супер напредничав човек! Аз ползвам телефона си само за телефон :lol:
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 26 Фев 2025, 07:15

25 Фев 2025, 17:08
......смарт часовник.....
Забрави да чатя или влизам някъде в мрежата с него - изнервям се, пък и не виждам на това малко екранче, дори и с цаки.
Със смарт-часовника няма как да чатиш или да влизаш в социалните мрежи - поне с по-евтините модели като моя.

Основните функции които ползвам - виждаш кой ти звъни и можеш да отхвърлиш разговора без да си вадиш телефона от джоба, някои модели позволяват да говориш през часовника, но конкретно моят не такъв - има микрофон за гласово управление, но не и говорител, управлявам си музикалния плеър от часовника, виждам съобщенията и нотфицикациите (месинджър, електронна поща, SMS-и, Вайбър - ти си решаваш кои да се показват и кои не) на телефона, без да го вадя от джоба. Чат-пат поглеждам прогнозата за времето, пулса - по-рядко, защото като цяло нямам никакви проблеми с кръвното, един-два пъти ползвах часовника да ми показва посоката на навигацията - удобно е, особено в западните цивилизовани държави, където някой тъмнозелен новоизлюпен "гражданин" може да ти грабне телефона от ръката и да фиряса с него.
С по-скъпите модели можеш и да плащаш по касите в супермаркетите и прочие.
И.Павлов

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 26 Фев 2025, 09:34

А да и си намираш телефона ако си забравил къде си го оставил

Пепеляев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Пепеляев » 26 Фев 2025, 09:36

Основното предимство на Самсунг е добрия Е-СИМ модул. Позволява да си говориш от него(набираш и приемаш обаждания), без телефонът да да е до теб с прилично качество на звука на цената на всекидневно зареждане. Оптимизираните откъм разход на ток модели на Хюавей и особено на Гармин са идеални за хора, които тренират, независимо на открито или в зала. Проблемите на NoName моделите от Китай са основно много неточните им сензори и бъгавите приложения за телефон - понякога свързването за първи път може да трае часове. В последните 5 години сигурно има не повече от десетина дни, в които не съм носил смартчасовник, за да разходя G-Shock или Festina.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 26 Фев 2025, 09:48

Пепеляев написа: ↑
26 Фев 2025, 09:36
G-Shock или Festina.
Туй кво е :lol: :oops:
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 26 Фев 2025, 11:32

26 Фев 2025, 09:48
Пепеляев написа: ↑
26 Фев 2025, 09:36
G-Shock или Festina.
Туй кво е :lol: :oops:
Марки часовници (не смарт).

Като стана дума, сетих се и за основната функция на смарт-часовника - показването на времето. :D
Удобството е, че имаш на разположение различни видове т.нар. faces - т.е. как да ти изглежда часовника - кеф ти аналогов, кеф ти цифров, кеф ти комбиниран, кеф ти да изглежда като ролекс. Може да си ги променяш както и когато си пожелаеш.

P.S. Днес прочетох и за смарт-часовник, който мери кръвното с прилична точност.
И.Павлов

kraychev
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от kraychev » 26 Фев 2025, 15:20

От месец и нещо ползвам Suunto Race S. Първо мислех да е Garmin, но после смених мнението и не съжалявам. Взех го заради навигацията, алтиметъра и възможността да се качват карти (България, с планинските пътеки е в един файл). Батерията държи около седмица, с най-рядкото опресняване на GPS, с включени сензори за пулс и някакви други, които не съм разбрал, че може да се изключват :mrgreen: Може би, ако бях забавил покупката с около 10-12 дни, щях да взема Fenix 7 на Garmin, който поевтиня, защото междувременно пуснаха 8-ца, но то с всяка покупка е така.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 26 Фев 2025, 16:05

Днес прочетох и за смарт-часовник, който мери кръвното с прилична точност.
Кой🤔

Отговори