Литература ⇒ Интересно за четене
Модератор: Ksantip
- Желязин
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Интересно за четене
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг
-
Кухулин
- Редовен потребител
- Контакт:
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
^ Мерси за линковете 
- ISTORIK
- Модератор
- Контакт:
Re: Книги
Не може да има две мнения. Това е велика книга.
Аз пък чета една нова книга - "Време и всичко", Андрей Райчев и Александър Андреев, изд. Жанет45, 2017 г.
Интересна е, написана е като разговор между двамата.
Аз пък чета една нова книга - "Време и всичко", Андрей Райчев и Александър Андреев, изд. Жанет45, 2017 г.
Интересна е, написана е като разговор между двамата.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!
-
gabocvet
- Редовен потребител
- Контакт:
Re: Книги
Тези дни препрочитам, класиците https://chitanka.info/person/robert-heinlein и това https://chitanka.info/person/joe-haldeman
- Желязин
- Редовен потребител
- Контакт:
"София преди 50 години", име на автор не помня, издавана е в краят на 40-те на ХХ век. Интересно е, че авторът подробно описва яденето и пиенето на българина тогава - успокоих се като прочетох, че бая се е къркало. Там, където съм израстнал, сега му викат Малкия Бейрут - пак е бил занемарен квартал, пълен с бардаци и кръчми, съмнителни типове и бедно население.
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Надявам се, че повечето са я чели, но понеже стана въпрос за нея, та ще я пусна и тук.
Тери Прачет - Шовинист. Това е една от книги, които ме накара да осмисля погледа си към "врага".
Тери беше рядък социален познавач.
А за тези, които не обичат да мислят в повече от един план, има доста забавна и смешна обвивка на мислите.
Тери Прачет - Шовинист. Това е една от книги, които ме накара да осмисля погледа си към "врага".
Тери беше рядък социален познавач.
А за тези, които не обичат да мислят в повече от един план, има доста забавна и смешна обвивка на мислите.
Finita la commedia
- Желязин
- Редовен потребител
- Контакт:
https://www.marxists.org/archive/trotsk ... /index.htm
Колекция с трудове на Троцки - ще бъде доста интересно да се запозная с тях, напрактика не знам почти нищо за неговите възгледи освен идеята му за перманентната революция до постигането на окончателна победа.
Колекция с трудове на Троцки - ще бъде доста интересно да се запозная с тях, напрактика не знам почти нищо за неговите възгледи освен идеята му за перманентната революция до постигането на окончателна победа.
- vassiln
- Редовен потребител
Сега разбрах какво било "Цивилизационен избор". Война на световете.
- Желязин
- Редовен потребител
- Контакт:
Viva la revolucion sovietica!
Здравейте! Другари съфорумци, другари модератори - представямЪ ви на вниманието ви единЪ брилянтенЪ очеркЪ на водача на подтиснатите маси, знаменосеца на революционния пламъ в гостните на едрия капиталъ! На единственият истински ленинецъ!
Книгата е кратъкЪ очеркЪ (само 296 страници) за повърхностно запознаване с дейноста на ВладимрЪ ИличЪ
Ако я намеря в онлайнЪ вариантЪ предлагамЪ да се постави за дискусия Във Клуба (Читателския - после може "...и Фидел Кастро във клуба") ...!Ъ
Здравейте! Другари съфорумци, другари модератори - представямЪ ви на вниманието ви единЪ брилянтенЪ очеркЪ на водача на подтиснатите маси, знаменосеца на революционния пламъ в гостните на едрия капиталъ! На единственият истински ленинецъ!
Книгата е кратъкЪ очеркЪ (само 296 страници) за повърхностно запознаване с дейноста на ВладимрЪ ИличЪ
Ако я намеря в онлайнЪ вариантЪ предлагамЪ да се постави за дискусия Във Клуба (Читателския - после може "...и Фидел Кастро във клуба") ...!Ъ
-
T-72
- Редовен потребител
- Контакт:
Мерси братле!Желязин написа: ↑22 Апр 2018, 21:11Viva la revolucion sovietica!
Златен си!
Кръвта вода не става!
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
"Военното дело 1660-1975" на Джереми Блек. Интересно и задълбочено изследване за развитието на военното дело в глобален мащаб.

- vassiln
- Редовен потребител
Ако е под хиляда -две хиляди страници, съм склонен отсега да я отнеса в графа "повърхностни обобщения и обзори". Любопитно ми е как авторът обосновава избраната от него времева рамка. И засяга ли темата по всички континенти, или я държи само до там, където участват представители на западната "цивилизация"?
А и имам неприятното опасение, че рядко се намира у нас кадърен преводач от английски с достатъчни военни познания, и при това с добър стил на писане. Дано да греша.
То и у нас военно-научна литература почти отсъства, за сметка на военно-научнопопулярната такава, ако мога така да се изразя. Та интуитивното ми очакване е за повърхностен обзор, "на тъгъдък", през по-големите войни, с разсъждения за развитието на военната техника и теория, и по малко от повечето военни дисциплини.
Демек, добра основа за лаици, на които темата им е интересна и не са чели много, така че да са стигнали до някаква по-задълбочена насоченост.
Високопарно ли се изразих или просто тъпо?
Ще пробвам по-кратко:
Въведение в съвременната военна история за дъмита?
Извинявай за може би нахалните въпроси, но другият вариант е да я потърся в книжарниците и да я разгледам подробно, а пък може и други да се ползват от отговора.
Все пак струва 33 лева.
А и имам неприятното опасение, че рядко се намира у нас кадърен преводач от английски с достатъчни военни познания, и при това с добър стил на писане. Дано да греша.
То и у нас военно-научна литература почти отсъства, за сметка на военно-научнопопулярната такава, ако мога така да се изразя. Та интуитивното ми очакване е за повърхностен обзор, "на тъгъдък", през по-големите войни, с разсъждения за развитието на военната техника и теория, и по малко от повечето военни дисциплини.
Демек, добра основа за лаици, на които темата им е интересна и не са чели много, така че да са стигнали до някаква по-задълбочена насоченост.
Ще пробвам по-кратко:
Извинявай за може би нахалните въпроси, но другият вариант е да я потърся в книжарниците и да я разгледам подробно, а пък може и други да се ползват от отговора.
Все пак струва 33 лева.
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Резонни са ти въпросите. На мен лично ми харесва и като обхват, и като дълбочина, и като превод. Единственото, което не ми е приятно са прекалено дългите и завъртяни изречения, в края на които си забравил какво е било началото. Българският превод всъщност е сбор от три труда на автора и затова ти изглежда твърде обобщаващо. Ще ти снимам съдържанието, за да добиеш представа за какво става въпрос, но няма да е днес, че цял ден бях на езерото на Кривина и съм изгорял като Жана д'Арк. Страдам, мажа се с кисело мляко и не искам да извършвам никакви сложни действияvassiln написа: ↑01 Май 2018, 04:45Ако е под хиляда -две хиляди страници, съм склонен отсега да я отнеса в графа "повърхностни обобщения и обзори". Любопитно ми е как авторът обосновава избраната от него времева рамка. И засяга ли темата по всички континенти, или я държи само до там, където участват представители на западната "цивилизация"?
Ще пробвам по-кратко:
Все пак струва 33 лева.
- vassiln
- Редовен потребител
Не умирай!
Модерирай. И пиши.
То пък едно езеро...
Модерирай. И пиши.
То пък едно езеро...
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Самият факт, че у нас някой е компилирал, превел и издал такъв труд, говори добре и за държавата и за матряла.
- ISTORIK
- Модератор
- Контакт:
Моята преподавателка по езикознание казваше, че аз се изразявам и устно, и писмено именно с такива изречения.
Както тя ги нарича - "изречения - мастодонти" и "изречения - лабиринти", в които понякога дори и тя се е изгубвала...
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Мани, още ми се бели кожата от изгарянето
Започнах да чета първата част от спомените на Гудериан. Засега излиза, че ако не му се бяха пречкали Хитлер и част от висшите офицери, човекът е щял да спечели войната сам

- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Дочетох и втория том от спомените на Гудериан и ги препоръчвам за тези, които не са ги чели. Винаги е интересно да се види мнението и описанието на очевидец, въпреки слабостите на мемоаристиката. Моля някой, който е чел Манщайн да даде отзиви, че той ми е следващия в списъка.
Качвам ви книгата на Никола Верт - "История на Съветския съюз". Тя ми беше главния източник като се подготвях за изпита по история на СССР и смятам, че е добро обобщаващо изследване.
Качвам ви книгата на Никола Верт - "История на Съветския съюз". Тя ми беше главния източник като се подготвях за изпита по история на СССР и смятам, че е добро обобщаващо изследване.
- Прикачени файлове
-
- Никола Верт-История-на-СССР.pdf
- (11.36 MiB) 148 пъти
- Никола Верт-История-на-СССР.pdf
- (11.36 MiB) 148 пъти
- bukvite
- Редовен потребител
- Контакт:
Благодаря, това не съм го чел, ще го прегледам тия дни.Ksantip написа: ↑23 Май 2018, 14:45Дочетох и втория том от спомените на Гудериан и ги препоръчвам за тези, които не са ги чели. Винаги е интересно да се види мнението и описанието на очевидец, въпреки слабостите на мемоаристиката. Моля някой, който е чел Манщайн да даде отзиви, че той ми е следващия в списъка.
http://Istoriata.net - исторически форум
Историята, такава каквото е!
Историята, такава каквото е!
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
За нищо. Заслужава си, защото в изследването не е водеща някаква идейна линия и авторът се обляга на обективни факти, за да опише състоянието на страната в различните периоди.bukvite написа: ↑23 Май 2018, 14:50Благодаря, това не съм го чел, ще го прегледам тия дни.Ksantip написа: ↑23 Май 2018, 14:45Дочетох и втория том от спомените на Гудериан и ги препоръчвам за тези, които не са ги чели. Винаги е интересно да се види мнението и описанието на очевидец, въпреки слабостите на мемоаристиката. Моля някой, който е чел Манщайн да даде отзиви, че той ми е следващия в списъка.