Ksantip написа: ↑17 Авг 2026, 07:46
Dinain написа: ↑16 Авг 2026, 21:47
Тоест, според теб заселниците на Дивия Запад са "животни, терористи, фашисти, нацисти, диваци и варвари", Америка не е част от цивилизования свят и се води от близкоизточни традиции.
Хората, които поставяш по общ знаменател, не са различни от тези на картината. Разбира се, и сред тях има леш, расисти и изверги.
Ами, това е историята ни.

Значи си готов за катедрата по либерални науки на Харвард.
Да, точно така. Само не знам как правиш връзката с мнението ми за сегашните САЩ, което изключвайки Тръмп и миньоните му е позитивно, базирайки се на нецивилизованото им минало (да напомня, че докато колонизират Дивия Запад робството все още е широко разпространено). Знаех си, че рано или късно ще бъда обвинен в левичарство. Не се различаваш особено от Изчезнал с неговите ислямоболшевики

.
Ако тръгнем да правим исторически паралели, за да оправдаем несправедливости днес, предлагам да започнем с превземането на Йерихон от Иисус Навин, което доста прилича на действията на башибозука на 07.10. Т.е. както колонизирането на Дивия Запад, оправдава колонизирането на палестинските територии, така и действията на Иисус Навин оправдават 07.10, правилно ли разбирам?
Сега сериозно - реагираш на емоционалния ми тон, а не на аргументите. Без капка ирония те питам (Изчезнал също) какво мислиш за колонизацията на ЗБ? Самият ти си се изразявал негативно спрямо селищата в Газа, но доколкото виждам целта на някои кръгове в израелското общество е усвояването на ЗБ, Газа, дори Ливан до Литани. И понеже не става въпрос за ненаселени територии, отново възниква въпроса какво ще се прави с палестинците?
Не си разбрал - нищо не "оправдавам". Оправдаването предполага извършено някакво злодеяние, а ти правиш грешката да поставяш под общ знаменател всички стотици хиляди заселници в ЗБ с шепата екстремисти вършещи зулуми, провокации и престъпления.
Приложих ти историческия паралел, за да видиш абсурда в това свое виждане, което се равнява на това да виждаш заселването на Дивия Запад като злодеяние. Американската държава дава права на заселници да си купят парцел земя и да го обработват, the american dream, милиони се втурват натам, романтика, героизъм, уестърни и т.н. После го обявяват за щат и се присъединяват към федерацията. Ако ти виждаш цялото това начинание като едно грандиозно злодеяние и "открадване земята на индианците", то не се шегувам, готов си за катедрата в Харвард и събаряне статуи на Колумб.
През това време имало ли е бандити, негодници, кланета, зверства, нападения и т.н. - естествено, че е имало. Армията намесвала ли се е тенденциозно на страната на заселниците - намесвала се е. Сключвани ли са редица споразумения с индианците, после нарушавани, измамвани и т.н. - случвало се е. Същото. Израелската държава по същия начин дава възможност на млади семейства да купят субсидирани апартаменти и парцели в тези нови селища. Но не съм чул да ревеш какви животни и варвари са заселниците на Дивия Запад.
Опитът за усвояване на Газа приключи преди повече от 20 години с евакуация. Никой с всичкия си няма намерение да заселва отново Газа или да заселва южен Ливан, не знам откъде ги измисляш тези дивотии.
Против съм заселническия проект в Западния бряг от чисто политическа гледна точка - той създава напрежение и постоянно местещата се с микро-стъпки виртуална граница прави мирът невъзможен, а пълно заселване не е възможно или с настоящите темпове ще отнеме векове, което значи че мир не може да има в обозримо бъдеще (което вероятно е и перфидната цел на някои кръгове), отделно международния протест. Да, и въпросът "какво да се прави с палестинците" няма решение - те няма да изчезнат никъде, ерго какъв е смисълът да се продължава това начинание? Затова съм на мнение че държавата Израел търпи повече негативи, от колкото евентуални позитиви от този проект и затова трябва да се прекрати.
Например имам съученичка от Бургас, която с мъжа и трите си деца живеят в
този град от години. Три апартамента смениха и сега са в къща. Защото там са достъпни. Напълно нормативно семейство, никак не са религиозни, напълно нормален град, с улици, къщи, училища, молове и офис сгради. Те също попадат в категорията "заселници" и според твоето определение са животни, варвари и нацисти. Това е абсурдът, който илюстрирам.