Военна авиация ⇒ Ракети ВВ с голям обсег

Модератори: Sharana, Amazon

Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Ракети ВВ с голям обсег

Мнение от Amazon » 10 Авг 2026, 17:45

Понеже наскоро се обсъждаха във връзка със Су-57, се замислих как точно ще се използват такъв тип ракети? Например AIM-174B (SM-6)? От крайцер е ясно, там радара е чудовище, обаче от самолет? Слуховете са че ракетата има доста на 400 км. обсег. Обаче радара на F-18 (AN/APG-79), който ще я носи вижда нещо на до 150 km. Дори AN/APG-82 на F-15EX "хвърля" на до 200 км (според някой мурзилки на повече, но дали може да им се вярва, пък и не съм чул да планират интеграция на ракетата).

Как ще се целеуказва на над 150 км? Реално на по-малко, ако целта е стелт, условията са лоши, трябва и време за захват и решение за пуск и т.н.
Например E-3 не може да целеуказва на ракети. Крайцер, през AEGIS, или F-35C/B през Link-16(или по-новият) хубаво, обаче това според мен са по-скоро специфични тактически ситуации?

Като плюсове виждам по-бързото достигане на целта, много енергия за маневриране, помощен радар на ракетата, съответно по голяма "no escape zone". Плюс много мощната бойна глава, която гарантира, че пилотите на вражеският самолет ще загинат на място, а може да се използва и срещу бойни кораби. Обаче отново - иде реч за специфични ситуации и не знам дали си заслужава мъкненето (и поддръжката в инвентара) на такова огромно чудовище.

Донякъде разбирам флота - получават свръхзвукова ПКР с много голям обсег, която може да се носи от F-18, и съответно да патрулира на стотици километри от АУГ.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Re: Ракети ВВ с голям обсег

Мнение от Archer » 10 Авг 2026, 18:54

E-2D ще целуказва.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 10 Авг 2026, 18:55

Доколкото съм чел всичко ще става с външно целеуказване. АУАКС или каквито там други радари наземни и въздушни.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 10 Авг 2026, 19:29

Да, може с E-2D, но ще трябва да сглобяват специална група. Виждал съм схема на флота, беше за ударни мисии, но и за въздушен патрул може да свърши работа. Отпред са два F-35C, за да унищожават заплахи, след тях е E-2, а зад него смесено звено от F-18 E и G за елeктронна защита и да мъкнат ракетите. Не става за постоянен патрул, обаче ако знаят със сигурност, че китайците "ги търсят да ги бият" могат да сглобят такова нещо.

Абе със сигурност им липсва специализиран самолет, като F-14.

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 10 Авг 2026, 21:12

Според мен темата е интересна, поради обясними причина американският флот надали ще се обяви стратегията, така че можем само да гадаем, но съм срещал няколко теории:
  • Взаимодействие с други самолети и особено с F-35 - F-35 стои близо до линията на контакт, но само събира сензорна информация и целеуказва за F-18, който обстрелва отдалече.
  • AIM-174 ще се използва основно за важни цели, които обаче не са стелт - като например самолети за ДРЛО, танкери, както и самолети 4-то поколение, които могат да бъдат засечени от много далече. Срещу стелт самолети, AIM-174 не е оптимален, понеже така или иначе те ще бъдат засечени на много по-малко разстояние, където и AIM-120 и следващото поколение ракета AIM-260 ще имат предостатъчно обсег.
  • Попадал съм и на по-екзотични теории за взаимодействие между самолети от различни видове - например E-2 облъчва от далече отвъд нормалния обсег на радара си, F-35 е няколко стотин километра напред, но без да излъчва от собствения си радар, а само приема радарните отражения от излъчванията на Е-2 и после споделя информация с останалата част на групата, като по този начин се увеличава сериозно обсега на радара на Е-2 (все едно приемникът на радарните отражения е на няколко стотин километра напред). И въобще съм чел, че има сериозен фокус върху взаимодействието на големи групи самолет и отиване и към дистрибутирани сензори и радиоелектронна борба, където всеки самолет с най-модерните поколения радари (които са и много мощни) сам води радиоелектрнна борба.
Може и да има по малко истина във всяко от тези неща. Интересно ми е, обаче, че ВВС като че ли нямат интерес към AIM-174. В този ред на мисли съм попадал и на теорията, че AIM-174 не е особено перспективна разработка, а по-скоро временна кръпка на флота в отговор на най-новите китайски ракети, докато се разработи следващото поколение американска ракета в по-нормален размер (AIM-260).

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 10 Авг 2026, 21:34

като например самолети за ДРЛО, танкери, както и самолети 4-то поколение
Самолетите не ги притесняват толкова колкото китайската противокорабна балистика.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 10 Авг 2026, 21:53

Океан написа: ↑
10 Авг 2026, 21:12
Интересно ми е, обаче, че ВВС като че ли нямат интерес към AIM-174. В този ред на мисли съм попадал и на теорията, че AIM-174 не е особено перспективна разработка, а по-скоро временна кръпка на флота в отговор на най-новите китайски ракети, докато се разработи следващото поколение американска ракета в по-нормален размер (AIM-260).
ВВС засега изчаквали и влагат много в AIM-260 за която пишеш. Според мен проблема е, че ВВС са много "стелт" ориентирани, а AIM-174B не влиза във вътрешните отсеци на F-22/35, не знаем за новият. И тъй като F-15EX е временна кръпка, а всичко останало от 4-то поколение е на доизживяване, ВВС може да се окажат с ракета, която няма какво да правят.

От друга страна, Флота все още разчита основно на Суперхорнета. А G-варианта, подобно на Пролера преди него, вероятно ще остане на служба десетилетия, след като всички други 4-то поколение са пенсионирани.

Другото е, че ВВС рядко ще им се налага да стрелят по кораби, или катери. Докато Флота вероятно много харесва своята SM-6 с "двойна употреба" - все пак те така са си я проектирали. Това че сега я качват на самолет нищо не променя - те реално прикачват самолет към ракетата си, като по този начин и удължават обсега неимоверно много. :) А 64 кила бойна глава, в 900 кила ракета, която лети с 1.2 км/с не е нещо върху което да се изкихаш. Отделно успех за ПВО и CIWS да се справят с нещо, което лети 4-5 пъти по-бързо от конвенционална ПКР. Колко такива ракети може да поеме крайцер, или голяма фрегата, преди да решат че е изключително належащо да отпрашат към родното пристанище? Колкото до основният противник на флота: разни корвети, OPV-та, катери, морски дорнове - те са на една ракета живот.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 10 Авг 2026, 21:59

Archer написа: ↑
10 Авг 2026, 21:34
като например самолети за ДРЛО, танкери, както и самолети 4-то поколение
Самолетите не ги притесняват толкова колкото китайската противокорабна балистика.
Чел съм че срещу тази балистика, единствено има шанс SM-3, и то ако засекат пуска навреме, и са достатъчно близо за да я треснат скоро след старта. Проблема на китайската балистика е че много трудно улучва подвижна цел, а и е трудно да и се целеуказва. Иначе да я спреш - трудна работа, вероятно е два пъти по-бърза от SM-6.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 10 Авг 2026, 22:33

трудна работа, вероятно е два пъти по-бърза от SM-6.
Нали се сещаш че е едно да направиш пуск на Стандарт от кораб който се движи с 20-25 възела а съвсем друго от свръхзвуков изтребител на голяма височина на практика говорим за две различни ракети с еднакво име.
Проблема на китайската балистика е че много трудно улучва подвижна цел
Колко улучва те си знаят факта че работят по тва от десетилетия е показателен а и както знаем не изостават в електрониката.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 10 Авг 2026, 22:41

Archer написа: ↑
10 Авг 2026, 22:33
трудна работа, вероятно е два пъти по-бърза от SM-6.
Нали се сещаш че е едно да направиш пуск на Стандарт от кораб който се движи с 20-25 възела а съвсем друго от свръхзвуков изтребител на голяма височина на практика говорим за две различни ракети с еднакво име.
Ракетата в кораба си има ускорител - не случайно е почти два пъти по-тежка от въздушния вариант. Та вероятно няма да е чак такава разликата в обсега.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 11 Авг 2026, 00:47

Та вероятно няма да е чак такава разликата в обсега.
Я да я не едно е Супер Хорнета да се качи на над 10.000 метра височина и да мята от свръхзвук тия SM-6 изведнъж придобиват ммного по голям обсег от наземния/морския пуск.

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 23 Авг 2026, 15:53

С обявяването на най-новата ракета с дълъг обсег AIM-424 LRAAM, като че ли се затвърждава тезата, че AIM-174 е било временно решение до разработването на пълноценна ракета с много голям обсег. За разлика от AIM-174, AIM-424, вече ще се побира във вътрешните отделения на F-35, като в също време ще позволи на F-35 да разполага с оръжие с ултра-дълъг обсег - според Raytheon обсегът на AIM-424 надвишава всички познати ракети и е над 250 морски мили (460 километра), като точните стойности са секретни.

Интересното е, че отново, подобно на AIM-174, това изглежда е разработка за американския флот и няма индикации дали има планове да се интегрира и в американските ВВС (въпреки, че ако може да се носи във вътрешните отделения на F-35, за мен ще е странно решение, ако не я интегрират).

В този ред на мисли, според мен в последните години Европа вече осезаемо изостава спрямо САЩ и Китай и аз лично с интерес ще следя разработката на най-новата европейска ракета Комета, която трябва да замени (или допълни) Метеор. Последната информация, на която попаднах е, че това е изцяло нова разработка, а не модернизация на Метеор и целта е да бъде конкурентна на най-новите ракети с голям обсег от САЩ и Китай.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 23 Авг 2026, 18:16

Океан написа: ↑
23 Авг 2026, 15:53
Интересното е, че отново, подобно на AIM-174, това изглежда е разработка за американския флот и няма индикации дали има планове да се интегрира и в американските ВВС (въпреки, че ако може да се носи във вътрешните отделения на F-35, за мен ще е странно решение, ако не я интегрират).
Може част от причината да е това, което обсъдихме по-назад в темата - начините за целеуказване. Тези ракери превишават обсега на самолетните радари два пъти, при идеални условия, иначе повече. Ауаксите на ВВС, не могат да целеуказват. Имат си изградена система за интеграция с Патриот, както и с други изтребители, но това са специфични ситуации. Нямат огромните подвижни супер-радари на Арли Бърк, които в третата итерация покриват 600 км. Нито Е-2, който може да целеуказва и също покрива 500 км. Също така на ВВС не им се налага да защитават уязвим самолетоносач.

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 03 Сеп 2026, 09:08

То заради кривината на Земята какъвто и Ауакс и радар да ползваш, целта се скрива зад хоризонта на къде 450 км, ако и радара и целта са на 10000 метра. Ако целта е по-ниско - километрите падат. Според мен концепцията е друга - самолетът получава някакво общо целеуказване, след което пуска ракетата, и тя при достигане на района започва да си търси цел сама я с ИИ я без. Или пък ще ползват дронове за целеуказване - тия Loyal Wingman за какъв чеп са им?

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 03 Сеп 2026, 22:12

Като пишем за ракети с голям обсег, може да споменем и антирадарната AARGM-ER (която също е сравнително нова). Това е развитие на AGM-88, със същата система за насочване, но с двойно увеличен обсег - 240 км. и освен това се събира в оръжейния отсек на F-35A/C. Проекта мисля, отново е на флота. Доколкото четох, вече е интегрирана на всичко флотско, което лети, и се обмисля вариант с наземно изстрелване.

Ракетата за разлика от предшественика е двупулсова, като китайските далекобойни. Това може да е много-много неприятно за вражеският кораб, защото носителят прави пуска само на пасивни сензори, без да издава местоположението си. И ако е F-35C, успех повечето кораби да го засекат, преди да е стрелял по тях.

Също така е 2-3 пъти по-бърза от конвенционална ПКР, което е допълнителен проблем за корабното ПВО (или наземното).

Изображение

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 04 Сеп 2026, 00:07

В този ред възможно ли е антирадиационни ракети да се използват против самолети за ДРЛО? Чел съм, че един B-52 (който явно има радар) е отнесъл инцидентно HARM, но дали са правени сериозни планове да се използват антирадиационни ракети по този начин?

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 04 Сеп 2026, 08:50

Чел съм, че един B-52 (който явно има радар) е отнесъл инцидентно HARM,
При тоя случай бил захванал радара на опашката който управлява оръдието за самозащита.
но дали са правени сериозни планове да се използват антирадиационни ракети по този начин?
Те японците още по далеч стигнаха да преоборудват ПКР за ВВ

https://www.twz.com/air/japans-asm-3-ka ... capability

Отговори