Мнение
от Океан » 22 Юли 2026, 14:40
Така или иначе, дори и Су-35 да е свален от Патриот, това показва, че Украинците могат да координират доста сложни комбинирани операции (назамен ЗРК + няколко самолета) и имат куража да ги приложат срещу противник, който поне на теория би трябвало да е значително по-способен във въздуха. Аз не мога да си обясня, как може украинците да са изобретателни и умни, а руснаците дори по думи на техните военни кореспонденти да реагират мудно, предвидимо и шаблонно. Не че се оплаквам де, нека да продължават...
Отделно, освен загубата на Су-35, Украйна продължава да използва активно своята авиация - както самолетите, с които изначално разполагат, така и F-16 и Мираж 2000, които получиха като дарения, за противовъздушна отбрана, бомбандиране с планиращи авиобомби и от време на време крилати ракети Storm Shadow / SCALP, което за мен е огромен провал за Русия, предвид, че разполагат с ресурси като МиГ-31, Су-57 и Су-35, които на хартия са значително по-добри от всичко, което има Украйна.
Иначе, Су-57 аз не бих го подценявал - да, има много детски болести и качеството на изработката поне в началото не беше много добре, но си е много сериозна и многоцелева машина и има индикации, че (макар и доста внимателно) се ползва активно в Украйна. За мен това технологично е криво-ляво руският еквивалент на F-35, предвид, че Су-57 е многоцелеви и изглежда в дизайна са търсели по-скоро разумни компромиси, отколкото ултимативни възможности въздух/въздух на всяка цена, както при F-22. Аз мисля, че лека полека ще му отстранят проблемите и ще стане доста добър самолет, но е показателно, че те едва сега стигат на някакво ниво, което е сравнимо с американската авиация отпреди 20 и повече години (2006 г. за F-35, 1996 г. за F-22). И генерално, според мен в руските ВКС проблемът е много повече в човешките ресурси, отколкото в технологичните ресурси (не че и там няма сериозни проблеми).