Ksantip написа: ↑24 Яну 2026, 17:07
Dinain написа: ↑24 Яну 2026, 14:28
Благодаря.
Иде да покаже, че мотивацията на плюещите в общественото пространство украинци е почти винаги политически мотивирана, платена, или преследваща някакви други лични интереси, а не "общественото благо". Или в най-добрия случай, да допуснем наивност.
Да, с това се съгласих в по-предишния си пост, но все пак е твърде лесно да хвърлим в тази категория
всички, които по един или друг начин изтъкват даден проблем. Има много подлеци, които с радост раздуват всяка нелицеприятна история, но не е задължително да си измислят историята, която ще използват с пропагандна цел. Не е задължително и всеки, който споменава нещо критично към командването, политическото ръководство и т.н. да има користни цели.
Аз затова съм посочил, че в най-добрия случай допускам наивност. Както Торн, който си мислеше, че като реве за мнимите опасности от ваксинирането срещу Ковид вируса, прави услуга на обществото.
Примерът ми с кмета е спрямо зам. кмета, или с представител на една дирекция спрямо представител на друга дирекция. Ти привеждаш друг пример с някакъв гражданин, който е ползвател на услугата, която предоставя кметството.
Да използваме него: ако проблемът касае само него, това е е частен случай с проблем, касаещ само един гражданин, не системен проблем. Тогава вместо да пише постове във ФБ, най-добре да пуска жалби и да завежда съдебни дела, за да бъде чут. Има си канален ред и за това, ако вътрешния канал за оплаквания не работи.
Ако проблемът пък касае не само него, а много граждани, тоест е системен проблем, той се решава с петиции, групов иск или на следващите избори. Има си канален ред и за това. Пак не виждам какво решение се намира в социалните мрежи.
Но аз ще отида една стъпка отвъд и ще посоча, че нито един от тези източници на зрада не е някакво еднократно явление, някакъв еднократен случай на оплакване, като твоя гражданин с кметството.
Как ще определиш някой "случаен гражданин", който през последната година е пуснал 160 оплаквания от 160 различни неща (или написал 160 поста), към кмета си?
Просто a model citizen, a friend of the working class?