Икономика ⇒ Икономиката на ЕС и неговото бъдеще

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
WHW02
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на ЕС и неговото бъдеще

Мнение от WHW02 » 09 Юни 2025, 14:27

Чукча-читател написа:
===
Пазарна икономика по презумпция може да има там, където има реален суверенитет, където няма Брюксел, който ще ти даде пари, ако пуснеш травеститите в детските градини да водят "полова просвета" на дечица от 3 до 6 годинки.

Където Брюксел не ти казва какви съдии да назначаваш и какви закони да приемаш, защото ако не го послушаш, както беше в Полша със ЗиС, ще ти замразят 37 милиарда евро, които уж са твои, защото ти се полагат.

Ако за теб тези подробности на пълно подчинение на онези самозванци в Брюксел са задължителни за пазарната икономика, аз нямам какво да коментирам повече.

Накратко, това се съдържа във всички икономически програми на Навроцки, Фицо, Орбан, и оставналите национално-ориентирани лидери, които настояват за национален суверенитет, пълна самостоятелност.

Навроцки им показа среден пръст на ония в Брюксел: заврете си еврото отзад, никой не може да диктува каквото и да било на Полша, защото тя е суверенна държава.

И да, ако ония твоите любимци в Брюксел продължават със самозабравата, със сегашния ЕС е свършено.

То е и очевидно за всички зрящи.

Така че замразените фондове принципно не се различават от танковете.

Но и за това се иска поне малко ум да го проумее човек.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 09 Юни 2025, 14:31

WHW02 написа: ↑
09 Юни 2025, 14:27
Чукча-читател написа:
===
Пазарна икономика по презумпция може да има там, където има реален суверенитет, където няма Брюксел, който ще ти даде пари, ако пуснеш травеститите в детските градини да водят "полова просвета" на дечица от 3 до 6 годинки.

Където Брюксел не ти казва какви съдии да назначаваш и какви закони да приемаш, защото ако не го послушаш, както беше в Полша със ЗиС, ще ти замразят 37 милиарда евро, които уж са твои, защото ти се полагат.

Ако за теб тези подробности на пълно подчинение на онези самозванци в Брюксел са задължителни за пазарната икономика, аз нямам какво да коментирам повече.

Накратко, това се съдържа във всички икономически програми на Навроцки, Фицо, Орбан, и оставналите национално-ориентирани лидери, които настояват за национален суверенитет, пълна самостоятелност.

Навроцки им показа среден пръст на ония в Брюксел: заврете си еврото отзад, никой не може да диктува каквото и да било на Полша, защото тя е суверенна държава.

И да, ако ония твоите любимци в Брюксел продължават със самозабравата, със сегашния ЕС е свършено.

Едно изречение - Европа, в частност БГ, както и този форум все още не са филиал на ватникланд.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 09 Юни 2025, 14:41

09 Юни 2025, 14:27
Чукча-читател написа:
===

Сериозно ли ПАЗАРна икономика значи това? Да питам ли кой икономист го е казал? Но едно се чудя, след като както сам ти каза, че в СССР не е имало пазарна икономика-значи СССР не е имал държавен суверенитет! От кого е зависил, би ли казал?
По коя програм ЕС дава пари да пуснеш трвестити в детските градини? И може би трябва да кажеш къде това се е случило?
Как ЕС ни казва какви закони да приемаме и какви съдии да назначаваме?
Пълното подчинение......няма никакво отношение към пазарна икономика, както и всичко написано от теб.

Какво е написано в икономическите програми? Че в ЕС няма пазарна икономика ли? А в тези държави има ли? А предвидено ли е излизане от този гнусен нов СИВ? Или щото искат тия лоши фондове и разни дребни нещица като свободно движение на хора и особено стоки и услуги. Явно Фицо и Орбан са някакви върли мазохисти, които харесват да им е гадно.
О, а техните държави са и членове на НАТО- реалният аналог на В.Д. С тази разлика, че няма да им пратят танкове, ако напуснат. Ама, не искат да се махат. Наистина са мазохисти, но и садисти, защото искат и населението им да страда.

WHW02
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от WHW02 » 09 Юни 2025, 14:47

Almasy написа: Едно изречение - Европа, в частност БГ, както и този форум все още не са филиал на ватникланд.
Така беше и в стария соц: ИмпериализЪмът (тогава американският) беше крив за всички чудовищни некадърщини, кражби, изродщини и какво ли още не.

така си е, ех, да не беше този пусти ИмпериализЪм...

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:
Status: Online

Мнение от centara » 09 Юни 2025, 14:50

09 Юни 2025, 14:47
Така беше и в стария соц: ИмпериализЪмът (тогава американският) беше крив за всички чудовищни некадърщини, кражби, изродщини и какво ли още не.
Ти беше ли роден тогава?
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

WHW02
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от WHW02 » 09 Юни 2025, 15:03

Чукча-читател написа:
Но едно се чудя, след като както сам ти каза, че в СССР не е имало пазарна икономика-значи СССР не е имал държавен суверенитет! От кого е зависил, би ли казал?
Не четеш внимателно, чукча-читател: когато властва Идеологията, тоест, ИнтернационализЪма на първо място, ти по презумпция нямаш суверенна държава.

Зависел е от интернационалистите в политбюро и цк, които на практика не са имали нищо общо с Русия, освен формалния признак, че са били родени там или вече в появилия се СССР.

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 09 Юни 2025, 15:13

09 Юни 2025, 15:03
Чукча-читател написа:
Но едно се чудя, след като както сам ти каза, че в СССР не е имало пазарна икономика-значи СССР не е имал държавен суверенитет! От кого е зависил, би ли казал?
Не четеш внимателно, чукча-читател: когато властва Идеологията, тоест, ИнтернационализЪма на първо място, ти по презумпция нямаш суверенна държава.

Зависел е от интернационалистите в политбюро и цк, които на практика не са имали нищо общо с Русия, освен формалния признак, че са били родени там или вече в появилия се СССР.
Kъде си го написал, че съм пропуснал да го прочета? И пак използваш " по презумция". Та кой е дефинирал тези презумции. Може би древните римляни? Неудобно ми е пак да питам, защото сигурно вече си го написал, може би с невидимо мастило, но кой е казал какво е пазарна икономика? И да ми изведеш и презумцията, която използваш, както и сегашната презумция? Трябва да ги има някъде-да се ограмотя. Също, така и не разбрах какво пише в икономическите програми на твоите идоли и дали ще напускат ЕС и НАТО. Ако не-защо?

И разбира се, има ли пазарна икономика в Словакия и Унгария?

WHW02
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от WHW02 » 09 Юни 2025, 15:23

Чукча-читател написа:
Kъде си го написал, че съм пропуснал да го прочета? И пак използваш " по презумция". Та кой е дефинирал тези презумции. Може би древните римляни? Неудобно ми е пак да питам, защото сигурно вече си го написал, може би с невидимо мастило, но кой е казал какво е пазарна икономика. И да ми изведеш и презумцията, която използваш, както и сегашната презумция? Трябва да я има някъде-да се ограмотя. Също така и не разбрах какво пише в икономическите програми на твоите идоли и дали ще напускат ЕС и НАТО. Ако не-защо?
Ще ти дам пример за пазарна икономика, и такава, която не е пазарна, защото пазар реално няма, в смисъл, свободен пазар:

свободна България до 9 септ. 44 г- има пазарна икономика, която постепенно, със затвърдяването във властта на комунистите след тази дата, губи своята пазарност, защото вече външни сили диктуват във вътрешните дела на България.

ЕС е в процес на разпад, това ти обяснявам за кой ли вече път, настъпва фрагментиране. Никой няма да го напусне, той ще напусне, схващаш ли?

За НАТО: там въпросът е малко сложен, но като гледам в непосредствена близост до нас как при едно вече сериозно влошаване на обстановката Гърция и Турция се хванат за гушите, това ще е окончателният край на НАТО.

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 09 Юни 2025, 15:33

09 Юни 2025, 15:23
Чукча-читател написа:
Kъде си го написал, че съм пропуснал да го прочета? И пак използваш " по презумция". Та кой е дефинирал тези презумции. Може би древните римляни? Неудобно ми е пак да питам, защото сигурно вече си го написал, може би с невидимо мастило, но кой е казал какво е пазарна икономика. И да ми изведеш и презумцията, която използваш, както и сегашната презумция? Трябва да я има някъде-да се ограмотя. Също така и не разбрах какво пише в икономическите програми на твоите идоли и дали ще напускат ЕС и НАТО. Ако не-защо?
Ще ти дам пример за пазарна икономика, и такава, която не е пазарна, защото пазар реално няма, в смисъл, свободен пазар:

свободна България до 9 септ. 44 г- има пазарна икономика, която постепенно, със затвърдяването във властта на комунистите след тази дата, губи своята пазарност, защото вече външни сили диктуват във вътрешните дела на България.

ЕС е в процес на разпад, това ти обяснявам за кой ли вече път, настъпва фрагментиране. Никой няма да го напусне, той ще напусне, схващаш ли?

За НАТО: там въпросът е малко сложен, но като гледам в непосредствена близост до нас как при едно вече сериозно влошаване на обстановката Гърция и Турция се хванат за гушите, това ще е окончателният край на НАТО.
Имам подозрения , че водиш разговор с някакъв друг фантомен събеседник и на него обясняваш някакви неща, които аз не виждам.
Не ми давай пример, изведи ми презумцията. Ако знаеш какво означава. Както и другата.
Кога очакваш да се разпадне ЕС? И защо да не се напусне, щом ще се разпада? Защо държавите да страдат? Може би има общо с това, което написах-лошите фондове и свободното движение? И един ден повече в този гнусен фантомен съюз е ненужен. А и още нещо- щом могат да го напуснат, значи не е като СИВ. И отново, в Унгария и Словакия има ли пазарна икономика? Както и какво пише в икономическите програми
Въпросът за НАТО е сложен, но ти би трябвало да имаш отговор. Защо не напускат този Варшавски договор?

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 09 Юни 2025, 15:35

О и как можах да пропусна-така и не обясни за травестите в детските градини. Много ми е важно. Щом го твърдиш със сигурност знаеш.

WHW02
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от WHW02 » 09 Юни 2025, 15:51

Чукча-читател написа:
Имам подозрения , че водиш разговор с някакъв друг фантомен събеседник и на него обясняваш някакви неща, които аз не виждам.
Не ми давай пример, изведи ми презумцията. Ако знаеш какво означава. Както и другата.
Кога очакваш да се разпадне ЕС? И защо да не се напусне, щом ще се разпада? Защо държавите да страдат? Може би има общо с това, което написах-лошите фондове и свободното движение? И един ден повече в този гнусен фантомен съюз е ненужен. А и още нещо- щом могат да го напуснат, значи не е като СИВ. И отново, в Унгария и Словакия има ли пазарна икономика? Както и какво пише в икономическите програми
Въпросът за НАТО е сложен, но ти би трябвало да имаш отговор. Защо не напускат този Варшавски договор?
Кажи ми кой от пасажите или кое от изреченията от коментара ми не си разбрал, за да го изясним?

Или може би да пробваме от другата страна: ти си дай твоите презумпции/дефиниции, за да можем да ги сравним, и аз ще ти дам моите, както аз ги разбирам.

Така става ли?

За новия СИВ: Обединеното Кралство с огромни усилия успя да напусне новия СИВ, и то защото предвидливо си бяха извоювали удобни за тях клаузи, и пак всичко висеше през цялото време на косъм.

За НАТО вече ти казах коя според мен ще е реалната ситуация, при която НАТО ще се разпадне, така мисля. Не е необходимо да се съгласяваш с мен, разбира се. То и пред стария СИВ и стария варшавски договор беше само светло бъдеще, ама на, вече е тъмно минало.

WHW02
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от WHW02 » 09 Юни 2025, 15:53

Чукча-читател написа: О и как можах да пропусна-така и не обясни за травестите в детските градини. Много ми е важно. Щом го твърдиш със сигурност знаеш.
Какво точно искаш да ти обясня за травеститите в детските градини?? Как по всякакъв начин притискаха Унгария/Орбан да си промени законодателството в тази насока ли?

Настина ли не си в течение?!??

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:
Status: Online

Мнение от centara » 09 Юни 2025, 15:55

09 Юни 2025, 15:53
Чукча-читател написа: О и как можах да пропусна-така и не обясни за травестите в детските градини. Много ми е важно. Щом го твърдиш със сигурност знаеш.
Какво точно искаш да ти обясня за травеститите в детските градини?? Как по всякакъв начин притискаха Унгария/Орбан да си промени законодателството в тази насока ли?

Настина ли не си в течение?!??
Обясни всичко, не сме претенциозни. Ама с факти. :idea:
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 09 Юни 2025, 16:01

Спрете да храните трола!
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това. :|
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...! :shock:

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 09 Юни 2025, 16:35

09 Юни 2025, 15:51
Чукча-читател написа:
Кажи ми кой от пасажите или кое от изреченията от коментара ми не си разбрал, за да го изясним?

Или може би да пробваме от другата страна: ти си дай твоите презумпции/дефиниции, за да можем да ги сравним, и аз ще ти дам моите, както аз ги разбирам.

Така става ли?

За новия СИВ: Обединеното Кралство с огромни усилия успя да напусне новия СИВ, и то защото предвидливо си бяха извоювали удобни за тях клаузи, и пак всичко висеше през цялото време на косъм.

За НАТО вече ти казах коя според мен ще е реалната ситуация, при която НАТО ще се разпадне, така мисля. Не е необходимо да се съгласяваш с мен, разбира се. То и пред стария СИВ и стария варшавски договор беше само светло бъдеще, ама на, вече е тъмно минало.

Зададох ти конкретни въпроси по твоите търдения:
-Кой икономист твърде, че в Ес няма пазарна икономика?
- Кой твърди тази презумция за пазарна икономика, която използваш? Откъде я извеждаш?
- Откъде извеждаш другата презумция за идеология липса на суверенитет?
- Каква е икономиката ако не е пазарна.
- Каква е икономиката в Словакия и Унгария?
- Защо не напускат ЕС
- Какво пише в икономическите програми.
- Защо не напускат НАТО. Ще чакт (евентуално-няма такива податки) да се разпадне сам не е отговор.
- Откъде извеждаш това за травеститите . Това е твое твърдение, което трябва да докажеш. Аз твърдя, че е лъжа.
- Как ЕС влияе върху законодателството ни и избора на съдии?
- Може ли да се напусне ЕС да или не. СИВ можеше ли?

Вликобритания нямаше проблем да напусне ЕС. Само че искаше да запази по-голямата част от предимствата, които имаше докато беше в съюза и възможността си за облекчен достъп до европейските пазари. Затова бяха преговорите. Иначе никой не ги е спирал. Ако Унгария и Словакия искат да напуснат и да се върне положението от преди да станат членове на съюза, никой няма да ги спира. В този момент даже ще се зарадват на решнието им. Само че това значи край на свободното движение и липса на митнически контрол. Износът от двете държави изведнъж ще се оскъпи и усложни. Преимществата,които имат като разположение, ниско заплащане и членство в ЕС ще намалееят. А заводите там, особено автомобилните са построени да захранват Германия, Австрия и другите държави от ЕС. Не малките им вътрешни пазари. Съответно ще има затваряне на предприятия, както стана и във Великобритания. А и разбира се, край със свободното движение на хора. Ще се чака за визи. Забрави за, хващам самолета и съм в Италия(примерно) и от там в Испания. Работата в ЕС ще се затрудни-пак работни визи. Новото поколение не е свикнало да е втора категория хора и да се моли за работни визи.

Ето ти няколко определения на пазарна икономика:

An economic system in which goods and services are made, sold, and shared and prices set by the balance of supply and demand. Кеймриджки речник;
A market economy is an economic system in which economic decisions and pricing of goods and services are guided by the interactions of a country’s citizens and businesses with minimal government intervention. Международен валутен фонд;

A market economy is an economic system where the laws of supply and demand direct the production of goods and services. The role of government is limited to regulation and protection of property rights. Световна банка;

A market economy is one where prices and the allocation of goods and services are determined primarily by supply and demand in a competitive marketplace, with limited government intervention. ОИСР

The market economy, or capitalism, is that system of social cooperation and division of labor that is based on private ownership of the means of production." Лудвиг Фон Мизес
The worth of a state in the long run is the worth of the individuals composing it, and a market where every person is free to pursue his own interests under the law ensures the greatest good.". Джон Стюард Мил.

Чакаме твоята презумция. Даже две.

WHW02
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от WHW02 » 09 Юни 2025, 20:15

Чукча-читател написа:
---

по. т. 1 –

https://europeanconservative.com/articl ... -r-larson/ - чети Свен Ларшон
и два негови материала, особено показателни:
- https://europeanconservative.com/articl ... ain-wreck/
- https://europeanconservative.com/articl ... -the-euro/

аз твърдя тази презумпция за пазарната икономика, тя е моя, а именно, несуверенната държава не е свободна да защитава по най-добрия начин националните си интереси, това ще ти го каже абсолютно всеки един от "моите идоли", когото и да питаш, защото тя е и тяхна :lol:

ха, откъде съм извеждал това за идеологията - България да е принудена да си унищожава селското стопанство, като внася плодове и зеленчуци без всякакви мита, които растат на благословената ни земя?!?? ако за теб това е пазарна икономика, значи ти си интернационалист, това е идеологията ти, за която ти си готов да затриеш селското ни стопанство

икономиката не е пазарна, когато те принуждават външни сили да правиш така, че да затриваш не само селското си стопанство

икономиката в Словакия и Унгария не е пазарна, поради изброените от мен по-горе причини, и ако на мен не ми вярваш, можеш да ги питаш и двамата - Орбан и Фицо, на които по всякакъв начин им пречат да имат взаимоизгодни икономически отношения с Русия, ако това е пазарна икономика, здраве му кажи

защо не били напускали ЕС - това е същото да питаш защо още не са въстанали, ами защото още ситуацията не го позволява, но аз пак те насочвам към Навроцки, прочети интервютата му преди и след изборите, повече от показателни са

какво пише в кои икономически програми?!? и защо мислиш, че трябва да ме интересува какво пишело в някакви си икономически програми?!?

За НАТО - защо не го били напускали, ами защото нещата са сходни както с въпросния брюкселски съюз, аз пак те насочвам към тлеещия конфликт Гърция - Турция, където гърците сключиха вътрешен съюз с френците,

- https://www.independent.co.uk/news/worl ... 32915.html

- https://en.wikipedia.org/wiki/Franco-Gr ... _agreement

ако за теб е нормално две държави в рамките на един военен съюз да сключват двустранен военен съюз за оказване на взаимна военна помощ и защита, ако едната или другата бъде атакувана от трета държава, която също е членка на НАТО, то тогава не мога да си представя степента на ненормалното за теб в тази област

за травеститите, Унгария, Орбан, детските градини и че за теб това било лъжа - за теб лъжа, за мен - истина, и чакам коментарите ти с извинение за това, че ме нарече лъжец

ето използвах следните ключови думи:

orban hungary legislation lgbt kindergartens schools dragqueens

материали излизат безброй, ще цитирам 3-4:

https://www.politico.eu/article/hungary ... ion-pride/ - от 5 юни 2025 г

https://www.eureporter.co/world/hungary ... o-schools/

https://apnews.com/article/hungary-prid ... 3e975b52df

https://www.reuters.com/world/europe/or ... 021-07-08/

и да ти задам и аз един въпрос в тази връзка: както виждаш, това законодателство на ЕС искат да го наложат във всички държави, (а в доста от тях то вече наложено) включително и в България, така че питам те: в тази война ти на чия страна си: на Виктор Орбан или на лгбтайските проводници в Брюксел? ако въпросът ми не те устройва, можеш да си го пропуснеш покрай ушите, но не е желателно

- - Как ЕС влияе върху законодателството ни и избора на съдии? - ха, виж Полша, как бяха замразили 37 милиарда евро фондове до момента на парламентарните избори именно поради брюкселските твърдения, че в Полша законодателството било едва ли не диктаторско и изборите на съдии били чисто партийни предостатъчно интервюта с полски консерватори плюс коментари:

https://europeanconservative.com/articl ... mularczyk/

https://europeanconservative.com/articl ... sz-wolski/

https://europeanconservative.com/articl ... vs-nation/

https://europeanconservative.com/articl ... near-dead/

https://europeanconservative.com/articl ... ture-tusk/ - канският плач на полските либерали, че изборите били фалшифицирани :lol: :lol: :lol:

https://europeanconservative.com/articl ... tial-vote/ - а това е повече от весело: да вземе да се окаже, че не Русия била финансирала разни полски политици и дейци, ами съвсем други хора от чужбина :lol: :lol: :lol:

- дали може да се напусне ЕС - доколкото ми е известно, такава законова процедура няма заложена, реално, имам предвид, но е възможно да има някаква имагинерна такава, колкото за парлама, дето се казва, със СИВ работата със сигурност е била същата, някаква почти въображаема клауза с отрицателна величина

е, спирам дотук, дадох ти предостатъчно материал за размисъл, приятно четене, както се казва

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 09 Юни 2025, 21:27

bigdragon написа: ↑
09 Юни 2025, 16:01
Спрете да храните трола!

Имам по-добра идея - просто да спрем да пишем във форума и да оставим на спокойствие кремълските ботове Иванов 2.0 и Пизда 2.0 да серат на воля тук.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

miau
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от miau » 09 Юни 2025, 22:27

Чета писанията на най-новият потребител на форума и се сещам за две твърдения на родните копейки - Костя Късопишков и пордържниците му:

1. Според Костя България икономика няма, защото, по заповед на евро-геЮвите отдавна сме я унищожили.
2. Според фенове на Костя българският лев е по-силен от еврото, затова не трябва да приемаме еврото.

Нямаш икономика, но имаш лев, по-силен от еврото.
Чета WHW02 и си мисля, само Thorn ли трябва да е в игнор листата ми.
All those... moments will be lost... in time,... like tears... in rain.

WHW02
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от WHW02 » 10 Юни 2025, 11:14

Чукча-читател написа:
...
Чакаме твоята презумция. Даже две.
Колега, да Ви подсетя: доставката е изпълнена. Но ако все пак партийната дисциплина Ви сковава да ми отговорите, няма да Ви се разсърдя, дори и след като ме нарекохте лъжец.

Щом Партията го изисква...

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 10 Юни 2025, 14:46

09 Юни 2025, 20:15
Чукча-читател написа:
---

по. т. 1 –

https://europeanconservative.com/articl ... -r-larson/ - чети Свен Ларшон
и два негови материала, особено показателни:
- https://europeanconservative.com/articl ... ain-wreck/
- https://europeanconservative.com/articl ... -the-euro/

аз твърдя тази презумпция за пазарната икономика, тя е моя, а именно, несуверенната държава не е свободна да защитава по най-добрия начин националните си интереси, това ще ти го каже абсолютно всеки един от "моите идоли", когото и да питаш, защото тя е и тяхна :lol:

ха, откъде съм извеждал това за идеологията - България да е принудена да си унищожава селското стопанство, като внася плодове и зеленчуци без всякакви мита, които растат на благословената ни земя?!?? ако за теб това е пазарна икономика, значи ти си интернационалист, това е идеологията ти, за която ти си готов да затриеш селското ни стопанство

икономиката не е пазарна, когато те принуждават външни сили да правиш така, че да затриваш не само селското си стопанство

икономиката в Словакия и Унгария не е пазарна, поради изброените от мен по-горе причини, и ако на мен не ми вярваш, можеш да ги питаш и двамата - Орбан и Фицо, на които по всякакъв начин им пречат да имат взаимоизгодни икономически отношения с Русия, ако това е пазарна икономика, здраве му кажи

защо не били напускали ЕС - това е същото да питаш защо още не са въстанали, ами защото още ситуацията не го позволява, но аз пак те насочвам към Навроцки, прочети интервютата му преди и след изборите, повече от показателни са

какво пише в кои икономически програми?!? и защо мислиш, че трябва да ме интересува какво пишело в някакви си икономически програми?!?

За НАТО - защо не го били напускали, ами защото нещата са сходни както с въпросния брюкселски съюз, аз пак те насочвам към тлеещия конфликт Гърция - Турция, където гърците сключиха вътрешен съюз с френците,

- https://www.independent.co.uk/news/worl ... 32915.html

- https://en.wikipedia.org/wiki/Franco-Gr ... _agreement

ако за теб е нормално две държави в рамките на един военен съюз да сключват двустранен военен съюз за оказване на взаимна военна помощ и защита, ако едната или другата бъде атакувана от трета държава, която също е членка на НАТО, то тогава не мога да си представя степента на ненормалното за теб в тази област

за травеститите, Унгария, Орбан, детските градини и че за теб това било лъжа - за теб лъжа, за мен - истина, и чакам коментарите ти с извинение за това, че ме нарече лъжец

ето използвах следните ключови думи:

orban hungary legislation lgbt kindergartens schools dragqueens

материали излизат безброй, ще цитирам 3-4:

https://www.politico.eu/article/hungary ... ion-pride/ - от 5 юни 2025 г

https://www.eureporter.co/world/hungary ... o-schools/

https://apnews.com/article/hungary-prid ... 3e975b52df

https://www.reuters.com/world/europe/or ... 021-07-08/

и да ти задам и аз един въпрос в тази връзка: както виждаш, това законодателство на ЕС искат да го наложат във всички държави, (а в доста от тях то вече наложено) включително и в България, така че питам те: в тази война ти на чия страна си: на Виктор Орбан или на лгбтайските проводници в Брюксел? ако въпросът ми не те устройва, можеш да си го пропуснеш покрай ушите, но не е желателно

- - Как ЕС влияе върху законодателството ни и избора на съдии? - ха, виж Полша, как бяха замразили 37 милиарда евро фондове до момента на парламентарните избори именно поради брюкселските твърдения, че в Полша законодателството било едва ли не диктаторско и изборите на съдии били чисто партийни предостатъчно интервюта с полски консерватори плюс коментари:

https://europeanconservative.com/articl ... mularczyk/

https://europeanconservative.com/articl ... sz-wolski/

https://europeanconservative.com/articl ... vs-nation/

https://europeanconservative.com/articl ... near-dead/

https://europeanconservative.com/articl ... ture-tusk/ - канският плач на полските либерали, че изборите били фалшифицирани :lol: :lol: :lol:

https://europeanconservative.com/articl ... tial-vote/ - а това е повече от весело: да вземе да се окаже, че не Русия била финансирала разни полски политици и дейци, ами съвсем други хора от чужбина :lol: :lol: :lol:

- дали може да се напусне ЕС - доколкото ми е известно, такава законова процедура няма заложена, реално, имам предвид, но е възможно да има някаква имагинерна такава, колкото за парлама, дето се казва, със СИВ работата със сигурност е била същата, някаква почти въображаема клауза с отрицателна величина

е, спирам дотук, дадох ти предостатъчно материал за размисъл, приятно четене, както се казва
По т.1. Някъде да е написал, че в ЕС няма пазарна икономика? Не. А това беше въпросът. Т.е отново няма отговор.
2. Твоята презумпция, а кой точно си ти. Твоят презумпция не касае и не е от същчествените признаци на пазарната икономика-понятие появило се преди още баща ти да се е родил. Къде го казват твоите идоли. За пети път питам за програмите им, към които препрати. Цитат нещо?
3. За идеологията. Аз те питам как так при идеология няма пазарна икономика.Ти тъй като не можеш да формулираш ясно мислите си ми изтропваш това
"ха, откъде съм извеждал това за идеологията - България да е принудена да си унищожава селското стопанство, като внася плодове и зеленчуци без всякакви мита, които растат на благословената ни земя?!?? ако за теб това е пазарна икономика, значи ти си интернационалист, това е идеологията ти, за която ти си готов да затриеш селското ни стопанство". Не това не е идеологията ми, не не съм готов да разсипя селското ни стопанство, нямам и такава власт.И да, за мен е пазарна икономика. Това ли беше беше отговорът ти-вменяване какъв съм бил аз и какво съм приемал!?
Toест отново няма отговор, а някакъв произволен набор от думи. А защо така става със селското стопанство е друг въпрос, извън конкретната тема. Ако искаш отвори нова и ще поговорим там А ти продължаваш да не можеш да водиш дебат.
Няма разни външни сили. Ние си го затриваме сами. Не е ли ясно.

4. Отново-къде Фицо и Орбан са казвали, че икономите в техните държави не са пазарни? Цитат?
5.Каква е ситуацията,какво пречи, какво ще им се случи.Както написах вече , спокойно могат напуснат има такъв механизъм, при това изпробван. Защо не го правят вече написах. Ти не ми възразяваш и не се аргументираш. Тоест не можеш да отговориш.
6. ИКономическите програми на Фицо и Орбан. Ти се позова на тях. Но явно забравяш какво си писал.
7. Да нещата са сходни-отново не можеш да отговориш. "Съюзът" е показателен за това, че разлика от Варшавския договор, на който е съперник НАТО е организация от независими държави, които имат своите вътрешни противоречия. Но това пак не дава отговор на въпроса ми.
8. Някъде в тези материли да пише нещо, че ЕС финансира травестити в детските градини, което беше твоето твърдение. Мислих да ти обясня надълго и широко със споменаване на училищни програми, Европейска харта за правта на човек, и т.н, но ще съм по-кратък. Според теб преди да се забрани ЛБГТ пропагандат в учебните заведения в Унгария имало ли е такава? А там, където не е забранена- реално в целия ЕС има ли травестити, на които плаща ЕС да ходят в детските градини? Не, няма. По същия начин мога да забраня пропаганадата на убийствата, плюенето по улиците и чупенето на прозорци с камъни. Това се нарича да почукаш на отворена врата, защото тези неща никога не са се пропагандирали в училищата в Унгария. И да доведем абсурда до край-щом не са забранили пропагандата на зоофилията и некрофилията, значи ли, че позволяват на зоофили и некрофили да ходят по детските градини?
Искай извинение на учителите ти, че са те пуснали да преминеш в гимназия без основни умения по четене с разбиране.
9. Даваш пример с Полша, не с България-тоест ЕС не влияе въврху избора на съдии в България. Отказваш се от тезата си.
Иначе можем да си говорим за право на ЕС, но с оглед досега написаното от теб и онова, което следва-няма смисъл.
10. И ето, доколкото знаеш...демек си невеж. Най-забавното е, че въпреки, че си невеж и не знаеш, че такава процедура има, ти коментираш, че била за парлама. Особено пък след като вече беше задействана. Не знаеш, слаб 2.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Юли 2025, 01:12

Поглед към съседите.

Румъния увеличава ДДС и други данъци, за да ограничи рекордния бюджетен дефицит
Новото правителство на Румъния обяви повишаване на ДДС и други данъчни увеличения в опит да ограничи бюджетния дефицит на страната, който е най-големият в Европейския съюз. Премиерът Илие Болоджан, назначен в средата на юни, изложи мерките в сряда, като предупреди, че алтернативата би била "несъстоятелност" и рязко понижение на кредитния рейтинг.

С дефицит от 9.3% от БВП за 2024 г., Румъния надвишава над три пъти допустимия праг съгласно фискалните правила на ЕС. Брюксел може да наложи на страната наказателни мерки, включително спиране на средства, ако бюджетният дефицит не бъде овладян...
https://www.capital.bg/politika_i_ikono ... 1751548052
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 11 Юли 2025, 19:00

Евростат: Населението на ЕС за година расте с над милион, а в България се свива с над 8000 души
Най-значителен е спадът в Латвия, Унгария, Полша и Естония
...
Населението на ЕС расте за четвърта поредна година, след като намаля през 2021 г. заради COVID-19. Растежът може да се обясни до голяма степен с увеличението на миграцията. От 2012 г. насам отрицателният естествен прираст e компенсиран от положителна нетна миграция, посочва Евростат.
https://clubz.bg/163630
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 15 Авг 2025, 12:30

Екстремните горещини топят съпротивата срещу климатиците в Европа
Климатикът навлиза в домовете в Европа, но поставя на изпитание електромрежите и целите за устойчивост
https://www.investor.bg/a/518-energetik ... e-v-evropa
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 16 Сеп 2025, 21:34

43% от българи на възраст от 18 до 34 години инвестират в акции, не в имоти.
В цяла Европа 37% от 18-24-годишните казват, че акциите и ETF са техният най-добър избор за дългосрочно създаване на богатство.
https://www.focus-news.net/novini/Bylga ... ti-2707537

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 16 Сеп 2025, 23:29

IvanG написа: ↑
16 Сеп 2025, 21:34
43% от българи на възраст от 18 до 34 години инвестират в акции, не в имоти.
В цяла Европа 37% от 18-24-годишните казват, че акциите и ETF са техният най-добър избор за дългосрочно създаване на богатство.
https://www.focus-news.net/novini/Bylga ... ti-2707537
Това е само сред потребителите на Revolut в България, които твърдят, че са общо 1 млн. души, и това са такива, които имали "интерес" към това в тази кохорта (не че реално го правят).

Ще ми се да беше истина, но ако 43% от българите на 18-34 години наистина инвестираха в акции, щяхме вече да сме станали Швейцария...
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Отговори