Космос ⇒ Starship
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Status: Offline
Starship
Мисля, че това 5000 тонно чудо си заслужава собствена тема. Да засилиш до орбитална скорост нещо с големината на тежка фрегата е трудно за възприемане.
https://twitter.com/elonmusk/status/1768271790596395399
https://twitter.com/elonmusk/status/1768271790596395399
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Re: Starship
Кога се очаква да тестват приземяването на първата степен и на самия старшип?
-
Пепеляев
- Редовен потребител
- Контакт:
Радостта от пльосването на първата степен в океана в офиса на Space X беше почти като честването на пуск на МБР с КНДР.
Не зная, вероятно проектът на Мъск наистина е революционен, но имат твърде странни по моите понятия критерии за успешност на теста.
Не зная, вероятно проектът на Мъск наистина е революционен, но имат твърде странни по моите понятия критерии за успешност на теста.
-
bottary
- Редовен потребител
- Контакт:
Много е просто и няма нищо странно нито в теста нито в това защо хората се радват. Преди полета се набелязват цели и ако те са постигнати то теста е успешен. Ако успеят да постигнат повече още по добре. Целите бяха ясни предварително и са изпълнени, а още преди две години беше ясно обявено, че първите полети ще "цопват". През следващите дни ще е пълно с негативни коментари от хора или с различен мироглед, или невежи, а понякога и двете
. По-любопитно е дали ще поемат риска от следващият полет да качват товари или ще се задоволят в следващите 15-20 години да вдигат единствено масовогабаритни макети ...
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Руските тролове са изпаднали в еуфория - Старшипа за пореден път се взриви.
Някои медии също:
Гардиан: SpaceX’s Starship destroyed on return to Earth at end of third test flight
CNN: SpaceX’s Starship reaches new heights in monumental test flight but lost on reentry
Дарик: SpaceX изстреля Starship за трети път, минути след това ракетата беше унищожена
Дневник: Ракетата Starship отново избухна, но почти в края на теста
Какво пише в сайта на FAA (ползвал съм превода на Космос БГ):
“СпейсЕкс очаква остатъчен кислород и метан да останат на Старшип по време на спускането и кацането… (…) Старшип се очаква да претърпи експлозивно събитие при сблъсъка с океанската повърхност”.
Т.е. ако някой е очаквал първата степен да се приземи в задния двор на къщата на Мъскович, ще трябва да остане разочарован.
От важните цели на мисията единствено не се състоя повторното запалване на двигателите в космоса, но не ми е останало време да ровя из нета и да видя дали вече се е появила информация за причината.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
НАСА ще реши. Старшип е част от Артемис и доколкото четох, НАСА ще иска поне 6 “празни” теста, или нещо такова от Старшип. Не съм сигурен за бройката.
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Какви 20 години, поне 200 трябва да минат...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
От SpaceX обвиняват либералните медии, като CNBC и кресливи зложелатели по социалните мрежи за забавяния в проекта. Явно държавния регулатор е решил, че е длъжен да се съобразява с мненията на интелигентните глупаци.
https://cosmos.1.bg/space/2024/09/10/starship-faa-slow/
https://cosmos.1.bg/space/2024/09/10/starship-faa-slow/
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Чиновници да взимат повече пари от Джеф и след пенсия да ходят в Блу ОриджинЯвно държавния регулатор е решил,
Това че безос не е активен по сец. медийки да не мислиш че стои на едно място.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
-
Чукча-читател
- Редовен потребител
- Контакт:
Хайде, да не вземаме всичко казано от Мъск за чиста монета. И него за единствено прав и непогрешим. Може и да е прав, но вероятно преувеличава. Има си процедури, които трябва да се спазват. Досега такова нящо не е излитало и е логично да направят сериозно проучване. Ако го питаш него-със сигурност никакви екологични анализи не бива да се правят.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Честно казано не знам за какво пишеш - аз пуснах клипчето защото е красиво.Чукча-читател написа: ↑15 Окт 2024, 15:11Хайде, да не вземаме всичко казано от Мъск за чиста монета. И него за единствено прав и непогрешим. Може и да е прав, но вероятно преувеличава. Има си процедури, които трябва да се спазват. Досега такова нящо не е излитало и е логично да направят сериозно проучване. Ако го питаш него-със сигурност никакви екологични анализи не бива да се правят.
-
Чукча-читател
- Редовен потребител
- Контакт:
Става дума за този постAmazon написа: ↑15 Окт 2024, 15:49Честно казано не знам за какво пишеш - аз пуснах клипчето защото е красиво.Чукча-читател написа: ↑15 Окт 2024, 15:11Хайде, да не вземаме всичко казано от Мъск за чиста монета. И него за единствено прав и непогрешим. Може и да е прав, но вероятно преувеличава. Има си процедури, които трябва да се спазват. Досега такова нящо не е излитало и е логично да направят сериозно проучване. Ако го питаш него-със сигурност никакви екологични анализи не бива да се правят.Явно не съм прочел туита...
От SpaceX обвиняват либералните медии, като CNBC и кресливи зложелатели по социалните мрежи за забавяния в проекта. Явно държавния регулатор е решил, че е длъжен да се съобразява с мненията на интелигентните глупаци.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Сега разбрах. Ами държавният регулатор би трябвало да има някаква идея от изстрелване на тежки ракети - Сатурн, Совалката, SLS. Разбирам, че химическият състав на горивото варира, но това не би трябвало да е причина за забавяния. Все пак говорим за разработки и тестове, които протичат с години. Отгоре на всичко двигателите на Старшип са метанови, демек "по-чисти" от всички изброени. Ако правилно разбирам проблема де.Чукча-читател написа: ↑15 Окт 2024, 16:22Става дума за този пост
Иначе ако трябва да избирам дали да вярвам на Мъск, или на държавен служител, ще избера държавния служител. Ако обаче иде реч за CNBC...пред тези ще избера всеки друг източник на информация.
-
kota
- Редовен потребител
- Контакт:
Старшип ползва само метан и кислород, може би един от най-екологичните космически кораби.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Днес много новини. Илон Мъск е заявил, че със започването на комерсиалната експлоатация на Старшип и постигането на пълна възвръщаемост, очаква групировката спътници на SpaceX (комуникационни и ИИ) да достигне един милион броя.
https://cosmos.1.bg/space/2026/08/05/st ... al-flight/
https://cosmos.1.bg/space/2026/08/05/st ... al-flight/
- Океан
- Редовен потребител
- Контакт:
Според мен проблемът с регулаторите е не заради горивото, емисии (които са обикновен въглероден двуокис и вода), а заради неща като въздушен трафик, необходимост да се създава зона с ограничен достъп (както за въздушен така и морски трафик) и подобни неща. В този ред на мисли, зрелищните разпадания на кораба при първите полети не помогнаха на SpaceX - видеата бяха много впечатляващи, но доста самолети е трябвало да променят маршрута си, да кацат на резервни летища и е имало реален риск за хората. От екологична гледна точка мисля, че основният проблем са вибрациите и шумът.
Но като цяло Мъск мисля, че няма основания да се оплаква - американските регулатори са доста разумни, имат опит и дори бих казал, че са доста либерални.
Но като цяло Мъск мисля, че няма основания да се оплаква - американските регулатори са доста разумни, имат опит и дори бих казал, че са доста либерални.