Общи приказки ⇒ Социално устройство

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от COMMANDER_KEEN » 08 Яну 2024, 16:28

Как е стоял въпросът с бездомните хора по време на соца? В съседната тема се споменава, как един от лостовете на пропагандата е да обяснява, как на запад хората живеели в кашон под моста.
Аз спомени от това време имам съвсем ограничени, 89-та съм бил първи клас. В Стара Загора май не си спомням да съм виждал бездомници. От друга страна, то и сега да излезеш там по центъра, пак я видиш 1 я не. В София са доста повечко, но пак далеч от количествата, които можеш да видиш в Париж да кажем, а в САЩ пък положението е съвсем трагично - там съм виждал палаткови квартали...

koko
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от koko » 08 Яну 2024, 16:49

Бездомници нямаше - имаше домове за настаняване, подобно на старческите домове сега. И безработни нямаше. Други бяха кусурите на соца...

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 08 Яну 2024, 17:13

COMMANDER_KEEN написа: ↑
08 Яну 2024, 16:28
Как е стоял въпросът с бездомните хора по време на соца?
Спомням си, че в София имаше жителство. Така, че няма как да си бездомен. Доколкото знам жилищата са се давали от държавата/предприятието и наема мисля, че не беше висок. Жилища имаше за всички, но бяха много малки. Пробвай да отгледаш семейство в гарсониера, или боксониера.
koko написа: ↑
08 Яну 2024, 16:49
Бездомници нямаше - имаше домове за настаняване, подобно на старческите домове сега. И безработни нямаше. Други бяха кусурите на соца...
Това е било много добра политика. Такива хора имат нужда от помощ. Например в САЩ огромната част от бездомниците просто имат психични проблеми. Не е тяхна вина, че не се вписват в социума и сложният живот. В Япония пък бездомниците спят по интернет кафетата и се води официално, че "бездомници няма".

koko
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от koko » 08 Яну 2024, 17:33

Жителство и задължителна адресна регистрация имаше за всички населени места, не само за София. Имаше и съответно квартални отговорници, които съхраняват адресните книги в които се вписват всички постоянно и временно пребиваващи на съответните адреси в района на отговорност на кварталния. За временно пребиваване с цел образование или лечение или друга уважителна причина, лицето се вписва в книгата и отива с нея в районното милиционерско управление за заверка. Ако отидеш в друго населено място на гости на роднини и се позадържиш, кварталния ще разпита роднините ти какъв е повода за това дълго посещение и нищо чудно да повика милицията.

Социалните домове, както детските такива бяха за да съберат съответния контингент на места далеч от погледа на масата, за да не се разваля перфектния соц. пейзаж.

Що се касае за жилищата, имаше държавни, но и ведомствени (на по-големите заводи), но не достигаха. Недостига донякъде се компенсира от кооперативното строителство, започнало през 70-те.

miau
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от miau » 08 Яну 2024, 20:27

Бивша колежка, акушерка(която ми биеше инжекциите, когато бях малък) ми е разказвала следното - някъде около София(ако правилно си спомням) е имало "дом", в който са раждали само жени без сключен брак. Постоянно е бил пълен и са изпращали младите акушрки там на "специализация". Думите ѝ бяха - "и сега има уруспии, и тогава ги имаше, ама държавата ги криеше".
All those... moments will be lost... in time,... like tears... in rain.

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 09 Яну 2024, 10:57

Amazon написа: ↑
08 Яну 2024, 17:13
Това е било много добра политика. Такива хора имат нужда от помощ.
To и сега има подобни домове до колкото знам. Но даваха как прибират разни хора в тях, изкъпват ги нахранват ги, и след 2 дни те "бягат" и отиват пак на улицата. Там вече си е наистина психично отклонение.

Сега се сещам, баба ми е разправяла, че е имало някаква политика - имаш свободна стая в къщи - настаняват ти някой там, искаш не искаш. У тях дълги години са живеели доброзорно семейство руснаци, баба и дядо, избягали от революцията в СССР, ама соцът пак ги застигнал в България...

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 09 Яну 2024, 11:05

COMMANDER_KEEN написа: ↑
09 Яну 2024, 10:57
Сега се сещам, баба ми е разправяла, че е имало някаква политика - имаш свободна стая в къщи - настаняват ти някой там, искаш не искаш. У тях дълги години са живеели доброзорно семейство руснаци, баба и дядо, избягали от революцията в СССР, ама соцът пак ги застигнал в България...
Вярно е. Ако жилищната площ е надхвръляла нуждите ти, ти набутват някой нуждаещ се, най-често примитивен, комунистически, селянин с амбиции.
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Bushman
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bushman » 09 Яну 2024, 11:28

Да, вярно е. В къщата на едната ми баба бяха настанили такъв "вечен" квартирант.
Спомням си, че като малък я посещавах и се чудех какъв е тоя чужд човек и защо не говори с никого.
Човекът беше инвалид, а къщата беше със стръмна стълба и нямаше вътрешна тоалетна...
Направо се чудя как е живял сам в една стая, без баня, без кухня и с тоалетна на майната си.
Не знам колко години изкара там, после май се премести някъде. Имаше ЗАЗ-ка с инвалиден номер.
Баба ми го мразеше ужасно, не даваше да говорим с него, избягваше го, все едно не съществува.
Абе не му е било лесно и на него...
Excellent! Steven is my name!

Жадность фраера погубит...

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 27 Яну 2024, 22:27

Обширен коментар (рус.) по американска книга за проблемите на поколението "снежинки" - свръхчувствителните студенти. "...Всички инакомислещи се възприемат като врагове...И тук лесно възниква политическа сила, обединяваща еднакво обидените (или мислещи, че са обидени)...т.нар."политика на идентичност"... Втората част на книгата е посветена на въпроса откъде се е взело всичко това...левичарството сред професорите расте и става все по-екстремално...родителите се стремят непрекъснато да защитават децата си от всякакви неприятни преживявания.

...преобладаваща в САЩ и повечето западни демокрации култура на достойнството бива заместена от култура на жертвата. Ключов елемент на културата на достойнството е убеждението, че всеки има достойнство и ценност, независимо какво мислят хората за него - и няма да реагира рязко на незначителни обиди и дребни неприятности. Очаква се, че хората са достатъчно силни, за да изслушат спокойно различно мнение и да разрешават дребни конфликти. Хората не разглеждат разногласията, непреднамереното пренебрежение или оскърбление като заплаха, на която трябва винаги да се отвръща. Те са достатъчно уверени в своето мнение, за да не се боят от чуждото.
Културата на жертвата е съвсем друго нещо. Ето трите й основни атрибута:
- отделни хора и групи проявяват висока чувствителност към несъществени дреболии. Ако те чувстват, че тази дреболия е съществена, значи е така;
- ако чувствата им са засегнати, това е конфликт, който трябва незабавно да бъде разрешен, най-добре с помощта на трети лица, способни да отстранят неприятните фактори;
- те самите винаги са травмирани жертви на конфликта и заслужават незабавна помощ."

(имхо, задълбаването в тази тенденция, според мен, се дължи и на сериозните пари и влияние, които стрижат защитниците - "третите лица")

"Но проблемът с поколението на снежинките не е само в отсъствието на свобода на словото и свръхчувствителност.
Проблемът е по-широк. До последно време западните общества гледаха на себе си като общества на общо взето (повече или по-малко) равни възможности. Произходът, полът и расата играеха в тях все по-малка роля и човек със способности рано или късно, като правило, добиваше успех независимо от произхода, пола или расата си.
Но напоследък на левичарския западен елит и тези унизени и обидени слоеве от обществото, които той покровителстваше, това се видя недостатъчно. Възникна понятието "интуитивна справедливост".
Интуитивната справедливост е съчетание на разпределителната справедливост (когато хората получават това, което са заслужили, а не което са заработили, при това заслугите са свързани не с лични достижения, а с принадлежност към правилната група обидени) и процедурна справедливост (когато процесът на разпределяне на вещите и съблюдение на правилата се явява справедлив и заслужаващ доверие дотолкова, доколкото съответства на културата на жертвата).
Като способ за измерване на интуитивната справедливост са избрани резултатите. Най-просто казано, ако в обществото присъстват 23,5 % от дадена група Х, то във Върховния съд, в Парламента, във финансовите и други елити те трябва да бъдат точно 23,5 %. Така, както и в университетите и колежите. Но ако човек попада в университета не защото има желание и способности, а благодарение на сложна система от привилегии... За да оправдаят своето съществуване в университета, подобни хора стават активисти..."

"Ние всички имаме склонност към емоционални съждения и пристрастия. Всички сме склонни към дихотомно мислене и племенност (наши/ваши, бел.моя). Линията, разделяща доброто и злото, минава през сърцето на всеки човек. И опитът да бъде прекарана отвън, да се подменят разумът и логиката с интуиция и чувства, никога не е свършвал добре за човечеството. Няма да свърши добре и сега.
Ако човечеството не се замисли навреме и не започне, като в добрата стара английска поговорка, да подготвя детето за пътя - а не пътя за детето."
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 28 Яну 2024, 13:36

Маймуни без работа втршат простотии.. въпроса е с такива какво трябва да се прави и колко принудителен труд да вършат?

Екоактивисти хвърлиха супа върху бронираното стъкло, защитаващо „Мона Лиза“ (ВИДЕО)

https://dariknews.bg/novini/sviat/ekoak ... eo-2373896

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 28 Яну 2024, 15:06

"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 29 Яну 2024, 13:05

Анализ за отношението на младите към военната служба, публикуван в Гардиън.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 17 Мар 2024, 23:02

Чернокожа, глуха служителка на Google, обявена за успешен пример за разнообразие сега съди компанията за дискриминация
Bъв взpивooпaceн cъдeбeн иcĸ, пoдaдeн в Ceвepния oĸpъг нa Kaлифopния в CAЩ, Джaлoн Xoл – пъpвият и eдинcтвeн чepнoĸoж и глyx cлyжитeл в Gооglе oбвинявa Goоglе, чe e oгpaничилa дocтъпa ѝ дo жecтoмимични пpeвoдaчи мeceци cлeд ĸaтo e зaпoчнaлa paбoтa.

B жaлбaтa cи paбoтничĸaтa oпиcвa yпpaвлeнcĸaтa cpeдa в Gооglе ĸaтo вpaждeбнa и нaтoвapeнa c pacизъм.
„Gооglе мe изпoлзвa, зa дa изглeждa пpиoбщaвaщa ĸъм oбщнocттa нa глyxитe и ĸъм oбщнocттa нa xopaтa c yвpeждaния ĸaтo цялo. B дeйcтвитeлнocт тe тpябвa дa ce cпpaвят пo-дoбpe.“

ĸaзвa Xoл пpeд Wіrеd
https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE ... 68775.html
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 04 Апр 2024, 06:11

Интересна и важна статия, имхо (въпреки нескопосания превод и липсата на редактиране) - някои неща:

Френският мозъчен тръст "Лаборатория на Републиката" смята културата на пробуждането и канселизма за опасни и разделящи, тъй като свеждат хората до представители на групи с фиксирани идентичности. Загрижени са относно комунитарната перспектива, която разглежда всичко през призмата на принадлежност към една или друга група. Уокизмът може да послужи като тънък клин за тоталитарните режими, които искат да насърчат разделение в западното общество. Големият бизнес си играе с уокизма, като дава символични предимства на малцинствата... но... реалността е, че заплатите не се повишават.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Апр 2024, 23:47

https://youtu.be/1mLXS2aWSB8?si=7O9vswhijV_ibrph

Този е роден в СССР британец - Константин Кисин. Напоследък е много популярен, говори много добре относно общество, идентичност, социално устройство и прочие.

Тази му реч "Why West is the best" ме впечатли. За евроскептици и полезни идиоти.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 06 Апр 2024, 01:15

Dinain написа: ↑
05 Апр 2024, 23:47
Тази му реч "Why West is the best" ме впечатли. За евроскептици и полезни идиоти.
Те няма да си направят труда да го чуят.
Всьо ще не изречено от устата на Соловьов и Симонян е еврогейщина.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 06 Апр 2024, 01:21

Almasy написа: ↑
06 Апр 2024, 01:15
Dinain написа: ↑
05 Апр 2024, 23:47
Те няма да си направят труда да го чуят.
Всьо ще не изречено от устата на Соловьов и Симонян е еврогейщина.
Тя всъщност е предназначена за западната левичарска публика и децата им, които от 2-3 поколения са позабравили защо "West is the best". В Източна Европа или третия свят имаме база за сравнение и е прясно.

Ватниците, които се информират за света от Соловьов и Симонян настрана.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 08 Апр 2024, 10:44

Диърборн, Мичиган, 05.04.2024 г. - лозунгите не се нуждаят от коментар...
https://twitter.com/visegrad24/status/1 ... gyTcw&s=19
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 16 Апр 2024, 02:38

Thorn написа: ↑
12 Апр 2024, 13:29
В пропагнадната война Палестина спечели, а Израел загуби.
I've seen and shared many disturbing videos over the past six months, but I've never seen anything like this.

These were the sights today in New York City. Not in Rafah. Not in Kabul. In New York City.

This is domestic terrorism.

(a thread)
https://twitter.com/ShaiDavidai/status/ ... xfXmQ&s=19

Звук и картина от спечелената пропагандна война в Ню Йорк, днес.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 02 Юли 2024, 20:11

Във връзка с предстоящето заминаване се ровех да видя какви са цените в Кантон, та ми попадна това - тазгодишната класация на градовете по скъпотия (NYC е взет за база с индекс 100):

Cost of Living Index 2024 Mid-Year

Top 25 Cost of Living Index

Geneva, Switzerland 101.7
Zurich, Switzerland 100.4
New York, NY, United States 100.0
San Francisco, CA, United States 90.5
Boston, MA, United States 85.8
Reykjavik, Iceland 83.9
Washington, DC, United States 82.5
Seattle, WA, United States 81.5
Los Angeles, CA, United States 80.9
Chicago, IL, United States 80.2
San Diego, CA, United States 79.8
Canberra, Australia 79.3
London, United Kingdom 78.7
Oslo, Norway 78.4
Portland, OR, United States 78.4
Tampa, FL, United States 78.0
Miami, FL, United States 77.0
Singapore, Singapore 76.7
Denver, CO, United States 76.6
Adelaide, Australia 76.0
Atlanta, GA, United States 75.7
Copenhagen, Denmark 75.7
Paris, France 73.6
Sydney, Australia 73.4
Espoo, Finland 73.1
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 28 Апр 2025, 19:42

Аз се поизненадах - мислех, че все пак ще сме в челната десятка, но се оказва, че изобщо не е така.
Явно малко се пие в БГ :P
Прикачени файлове
Алкохол.jpg

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 28 Апр 2025, 20:09

28 Апр 2025, 19:42
Аз се поизненадах - мислех, че все пак ще сме в челната десятка, но се оказва, че изобщо не е така.
Явно малко се пие в БГ :P
Тази карта ми навява някакви съмнения. Виж Ирландия...

От друга страна пък може и да е вярно. Може българите и ирландците да имат по-добра култура на пиенето от примерно германци и французи. Също и разполагаемите средства предполагам влияят. Пиячката не е евтина.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 28 Апр 2025, 20:26

28 Апр 2025, 20:09
Сега....Трябва да се има в предвид, че това не е класация по к-во алкохол, изпит на глава от населението......Там може и да сме добри.
Все пак иде реч за смърт/заболявания, причинени от алкохол.
Тук може да се намесват и фактори като начин на пиене (на гладно/с мезе/салата), вид алкохол (бира/вино/концентрат), че дори и генетични фактори.
В Полша и Балтика основно жарят на гладно....Което ич биля не е добре - мезето си е хапатопротектор все пак.....
Знам ли :roll:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 28 Апр 2025, 23:50

28 Апр 2025, 20:26
28 Апр 2025, 20:09
Сега....Трябва да се има в предвид, че това не е класация по к-во алкохол, изпит на глава от населението......Там може и да сме добри.
Все пак иде реч за смърт/заболявания, причинени от алкохол.
Тук може да се намесват и фактори като начин на пиене (на гладно/с мезе/салата), вид алкохол (бира/вино/концентрат), че дори и генетични фактори.
В Полша и Балтика основно жарят на гладно....Което ич биля не е добре - мезето си е хапатопротектор все пак.....
Знам ли :roll:
Очевидно нивото на здравеопазването е фактор също - мерят колко хора са умрели от пиене, а не колко са се напили.

Друг фактор е разбира какво пият - спирт, самогон, Боярщник, одеколон... :roll:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 04 Юни 2025, 13:07

Русия дава по 100 000 рубли на забременели ученички.

https://www.dw.com/bg/rusia-dava-po-100 ... a-72513698

Отговори