Военна авиация ⇒ Наивни въпроси
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Наивни въпроси
Покрай назряването на момента на поява на Ф-16 в Украйна.
Как е вентуално би бил решен проблемът с наземната инфраструктура, от която самолетът е доста зависим?
Имам предвид - ако предоставят срванително ограничен запас от наземно оборудване, това ще върже всички самолети за едно летище. Което пък автоматично ще стане основна цел за Русия - накрая все пак ще наситят ПВО-то на единичен обект с дронове, КР, кинжали и каквото там се сетиш с всички последствия.
Ако пък разсредоточат самолетите И наземното оборудване - ще е някакъв логистичен кошмар. На това летище 5 самолета и еди каква си апаратура, на друго - 3 самолета + друга наземна апаратура...
А да им дадат наземно ободуване за пълно екипиране на 10-тина летища - едва ли...
Как е вентуално би бил решен проблемът с наземната инфраструктура, от която самолетът е доста зависим?
Имам предвид - ако предоставят срванително ограничен запас от наземно оборудване, това ще върже всички самолети за едно летище. Което пък автоматично ще стане основна цел за Русия - накрая все пак ще наситят ПВО-то на единичен обект с дронове, КР, кинжали и каквото там се сетиш с всички последствия.
Ако пък разсредоточат самолетите И наземното оборудване - ще е някакъв логистичен кошмар. На това летище 5 самолета и еди каква си апаратура, на друго - 3 самолета + друга наземна апаратура...
А да им дадат наземно ободуване за пълно екипиране на 10-тина летища - едва ли...
-
koko
- Редовен потребител
- Контакт:
А какво наземно оборудване е необходимо за текущо обслужване на тези самолети?
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
-
koko
- Редовен потребител
- Контакт:
Прилича на съветската система - текущото обслужване се прави от техниците на ескадрилата, а след определен брой летателни часове влеза в ТЕЧ-1 за регламентните проверки за съответния брой летателни часове.
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
Важно е да правим разлика между пълноценна експлоатация и военновременна импровизация. Украйна не може да си позволи да използва 16ките по западен модел - ще трябва да се придържат към досегашната си тактика. Разликата ще е само, че във въздуха желязото (16ка със съвременни ракети вместо 29ка с антични такива) ще е достоен противник и ще могат да влизат в директни въздушни боеве (с реални шансове да се налагат в тях) вместо да ги избягват, както е в момента.COMMANDER_KEEN написа: ↑24 Яну 2024, 18:52Как е вентуално би бил решен проблемът с наземната инфраструктура, от която самолетът е доста зависим?
Имам предвид - ако предоставят срванително ограничен запас от наземно оборудване, това ще върже всички самолети за едно летище.
Няма да видим американски процент едновременно изправна техника, внушаващи sortie rates, мащабни въздушни операции в пакети и прочие "западни" характерни черти. От там и изискванията за експлоатация падат.
Пистите не са достатъчно "стерилни" като западните -> ще има по-чести повреди по двигателя, а не че няма да могат да оперират от такива. Камъче няма да събори самолета, но няколко камъчета ще пратят двигателя на преждевременен ремонт. В мирно време (примерно родния случай) производителя няма да е поеме гаранция, докато не си модернизираш летището, за да избегне тези чести ремонти (същото важи и за Грипените, както обсъждахме в миналото покрай дебатите по темата). Затова се казва, че Ф-16 е много капризен, а не че няма да може да оперира във военновременни условия от техните летища там - предвид ситуацията, няма да им наложат същите доволно строги изисквания.
Същото и с дължината на пистите. Ф-16 иска доста дълга писта, но за да може да излети и да кацне с максимален боен товар. Украинците ще трябвало да удължават пистите заради това, което руснаците щели да видят с техните спътници и да атакуват такива летища. Глупости - просто няма да летят накичени като коледни елхи USAF или IAF style и наличните дължини на пистите ще са им предостатъчни.
След войната ще си ги модернизират постепенно разбира се, но сега говорим за военновременна експлоатация с редица условности.
С наземното оборудване е същта ситуация. Тези изтребители ще оперират разсредоточено, както и останалите в момента. За да излетиш на прехват или да метнеш някой JDAM не ти трябва особена техника. На определен брой часове редица агрегати искат проверка, настройка, доливане на течности и прочие. Това може да се случва както и до сега, на ротационен принцип. Имат редица летища с железобетонни укрития, където си крият украинците самолетите - където влиза МиГ-29 у Су-24 ще влезе и Ф-16. Условно казано с 3 пълни комплекта, които всеки 2-3-4 дена се пребазират на различно летище могат да обслужват и 30 самолета на различни летища едновременно, които долитат там за случая - проверка, обслужване и евентуален ремонт/замяна на агрегат. След това ги товарят условно казано с няколко JDAM или няколко AIM-120 и те се пребазират до някое по-близко до фронта летище от което в последствие ще излетят на бойната си мисия. За банално зареждане с гориво и муниции съм сигурен, че ще приспособят и съветската техника. Когато изтеглят късата клечка обаче да изникне технически проблем, докато са на такова "временно" летище или ще трябва да дойде наземна техника да диагностицира проблема и евентуално да го отстрани или изтребителя ще трябва да му откачат крилата и да го натоварят на тир за наземен транспорт. Всеки по-сериозен ремонт или обслужване така или иначе ще е в Полша - няма как да поддържат сами сложна платформа като Ф-16 след като далеч по-прости гаубици и бронирана техника се праща в чужбина.
Та tl dr разбира се, че ще е "някакъв логистичен кошмар", което ще е причина за относително нисък процент едновременно боеготови машини, sortie rates и прочие. Но няма друга алтернатива и не означава, че няма да могат да ги ползват или че ще са по-уязвими от сегашните им машини (29ки и 24ки). Просто няма как да разгърнат целия потенциал на платформата.
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
Това все повече звучи като мисии на 2-4 самолета тип ужили и бягай. Не ми прилича на ефективно организиране на no-fly зона над фронта, каквито надежди имахме доста хора...
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
No-fly ми се вижда много оптимистично. Колко Ф-16 да получат и усвоят украинците? Една пълна ескадрила? Отсреща на хартия имат над 200 Су-35/30 и петнайсетина Су-57. Дори по стара руска традиция само половината да са боеготови, с подготвени пилоти и запас пресни ракети ВВ това са 100 изтребителя. Вярно, че е основно технология от 90-те, но и Ф-16, които ще получат украинците не са блок 70. Това трябва 16 F-22 да им дадат, че да установят въздушно превъзходство. А и руснаците имат още няколко летящи А50.COMMANDER_KEEN написа: ↑26 Яну 2024, 12:55Това все повече звучи като мисии на 2-4 самолета тип ужили и бягай. Не ми прилича на ефективно организиране на no-fly зона над фронта, каквито надежди имахме доста хора...
Сега...ако получат 2 пълни ескадрили, плюс резерви и им изградят добро управление тогава може и да може, но кой ще им даде 35-40 самолета, ще обучи 80 пилота и ще изгради командна верига на авиационен полк по западен образец?
- rki
- Редовен потребител
40+ Ф16. Може дори до 60.Amazon написа: ↑26 Яну 2024, 16:24No-fly ми се вижда много оптимистично. Колко Ф-16 да получат и усвоят украинците? Една пълна ескадрила? Отсреща на хартия имат над 200 Су-35/30 и петнайсетина Су-57. Дори по стара руска традиция само половината да са боеготови, с подготвени пилоти и запас пресни ракети ВВ това са 100 изтребителя. Вярно, че е основно технология от 90-те, но и Ф-16, които ще получат украинците не са блок 70. Това трябва 16 F-22 да им дадат, че да установят въздушно превъзходство. А и руснаците имат още няколко летящи А50.COMMANDER_KEEN написа: ↑26 Яну 2024, 12:55Това все повече звучи като мисии на 2-4 самолета тип ужили и бягай. Не ми прилича на ефективно организиране на no-fly зона над фронта, каквито надежди имахме доста хора...
Сега...ако получат 2 пълни ескадрили, плюс резерви и им изградят добро управление тогава може и да може, но кой ще им даде 35-40 самолета, ще обучи 80 пилота и ще изгради командна верига на авиационен полк по западен образец?
Не всички едновременно, но до края на 2024 почти всичко.
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Ами супер тогава. Такова количество, ще окаже влияние на фронта. Руснаците много добре знаят колко ниска е успеваемостта на ракетите им ВВ и много ще внимават. Може пък и да не знаят - та живеят на пропаганда и тогава, ще видим интересни неща….
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
И аз мисля, че no-fly няма да има. Трябват много самолети, много пилоти, Амрам "Д" версия и т.н.COMMANDER_KEEN написа: ↑26 Яну 2024, 12:55Това все повече звучи като мисии на 2-4 самолета тип ужили и бягай. Не ми прилича на ефективно организиране на no-fly зона над фронта, каквито надежди имахме доста хора...
Строши-пилот 
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
А как точно си представяш пълноценна no fly зона без ДРЛО, танкери, голям брой изправни изтребители и най-вече много експертиза и система, координираща всичко?COMMANDER_KEEN написа: ↑26 Яну 2024, 12:55Това все повече звучи като мисии на 2-4 самолета тип ужили и бягай. Не ми прилича на ефективно организиране на no-fly зона над фронта, каквито надежди имахме доста хора...
Те самите руснаци оперират в групи по 2-4 самолета (а често даже и поединично), защото обективно погледнато толкова си могат. Единичните отклонения от практиката са рядкост и казуистика. Не са тренирали нещо различно, не са създали система позволяваща друго и тн по списъка. Очакванията, че изведнъж украинците като получат определена бройка F-16ки ще могат да ги използват както американците могат да използват техните ... е меко казано наивно.
Това, че самото им присъствие ще наложи допълнителни ограничения на руснаците е съвсем рзлична тема. ПВОто, след като им нанеси осезаеми загуби в началото ги спря да летят навътре в украинска територия. Сега мятат планиращи бомби по фронта от техния си тил, където са кажи-речи защитени - вероятността МиГ да навлезе над контролирана от руснаците територия и да подгони Су-34ки е казуистична и не ги плаши, редовно си летят без никакъв ескорт. Ако обаче украинците успеят да им организират няколко успешни въздушни засади, където да понасвалят бомбери или дори изтребители - това ще има същия ефект като ПВОто в началото. Удaрите по фронта ще намалеят значително, защото руснаците няма да могат да летят сравнително безопасно - ще трябва да се концентрират само над най-приоритетните си цели, да се събират в по-големи групи с повече от 1-2 изтребителя, където вероятността украинците да ги предизвикат ще е по-ниска.
-
gabocvet
- Редовен потребител
- Контакт:
Сега възниква въпроса. Възможно ли е украинските Ф ако или когато пристигнат да се възползват от наземни радари?
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Да. И ще им е съвсем естествено.
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
Не си го.. точно това казвам. Щото разни оптимисти имам чувството, че очакват с пристигането на ф-16 нещата да се изменят кардинално от настоящото положение и наистина да организират Нo-Fly зона...Sharana написа: ↑27 Яну 2024, 20:34А как точно си представяш пълноценна no fly зона без ДРЛО, танкери, голям брой изправни изтребители и най-вече много експертиза и система, координираща всичко?COMMANDER_KEEN написа: ↑26 Яну 2024, 12:55Това все повече звучи като мисии на 2-4 самолета тип ужили и бягай. Не ми прилича на ефективно организиране на no-fly зона над фронта, каквито надежди имахме доста хора...
-
Sasel
- Редовен потребител
- Контакт:
Какво му се е случило на този?

Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Имам питане, което вероятно е в компетенцията на някой от колегите тук.
Както отдавна се пуфалих, реновирам къща в гори тилилейски, където смятам един ден да живея и там да фърля топа (аз и сега през уикенд съм там).
Още е далеч (в момента се прави долния етаж, предстои строеж на голяма веранда), но така или иначе финалния етап е оградата.
Къщата е на една от най-личните улици, където е и прословутия хотел и басейн, и непрекъснато щъкат хора. Най-лошото обаче е,че от едната страна гранича със бившия Младежки Дом, долния етаж на който сега е кръчма и от Март до Октомври масите са вън.
Изляза ли на двора съм пред очите на едно гъмжило хора от сутрин до посред нощите, което лично на мен ми е супер неприятно. Седят с часове, бистрят клюките, да не говорим, че местния манталитет е различен от градския......Буквално се чувствам като панаирджийска атракция, дъщеря ми е на същото мнение.
Та реших да построя два метра ограда, за да не се вижда нищо отвън.
Масторите отсега обаче ме предупредиха, че 2 метра било само с разрешение на общината – да не съм гледал, че има много такива огради – било заварено положение, сега ги събаряли (ако няма такова разрешение), пък архитектата била местния дерибей.....
Беше излишно да ми го казват, защото за беда веднъж вече кръстосах шпаги с въпросната госпожъ (няма смисъл да занимавам аудиторията със случая).
За верандата ще бъде направен проект от архитект (друг), който ме увери, че няма да има никакво правно основание да създава пречки, ако и строежа бъде извършен от оторизирана (със съответни сертификати) фирма.
Доколкото разбрах обаче, разрешението за 2 метра ограда зависи изцяло от общината.
Аз така или иначе смятам отново да ходя в общината, но лейди архитект си имала крупна фирма със седалище в Бургас и идвала в определени дни (естествено само работни), трябва когато съм отпуск да го направя.
Та въпроса ми е – има ли такава законова наредба или е въпрос на местен феодализъм и ще трябва да се примиря с по-ниска ограда, ако реши да се заяде (както ме увериха, вероятността никак не е малка) ?
Както отдавна се пуфалих, реновирам къща в гори тилилейски, където смятам един ден да живея и там да фърля топа (аз и сега през уикенд съм там).
Още е далеч (в момента се прави долния етаж, предстои строеж на голяма веранда), но така или иначе финалния етап е оградата.
Къщата е на една от най-личните улици, където е и прословутия хотел и басейн, и непрекъснато щъкат хора. Най-лошото обаче е,че от едната страна гранича със бившия Младежки Дом, долния етаж на който сега е кръчма и от Март до Октомври масите са вън.
Изляза ли на двора съм пред очите на едно гъмжило хора от сутрин до посред нощите, което лично на мен ми е супер неприятно. Седят с часове, бистрят клюките, да не говорим, че местния манталитет е различен от градския......Буквално се чувствам като панаирджийска атракция, дъщеря ми е на същото мнение.
Масторите отсега обаче ме предупредиха, че 2 метра било само с разрешение на общината – да не съм гледал, че има много такива огради – било заварено положение, сега ги събаряли (ако няма такова разрешение), пък архитектата била местния дерибей.....
Беше излишно да ми го казват, защото за беда веднъж вече кръстосах шпаги с въпросната госпожъ (няма смисъл да занимавам аудиторията със случая).
За верандата ще бъде направен проект от архитект (друг), който ме увери, че няма да има никакво правно основание да създава пречки, ако и строежа бъде извършен от оторизирана (със съответни сертификати) фирма.
Доколкото разбрах обаче, разрешението за 2 метра ограда зависи изцяло от общината.
Аз така или иначе смятам отново да ходя в общината, но лейди архитект си имала крупна фирма със седалище в Бургас и идвала в определени дни (естествено само работни), трябва когато съм отпуск да го направя.
Та въпроса ми е – има ли такава законова наредба или е въпрос на местен феодализъм и ще трябва да се примиря с по-ниска ограда, ако реши да се заяде (както ме увериха, вероятността никак не е малка) ?
Последна промяна 1 на Almasy, променена общо 31 пъти
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
-
djio
- Редовен потребител
Зависиш от архитектката.
Сложи метални колове 2.50м. на височина върху бетонен фундамент през метър. Опъваш тел 2м. висока. И отвътре садиш това:
https://heaven-gardens.com/product/%D0% ... %B8%D1%81/
Садят се на 50-60 см. едно от друго. Задължително слагаш поливна система с капково напояване. И ториш ако е бедна почвата. Можеш да подкастряш, може и свободен растеж да ги оставиш - ще си имаш зелена китайска стена.
Сложи метални колове 2.50м. на височина върху бетонен фундамент през метър. Опъваш тел 2м. висока. И отвътре садиш това:
Садят се на 50-60 см. едно от друго. Задължително слагаш поливна система с капково напояване. И ториш ако е бедна почвата. Можеш да подкастряш, може и свободен растеж да ги оставиш - ще си имаш зелена китайска стена.
Последна промяна 1 на djio, променена общо 31 пъти
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Не знам, но със сигурност е ремоторизиран.
Стандартно 707 е с JT-3D.
Френските военни май им слагат CFM-56.
Но това честно казано ми прилича на TRENT 500 и хич не ми се връзва.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Благодаря.djio написа: ↑31 Яну 2024, 12:46Зависиш от архитектката.
Надявах се на друг отговор, но поне съм наясно.
При всички случаи ще имам предвид и предложението - изглежда много добре.
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
По мои спомени, съгласно Закона за устройство на територията, може да изградиш плътна ограда към комшиите с височина 2 м, към улицата оградата трябва да е прозирна, като цокълът може да висок до 0,7 м. Не знам дали оградата се води "строеж" и дали трябва разрешение от общината, обаче ако Законът позволява да се изгради плътна ограда, общината няма основание да не позволи. Тук обаче мисля, че трябва да има съгласие с комшиите. Опцията с плътното озеленяване е добра, лошото е че ще стани развъдник на комари.Almasy написа: ↑31 Яну 2024, 12:50Благодаря.djio написа: ↑31 Яну 2024, 12:46Зависиш от архитектката.
Като не искаш мира, на ти секира.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
За кипарисите Стан не случайно пише за почва и напояване. Доста са чуствителни. На твое място бих се обърнал лъм специалист. Аз без никакъв опит насадих стена от кипариси (мнооого копане, не се захващай сам) оставих ги така и след една година изсъхнаха до един. Също ако си на главен път и осоляват трябва да ги сложиш по навътре. От друга страна съседите сложиха към мен стена от кипариси, грижиха се за тях и сега са супер! 3-4 метра плътна зелена стена.
Сега съм се насочил към едни бели норвежки елхи - много са красиви, издръжливи и ще ги купя порастнали. Но при вашият субтропичен климат не знам дали елхи ще издържат. Иначе имам същият проблем, като теб. На ъгъла съм на една малка улица и главен път и ако сложа двуметрова ограда, ще отнема цялата видимост на колите включващи се в движението.
-
Пресиян
- Редовен потребител
Според разпоредбата на член 48 алинея 5 (алинея значи на нов ред и всяка нова алинея задължително започва на нов ред, а алинея 5 е текста след петицата в скоби) от Закона за устройство на територията (съкратено ЗУТ) допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 метра над прилежащия терен. Обаче според разпоредбата на алинея 9 от същия член строителството на огради в отклонения на изискванията по алинея 5 и 7 се разрешава от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство. Тоест ако ти разрешат може да направиш и по-висока ограда. Препоръчвам ти обаче да прочетеш целия член, защото е много дълъг - задължително прочети алинея 2, алинея 3, алинея 4 и алинея 12 от същия член.Almasy написа: ↑31 Яну 2024, 12:40Имам питане, което вероятно е в компетенцията на някой от колегите тук.
https://lex.bg/laws/ldoc/2135163904
-
Sasel
- Редовен потребител
- Контакт:
-
Sasel
- Редовен потребител
- Контакт:
И аз съм ги имал тези проблеми и това което знам е, че може да се вдига междусъседски зид ако съседът ти не е против. Без разрешение не може да строиш плътна ограда, по висока от 0.60 см. от към улица.Almasy написа: ↑31 Яну 2024, 12:50Благодаря.djio написа: ↑31 Яну 2024, 12:46Зависиш от архитектката.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
За общия вид продължавам и аз да нямам отговор, но тази снимка е от по-близък план и вече съм сигурен за моторизацията - това не е TRENT 500, а някакъв специален вариант на CFM-56.Sasel написа: ↑31 Яну 2024, 19:36Не знам, но със сигурност е ремоторизиран.
Стандартно 707 е с JT-3D.
Френските военни май им слагат CFM-56.
Но това честно казано ми прилича на TRENT 500 и хич не ми се връзва.
Ето от тук е, но и там не открих обяснение.
https://www.twz.com/e-6b-doomsday-plane ... armageddon