Икономика ⇒ Икономиката на ЕС и неговото бъдеще

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Re: Икономиката на ЕС и неговото бъдеще

Мнение от Sharana » 20 Окт 2022, 13:51

Нещо не намирам връзка между заглавието и съдържанието.
Как точно зелената енергетика е виновна за закостенялата икономика (в Германия в частност и в Европа като цяло)?

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 24 Окт 2022, 17:03

Цените на доставката на газ, час напред, днес за известно време бяха отрицателни.

Изображение

Спасиба вова. :mrgreen:

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

plamenhk
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от plamenhk » 01 Ное 2022, 10:56

Американски и южнокорейски компании ще строят две атомни електроцентрали в Полша. Така Варшава отхвърли предложението на Франция.
По данни на Business Korea цената на изграждането на шест корейски реактора ще бъде 26,7 млрд. долара, на реакторите на САЩ - 31,3 млрд. долара, а офертата на Франция надхвърля 33 млрд. долара.

Polska rezygnuje z francuskiego atomu. "To kolejny prztyczek w nos"
https://www.money.pl/gospodarka/polska- ... 5504a.html

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 01 Ное 2022, 12:04

Първият терминал за втечнен газ в Германия ще заработи до Коледа
Други два ще са готови почти едновременно с него

Терминалът в пристанището на Вилхелмсхафен ще може да доставя 7,5 милиарда кубически метра газ, което е около 8% от потреблението на цяла Германия.
https://clubz.bg/129137
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

plamenhk
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от plamenhk » 01 Ное 2022, 13:56

LNG терминали в Германия: сега ще бъдат шест

СПГ-терминалы в Германии: теперь их будет уже шесть

Мощность каждого FSRU составляет в среднем 5 млрд кубометров газа в год, так что все шесть при полной загрузке смогут давать Германии приблизительно 30 млрд кубометров.

...все шесть немецких СПГ-терминалов заработают на полную мощность в начале 2024 года. Это именно тот год, когда Германия благодаря норвежскому и нидерландскому трубопроводному газу, импорту со всего мира сжиженного газа и мерам экономии энергии намерена полностью преодолеть зависимость от России, сведя закупки у "Газпрома" к минимуму или даже к нулю.
https://www.dw.com/ru/spgterminaly-v-ge ... a-63005855

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Ное 2022, 09:32

Добре, какво стана с опорките:

- без руски газ Европа ще замръзне и умре
- газът зимата ще струва 500 евро/Мвтч
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 02 Ное 2022, 10:22

Dinain написа: ↑
02 Ное 2022, 09:32

Според мен в дългосрочен план нещата продължават да не са много розови. Котировките паднаха, щото европейците напълниха хранилищата на безбожни цени. И сега са пълни, ама до голяма степен пак с руски газ, напомпан преди да спрат всичко. За да се замести той изцяло, означава, да се вземе газ от другаде. Излишен не-руски газ няма, в сравнение с преди войната. Продължава да няма и кой знае какви инвестиции в областта за да се разработват нови находища - ретардите в ЕС продължават да дуднат в посока зелена енергия.
Дано да греша, но мисля, че другото лято пак ще сме в режим паника и цени на газа в космоса...
Последна промяна 1 на COMMANDER_KEEN, променена общо 2 пъти

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 02 Ное 2022, 10:26

COMMANDER_KEEN написа: ↑
02 Ное 2022, 10:22
02 Ное 2022, 09:32

Според мен в дългосрочен план нещата продължават да не са много розови. Хранилищата в Европа са пълни, ама до голяма степен пак с руски газ, напомпан преди да спрат всичко. За да се замести руския газ изцяло, означава, да се вземе газ от другаде. Излишен не-руски газ няма, в сравнение с преди войната. Продължава да няма и кой знае какви инвестиции в областта за да се разработват нови находища - ретардите в ЕС продължават да дуднат в посока зелена енергия.
Дано да греша, но мисля, че другото лято пак ще сме в режим паника и цени на газа в космоса...
Зрада! :mrgreen:
Газ има бол, логистиката вече е пренастроена, Газпром ще е нужен за в бъдеще само за да плаща руснята репарации на Украйна и за нищо друго.

Parasha delenda est

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 02 Ное 2022, 10:29

rki написа: ↑
02 Ное 2022, 10:26
Газ има бол, логистиката вече е пренастроена,
Де го бе човек? Кой е вдигнал добива? Има, щото пренасочиха малко танкери от Азия към Европа. Не съм сигурен, че тая схема може да държи дълго.
Пак казвам - дано да греша, но тъй си мисля. Бях пуснал едно интервю на катарския енергиен министър, той го казваше това...

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Ное 2022, 10:37

Ти сериозно ли?
Сам си написал - пренасочиха малко танкери от Азия към Европа и готово, ЕС има газ.

Що, световният добив на газ е разпределен до капка ли, че ще има крещящ недостиг? :roll:

Русия е едва 8% от този добив, една част ще успеят да пробутат на Китай и Индия на безценица, което значи че Китай и Индия ще купуват по-малко от другаде.

И какво от това? Значи примерно ако световния добив на някаква суровина намалее с 4%, а други 4% се продават на безценица, цените на тази суровина щели да отидат в космоса(!?) - по каква точно икономическа логика това ще се случи? :roll:

А кой е вдигнал добива, ми например САЩ:
https://www.eia.gov/dnav/ng/hist/n9070us2m.htm
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 02 Ное 2022, 10:48

02 Ное 2022, 10:37
.....
И Норвегия:

https://bnr.bg/horizont/post/101616872/ ... ite-meseci

https://fakti.bg/world/707618-norvegia- ... -za-evropa
И т.н.
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това. :|
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...! :shock:

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 02 Ное 2022, 11:09

02 Ное 2022, 10:29
02 Ное 2022, 10:26
Газ има бол, логистиката вече е пренастроена,
Де го бе човек? Кой е вдигнал добива? Има, щото пренасочиха малко танкери от Азия към Европа. Не съм сигурен, че тая схема може да държи дълго.
Пак казвам - дано да греша, но тъй си мисля. Бях пуснал едно интервю на катарския енергиен министър, той го казваше това...
Първо - газ има достатъчно за да се замести руския.
Второ - в дългосрочен план консумацията на газ в Европа ще спадне трайно. Дори сега първите анализи на ситуацията сочат, че фирмите и потребителите се приспособяват изключително бързо и намалят консумацията на газ. Някъде се преминава на алтернативни енергийни източници, но не малка част оптимизират производството си, така че да произвеждат предишните обеми с по-малък енергиен разход.

Пилците естествено ще се броят догодина по това време, но ето конкретен пример от германска фирма:
One thing that should not be underestimated is permanent loss of gas demand from switching to oil and electricity (which would increasingly come from restarted coal plants and oilburn), and also better insulation.
I give you one example of Industrial company in Western Germany:

2021 Gas spent was 300k € per month. 1,5% of Sales. At current prices, roughly 3,5 times more...
Savings:
1. Switching to electrical heating for some processes.
2. Swtiching the gas burners to oil (they used old hydraulic oil tank) for building heating.

3. Thermal Treatment of parts in gas fired oven:
Was done every 2 hours, now they have errected a temporary tent where they collect part and only turn on the oven once per day for treatment.

They plan to invest 2 Millions in insulation, at current prices ROI is 3 years. And some solar panels will be put on the roof.

All in all this company will reduce its gas consumption permanently by around 40% short term and around 60% mid-term.

Dont underestimate Germany.
https://mobile.twitter.com/TeslaAgnosti ... 1645032448

Тенденцията е ясна според мен.

Parasha delenda est

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 02 Ное 2022, 11:15

Ти сериозно ли?
Сам си написал - пренасочиха малко танкери от Азия към Европа и готово, ЕС има газ.

Що, световният добив на газ е разпределен до капка ли, че ще има крещящ недостиг? :roll:
Ми ако имаше излишен газ, колкото искаш и нямаше недостиг, цената нямаше да мръдне, не мислиш ли? А не да скочи от 30 na 300 евро/мвч. 8% не са малко за компенсиране...

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 02 Ное 2022, 11:20

02 Ное 2022, 11:15
Ти сериозно ли?

Ми ако имаше излишен газ, колкото искаш и нямаше недостиг, цената нямаше да мръдне, не мислиш ли? А не да скочи от 30 na 300 евро/мвч. 8% не са малко за компенсиране...
Ми той газът няма свойството да се телепортира.
Цените скочиха, защото алтернативните логистични вериги и инфраструктура не бяха построени, сега с изграждането им, предлагането на газ се увеличава и цените спадат.

Parasha delenda est

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 02 Ное 2022, 11:29

Ще видим на пролет. Силно се надявам да греша, но имам лошо предчувствие...
02 Ное 2022, 11:09
Пилците естествено ще се броят догодина по това време, но ето конкретен пример от германска фирма:

All in all this company will reduce its gas consumption permanently by around 40% short term and around 60% mid-term.

40-50% спад на потреблението, но няколко стотин % повишение на цената ... пак не излиза сметката... Но пак става дума за газозависими производства, различни от производство на енергия. ТЕЦ, работеща на газ, няма как да намали разхода на газ, освен ако не мине на алтернативни горива. Не съм много сигурен колко прост процес е това. А токът скъп ли е - всичко е скъпо.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 02 Ное 2022, 11:32

02 Ное 2022, 11:29
Ще видим на пролет. Силно се надявам да греша, но имам лошо предчувствие...
02 Ное 2022, 11:09

40-50% спад на потреблението, но няколко стотин % повишение на цената ... пак не излиза сметката... Но пак става дума за газозависими производства, различни от производство на енергия. ТЕЦ, работеща на газ, няма как да намали разхода на газ, освен ако не мине на алтернативни горива. Не съм много сигурен колко прост процес е това. А токът скъп ли е - всичко е скъпо.
Нямаш повишение на цената спрямо есента на 2021. Цените в момента са горе-долу като преди година.

Parasha delenda est

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 02 Ное 2022, 11:41

02 Ное 2022, 11:32
Нямаш повишение на цената спрямо есента на 2021. Цените в момента са горе-долу като преди година.
Защото газът вече е купен на скъпото, хранилищата са пълни, есента топла и няма голямо потребление...
Другото лято ще видим дали нещата са ОК или влизаме пак режим паника, като стане време за купуване....

plamenhk
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от plamenhk » 02 Ное 2022, 12:49

Ти сериозно ли?
1. Според експертите 80% от играчите на пазара са спекуланти.
2. Необходимо е време за включването на нови газови мощности и допълнителен танкерен транспорт
3. Необходимо е време за строителството на допълнителни терминали/газопроводи

Проблемът с газта в ЕС се решава, но проблемът с реализацията на руската газ, след загубата на европейският пазар, си остава за РФ без никакви изгледи за успех.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 02 Ное 2022, 13:01

02 Ное 2022, 11:41
02 Ное 2022, 11:32
Защото газът вече е купен на скъпото, хранилищата са пълни, есента топла и няма голямо потребление...
Другото лято ще видим дали нещата са ОК или влизаме пак режим паника, като стане време за купуване....
Мда, не мога да ти попреча да си в режим все плохо.

Към момента консумацията на газ в ЕС е 16-18% под миналогодишните нива.
Само половината от това намаление се дължи на по-топлото време, другата половина е перманентно намаление благодарение на мерки като в цитираната от мен фирма. И подобни мерки тепърва ще влизат в действие и ще намалят нуждата от газ.
Догодина очаквам, че по това време ЕС ще консумира трайно около 20% по-малко газ в сравнение с предвоенния период. Няма да има недостиг на газ, няма да има газова криза, няма да има цени в космоса. Това е.

Parasha delenda est

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Ное 2022, 14:13

Ти сериозно ли?

>>Каквото написа рки.

Това беше флуктоация поради локално търсене и предлагане. Газ в света има, просто временно в Европа го нямаше поради спирането на руските тръби.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 02 Ное 2022, 18:00

02 Ное 2022, 14:13
Това беше флуктоация поради локално търсене и предлагане. Газ в света има, просто временно в Европа го нямаше поради спирането на руските тръби.
Работата е, че временното има тенденция да стане постоянно. Догодина като изпразним находищата, които в момента са пълни с 50-70% руски газ, който течеше до средата на лятото, как ще ги напълним пак? Тая година попълнихме недостигащите 30-40-50% с LNG от къде ли не. Ама догодина трябва да напълним 100%.
Изведнъж от сцената слиза играч, до сега държал ~10% от пазара. Не можеш да ме убедиш, че света лесно може да предложи тия 10% без да лиши някого от нещо. Добив от днес за утре не се увеличава ей така. Няма икономическа логика някой да произвежда газ, който да си седи някъде, без да го е договорил пазар за него, и да чака някой от играчите изведнъж да пусне кепенците. Тоя газ, който Европа купи, е бил първоначално предназначен за другаде. Тук развързахме кесиите и някой беден го е издухал, я из Азия я из Африка.
След като зелените ретадри са обсебили европейските институции и декларират, че до 10 години всичко ще е на ток, няма да купуват фосилни горива, големите енергийни компании, особено европейските, продължават да не правят инвестиции в разработване на нови находища, банките отказват да финансират подобни проекти. Е като няма разработени нови находища, от де ще се вземе тоя газ?

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 02 Ное 2022, 19:26

Мдаа, нема руска газ и във Франция вече умират от глад...

Така им се пада на зелените ретадри и либерасти!

Изображение

Parasha delenda est

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 02 Ное 2022, 19:32

bigdragon написа: ↑
02 Ное 2022, 10:48
.....
И Норвегия:

https://bnr.bg/horizont/post/101616872/ ... ite-meseci

https://fakti.bg/world/707618-norvegia- ... -za-evropa
И т.н.
И Египет
https://www.euractiv.com/section/energy ... on-russia/
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Ное 2022, 20:40

02 Ное 2022, 18:00
02 Ное 2022, 14:13
Работата е, че временното има тенденция да стане постоянно. Догодина като изпразним находищата, които в момента са пълни с 50-70% руски газ, който течеше до средата на лятото, как ще ги напълним пак? Тая година попълнихме недостигащите 30-40-50% с LNG от къде ли не. Ама догодина трябва да напълним 100%.
Изведнъж от сцената слиза играч, до сега държал ~10% от пазара. Не можеш да ме убедиш, че света лесно може да предложи тия 10% без да лиши някого от нещо. Добив от днес за утре не се увеличава ей така. Няма икономическа логика някой да произвежда газ, който да си седи някъде, без да го е договорил пазар за него, и да чака някой от играчите изведнъж да пусне кепенците. Тоя газ, който Европа купи, е бил първоначално предназначен за другаде. Тук развързахме кесиите и някой беден го е издухал, я из Азия я из Африка.
След като зелените ретадри са обсебили европейските институции и декларират, че до 10 години всичко ще е на ток, няма да купуват фосилни горива, големите енергийни компании, особено европейските, продължават да не правят инвестиции в разработване на нови находища, банките отказват да финансират подобни проекти. Е като няма разработени нови находища, от де ще се вземе тоя газ?
Честно казано, не мога да разбера какво не ти е ясно, всичко е написано общо взето в последната страница.

Както сам казваш тази година ЕС напълни хранилищата с LNG от къде ли не. В момента ударно се строят терминали за LNG из цяла Европа (28 май бяха последно като проверявах), както и нови газопроводи. Нова инфраструктура, заместваща тази с Русия.

Та ако това лято Европа е успяла да напълни хранилищата, догодина ще ги напълни още по-лесно. Това е елементарна логика.

Относно общото потребление и производство на газ в света: то не е константа и никога не е било.

https://www.statista.com/statistics/265 ... ince-1998/

Отваряш и смяташ: за последните 20 години (2001-2021 г.) добивът на природен газ в света се е увеличил с 62.5%. Черно на бяло.

Колкото по-скъп е газът, толкова повече едни потребители ще се преориентират към други източници на енергия, или обратното.

Та какво следва от това, че един производител с дял 8%, една от част от клиентите му са спрели да купуват от него по политически причини? Макар и голяма част. Ще го духа производителят общо взето, една част ще успее да пласира другаде на безценица, ограничението му е в инфраструктурата.

Но дори за простота да приемем, че този производител изчезва от лицето на Земята у повече няма да продаде газ никому и никога - това просто значи, че световният добив на природен газ ще се върне на нивата от 2017 г.
(отново, има го черно на бяло горе)

И какво следва от това, апокалипсис?

Не знам защо смяташ, че потреблението на газ в света е константа от 100 единици и производството е 100 единици и всичко е разпределено до дупка и не може да мръдне.

Ако другите производители не увеличат производството си, ами ще има покачване цената на газа в световен мащаб - с десетина процента, не "в космоса", не с 300% или 500%, няма никаква икономическа предпоставка за това.

А ако другите производители увеличат производството си и вземат дела на Русия, промяна в цената няма да има. А те вече го увеличават и са го увеличавали и преди (отново, цифрите са горе).
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 03 Ное 2022, 11:17

02 Ное 2022, 20:40
Та ако това лято Европа е успяла да напълни хранилищата, догодина ще ги напълни още по-лесно.
Eто в това съвсем не съм убеден. Европа успя да напълни хранилищата основно с руски газ, докато течеше. Не-руския е по-малкото количество.
Отваряш и смяташ: за последните 20 години (2001-2021 г.) добивът на природен газ в света се е увеличил с 62.5%. Черно на бяло.
До голяма степен за сметка на фракинг революцията в САЩ. Която всячески се опитват да спрат всякакви зелени идиоти. И това са 3% на година (заедно с Русия), които отговарят на повишаващото се заради нормалния растеж на икономиката търсене. А сега изведнъж изчезват да речем 6%. Т.е. трябва да имаме пак ~3% заложен ръст, който да задоволи нормалния растеж + още поне 6%, които да задоволят пък търсенето, появило се в следствие на отпадналия играч.
Но дори за простота да приемем, че този производител изчезва от лицето на Земята у повече няма да продаде газ никому и никога - това просто значи, че световният добив на природен газ ще се върне на нивата от 2017 г.
(отново, има го черно на бяло горе)

И какво следва от това, апокалипсис?
Апокалипсис не, но енергийна катастрофа - да. потреблението в момента няма нищо общо с това от 2017
Не знам защо смяташ, че потреблението на газ в света е константа от 100 единици и производството е 100 единици и всичко е разпределено до дупка и не може да мръдне.
Защото няма икономическа логика да е по друг начин. Никой не произвежда повече, от колкото може да продаде. Това означава разходи за добива, разходи за съхранение и нула приходи. Има някакви флуктуации разбира се, заложени икономически растеж и повишено търсене, но никой, абсолютно никой не произвежда 10% повече, от колкото може да продаде, от която и да е стока. Още повече в среда, в която всичко живо на държавно ниво се напреварва да обяснява, как ще спира да потребява тая стока в кратки срокове. Когато се появи търсене, опитват да вдигнат добива, но всичко си има граници. Един гущер колкото и да го разтягаш не може да стане крокодил. Трябва разработка на нови полета, нови сондажи и т.н. А това става с пари, обичайно от банката, която казва, че не финансира такива проекти, щото държавата е казала, че до 5 години ще спира потреблението на такива горива... Става и с време, а банка за време няма. 6-8 месеца дали стигат за откриване-финансиране-разработване на ново поле с цялата инфраструктура, така, че пусне газ до пролет?
А ако другите производители увеличат производството си и вземат дела на Русия, промяна в цената няма да има. А те вече го увеличават и са го увеличавали и преди (отново, цифрите са горе).
Даваш ми цифри за 20 години. За половин година няма как да стане, особено като ти отказват финансиране, щото кказваш, че ще дупчиш земята а няма да вдигаш перки...
Това вярвам ще се промени, щом изринат зелената измет от всякакви управленски институции, но и това няма да стане преди да минем през по-стабилна криза свързана с безумните и идеи.

За пореден път - енергийната криза не е заради войната на Путин. Предпоставките за нея са заложени далеч преди началото на "операцията". Тя само я катализира. Дългосрочният отговор е в ядрената енергия, но не би...

Отговори