vassiln написа: ↑24 Сеп 2022, 16:51
Amazon написа: ↑24 Сеп 2022, 15:54
Archer написа: ↑24 Сеп 2022, 05:10
За зимна война руснаците имат оборудване ся от коя година е друг въпрос.. палатката през зимата иска само една печка за отопление на дърва, това ще го преживеят.
Не знам дали с това разузнаване и артилерия, циганска радост в палатката е добра идея. Дървата пушат много, а палатка с хора е примамлива цел. Руснаците в Сирия обичаха да засипват с чугунки палаткови лагери. Шеапнелите летят безпрепятствено и няма ниуждяцот точност. Предполагам повече ще се крият в развалините, които сами създадоха. И вече вътре ако запалят някоя нафтова печка, или нещо на въглища. Тия в окопите обаче не ги мисля. В Украйна става по-студено отколкото в София.
Рота ВА от моя батальон през зимата на 1993-та изкара половината декември в Стара планина над с. Осоица. Малко им завиждах, аз бях в друга рота (ВГ), но пък ни караха с камиони горе при тях да копаем, и съм им гостувал. Навън беше минус, а в палатките беше поне 20 градуса. (И което тогава също беше много важно, не ги чанчеха с обичайните глупости като наряди, както нас долу в казармата.) Разбира се, на топловизор такава палатка ще свети от 20 километра. Ако я покрият с маскировъчна мрежа или е между дървета, пак ще се вижда от поне 10 километра. Та предполагам, че руснаците наистина ще се крият в сградите или мазетата. Не толкова от тактически съображения, а от недоимък. Проблем е, че и цивилните ще се крият в подобни мазета, което ще затруднява идентифицирането.
Та целенето на палатки във вражия тил вероятно ще се падне на ударните дронове, а не на мултикоптерите. А ако украинците получат далекобойни баражиращи муниции, ще могат да тряскат руските полеви лагери на тяхна (руска) територия. Съответно и реципрочно, руските дронове, доставени от Иран, биха могли да целят палатките на украинските военни. Ако разбира се ползват подобни палатки.
(Бил съм и в щатска военна палатка, която е доста по-модерна, пак е висока 3 м, но е доста по-широка - вместо шест метра, към 8 - 9. И има климатик вместо "циганска радост". С генератор, който го захранва. Такива са на разузнавателната дронна рота на нашите ССО, с които се срещнах лятото на 2020-та, ако си спомняте.)
Тамън ще разберем, дали иранските баражиращи муниции, доставени в Русия, имат и ИЧ-версия. (Израелските със сигурност имат, но в тая война са пас.) Досегашните атаки в Украйна май са само по светлото време на денонощието. Иранските/йеменски дронове вероятно са имали нощни камери, защтото например атаката по Абкаик (19ти септември 2019 г.) беше в 4 ч. сутринта местно време.