Към момента няма и нужда от мащабна офанзива. С досегашната тактика се справят повече от отлично да изтощават и унищожават рашистите. Единственото критично място е Мариупол. Но там не могат да направят нищо - над 100 км гола степ, кримската авиация е близо.piston написа: ↑22 Мар 2022, 08:22
Аз съм съгласен със Шарана - ВСУ нямат резерв за широкомащабни контри, а и това би ги довело до огромни загуби, особено както нямат читави ПВО на армията като цяло....
Трябва як ленд-лийз, особено на дългобойна артилерия и РСЗО, дронове камикадзе и т.н.
Според мен трябва да се активизират във вече заетите територии - включително масово приложени на ИВУ и мини рейдове. Да стискат зъби, докато моралът на орките продължи да пада, а загубите да растат. Това, заедно с ефекта от санкциите може да се окаже определящо за успеха...
Мисля, че украинските военни загуби в най-лошия случай са не повече от 40% от рашистките. Защото един път са в дефанзивни действия. Второ - хванаха много рашистки колони в засада, неразвърнати за бой, за тиловите да не говорим. Трето в Донбас рашистите атакуват от години укрепени позиции и загубите им със сигурност са в пъти по-големи. Където има градски боеве рашистите не могат да осигурят необхидимото поне 5-6 пъти числено превъзходство и загубите за атакуващите са по-големи.
При изпуснати данни от 26 000 убити и ранени рашисти /а във всеки случай са далеч повече/ това означава, че около 40 БТГ изцяло, напълно са унищожени. И това са от най-боеготовите им СВ. Преди агресията рашистите бяха съсредоточили около 120-130 БТГ. Общо за цяла Русия са по-малко от 170 БТГ. Каквото и да докарат от налични в някаква степен боеготови, а те вече докараха и карат всичко, което е останало и откъдето имат ще е недостатъчно за мащабни офанзивини действия. Рашистите са далеч от каквото и да е мащабно обкръжение. Освен Мариупол /и там с уговорки след колко време и с какви загуби/ друг голям град не могат да превземат, просто нямат сили.
Вече съм склонен да не гледам толкова скептично към украинските данни да избити рашисти над 14 000, като за пропаганда. При съотношение 1:3 означава и още 42 000 ранени.
А времето притиска рашистите. До края на април максимум хуйло трябва да регистрира някаква победа. Защото при създадения култ към войната, вожда и победобесието парад без победа на 9 май ще е репутационна катастрофа.
За хуйло, според Венедиктов предателството е най-голямото престъпление. Украинците не го посрещнаха с цветя и го предадоха. Те вече са смъртни врагове за него. Без жал ще тръгне на тотална война срещу населението и ще срива наред с цел психически натиск и хуманитарна катастрофа за да получи отстъпки, които да обяви за победа.