Общи приказки ⇒ Религии

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
jordani
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Религии

Мнение от jordani » 05 Юли 2021, 20:18

Между «страшным развратом» и «средневековым погромом»

Изображение

В Тбилиси яки и благочестиви православни активисти не допуснали провеждането за пръв път на гей парад. Макар и да са постигнали целта си, са действали много неразумно според мен. Активистите се събрали часове по-рано, така че не е имало никакви гейове. Затова се наложило да набият които им попаднат - журналисти, случайни минувачи и членове на опозицията.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 05 Юли 2021, 20:41

jordani написа: ↑
05 Юли 2021, 20:18
Активистите се събрали часове по-рано, така че не е имало никакви гейове. Затова се наложило да набият които им попаднат - журналисти, случайни минувачи и членове на опозицията.
:lol: :lol: :lol:
Макар, че не е смешно.
Елегантен преход към нацизъм.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

jordani
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от jordani » 06 Авг 2021, 08:21

Руска православна подала иск срещу Макдоналдс. По време на постите видяла реклама, което я подбудило да изяде чизбургер и съответно да съгреши. Затова претендира за морални щети в размер на 25 лева (конвертирано в позната валута).

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 16 Сеп 2021, 22:55

Vice news имат филмче за това коя обществена група в САЩ оказва най-силната поддръжка на Израел в тази велика страна. И не, не е еврейско лоби:
https://youtu.be/Fo77sTGpngQ

Праведните евангелисти били най-широката платформа, която подкрепя обетованата държава. Както се вижда в горния клип, проповедникът им обяснява, че Армагедон ще се състои при Мегиддо, или както се нарича там, и в боя ще се сразят силите на доброто и злото. Около 1:30 се научаваме, че злодеите, които ще нападнат Обетованата страна, са Иран, Турция, Либия, Етиопия и други.
Следват кадри от любящите Израел щатски граждани и организации.
От към 2:27 се виждат рипащи християнски пастори, дето са петимни за Израел. Ше кажеш, че Нетаняху им е орал на нивата. Толкова патос, па даже не са и от религията, която управлява в Израел. Чудя се, дали някой подобен с проповедите си не е успял да вдъхнови Собственика да се запише в израелските отбранителни сили (Цахал)? Изглежда ми съвсем логично, да е станало след пламенна проповед като тези във видеото. :)
То и аз се вдъхнових, ама си викам, къде и ти с младите юнаци, ще се цаниш в защита на таз страна? Остави младите и вярващите в Него да се погрижат. Та се въздържах, едвам.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 18 Сеп 2021, 21:43

Според мен новината ще зарадва Dinain, iasen ianakiev и другите приятели на Израел във форума.

След 18 години връзка и две деца, губернаторът на щата Колорадо Джаред Полис се обрекъл на своя дългогодишен партньор Марлон Реис в сватба съгласно еврейските религиозни ритуали.
Colorado Gov. Jared Polis and his partner have Jewish wedding

И аз смятам, че със сватбите не трябва да се прибързва - първо трябва да се види дали булката може да ражда, после дали след едно - две деца няма да почне да ти се качва на главата, и т. н.
Ето ги щастливите младоженци:
Изображение

Така Джаред става първият гей - губернатор на Колорадо, първият евреин губернатор на щата, и първият губернатор на щат в САЩ, който се жени за партньор от своя пол.

Предполагам, че в Израел новината ще предизвика радостен захлас.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 25 Сеп 2021, 12:16

По повод Сукха, израелските военни се съревновавали кое поделение ще си направи по-хубав шалаш.
Не знаете какво е шалаш? Да, и за мен досега изглежда шалашът е бил нещо като белведера. Може да го имаш, но да не знаеш, или да си мислиш, че е нещо друго. Та ето го:
► Show Spoiler

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 25 Сеп 2021, 13:02

Стига с тия русизми, бре.
Еврейската сукА си е колиба. Поне три от стените трябва да са паянтови, а през покрива да се виждат звездите.
Както и в България, на село хората живеят в колиба на нивата по време на жътвата докато приберат реколтата.
Този празник увековечава тази селска (аграрна) традиция.
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 25 Сеп 2021, 13:19

Съжалявам, но просто Грановский е най-детайлен по тези въпроси. По някаква причина Гугъл не дава транскрипиране на иврит, та не мога да проверявам правописа му.
Ако намериш подобен източник на английски, посочи го. А до тогава - може да се случват наудобства от типа на "Вашингтон е Уошингтън".

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 25 Сеп 2021, 13:47

vassiln написа: ↑
18 Сеп 2021, 21:43
Според мен новината ще зарадва Dinain, iasen ianakiev и другите приятели на Израел във форума.

След 18 години връзка и две деца, губернаторът на щата Колорадо Джаред Полис се обрекъл на своя дългогодишен партньор Марлон Реис в сватба съгласно еврейските религиозни ритуали.
Colorado Gov. Jared Polis and his partner have Jewish wedding

И аз смятам, че със сватбите не трябва да се прибързва - първо трябва да се види дали булката може да ражда, после дали след едно - две деца няма да почне да ти се качва на главата, и т. н.
Ето ги щастливите младоженци:
Изображение

Така Джаред става първият гей - губернатор на Колорадо, първият евреин губернатор на щата, и първият губернатор на щат в САЩ, който се жени за партньор от своя пол.

Предполагам, че в Израел новината ще предизвика радостен захлас.
Важното е, че са спазили ковид мерките и всички гости на сватбата, преди това си направили тестове, така че място за притеснение няма. https://bg-voice.com/%D0%B3%D1%83%D0%B1 ... B0-%D0%BF/
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 01 Окт 2021, 08:02

Повече пот в ученията, по-малко кръв в боя. Изпаелски военни тренират четене на Тората:
Изображение

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 01 Окт 2021, 08:33

Нищо подобно.
Всяка седмица се чете една глава от Петокнижието. Цикълът завършва на празника Сукот. В последния ден от празника свитъкът на Петокнижието (Тора) се пренавива, за да почне четенето от началото. Пренавиването се използва, за да се провери състоянието на свитъка и да се отбележат дефектите, които могат да се поправят. Ако има дефекти, които не подлежат на поправка, свитъкът се погребва в гробище със специален ритуал.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 01 Окт 2021, 08:53

Е туй не му аресвам на Израел.
Туй неа го видиш ни в армията на САЩ, ни в тази на Франция, ни на Бразилия.
Сори, пристрастен съм вероятно, поради факта, че съм твърд атеист, но армията е светска институция и религията няма място в нея.
Всъщност това се отнася до доста сфери на обществения живот.
Който е религиозен, за върви в църкви, джамии, синагоги, да се кланя, прави метани и ако ще да танцува казачок.
Светските институции на една държава в 21-век (а дори и в 20-ти) трябва да са тотално независими от църква/религии.
Последна промяна 2 на Almasy, променена общо 1 пъти
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 01 Окт 2021, 09:01

Това е голям проблем - няма разделение между държава и религия.
Иначе, не си съвсем прав - всяка армия на правова държава осигурява условия са упражняване на религиозния култ на служещите.
Има военни попове, равини и имами.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 01 Окт 2021, 09:05

Е, казах вече, че вероятно съм пристрастен.
То може и да има, ама аз не съм съгласен.
Инак да не паствам пак снимки - вече го има отдавна и в Русия (до степен на дебилизъм, като попове с калашници и "икони", изобразяващи Сталин и Путин с ореоли около главите), а за мое най-голямо съжаление, подобна тенденция, макар и далеч от спомената в скобите патология, започна и в БГ, че и в Полша (с опитите за пълна забрана на абортите).

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 02 Окт 2021, 10:24

Almasy написа: ↑
02 Окт 2021, 10:11
United (Юнайтид Ерлайнс) - повече от 99% от персонала е ваксиниран.
United е не просто препоръчва, а изисква като задължително условие от служителите си, да се ваксинират.
Изключение ще се прави, при попълване на въпросник, в който са указани стриктно религиозни или медицински причини за отказ от ваксинация.
...
Коя е тая религия, дето е против ваксините?!
Питам, за да не си записвам децата в нея...

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 02 Окт 2021, 10:44

Ми ни нам.
Питай Кирби (UA CEO).

P.S.: ако питаш мен, май сички релии са башка, щом се отнася до медицина - чел си Елин Пелин ("Напаст Божия")

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 07 Окт 2021, 06:11

Малко за проблемите с кашерната храна. Една фирма, която се превежда като "невъзможна храна", не получила сертификат за продукта си "Impossible Pork".
https://www.timesofisrael.com/worlds-la ... ible-pork/
Разбира се, в него не се съдържа нищо свинско.
Интересно ми е как религиите ни казват какво и кога да ядем. Като цяло, тези правила сигурно са здравословни.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 07 Окт 2021, 09:28

За прасешкото ясно. Дали има религии забраняващи и коко?
Що се отнася до здравословност, вероятно си прав донякъде, защото религиите са древни и се предполага, че се набляга основно на естествени съставки.
Макар, че не е задължително - пържените картофи чак ултраздравословни не са, макар и да не вярвам някоя религия да ги забранява. Но така или иначе, затлъстяването е било рядкост в древността. Пушените продукти са от време оно (не е задължително да е месо, може да е и пушено сирене и риба), пък се предполага (поне според изследванията на японците), че в някаква степен са канцерогенни (най-вече рак на стомаха).
BTW, интересно ми е дали продукти на съвремието, несъдържащи месо (кока-кола, сладолед, разните му там снаксове) могат също да бъдат обект на вето по религиозни причини :)

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 07 Окт 2021, 09:57

07 Окт 2021, 06:11
Интересно ми е как религиите ни казват какво и кога да ядем. Като цяло, тези правила сигурно са здравословни.
Специално за постите - причините са чисто практични - коледните - за да не намалеят запасите от храна преди да е пресполовила зимата, великденските - на пролет вече са останали съвсем малко от въпросните зимни припаси, та да се употребят пестеливо. Не на последно място, месото навремето е било дефицитен продукт за масовката, та изкуствената забрана на консумацията му поддтиска повдигането на неудобни въпроси в най-гладните месеци - ранна пролет да речем. Най-вероятно това са "традиции" още предхристиянски, адаптитрани после към християнството (както са датите на Коледа и Великден). ;)
Вече за неща, като да не се яде специфичен вид месо (прасешко, из ислямските страни, кравешко, в Индия ... ) - може да е моментна приумица на някой, останала после за поколенията (като в легендата за Мохамед), а може и да има съшо практични причини - шансът да налетиш на паразити при ядене на не добре сготвено прасе (всеядно, яде каквото му попадне, включително неща като мишки и плъхове) е действително по-голям от колкото, ако ядеш основно агнешко... Но не съмубеден, че баш това е причината зад забраната.
Последна промяна 1 на COMMANDER_KEEN, променена общо 7 пъти

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 07 Окт 2021, 14:55

Причината доколкото занм е, че прасета трудно виреят на жегите по земите на исляма. Освен това е сухо и животните не могат да се овъргалят с кал, за да се предпазят от горещината. От там отглеждането им става трудно и нерентабилно, вероятно голям процент са умирали. Иначе всяко месо освен говеждото е податливо на паразити.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 07 Окт 2021, 16:12

Причината за свинското вече беше посочена в темата за Израел - Палестина май. Заради бруцелозата, това беше изтъкнато като една от причините за добрата демография на евреите в Европа - тази болест ги е подминавала. Беше някаква статия, която обяснява и защо евреите са станали най-умния народ.

Трябва да сложа тук палестинския филм с прасето.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 09 Окт 2021, 08:07

Последният евреин в Афганистан успешно е избягал от страната миналия месец. И казва "Израел не трябва да разчита на САЩ" :D
Изображение
Знае ги нещата човекът, изпитал ги е на гърба си.
Информацията за бягството е оскъдна. Бил минал границата "с трекинг", тоест по пътеките. Помогнал му е еврейски бизнесмен на име Моти Каана. И държавата имала желание, но не могла да се притече толкова бързо.
Last Jew out of Afghanistan warns Israel: ‘Don’t rely on the United States’
Не се знае къде е сега Зебулон Семантов, но след 25 години раздяла (или развод) най-сетне е дал на жена си "гит", т.е. някакво религиозно таковата, което и позволява да се омъжва пак.
На такива мъже, дето след развода пречат на бившата половинка да се обвърже, им викали "окователи на жените", и това религиозно правило било най-дискриминационната проява на юдаизма. Церемонията по "развързване" на жената станала онлайн.
► Show Spoiler
Явно религиите не са това, което бяха. Вярата в Господ е силна, но след десетилетия охрана на синагогата накрая г-н Семантов я е изоставил. И като класически сащофоб и последовател на Яхве(?), заявил, че му се живее в САЩ, ако има как да получи разрешение. Много му се ходело в Израел, но само за да се види с познатите си. :D

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 09 Окт 2021, 09:07

Виждам, че vasiln проявява постояннен нездрав интерес към юдаизма. Виждал съм и други такива. Краят на сагата обикновено е преселване в Ерусалим, присъединяване към някоя обскурантистка хасидистка общност и гиюр (приемане на юдейската религия).
Та някои поправки, че да ти е по-лесно там. Името е Звулун Симан Тов (може и Зевулун Симантов). Избягал от жена си и отказва да ѝ даде развод (гет). Това ѝ пречи да влезе в религиозен брак. Ясно е защо не желае да живее в Израел - там ако упорства и не освободи жена си ще го вкарат в затвора.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 09 Окт 2021, 09:28

Абе аз по си мислех за бахайство или някакъв алевизъм, нещо не толкова мейнстрийм, но принципно нямам против и това. Важното е като одъртея и вече не ги мога някои работи, да се прикача към някоя от връзките с Господ, и да ми се изчистят греховете. Не съм сигурен дали има рай и ад, но ще е голяма минавка, ако има, и се окажа в ада само заради недоверието си. Така че нещата отдавна съм ги планирал, само не знам на къде да се ориентирам. Ислямските девици звучат примамливо, но бройката ме ограничава, особено като се има предвид, че ще бъде безкраен живот. Християнският рай буди в мен едни асоциации с упойващи вещества, с които свикнеш ли, няма отказване. И то може би така по-лесно ще се понася безкрайния живот, отколкото в компанията на жени. Сега се опитвам да разузная и тази, най-силната религия какво предлага, ама малко ме плашат размерите на свитъците, а и езика е труден.

Колкото до Зивулун Тов, The times of Israel са го писали Симантов - виж в линка. Аз съм невинна жертва, просто грамофонно повтарям.

П.п. И да кажа в защита на г-н Тов, че май жена му го е напуснала, като е емигрирала в Израел.
Не мога да разбера каква е тая работа с гета. Хем има власт над половинката, хем е длъжен да я освободи. Ми що не го направят по-лесно тогава? Просто жената да се освобождава сама, примерно.
(Забелязвам, че не съм добре приет в повечето религии - веднага почвам да давам креативни идеи за оптимизации, и авторитетите се дразнят.)

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 09 Окт 2021, 09:50

09 Окт 2021, 09:28
Колкото до Зивулун Тов, The times of Israel са го писали Симантов - виж в линка. Аз съм невинна жертва, просто грамофонно повтарям.
"Симан тов" е име съставено от две думи и означава "добър знак". На български е по-добре да се пише Симантов.
Моя грешка - Зевулун или Звулун

Отговори