Икономика ⇒ Китайският колос
-
jordani
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Китайският колос
Китай натрупа голям опит при бойкот на други държави - Япония, Виетнам, Южна Корея, наскоро Австралия. Правят бойкота много сериозно и има последици, но за година - две нещата се уталожват. Не знам дали са постигали отстъпки или не, защото по тези краища никой не признава, за много унизително се счита да се каже, че отстъпваш (но не и да се направи).
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Ако купиш китаеца и те подведе, ще си бесен на себе си, че си рискувал. Ако купиш марков и те подведе, ще си бесен на производителя.
Проверии ако е възможно и как китаеца си спазва гаранциите. Защото може да е 2 години, ама като се развали и ти кажат "пратете ни я обратно за ремонт"...
Също ако е нещо за такива сериозни пари, виж как седят нещата с извънаранционната подръжка. Ако се окаже, че Сименс имат сервиз в София, или Букурещ, докато най-близкият за GE е примерно в Полша, а китаеца изобщо няма в Европа, мисля че избора ти е ясен.
- pnp5q
- Модератор
- Контакт:
Нима толкова лесно ще си решат проблема с туристките за гражданство?
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер
- rki
- Редовен потребител
Да не би и китайките като рускините да ходят да раждат при Големия Сатана?
Проучване на FT:
"About a third of the 239 American companies surveyed said they were cancelling or delaying investments in China while about 40 per cent said they were considering relocating manufacturing facilities outside of China" - FT
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
- pnp5q
- Модератор
- Контакт:
Да, статията е прясна, но проблема е отпреди Тръмп - не мога да кажа откога, вътре пише за пищения от 2016та.
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Това с бременните екскурзии на китайки и заможни рускини е бял кахър. Много по-страшно е хоризонталното увеличение на азиатците, което си е направо завладяване. Миналата години в Конгреса се спомебна цифрата 3 милиона в текуща обработка.
Ще се опитам да обясня. Един азиатец, или азиатка, по якакъв легален начин (лекар, програмист, ядрен физик, музикант) успява да стане американски гражданин. Бързо се правят няколко неща. Жени се задължително за китайка от Китай и си я издърпва. Пуска документи за родителите си(жена му също) и след няколко години издърпват и тях. Пускат документи за 7-те си братя и сестри и след 10 години и те пристигат. За тези 10 години двойката си прави 5 деца, които в последствие също ще се оженят за партньори от Китай. След като получат гражданство, родителите пускат документи за лелите и чичовците (съответно с децата им под 16). Братята и сестрите пристигат след 10 години, също с децата си и се включват в процедурата. Мисля, че картинката на прогресията е ясна.
Като резултат в Индия, а вероятно и Китай има цели не малки градове, които почти напълно са се обезлюдили след такова "пълзящо" роднинско изнасяне на Запад. В Китай пък селища събират пари, за да изпратят "първопроходец".
Конгреса искаше да ограничи тази практика, но либералите се развоняха и не се получи.
Ще се опитам да обясня. Един азиатец, или азиатка, по якакъв легален начин (лекар, програмист, ядрен физик, музикант) успява да стане американски гражданин. Бързо се правят няколко неща. Жени се задължително за китайка от Китай и си я издърпва. Пуска документи за родителите си(жена му също) и след няколко години издърпват и тях. Пускат документи за 7-те си братя и сестри и след 10 години и те пристигат. За тези 10 години двойката си прави 5 деца, които в последствие също ще се оженят за партньори от Китай. След като получат гражданство, родителите пускат документи за лелите и чичовците (съответно с децата им под 16). Братята и сестрите пристигат след 10 години, също с децата си и се включват в процедурата. Мисля, че картинката на прогресията е ясна.
Като резултат в Индия, а вероятно и Китай има цели не малки градове, които почти напълно са се обезлюдили след такова "пълзящо" роднинско изнасяне на Запад. В Китай пък селища събират пари, за да изпратят "първопроходец".
Конгреса искаше да ограничи тази практика, но либералите се развоняха и не се получи.
- centara
- Редовен потребител
- Контакт:
Това е стандартна практика. Познавам българи, които направиха същото. Мексиканци, филипинци и др. също не остават по-назад. Турците пък правеха същото в Германия, ама май с изискването за владеене на немски малко ги стопираха.Amazon написа: ↑22 Май 2019, 19:36Това с бременните екскурзии на китайки и заможни рускини е бял кахър. Много по-страшно е хоризонталното увеличение на азиатците, което си е направо завладяване. Миналата години в Конгреса се спомебна цифрата 3 милиона в текуща обработка.
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F"
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!
Dinain: "Украински Mirage-4F"
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!
- rki
- Редовен потребител
Това е като епидемия:
https://www.cnbc.com/2019/05/23/huawei- ... -year.html
ARM Reportedly Directs Staff to Stop Working with Huawei, Leaving Company In Awkward Position
https://gizmodo.com/arm-reportedly-dire ... 1834946238
Хуавей се готвят да пуснат собствена ОС към края на годината, ако санкциите останат в сила. С хардуера ще им е много по трудно.LiveSquawk
@LiveSquawk
19 минПреди 19 минути
Toshiba Has Suspended Shipments To Huawei - Kyodo
Parasha delenda est
- rki
- Редовен потребител
Глоубъл Таймс вече близо седмица ги сипят тези заплахи - почвам да мисля, че имат основание. Ще е интересен ход - САЩ водиха дело преди за да премахне Китай квотите за износ на редкоземни метали. Поне в краткосромчен план, може би и в средносрочен, една забрана за износа им, гарантира дефицит на пазара - доста индустрии ще пострадат.
Hu Xijin 胡锡进
@HuXijin_GT
2 минПреди 2 минути
Based on what I know, China is seriously considering restricting rare earth exports to the US. China may also take other countermeasures in the future.
Parasha delenda est
- rki
- Редовен потребител
Май наиснтина ще има ограничения - потвърждение, че се обмислят:
Trading News
@4xInsight
8 минПреди 8 минути
CHINA STATE PLANNER OFFICIAL SAYS CHINA WILL PRIORITISE DOMESTIC RARE EARTH DEMAND BUT WILLING TO MEET OTHER COUNTRIES’ REASONABLE DEMAND - STATE MEDIA
Parasha delenda est
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Напротив. С ОС и всичко съпътстващо, ще им е много по-трудно. И да пуснат нещо толкова бързо, то вероятно ще е влудяващо нефункционално от гледна точка на потребителите.rki написа: ↑23 Май 2019, 09:34Хуавей се готвят да пуснат собствена ОС към края на годината, ако санкциите останат в сила. С хардуера ще им е много по трудно.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Така е, обаче как седят нещата в дългосрочен план? Доколкото знам, износа и употребата на редки метали е сред основните индустрии в Китай. Колко време преди други производители, като Австралия, САЩ, РФ, Бразилия, Канада и т.н. им прилапат част от бизнеса? Щото нали...редките метали не се ядат. Китай имаха едно единствено предимство - ниската цена на труда.rki написа: ↑28 Май 2019, 16:05Глоубъл Таймс вече близо седмица ги сипят тези заплахи - почвам да мисля, че имат основание. Ще е интересен ход - САЩ водиха дело преди за да премахне Китай квотите за износ на редкоземни метали. Поне в краткосромчен план, може би и в средносрочен, една забрана за износа им, гарантира дефицит на пазара - доста индустрии ще пострадат.
- rki
- Редовен потребител
Вероятно години за пълно заместване.
Не е причината в евтиния труд - просто добива и рафинирането им са много мръсна работа (от екологична гледна точка) и за това този бизнес бе оставен на страни дет не им пука, че унищожават природата си - като Китай и РФ. Така че дори и да заместят изцяло добива, заради стандартите и предпазните мерки които ще трябва да се прилагат, добива и рафинирането ще са по-скъпи на Запад.
Не е причината в евтиния труд - просто добива и рафинирането им са много мръсна работа (от екологична гледна точка) и за това този бизнес бе оставен на страни дет не им пука, че унищожават природата си - като Китай и РФ. Така че дори и да заместят изцяло добива, заради стандартите и предпазните мерки които ще трябва да се прилагат, добива и рафинирането ще са по-скъпи на Запад.
Parasha delenda est
- rki
- Редовен потребител
Това е списъкът на банките, които са отложили публикуването на финансовите си отчети за 2018 г., което означава, че има информация която те искат да скрият, ерго имат проблеми.

Активите им по последно достъпни данни са за около 700 милиарда долара (4473 В CNY) и номер 4 в списък даде фира миналата седмица. Сега почва да се появяват индикации и че номер 2 е на път да забели корема....

Активите им по последно достъпни данни са за около 700 милиарда долара (4473 В CNY) и номер 4 в списък даде фира миналата седмица. Сега почва да се появяват индикации и че номер 2 е на път да забели корема....
Parasha delenda est
- rki
- Редовен потребител
Китай тръгна по добре утъпканата пътека на СССР и Русия:
China has warned its citizens against travel to the U.S. because of "frequent" shootings, robbery and theft in America.
https://www.bloomberg.com/news/articles ... at-deepens
Parasha delenda est
- vassiln
- Редовен потребител
Ако правилно смятам, това са около 7 - 8 процента от банките по активи. Доколко може да повлекат и останалите?rki написа: ↑03 Юни 2019, 08:25Това е списъкът на банките, които са отложили публикуването на финансовите си отчети за 2018 г., което означава, че има информация която те искат да скрият, ерго имат проблеми.
- rki
- Редовен потребител
Това е въпрос за трилион долара.
Едва ли и PBoC (централната им банка) може да ви отговори. Зависи от това какво е количеството на проблемните кредити по останалите банки (лоши кредити, големи експозиции и т.н. Например обичайна практика в Китай е на фирми, когато не могат да си погасят кредита, то той да се ролва - т.е-. дават им нов кредит, с който погасяват стария и така десетилетия някой лош кредит може да се влачи, без да се обявява за такъв). Зависи доколко са взаимосвързани банките (имат ли другите банки отпуснати заеми на проблемните), зависи доколко са взаимосвързани кредитополучателите и т.н.
Официално нивото на лошите кредити в банковата система се води около 5-6%, оценките са че реално е между 15 и 20%, някои песимисти споменават и 30%. Въобще финансовата система на Китай е една черна кутия.
Едва ли и PBoC (централната им банка) може да ви отговори. Зависи от това какво е количеството на проблемните кредити по останалите банки (лоши кредити, големи експозиции и т.н. Например обичайна практика в Китай е на фирми, когато не могат да си погасят кредита, то той да се ролва - т.е-. дават им нов кредит, с който погасяват стария и така десетилетия някой лош кредит може да се влачи, без да се обявява за такъв). Зависи доколко са взаимосвързани банките (имат ли другите банки отпуснати заеми на проблемните), зависи доколко са взаимосвързани кредитополучателите и т.н.
Официално нивото на лошите кредити в банковата система се води около 5-6%, оценките са че реално е между 15 и 20%, някои песимисти споменават и 30%. Въобще финансовата система на Китай е една черна кутия.
Parasha delenda est
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Донесоха ми китаеца за изпитателен срок.Almasy написа: ↑22 Май 2019, 17:06Off TopicЯсно, че въпроса не е за темата (то и подходяща няма) и е тотал офтопик, но вече повече от 6 месеца ме боли глава и се чудя какво да правяСтавам, лягам и само за това мисля
![]()
Предстои ми купуване на нова апаратура (трябва да сме в крак с последните технологии) за частния ми бизнес (тачем на два стана – работя и държавна раута, че няма накъде – парите все не стигат).
Та на въпроса.
Ако искам въпросния апарат да е от средния клас (то и настоящият е такъв) – няма проблем – има доста оферти на много сериозни фирми.
Обаче много ми се ще да е от най-високия клас.....
Тук идва дилемата – китайците ми предлагат такава за BGN 65.000.
За сравнение – аналозите на GE или Siemens са в диапазона 110.000-180.000.
Нито ще ми дадът такъв кредит (без ипотека, каквато не искам да правя), нито съм сигурен, че ще изкарам парите......
Да добавя, че и китайците тръгнаха от BGN 80.000. Стигнахме до BGN 65.000 след като ми видяха суратя на няколко пъти, пък и абсолютно наясно съм, че има и друга причина – те продават безумно добре в ниския и среден клас (в ниския клас над 90% от продажбите са техни), но във високия нямат никакви продажби. Причината е, че високия клас обикновено се купува от големи структури (било то частни или държавни), а там парите обикновено нямат значение. Аз обаче се числя към най-дребните бизнеси, казано иначе – фирма-лилипут, в които единствени работещи са аз и счетоводителката ми.
И едновременно с това ме е страх да купя китаец.
Знаете хилядите приказки....Макар, че Siemens дават само една година гаранция, а китайците – 2.
Свършвам с това, че веднъж купена, такава машина е абсолютно непродаваема в последствие (особено пък високия клас - малко са идиотите които купуват такива неща) - това не кола.
Всяко мнение, в единия или другия аспект ще е от полза.
2 седмици, без ангажимент за купуване.
Модела е 2018-та (последен писък на модата) и понеже няма продаден в БГ изобщо от този клас (premium), ще ми направят и още 5% отстъпка плюс безплатен софтуер за една екстра по избор (допълнителни нещица, разширяващи обема на компетентност, които при всички фирми се плащат отделно) - никак не е малко защото цената на най-евтината от тях е BGN4500. И последното - като за launch customer гаранцията става 3 години (пак да повторя - гаранцията на Siemens е една, на всички останали - 2)
Ако поискам и нещо повече ставам смешен дори и в собствените си очи, пък и вече ще си кажат - тоя пък кой е, при положение, че продават в щатско същата апаратура на двойна цена (от предлаганата на мен).
За в момента съм във възторг.
Преди година немаше да повервам, но вървя към китаец.
Две седмици едва ли ще напиша нещо съществено, пък дори и за гражданска авиация
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
- rki
- Редовен потребител
Честито!
И нещо забавно по темата:

И нещо забавно по темата:

Parasha delenda est
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Не съм го купил още.
Нищо не разбрах от тази графика.
Тя трабва ли да ме плаши, ако купя китаец?
Примерно, че ще избягат от пазара и ще остана без поддръжка
Нищо не разбрах от тази графика.
Тя трабва ли да ме плаши, ако купя китаец?
Примерно, че ще избягат от пазара и ще остана без поддръжка
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
- rki
- Редовен потребител
графиката няма връзка с покупката ви, освен ако клиентите за консултантската услуга или там каквото ще правите с тази апаратура не ги набирате предимно в Китай.
Показва корелацията между износа на швейцарски часовници (луксозна стока) и икономическите показатели на Китай.
Показва корелацията между износа на швейцарски часовници (луксозна стока) и икономическите показатели на Китай.
Parasha delenda est
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Благодаряrki написа: ↑11 Юни 2019, 21:36графиката няма връзка с покупката ви, освен ако клиентите за консултантската услуга или там каквото ще правите с тази апаратура не ги набирате предимно в Китай.
И...Има и икономически дебили.
Не се впечатлявай
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Между другото, кратко отклонение - в руската тема неколкократно ставаше дума за опитите за блокиране на Телеграм в Русия - чрез блокиране на IP-та, които се ползват от компанията, докато междувременно тя наемаше нови такива, като резултатът беше блокирани около 18 млн. IP-та, част от които се оказаха на съвсем други организации - частни фирми, финансови, даже ако не се лъжа имаше и някакви правителствени. При последните огромни протести в Хонг-Конг, китайските партийни другари са решили да играят по друг начин, за да спрат протестиращите да ползват приложението, чрез което координират протестите - масивна DDoS атака към компанията от порядъка на 200-400 Gbps.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
-
Пресиян
- Редовен потребител
Според китайски данни производството на автомобили в Китай през май 2019г. е намаляло с 21,16 % спрямо май 2018г., а през май 2019г. продажбите на едро на нови автомобили в Китай са намалели с 16,40 % спрямо май 2018г..
Според същия източник през първите 5 месеца на 2019г. производството на автомобили в Китай е намаляло с 13,01 % спрямо първите 5 месеца на 2018г., а през първите 5 месеца на 2019г. продажбите на едро на нови автомобили в Китай са намалели с 12,95 % спрямо първите 5 месеца на 2018г..
http://autonews.gasgoo.com/china_news/70016040.html
Според същия източник през първите 5 месеца на 2019г. производството на автомобили в Китай е намаляло с 13,01 % спрямо първите 5 месеца на 2018г., а през първите 5 месеца на 2019г. продажбите на едро на нови автомобили в Китай са намалели с 12,95 % спрямо първите 5 месеца на 2018г..
http://autonews.gasgoo.com/china_news/70016040.html
- pnp5q
- Модератор
- Контакт: