Статии ⇒ Грифони или Пепелянки - кой е по-подходящия избор за България?
- centara
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Грифони или Пепелянки - кой е по-подходящия избор за България?
Още мнения по темата:
https://www.youtube.com/watch?v=u5FqO5Cs3Po
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F"
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Нито подкаста, нито голяма част от коментарите ме изпълват с национална гордост. И в двете почти няма конкретика. Точно обратното на статията на Шарана. Вместо влагане на усилие, знания и акъл, имаме агресивна профанщина. Профанщината за коментарите. Подкаста сам по себе си ми изглежда малко безличен, особено на фона на това че Красимир Грозев, вероятно е най-знаещият авиационен журналист в България.centara написа: ↑12 Яну 2019, 22:11Още мнения по темата:
- centara
- Редовен потребител
- Контакт:
Е, Шарана е вдигнал високо летвата, другите това могат...
- piston
- Редовен потребител
Грозев е от екипа на "Аеро"...
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.
"War without logistics is called poverty"
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
Илия Бешков, сеп, 1950 г.
"War without logistics is called poverty"
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
- Ivanov
- Редовен потребител
-
reason
- Редовен потребител
- Контакт:
Стига сте смесвали стара информация с новите реалности! Да, навремето такова беше предложението на шведите, но от последната отправена оферта няма подобно нещо! Поддръжката на Ф-16 ще се окаже значително по-скъпа от Грипен! Мога надълго и нашироко да ви го обясня, но си е класифицирана информация!
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
Здравейте. Дали офертата към България е по-различна (тоест по-изгодна) от тази към Словакия, защото там нещо не смятат така? Доклада си са го публикували миналата година и е трудно да се нарече неактуален. Въпреки по-високата цена за придобиване на Ф-16 Блок 70, според тях, след 10 години направените разходите вече са на практика идентични с тези, направени за Грипен. Това изобщо не се вписва в твърдения за "значително" по-скъпата поддръжка при Ф-16, даже напротив. Вероятността на България, само за 8 изтребителя, да и е било направено по-изгодно предложение, в сравнение с това за Хърватия и Словакия, които са търсели да закупят съответно 12 и 14 машини, също не звучи особено висока.reason написа: ↑13 Яну 2019, 15:10Стига сте смесвали стара информация с новите реалности! Да, навремето такова беше предложението на шведите, но от последната отправена оферта няма подобно нещо! Поддръжката на Ф-16 ще се окаже значително по-скъпа от Грипен! Мога надълго и нашироко да ви го обясня, но си е класифицирана информация!
Иначе разкиране ли ще е на класифицирана информация ако кажете дали обучението е включено в цената на офертата от 1,3 млрд лева? В Хърватия например не е било включено. При представянето на офертата в България за обучение също нищо не бе казано.
По този начин изглежда, че е възможно и за България да не е включено. Това освен вече споменатите оборудване като Линк 16, лицензи и оръжеен пакет.Валин обясни, че шведската оферта не включва само самите изтребители, а и пакет от оборудване, пълна логистика за първите три години, инсталации и способности, които да дадат на България възможност спокойно да оперира със своите изтребители Gripen. Представителят на FMV също така подчерта, че шведската ценова оферта е под българския бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС (или 1,8 млрд. с ДДС).
http://www.aeropress-bg.com/news/bulgar ... 1%86%D0%B0
-
reason
- Редовен потребител
- Контакт:
Не мога да говоря с подробности, но ситуацията в Словакия е коренно различна от нашата реалност в България. Мога само една подсказка да ви предложа - не гледайте самите оферти тук и там и какво словаците са правили като анализи! Гледайте нашата си кочинка и с какво разполагаме тук - и като условия и като финансиране в отбраната. Ф-16 блок 70 на хартия изглежда наистина много добре, ама има и една приказка - с трици маймуни не се ловят!
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
В нашата кочинка, по неизвестна причина, всичко е засекретено в много по-голяма степен, а малкото излизаща информация е или ретранслиране на маркетинга на някой от конкуретните (неприкрит лобизъм) или вътрешнополитически приказки и нападки към "врага". По телевизията пък (в различни предавания) изказванията на много униформени или участващи в процеса цивилни за съжаление са пълна скръб - те повечето авиоентусиасти в интернет могат да кажат по-смислени и точни неща... В Хърватия, след избора на фаворит, се изнесе даже финансова информация пред медиите - цена на поддръжка през следващите 10 години, какво е включено в офертите и тн (едно телевизионно предаване направиха с официални лица). При нас такова не се случи нито през 2017, нито сега. Та съвета е някак странен - нали всичко се познава в сравнението, а в ценово изражение нещо разлика с офертире "тук и там" няма, а значи може да се сравнява
Факта, че ако България закупи Gripen C/D ще е първия европейски покупател и само третия покупател в световен мащаб също е притеснителен. Чехия и Унгария не са ги закупили, както ще правим ние - затова и казвам трети. Предишните две продажби са при изключително съмнителни условия - в Ю.Африка с голям скандал, където виновни за корупцията бяха набедени BAE, а в Тайланд пък изобщо - множество все още засекретени документи, свързани с водените преговори с военна хунта, безплатното обучение на техни офицери в Швеция по време на преговорите и такива неща. Та в комбинация с изключително закрития процес по избор при нас, където не се изнася информация за сравняване, всичко това поражда много съмнения, които може и да се напълно неоснователни (пък и обидни за професионализма на участващите експерти), но при такива обстоятелства просто няма как те да не се появят.
ПС: Освен по цена, ако предположим, че Ф-16 е наистина "значително по-скъп" за поддръжка, други забележки към Блок 70 има ли? Или въпроса в плоскостта цена-ефективност/перспективност даже не е разглеждан и са интересни само абсолютните финансови стойности, които даже не са известни, предвид многото допълнителни договори, които България ще трябва да подписва след избор на Gripen C/D?
-
reason
- Редовен потребител
- Контакт:
Тъпото е, че нито ти имаш информацията, която визирам и се отклоняваш към неща, които нямат нищо общо (разбираемо, понеже не си навътре нито с офертите, нито с каквото и да било вътре от кухнята), нито аз имам каквото и да било право да разкривам подобна информация. вЕрвай ми, онова за което говоря многократно надхвърля цената на самата сделка! Виж, ако се поеме изцяло от "х"американска страна съм ок и ще подкрепя Ф-16 с двете ръце. Уви, обаче... лекинко се съмнявам. И понеже не вярвам да се случи това, за да финализираме спора, ето какво ти предлагам. Понеже времето е съдник най-добър, нека минат 2-3 години. Нека купим Ф-16 и нека видим колко дълго ще го експлоатираме. Някакси си мисля, че няма да издържим повече време от Румънците.
Иначе, по самото видео - доколкото успях да го изгледам и изслушам нямам никакви забележки нито към информацията в него, нито по изводите, които си вадят коментиращите.
Иначе, по самото видео - доколкото успях да го изгледам и изслушам нямам никакви забележки нито към информацията в него, нито по изводите, които си вадят коментиращите.
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
Включената поддръжка е за 3 години в двата случая и толкоз поне със сигурност ще летя - за Ф-16ките ще е чак до 2027, предвид по-късните доставки)
- Skoda
- Редовен потребител
- Контакт:
Тук си малко в грешка, Чешките ВВС наистина не ги закупуват, а са ги взели на оперативен лизинг, тоест след изтичане на договора и ако не го подновят самолетите излитат за Швеция. Унгария обаче ги закупува на финансов лизинг, който в началото беше до 2016(за 10 години), но после през 2012 унгарците с цел намаляме на годишната вноска го разсрочиха до 2026, тоест след 2026 година самолетите си остават техни.
-
Super_Hornet
- Редовен потребител
- Контакт:
Нали и Бразилия взе шведската играчка?
Или няма твърда поръчка, Шаране?
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
Ние до 2026 вече ще сме изплатили нашите Грипени ако решим да купим тях - все пак е за 5 години, а не 20...
А и първия им договор е бил именно за 10 годишен наем:
А и първия им договор е бил именно за 10 годишен наем:
Hungary initiated a ten-year finance lease with the Swedish government on 14 JAS 39 Gripen in 2006.
The agreement, which also covers training and support, was renewed in 2012 and is valid until March 2026.
NG (E/F) е меко казано по-различен самолет от C/D. Ако него ни предлагаха на цената на Ф-16, то мнението ми щеше да е коренно различноSuper_Hornet написа: ↑13 Яну 2019, 18:25Нали и Бразилия взе шведската играчка?
- centara
- Редовен потребител
- Контакт:
Надявам се, че няма да прозвучи като заяждане, но както казваше Карл Сейгън extraordinary claims require extraordinary evidence. Просто вЕрвай ми, някак си не върши работа в сериозна дискусия. Хайде нека не е extraordinary, поне някакво evidence дай. Защото дори да стане румънски сценарии, ако не представяш доказателства, всеки може да каже, че просто си налучкал. Шарана си е направил труда и е събрал факти, въз основа на които си прави изводите, а не казва вЕрвай ми.reason написа: ↑13 Яну 2019, 17:51Тъпото е, че нито ти имаш информацията, която визирам и се отклоняваш към неща, които нямат нищо общо (разбираемо, понеже не си навътре нито с офертите, нито с каквото и да било вътре от кухнята), нито аз имам каквото и да било право да разкривам подобна информация. вЕрвай ми, онова за което говоря многократно надхвърля цената на самата сделка! Виж, ако се поеме изцяло от "х"американска страна съм ок и ще подкрепя Ф-16 с двете ръце. Уви, обаче... лекинко се съмнявам. И понеже не вярвам да се случи това, за да финализираме спора, ето какво ти предлагам. Понеже времето е съдник най-добър, нека минат 2-3 години. Нека купим Ф-16 и нека видим колко дълго ще го експлоатираме. Някакси си мисля, че няма да издържим повече време от Румънците.
Ако пък си някое от лицата на видеото, което изглежда доста вероятно, кажи си го, или и то е секретно?
Последна промяна 1 на centara, променена общо 13 пъти
-
Super_Hornet
- Редовен потребител
- Контакт:
А, разбрах какво си имал предвид. 
- Skoda
- Редовен потребител
- Контакт:
Шаране прочети каква е разликата между финансов лизинг и оперативен лизинг. В началото Унгария трябва да изплати самолетите за 10 години(2006-2016) до 2012 са изплатили половината сума, но искат да разсрочат изплащането до 2026 за да намалят годишната вноска. След този период самолетите са си вече техни.
-
Super_Hornet
- Редовен потребител
- Контакт:
От друга страна чехите бяха избрали самолета тогава - май 24 бройки, но след едни катастрофални наводнения, се оказа, че не могат да отделят парите и отидоха на лизинговата схема.
Иначе не знам в колко държави се е конкурирал с прахосмукачката.
п.п. Май и в Чили се бяха спрели на него в края на 90-те, но след борсовия срив в цената на медта работата пропада.
Иначе не знам в колко държави се е конкурирал с прахосмукачката.
п.п. Май и в Чили се бяха спрели на него в края на 90-те, но след борсовия срив в цената на медта работата пропада.
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
Първата новина от 2001г преди финалния договор:Skoda написа: ↑13 Яну 2019, 18:34Шаране прочети каква е разликата между финансов лизинг и оперативен лизинг. В началото Унгария трябва да изплати самолетите за 10 години(2006-2016) до 2012 са изплатили половината сума, но искат да разсрочат изплащането до 2026 за да намалят годишната вноска. След този период самолетите са си вече техни.
След това новината от 2003г, когато се подписва. 2006 са самите доставки.(Source : Saab AB ; issued Dec. 20, 2001)
The agreement contains an option clause, which offers the Hungarian government the opportunity to procure the aircraft and thereto-attached equipment after negotiations at the end of the lease period.
http://www.defense-aerospace.com/articl ... .-21).html
Вземат ги на същия оперативен лизиг с опция след това да доплатят и да станат техни. През 2012 се случва следното:Another amendment will mean Hungary can buy the aircraft at the end of the 10-year lease. Before any purchase can be finalised, the Hungarian parliament must approve the change to the deal.
https://www.flightglobal.com/news/artic ... en-161502/
Вместо да ги купят или върнат, решават да подпишат за още 10 години. След това наистина имат планове да ги купят, но трябва първо да стане 2026г. Това малко трудно ще е да се изкара като нормална покупка, която ние искаме да правим, а преди това Ю.Африка и Тайланд.The Hungarian government has extended the lease of its 14 Gripen fighter jets for another ten years, to 2026.
http://www.defenceweb.co.za/index.php?o ... Itemid=107
- rki
- Редовен потребител
Тази опция - след края на лизинговия период да можеш, ако решиш, да придобиеш актива по една предварително уговорена остатъчна цена е основната разлика между оперативен и финансов лизинг.
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
Но не означава, че ще го придобиеш, за да ги смятаме като държава, твърдо закупила Грипена (и да си го ползва след въпросния период).
-
reason
- Редовен потребител
- Контакт:
Споко, добре разбирам какво в крайна сметка се получава. Не го приемам като заяждане. Просто, ако бях лично на ваше място нямаше да водя подобна дискусия, понеже нямате пълната информация нито по сделката, нито по родната действителност, нито по още редица други фактори, които в крайна сметка играят огромна роля по взимането на това решение - Ф-16 или Грипен. Аз пък от своя страна, дори и да я имам (дори и аз нямам пълната информация, но да речем, че имам поне 80% от всичко) нямам правото да я дискутирам публично. От гледна точка на хора, които са си събирали оттук-оттам информация е напълно резонно едните да клонят към едната, другите към другата платформа. Влез ми и ти в положението - много ми се иска да седнем да една маса, да ви разкажа всичко и тогава да видим кой до какъв извод ще стигне, като му тегли чертата. Не случайно се направи експертиза, която отчита адски много фактори - предполагам си нямате и идея за самата методика на оценка и пределно ясно се даде да се разбере кой е предпочитания самолет от военните (просто забравете за тъпотиите на Борисов за едните летци - същото е като едно птиче ми каза, ама кое птиче.. ). Просто се доверете на специалистите участвали в разработването и прилагането й, защото са ми колеги и много добре знам какво знаят и могат и какви авиационни специалисти са. Даже лично мен ме учудва факта, че все още са част от българските ВВС! И тъй като съм част от системата и знам как реално тя функционира, ако нещата си останат такива каквито са си към момента, независимо от това кой какво обещава като поддръжка, то на всички ви давам гаранция, че при едната платформа до 2-рата година максимум ще сме ги преземили тия самолети, а при другата ще си перкат без проблем!centara написа: ↑13 Яну 2019, 18:26Надявам се, че няма да прозвучи като заяждане, но както казваше Карл Сейгън extraordinary claims require extraordinary evidence. Просто вЕрвай ми, някак си не върши работа в сериозна дискусия. Хайде нека не е extraordinary, поне някакво evidence дай. Защото дори да стане румънски сценарии, ако не представяш доказателства, всеки може да каже, че просто си налучкал. Шарана си е направил труда и е събрал факти, въз основа на които си прави изводите, а не казва вЕрвай ми.
Ако пък си някое от лицата на видеото, което изглежда доста вероятно, кажи си го, или и то е секретно?
Може би и аз не трябваше да влизам в тая дискусия, ама... И тъй като знам какво ще се случи, освен ако Борисов не падне, то дайте 2 години време от момента, в който Ф-16 блок 70 кацне на българска територия и тогава може пак да си говорим.
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
Пошла, Румъния, Хърватия и Словакия. В Тайланд принципно също беше директен конкурент на Ф-16, но там нещата се развиха по друг начин и имат както Ф-16 (стари, от преди това), така и Грипени вече.Super_Hornet написа: ↑13 Яну 2019, 18:42Иначе не знам в колко държави се е конкурирал с прахосмукачката.
-
Super_Hornet
- Редовен потребител
- Контакт:
В тая връзка има ли резултати от учебни боеве, ако са правили такива тайландците?Sharana написа: ↑13 Яну 2019, 18:58Пошла, Румъния, Хърватия и Словакия. В Тайланд принципно също беше директен конкурент на Ф-16, но там нещата се развиха по друг начин и имат както Ф-16 (стари от преди това), така и Грипени вече.Super_Hornet написа: ↑13 Яну 2019, 18:42Иначе не знам в колко държави се е конкурирал с прахосмукачката.
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
Самата методика на концептуално ниво май не е много ясна, поне ако се вярва на този материал:
https://it4sec.org/system/files/it4sec_reports_131.pdf
Иначе какво искат военните - в деня на отворените врати в Графа се чуваха аргументи и от двете посоки. За мен лично бяха по-убедителни тези в полза на Ф-16, но все пак си бяха откъснати факти и на базата на техни впечатление от общуване с техни колеги от Чехия и Унгария.
Иначе можем само да се надяваме поне след подписването на договора да се появи повече от информацията, която сега е секретна. Дори и неофициално под формата на "лийк", примерно в някой подкаст, като споменатия по-рано