Общи приказки ⇒ Добри новини за България

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Добри новини за България

Мнение от Dinain » 05 Сеп 2026, 00:50

Не знам - аз никога не съм купувал бира по 5 евро в България или давал 50 евро за чадър. :? Не знам и колко са тия с колите за 150К евро - но знам, че средната възраст на автопарка в България е 20 години. :?

Наблюденията ми са от масов бизнес с масови продукти за ширпотреба и работа с хора, които това работят цял живот.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 05 Сеп 2026, 08:25

Dinain написа: ↑
04 Сеп 2026, 23:24
EddieBG написа: ↑
04 Сеп 2026, 23:13
Цените на употребяваните автомобили станаха рекордно високи

Статия в АутоБилд от 2022 г.... не знаех че швабите са приели еврото през 2022 г... завалиите :D
Баси логиката, нобел по икономика! :shock:
Жената ти е родила, и съседката е родила. Не знаех, че спал и със съседката. :mrgreen:
Показах ти че автомобилите втора ръка поскъпнаха сериозно заради други фактори, но не и заради приемането на еврото в България, ти продължаваш да ръсиш "мъдрости". Логиката е... не, фактите са че продължаваш да се правиш на дървен философ, да спориш за неща от които не разбираш, да се опиташ да излезеш сух за водата и ще станеш за пореден път за смях в собствения ти форум - подобно на спора ти за електрическите автомобили и зареждането им, както и други спорове, където ръсиш тъпотия след тъпотия без да имаш елементарна представа от материята.
04 Сеп 2026, 23:44

С купуване на употребявана техника не се занимавам, но страничните ми наблюдения са, че също поскъпна много. Някакъв 7-годишен реновиран лаптоп, който миналата година е бил 300 евро, сега го предлагат за 600 евро. На същия принцип "Ми всички вдигат, затова вдигам и аз".
Предлагат ти 7 годишен лаптоп за 600 евро, щото са те видели че си дървен философ, който нищо не разбира от компютри, ама се прави на разбирач... такива най-лесно ги нахендрят :D

На мен що не ми предлагат такива?
Преди две седмици взех три броя HP Elitebook 840 G6, произведени са 2020 г., единият е с тъч дисплей, 8-о поколение процесор, с 16Gb рам и SSD-та между 256 и 512 Gb, работили от порядъка на 4000-5000 часа, + докинг станции и за трите, за по 150 евро бройката...

И при втората употреба има увеличение, ама не е заради еврото в България, а заради скока на компютърните части, които споменах по-назад.

Ето ти сайта на може би най-големия вносител в България на компютърна техника втора ръка.
Да видим секцията с мониторите - миналата година цените започваха от 45-50 лв, сега започват от 24 евро... да виждаш двойно поскъпване?
При лаптопите и компютрите, които съдържат силно поскъпналите RAM и SSD, въпреки че са втора употреба, има увеличение което е логично...

P.S. моята фризьорка вдигна драстично цените почти година преди да приемем еврото, а после просто ги дозакръгли с някакви центове за да стане кръгла сумата (заради курса от 1.95)....
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 05 Сеп 2026, 08:45

При лаптопите и компютрите, които съдържат силно поскъпналите RAM и SSD, въпреки че са втора употреба, има увеличение което е логично...
След няколко дни Ейпъл ще правят презентация на новата продукция та това ще е ветропоказател да се види те колко са вдигнали цените .

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 05 Сеп 2026, 09:55

05 Сеп 2026, 00:50
..... Не знам и колко са тия с колите за 150К евро.....
Off Topic
Абе и аз не знам, ама доста са.....
Всеки уикенд ходя на вилата. Пътя до разклона за Странжда е общ с този към Южното Черноморие. Вече редица лета наблюдавам върволицата от коли около мен.
S и G -класите са си нещо стандартно, Ауди A/Q от 6 нагоре, както и разните му там БМВ-та - също. Но има и доста и Кайени, Карери, ЛендРоувъри, Мазерати, Ламборджини и всьо осталное. Вярно Бентли и РолсРойс са по-редки, но не и пълна екзотика - и таквиз виждаш чат-пат и то не веднъж годишно.

Разбира се, че това не е колата на средния българин. Но скъпи, и то много скъпи коли в БГ има не малко.
Това е в рязък контраст с автомобилния парк в например Испания.
Maxi написа: ↑
05 Сеп 2026, 00:26
Април , при опит да резервирам хотел в Павел баня,
имаха само една двойна стая за 350. ( Преди година беше 120). т.е. всичко пълно на тия цени. И 80% от баровците плащаха кеш , по 5-6k. Т.е. пране.
Това, е нещо, което и мен винаги ме е изумявало.
Хора около мен, които бих казал, че сме на едно дередже финансово.
Та те - ау, ужасно много пари си дал за билет до Буенос Айрес, че и за вътрешни полети даваш още......Обаче ходят редовно във Велинград и плащат за некакви СПА буквално зашеметяващи суми на вечер (ма то и процедуритите и спато са включени да знаеш, пък имаш и закуска - не плащаш само стаята) - нещо, което аз никога, ама никога няма да направя, защото по моя начин на мислене си е повече от лудост.
И не, не са баровци, че да иде реч за пране на пари - хора от средна черга, като отидат в магазина и те си правят сметката кое колко струва.
Че не бих казал, че са и някакви тъпаци.
Убачи тва е положението - плащат грешни пари за великия СПА във Велинград и се тюхкат колко струвало да литнеш до Копакабана.
Последна промяна 3 на Almasy, променена общо 5 пъти
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 05 Сеп 2026, 10:07

При ресторанти, фризьори и др. подобни бизнеси има една неизвестна компонента която не я знаем. Наем!
Ако са ти вдигнали наема с 25% ще трябва да избиваш от някъде.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Сеп 2026, 14:59

Еди, егото ти е по-силно от здравия разум, нали? :mrgreen:
Нямам желание да ме въвличаш в спор, който настояваш да водиш сам със себе си. Тактиката да ме заливаш с глупости, на които да отговарям, само за да последва нова вълна глупости, няма да сработи - каквото имах да кажа, отдавна го казах, няколко пъти - от тук нататък ми е ясно кое можеш да разбереш и кое се превръща в надвикване с уязвено крачетало. :roll:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Сеп 2026, 15:49

Archer написа: ↑
05 Сеп 2026, 08:45
След няколко дни Ейпъл ще правят презентация на новата продукция та това ще е ветропоказател да се види те колко са вдигнали цените .
Off Topic
На 01.07 Епъл вече вдигнаха цените средно с 18%. (Не само те, другите вдигнаха с повече) На 15.09 се очаква пак да вдигат цени. Други производители вече съобщиха, че вдигат на тази дата.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Сеп 2026, 16:02

IvanG написа: ↑
05 Сеп 2026, 10:07
При ресторанти, фризьори и др. подобни бизнеси има една неизвестна компонента която не я знаем. Наем!
Ако са ти вдигнали наема с 25% ще трябва да избиваш от някъде.
Знаем я... никой никакви наеми не е вдигнал нито с 25%, нито със 100% заради приемането на еврото, което да "обоснове" удвояване на цените (на някои от тях). Също така договорите за наем обикновено са дългосрочни.

Апропо, ресторанти - имам познат, който е шеф-готвач на три ресторанта в София, от "елитарните". Разказва ми за това още от миналата година - собственикът им още миналата година вдига цените на 4 (четири) пъти, "в подготовка за еврото". Никаква друга причина, никакъв наем и т.н., просто ей-така, на принципа "ако мине". Пробва се границата, при която ще започнат да губят клиенти.

Да, има и брутално поскъпване на хранителните продукти, които той поръчва, на същия принцип, търговците продаващи тези продукти пробват дали ще мине (но не чак 100%). Последно ми беше казал, че сериозно обмисля да започне да поръчва някакви чушки и доматени пюрета от хранителна борса в Мюнхен, защото и с доставката идва по-евтино. При услугите в България в момента всичко си е 100% спекула...
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 05 Сеп 2026, 17:03

05 Сеп 2026, 14:59
Еди, егото ти е по-силно от здравия разум, нали? :mrgreen:
Нямам желание да ме въвличаш в спор, който настояваш да водиш сам със себе си. Тактиката да ме заливаш с глупости, на които да отговарям, само за да последва нова вълна глупости, няма да сработи - каквото имах да кажа, отдавна го казах, няколко пъти - от тук нататък ми е ясно кое можеш да разбереш и кое се превръща в надвикване с уязвено крачетало. :roll:
Спри да дървенофилософстваш като няма какво да кажеш, дал съм ти ясни и конкретни примери с линкове.
Ако имаш да казваш нещо конкретно давай, с радост може да ме обориш.
Ама не, както винаги, когато си нахендрен в един спор, накрая го завършваш с една и съща алабалистика, защото този с уязвеното его си ти, в собственият ти форум, а не аз, или някой друг твой опонент.
Всички те знаем какво точно представляваш, не пишеш от вчера тук. Спри най-после да се излагаш...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Сеп 2026, 17:26

Тъжно е, когато отговорът вече се съдържа в поста, който репликираш: :|
каквото имах да кажа, отдавна го казах, няколко пъти
Не, няма "да оборвам" всяка една глупост, която си изписал - това е добре позната тактика на уязвеното его. Ти генерираш още и още глупости, които генерират за мен работа "да ги оборвам" - ами няма го майсторът. ;)

Помисли, че си видял възможност за удар, засили се с рогите напред, но не прецени добре разстоянието. Вместо да влизам в нов сблъсък след като вече призна, че съм прав, се отмествам елегантно и те оставям да се разбиеш в пропастта. Това е новата ми тактика на придобита мъдрост от форумите. :mrgreen:

(и не е за пръв път)
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 05 Сеп 2026, 17:52

Вместо да продължаваш да дървенофилософстваш, казах ти го ясно и просто - дай конкретни примери за да си докажеш тезата и да ме обориш.
Аз ти дадох примери, мога да ти дам още много - фактури и поръчки от миналата година, актуални цени след приемането на еврото и прочие, което ясно доказва тезата ми. От теб до сега видях само алабала...

Казвам го за последен път - спри да се излагаш, защото става точно както беше в спора за зареждането на електромобилите - не знаеше елементарни неща по темата, но пишеше много убедително... :mrgreen:
И.Павлов

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Сеп 2026, 23:32

Това е все едно разговор със скален масив.
Единственият начин скалният масив да спре да връща ехо е да спреш да му говориш, което и правя. :D
И наистина не е за пръв път, сега ми припомни кога беше и друг път. :mrgreen:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 06 Сеп 2026, 01:02

05 Сеп 2026, 23:32
Това е все едно разговор със скален масив.
Единственият начин скалният масив да спре да връща ехо е да спреш да му говориш, което и правя. :D
И наистина не е за пръв път, сега ми припомни кога беше и друг път. :mrgreen:
Поредното мега тъпо тролене от Д9. Сега модераторите са на ход :idea:
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 06 Сеп 2026, 03:11

Щом мислиш, че този зрелищен промах на ЕдиБг заслужава модераторска намеса, докладвай ме. В противен случай аз мога да те докладвам за тролеж. Но не мисля, че е чак такъв значим провал, че да нарушава правилника - както казах, не е за пръв път и вече свикнах. :P

Изображение

...

Средната нетна заплата в България е най-висока в сравнение с всички наши съседни държави*
БЪЛГАРИЯ: ~1120 EUR (Официални данни на НСИ)
Румъния: ~1099 EUR (Официални данни на INS)
Гърция: ~1007 EUR (Данни по модела на ОИСР за 2026 година)
Сърбия: ~830 EUR
Северна Македония: ~680 EUR
Турция: ~600 EUR

Защо се случи това? Докато брутните (преди данъци) заплати в Румъния и Гърция са по-високи, България води по чист доход благодарение на най-ниския плосък данък (10%) и рекордния ръст на възнагражденията у нас с близо 10% на годишна база.
https://www.mediapool.bg/srednata-netna ... 87255.html
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 07 Сеп 2026, 05:37

Almasy написа: ↑
05 Сеп 2026, 09:55
......Обаче ходят редовно във Велинград и плащат за некакви СПА буквално зашеметяващи суми на вечер .....
Да охладя малко страстите, според защо наистина се плащат тези цени от българина?
Влязох в букинга нарочно, не че имам намерение да ходя - стая за една вечер в Santé SPA Hotel - € 244, в някакъв Спа хотел Елбрус - € 228......Това е много, ама ужасно много, ако ще не само СПА да е включено, ми и олл инклузив да е. Велинград не е нито на Лазурния Бряг, нито в Тоскана в края на краищата (във Виареджо например, за същата дата, четиризвездните хотели са в диапазона € 180-220 на вечер).
Добре, някакъв процент от клиентелата (както прочетох тук) ще да са хора, перящи пари и плащащи само кеш - приемам го. Те обаче не могат да са изцяло клиентелата, не можеш да разчиташ единствено на това, ако си хотелиер.
Защо българина плаща тези цени наистина нямам обяснение :roll:
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 07 Сеп 2026, 06:04

ще да са хора, перящи
Не става въпрос за клиентите а за самите хотели или каквото и да е там.

При хотелите могат да отчетът нереален брой посетители и после да го пишат приход и така изпират парите
С данъчните естествено са се разбрали преди това

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 07 Сеп 2026, 14:16

07 Сеп 2026, 05:37
......Обаче ходят редовно във Велинград и плащат за некакви СПА буквално зашеметяващи суми на вечер .....
Да охладя малко страстите, според защо наистина се плащат тези цени от българина?
Влязох в букинга нарочно, не че имам намерение да ходя - стая за една вечер в Santé SPA Hotel - € 244, в някакъв Спа хотел Елбрус - € 228......Това е много, ама ужасно много, ако ще не само СПА да е включено, ми и олл инклузив да е. Велинград не е нито на Лазурния Бряг, нито в Тоскана в края на краищата (във Виареджо например, за същата дата, четиризвездните хотели са в диапазона € 180-220 на вечер).
Добре, някакъв процент от клиентелата (както прочетох тук) ще да са хора, перящи пари и плащащи само кеш - приемам го. Те обаче не могат да са изцяло клиентелата, не можеш да разчиташ единствено на това, ако си хотелиер.
Защо българина плаща тези цени наистина нямам обяснение :roll:
Аз съм българин, бях преди 2 седмици на 4-звездно СПА във Велинград с още две семейства. Излезе нещо от рода на €110 на стая. Много съм доволен (за пръв път ходя там на почивка).

Това, че някаква цена е обявена някъде, не значи че някой наистина я плаща, нито ти казва колко хора я плащат. :? (освен това масово се пускат разни летни/пролетни пакети, 3+1 нощувки, промоции и т.н.)

Бунаци, мутри, хора с безотчетни пари винаги ще има, но трябва да се прави разлика между офертна цена и крайна цена.

Обичам да щъкам по такива места и ходим редовно. Личното ми наблюдение е, че в последните години в България могат да се намерят прекрасни хотели, 4-5 звезди, с всичките там външни-вътрешни басейни, джакузита, СПА процедури, масажи и салтанати, в диапазона €100-120 за двойна стая на вечер със закуска. Ако искаш вечеря, добавяш още €20-30.

Цени над тези са маркетинг, набутвация и не си заслужават.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Maxi
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Maxi » 07 Сеп 2026, 16:01

@Dinain
Цени над тези са маркетинг, набутвация и не си заслужават.

Абсолютно съм съгласен. Въпреки това тези хотели с
надути цени имат достатъчно реална клиентела.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 07 Сеп 2026, 16:29

06 Сеп 2026, 03:11
Средната нетна заплата в България е най-висока в сравнение с всички наши съседни държави*
БЪЛГАРИЯ: ~1120 EUR (Официални данни на НСИ)
Румъния: ~1099 EUR (Официални данни на INS)
Гърция: ~1007 EUR (Данни по модела на ОИСР за 2026 година)
Сърбия: ~830 EUR
Северна Македония: ~680 EUR
Турция: ~600 EUR

Защо се случи това? Докато брутните (преди данъци) заплати в Румъния и Гърция са по-високи, България води по чист доход благодарение на най-ниския плосък данък (10%) и рекордния ръст на възнагражденията у нас с близо 10% на годишна база.
https://www.mediapool.bg/srednata-netna ... 87255.html
Случва се защото е нормалното положение. Нямаме сведения България някога да е била бедна. Дори напротив, в ранното средновековие хазната е била значителна и се е плащало и на наемници. Никога не е била Западна Европа, но бедна - никога, независимо дали е управлявана от българи, византийци, или турци. Това с фалитите и сравнителната бедност е изобретение на каскетите (вината не е толкова на СССР). Дори тогава глад нямаше, аз съм по-скоро изключение. Просто нещата се нормализират.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 07 Сеп 2026, 18:49

07 Сеп 2026, 05:37
Преди две седмици ми се наложи да пренощувам във Вашингтон. Единственото, което намерих в последният момент, беше в исторически хотел на две преки от Капитолия. Цената беше малко по-ниска от това което цитираш, с включени паркинг и закуска.

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 07 Сеп 2026, 21:35

Преди месец в Павел Баня 210 евро за стая СПА и Ол инклузив в 5 звезди, беше фраш хотела. Но да не си заслужаваше парите, обслужването беше отвратително. В друг хотел в Разлог обаче знаеха как да ти вземат парите.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 07 Сеп 2026, 23:27

Глупав въпрос, но какво значи това СПА? Спомена се масаж, което е нещо скъпо, и ако се включва в цената, тогава има някакво основание, но какво друго? Нещо като турска баня?

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 08 Сеп 2026, 00:04

Amazon написа: ↑
07 Сеп 2026, 23:27
Глупав въпрос, но какво значи това СПА? Спомена се масаж, което е нещо скъпо, и ако се включва в цената, тогава има някакво основание, но какво друго? Нещо като турска баня?
Масажите се плащат допълнително. Към цената влизат различни видове сауни, парна баня, други глезотийки в зависимост от хотела.
В Разлог имаше контрастни душове, релакс стая (нагреваеми каменни легла с гледка към Пирин) инфрачервена сауна, арома сауна (към водата слагат ароматизатори за дифузер, на мен много ми хатесва), финландска сауна, солна стая (много подходящо при настинали деца), външен хидромасажен басейн (нещо като огромно джакузи) с минерална вода.
В Павел Баня пък към тези неща имаше и някакви оздравителни процедури с магнезиеви вани, рехабилитации и т.н., но се доплащаха.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 08 Сеп 2026, 00:46

Ами звучи хубаво. Като цяло повод да се разходиш малко. Особено ако наоколо има симпатични селски ресторантчета с хубава храна. Веднъж съм ходил във Велинград на работна среща, и най-хубавото беше ресторанта с кукерската програма (и това че фирмата плащаше).

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 08 Сеп 2026, 05:58

IvanG написа: ↑
08 Сеп 2026, 00:04
.....контрастни душове, релакс стая (нагреваеми каменни легла с гледка към Пирин) инфрачервена сауна, арома сауна (към водата слагат ароматизатори за дифузер, на мен много ми хатесва), финландска сауна, солна стая (много подходящо при настинали деца), външен хидромасажен басейн (нещо като огромно джакузи) с минерална вода.....и някакви оздравителни процедури с магнезиеви вани, рехабилитации и т.н., но се доплащаха.
Off Topic
10x but no :D
EUR 210 за туй :?:
No way :lol:
Е, хората сме различни, де.....

Отговори