Общи приказки ⇒ Добри новини за България

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Добри новини за България

Мнение от Dinain » 04 Сеп 2026, 19:11

EddieBG написа: ↑
04 Сеп 2026, 14:44
Dinain написа: ↑
04 Сеп 2026, 12:50
Апропо, не знам дали не го писах. Имам контакти с доста собственици на търговски вериги за компютърна техника - оплакват се от 30-40% спад в оборотите последните месеци. Масово. Е, много ясно, като надухте цените и сега се чудите защо клиентите се отдръпват...
Скокът на цените на компютърните части в България няма нищо общо с приемането на еврото, войната на "колективния Запад" срещу Матушка Россия и прочие мантри...
Има общо И с първото, за Матушка не знам някой да е споменавал.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 04 Сеп 2026, 19:26

Апропо, не знам дали не го писах. Имам контакти с доста собственици на търговски вериги за компютърна техника - оплакват се от 30-40% спад в оборотите последните месеци. Масово. Е, много ясно, като надухте цените и сега се чудите защо клиентите се отдръпват...
До колкото касае личният ми опит - ами то в момента е пълна вакханалия! Тъй като настолинят компютър е на преклонна възраст, през пролетта реших да проверя цените. Нищо радикално и гръмко, нищо "геймърско", просто буквално освъременяване на съществуващото. Цените бяха просто "конски". Реших, че ще чакам лятото, тъй като това по принцип е по-слабият сезон за компютърджиите и цените са по-ниски. Проверих наскоро - ами то всичко с тридесет и повече процента нагоре. Ами извинявайте дорогие товарищи, ама аз хиляда и петстотин евро за настолен компютър с едвам средни параметри просто няма да дам! Ще карам на сегашния докато грохне съвсем /което събитие за съжлание не е далечно/, след което вместо да играя Ди Си Ес, Команд и Ънкрашд, ще си извадя диска с игри за ДОС и ще си припомня младините :lol:
Последна промяна 1 на Bruchpilot, променена общо 4 пъти
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 04 Сеп 2026, 19:27

04 Сеп 2026, 19:11
Скокът на цените на компютърните части в България няма нищо общо с приемането на еврото, войната на "колективния Запад" срещу Матушка Россия и прочие мантри...
Нищо общо няма точно с първото.
Първо - компютърният внос в общи линии е в долари. Цените в лева винаги са се съобразявали с доларовата цена. Еврото никога не е играло съществена роля, освен в случаите, когато по разни обществени поръчки и прочие има условие компютърните системи да са с европейски произход (но пък там цените винаги са нагласени заради корупционната схема, така че тези цени не играят роля за свободния пазар при нас).
Второ - въпреки наличието на няколко основни вносителя и вероятността за картел помежду им, такъв не може да има. Много просто - появява се един голям играч като еМаг и им разказва играта с цените.
Трето и основно - поскъпването на компютърните части в следния порядък - най-мнного РАМ -> ССД (харддискове) -> видеопроцесори е заради бумът на ИИ.
Паметта поскъпна зверски - буквално 6-7 пъти, особено ДДР5-цата. В света три фирми правят памети, сега и едни китайци се опитват да се наместят сериозно на пазара, но поне до 2030-а година не се очаква нормализиране на цените. Всички тези дейтацентрове е@аха майката на цените.

На компютърните части извън горните, например монитори, АР-та, гейтове, суичове (въпреки че и те ползват памет) поскъпването спрямо миналата година е минимално - буквално няколко процента. Но всичко останало, като компютри, поскъпването е много сериозно.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Сеп 2026, 19:31

И по-зле ще става. За съжаление не се вижда оправия, поне в близко време.
Off Topic
Ако ти трябва просто нещо за домашна употреба, пиши ми ЛС - имам човек. :mrgreen:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Сеп 2026, 19:37

04 Сеп 2026, 19:27
04 Сеп 2026, 19:11

Нищо общо няма точно с първото.
Първо - компютърният внос в общи линии е в долари. Цените в лева винаги са се съобразявали с доларовата цена. Еврото никога не е играло съществена роля, освен в случаите, когато по разни обществени поръчки и прочие има условие компютърните системи да са с европейски произход (но пък там цените винаги са нагласени заради корупционната схема, така че тези цени не играят роля за свободния пазар при нас).
Второ - въпреки наличието на няколко основни вносителя и вероятността за картел помежду им, такъв не може да има. Много просто - появява се един голям играч като еМаг и им разказва играта с цените.
Трето и основно - поскъпването на компютърните части в следния порядък - най-мнного РАМ -> ССД (харддискове) -> видеопроцесори е заради бумът на ИИ.
Паметта поскъпна зверски - буквално 6-7 пъти, особено ДДР5-цата. В света три фирми правят памети, сега и едни китайци се опитват да се наместят сериозно на пазара, но поне до 2030-а година не се очаква нормализиране на цените. Всички тези дейтацентрове е@аха майката на цените.

На компютърните части извън горните, например монитори, АР-та, гейтове, суичове (въпреки че и те ползват памет) поскъпването спрямо миналата година е минимално - буквално няколко процента. Но всичко останало, като компютри, поскъпването е много сериозно.
Написано като пълен техничар, а не търговец.

Цената на салатата, хотела за гуми или малините също няма нищо общо с приемането на еврото. :D То никакво поскъпване няма общо с еврото. Всичко е спекула.

А сега го прочети отново:
Има общо И с първото
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 04 Сеп 2026, 19:46

Последната новина в Калдата, свързана с цените на хардуера:
Πoмнитe ли oнeзи вpeмeнa, ĸoгaтo cepиятa GеFоrсе RТХ 5000 бe oфициaлнo aнoнcиpaнa и вcичĸи бяxмe шoĸиpaни oт цeнитe, ocoбeнo oт пpeпopъчитeлнaтa цeнa нa флaгмaнa RТХ 5090 oт $1999? Днec cpeднaтa пaзapнa цeнa нa eднa вoдeщa пoтpeбитeлcĸa гpaфичнa ĸapтa вeчe дocтигнa пoчти $5000, дoĸaтo eдин oбиĸнoвeн cepиeн мoдeл yдapи нeвepoятнитe $5090.
източник

Ей тоя VPN рутер в момента струва 63 евро.
През 2025 г. от същата фирма съм ги купувал по 59 евро.

Samsung EVO7 500Gb в момента струва 194 евро
През 2025 г съм го купил от същата фирма за 63 евро.

През 2024 г. 2х16Gb ДДР5 (32Gb) съм я купил за 106 евро.
В момента подобна струва 560 евро...

Чаткаш ли че нищо общо с еврото в България няма цялата ситуация?

P.S.
04 Сеп 2026, 19:37
Написано като пълен техничар, а не търговец.
А ти пак пишеш като дървен философ и пак спориш за неща, от които нищо не разбираш.

А, да, и още нещо - никой сериозен "техничар" не купува компютърна техника от Техно-шитовете...
Освен в краен случай...
Това между другото, няма отношение към малкия ни спор...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 04 Сеп 2026, 20:15

А иначе ако искаш да говорим не като техничари - наистина с приемането на еврото в България стана това, което лично аз очаквах - много малки търговци и фирми, почти директно обърнаха цените от лева в евро. Големият дюнер срещу нас, който миналото лято струваше 10 лв (все пак сме курортен град), в момента струва 10 евро.
За сметка на това цените на несезонните стоки, които купувам почти ежеседмично в един Лидл примерно, са се променили съвсем малко - съобразено с инфлацията и поскъпването на труда, енергоносителите и прочие. Но не и двойно.

В интерес на истината не съм говорил с компютърните фирми, с които имам взимане даване, как им вървят оборотите тази година спрямо миналата. Ако са паднали - напълно е възможно да е така, може веднага да направим следния извод (който обаче далеч не е задължително да е правилен): - понеже всички останали цени в България са се увеличили драстично заради приема на еврото, хората разбираемо пестят от покупка на нова компютърна техника защото бюджета не им стига.
Само че, ако това наистина е така, интересно - да видим какво казва Гугъл за един друг пазар:
През първата половина на 2026 г. пазарът на нови автомобили в България бележи ръст от около 7% до 7,9% спрямо същия период на 2025 г., сочат данните на Capital.bg и 3e-news.net.
Интересно - пестят от покупката на нов лаптоп за 700-1000 евро, пък не пестят от покупката на нов автомобил за десетки пъти повече...
И.Павлов

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 04 Сеп 2026, 20:32

Сега погледнах колко струва лаптопа ми, който купих преди по-малко от година. Цената с абсолютно същите компоненти, практически без изключение (единствено екрана е сменен с OLED), е точно два пъти по-висока(и малко отгоре). Така че определено е световна тенденция. Иде реч за сайта на Dell а не за търговци и прекупвачи.

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 04 Сеп 2026, 21:08

Навлизането и масовото използване на IA лапа много видеопамет, рам памет и харддискове.
Преди 3 години сглобявах комп, който тогава беше със сравнително стари компоненти. Рам паметта струваше 42 лева (8 Gb ddr4, 2666 MHz). В момента струва 84 евро. Това е 4 пъти увеличение за нещо което беше морално остаряло още преди 3 години.

Авотомобилите втора употреба също литнаха много нагоре.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Сеп 2026, 21:41

04 Сеп 2026, 19:46
Отношение има фактът, че даже не знаеш за какво е спорът, Еди. :D

Опитах се да го напиша по-възможно най-кратък начин без да те обидя. Съсредоточи се върху тези 2 изречения:
Имам контакти с доста собственици
Да, имам контакти. Някой да е казал, че купувам от тях...? :roll:
Има общо И с първото
Естествено, че има общо с еврото - освен ако не вярваш, че сред българските търговци на техника няма тарикати като сред българските търговци на домати, малини, или каквито и да е други български търговци. Те са различни и уникални търговци. :D

Тези две изречения са по-ценни от цялата ти пледоария и всичките ти линкове - всичко, което си изписал ми е добре известно, не говоря за тези фактори, никой не ги оспорва, затова написах "И" (голямо И, два пъти, и пак не го видя :roll: ).

Няма да те нарека дървен философ, който спори за неща, от които хабер си няма, въпреки че го заслужаваш. Просто се постарай да разбереш за какво е разговорът, преди да скачаш с рогите. Ако все още не разбираш, питай.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 04 Сеп 2026, 21:49

04 Сеп 2026, 21:41

Опитах се да го напиша по-възможно най-кратък начин без да те обидя. Съсредоточи се върху тези 2 изречения:
Има общо И с първото
Естествено, че има общо с еврото - освен ако не вярваш, че сред българските търговци на техника няма тарикати като сред българските търговци на домати, малини, или каквито и да е други български търговци. Те са различни и уникални търговци. :D

Тези две изречения са по-ценни от цялата ти пледоария и всичките ти линкове - всичко, което си изписал ми е добре известно, не говоря за тези фактори, никой не ги оспорва, затова написах "И" (голямо И, два пъти, и пак не го видя :roll: ).

Няма да те нарека дървен философ, който спори за неща, от които хабер си няма, въпреки че го заслужаваш. Просто се постарай да разбереш за какво е разговорът, преди да скачаш с рогите. Ако все още не разбираш, питай.
За разлика от доматите техника не е проблем да се поръчва от европейски магазини.
Наистина ли мислиш че и немският амазон е в комбина с българските търговци и държи същите цени, че и по-високи?

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Сеп 2026, 21:52

Ако са паднали - напълно е възможно да е така, може веднага да направим следния извод (който обаче далеч не е задължително да е правилен): - понеже всички останали цени в България са се увеличили драстично заради приема на еврото, хората разбираемо пестят от покупка на нова компютърна техника защото бюджета не им стига.
Само че, ако това наистина е така, интересно - да видим какво казва Гугъл за един друг пазар:
Най-после започна да схващаш. Ето още една (индиректна) връзка с еврото и спекулата около него.

Използвах данните от собственици на компютърните вериги като пример за ширпотреба. :!: Логично е същото да важи за ресторанти, хотели, мебели и всякакви подобни. Пазарът на нови коли в България е изключително малък - този ръст можеше и да е по-голям, или да се дължи на поръчки направени миналата година, когато трябваше да се изхарчи много скътан кеш в лева (както при имотите). За мен не е измерител, а ширпотребата е.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Сеп 2026, 21:55

IvanG написа: ↑
04 Сеп 2026, 21:49
04 Сеп 2026, 21:41

Има общо И с първото

За разлика от доматите техника не е проблем да се поръчва от европейски магазини.
Наистина ли мислиш че и немският амазон е в комбина с българските търговци и държи същите цени, че и по-високи?
Още един със затруднения.
Можеш ли да осмислиш концепцията, че върху една величина могат да влияят повече от един фактор едновременно?

Това е сложна концепция, но сме възрастни хора. Вярвам, че ще се справим.

Да започнем от нещо лесно. Навремето имаше такъв въпрос: "Крокодилът по-зелен ли е, или по-дълъг?"

Или може просто да прескочим този етап и да се опитаме да четем с разбиране.

В България има спекула след приемането на еврото от всякакви търговци, това е факт. Да мислиш, че търговците на компютърна техника за ширпотреба са някакво изключение от всички други търговци на ширпотреба от ресторантьори, през хотелиери до фризьорки - е просто наивно. Това какви други фактори влияят върху цените на компютърната техника в света, няма нищо общо, никой не е коментирал, и никой не е оспорвал; в конкретния случай на България обаче (което е темата), спекулата с еврото се добавя отгоре на тези други фактори. Двете не си противоречат, тук няма спор или-или.

Анадъмо?
Рам паметта струваше 42 лева (8 Gb ddr4, 2666 MHz). В момента струва 84 евро. Това е 4 пъти увеличение за нещо което беше морално остаряло още преди 3 години.

Авотомобилите втора употреба също литнаха много нагоре.
Отличен пример, като добавиш и втора ръка техника, произвеждана преди години, за което всичките текущи фактори като AI нямат отношение, пък за колите втора ръка - хептен, но също излетяха нагоре. Защо? Спекула покрай еврото.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 04 Сеп 2026, 22:44

04 Сеп 2026, 21:55

Отличен пример, като добавиш и втора ръка техника, произвеждана преди години, за което всичките текущи фактори като AI нямат отношение, пък за колите втора ръка - хептен, но също излетяха нагоре. Защо? Спекула покрай еврото.
Има отношение и то голямо. Голямото търсене на DDR5, накара производителите да се преорентират към производство на такава и намалиха това на вече старата рам.

В България има спекула след приемането на еврото от всякакви търговци, това е факт. Да мислиш, че търговците на компютърна техника за ширпотреба са някакво изключение от всички други търговци на ширпотреба от ресторантьори, през хотелиери до фризьорки - е просто наивно. Това какви други фактори влияят върху цените на компютърната техника в света, няма нищо общо, никой не е коментирал, и никой не е оспорвал; в конкретния случай на България обаче (което е темата), спекулата с еврото се добавя отгоре на тези други фактори. Двете не си противоречат, тук няма спор или-или.

Анадъмо?
Спекула може да има в локални бизнеси, хотелиерство, ресторантьорство, услуги и т.н. В бизнес където се конкурираш с търговци от цяла Европа няма как да стане.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Сеп 2026, 22:57

Ох, да, в техниката не може да има спекула. Хотели и ресторанти в България не се конкурират с хотели и ресторанти в други държави, верно ли? От това тръгна темата все пак. ;)

Аз говоря цените за втора ръка рам и въобще техника - произведена преди години, не сега.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 04 Сеп 2026, 23:03

Има общо И с първото
Ами пак ще ти го кажа - има ама няма, пренебрежително малко е и е по-скоро резултат от общата инфлация и поскъпване на труд, горива и прочие. Не случайно ти дадох конкретни примери...
И.Павлов

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 04 Сеп 2026, 23:07

Глупости, повишаването на цените на таралясниците втора ръка е от съвсем други фактори, а не от еврото - колите винаги са се купували от Западна Европа в евро и са се смятали при продажбата пак в евро, нищо че цените на автоджамбазите бяха обявени в лева...
И.Павлов

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Сеп 2026, 23:12

04 Сеп 2026, 23:03
Има общо И с първото
Ами пак ще ти го кажа - има ама няма, пренебрежително малко е и е по-скоро резултат от общата инфлация и поскъпване на труд, горива и прочие. Не случайно ти дадох конкретни примери...
Иии... значи няма, ама е пренебрежително малко. :D

Щом нещо е >0, значи го има, на техничарски език. :mrgreen:

Ще се задоволя с това.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 04 Сеп 2026, 23:13

Цените на употребяваните автомобили станаха рекордно високи

Статия в АутоБилд от 2022 г.... не знаех че швабите са приели еврото през 2022 г... завалиите :D

А ето и една статия за България от 2026 г:

Цени на употребявани автомобили в България 2026 - пълен анализ
Еврото и неговият ефект върху цените

От 1 януари 2026 г. България използва еврото. Ефектът върху пазара на употребявани автомобили е по-нюансиран, отколкото мнозина очакваха.

Какво се промени: Транспарентността на цените нарасна - купувачите вече могат директно да сравняват цени с германски, австрийски и белгийски платформи. Разходите за трансграничен внос намаляват незначително, защото отпадат валутните конверсии. Обозначаването в двойна валута за 12 месеца също улеснява ориентацията.

Какво не се промени: Основните фактори на търсенето и предлагането остават непроменени. Цените в България продължават да са средно с 6.5% под европейския средник – разлика, обяснявана с по-ниска покупателна способност, по-стар автопарк и по-ограничена конкуренция при по-скъпите сегменти.
Ако искаш вярвай на горните статии, ако искаш недей...
И.Павлов

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 04 Сеп 2026, 23:21

Понеже се засегна по-широко ръста на цените. В лично моя сектор, цената на да кажем "базова услуга", години наред беше около 60 лева. Някъде малко нагоре, някъде малко надолу. Дори доста преди навлизане на еврото за всички в бранша беше ясно и не се криеше ни най-малко намерението, след приемането на еврото като основна валута, цената да се преобразува 1:1 - т.е. да стане 60 евро. По последни сведения обаче, в София цената на услугата вече е 180 евро, при това за извършването й онлайн.
Строши-пилот :mrgreen:

Maxi
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Maxi » 04 Сеп 2026, 23:22

Amazon написа: ↑
04 Сеп 2026, 17:39

Предполагам, че просто се пробват и когато останат без клиенти, ще фалират, или драстично ще свалят цените. Просто неизлечим “тарикатски” манталитет…
Това е нормалната търговска логика.
За съжаление обаче тук тя не работи. Наблюдавам много подобни фирми, заведения, магазини.
Оказва се че балъците у нас никога не свършват.
И въпросните заведения си държат цените и не фалират, даже си имат добра клиентела.
Просто сме стигнали едно абсурдно положение, хора на които не им пука от цената и огромно количество фирми/заведения за пране на пари.

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 04 Сеп 2026, 23:24

04 Сеп 2026, 22:57
Ох, да, в техниката не може да има спекула. Хотели и ресторанти в България не се конкурират с хотели и ресторанти в други държави, верно ли? От това тръгна темата все пак. ;)

Аз говоря цените за втора ръка рам и въобще техника - произведена преди години, не сега.
Ти ако можеш да си позволиш като ти се прияде на вечеря италианско да си хванеш самолета да отдеш да вечеряш в Рим и да се върнеш, 99,9% от българите не го правят. С хотелите в Гърция да има голяма конкуренция, ама ресторантите що ги намеси само ти си знаеш.
А в момента доставката на техника от западна Европа е супер евтина. Дрехи техника, части има яко голяма конкуренция. Даже съм изненадан че български търговци държат еднакви цени с амазона при положенив че немците със сигурност правят много по-голям обем продажби.

За втора употреба техника също има конкуренция, не знам какви са твоите впечатления, но моите са че не е толкова голямо увеличението като при новата техника. Има, но е минимално.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Сеп 2026, 23:24

04 Сеп 2026, 23:13
Цените на употребяваните автомобили станаха рекордно високи

Статия в АутоБилд от 2022 г.... не знаех че швабите са приели еврото през 2022 г... завалиите :D
Баси логиката, нобел по икономика! :shock:
Жената ти е родила, и съседката е родила. Не знаех, че спал и със съседката. :mrgreen:

...
Предполагам, че просто се пробват и когато останат без клиенти, ще фалират, или драстично ще свалят цените. Просто неизлечим “тарикатски” манталитет…
+1

За мое учудване, дори читави познати се оказаха тарикати. Фризьорката, при която ходих от години, реши да вдигне цените си двойно от февруари. Ей-така.

Защо го правиш, на какво основание? - я питах. Общо взето обяснението беше "Ми всички вдигат, затова вдигам и аз".

Вече ходя при друга фризьорка. Така ще стане и с другите тарикати, които се дават за пример. Всъщност вече става, това посочих.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 04 Сеп 2026, 23:44

IvanG написа: ↑
04 Сеп 2026, 23:24
04 Сеп 2026, 22:57

Ти ако можеш да си позволиш като ти се прияде на вечеря италианско да си хванеш самолета да отдеш да вечеряш в Рим и да се върнеш, 99,9% от българите не го правят. С хотелите в Гърция да има голяма конкуренция, ама ресторантите що ги намеси само ти си знаеш.
А в момента доставката на техника от западна Европа е супер евтина. Дрехи техника, части има яко голяма конкуренция. Даже съм изненадан че български търговци държат еднакви цени с амазона при положенив че немците със сигурност правят много по-голям обем продажби.

За втора употреба техника също има конкуренция, не знам какви са твоите впечатления, но моите са че не е толкова голямо увеличението като при новата техника. Има, но е минимално.
Не става дума за ходене на вечеря в Италия, а за сравняване на цени - така както избираш да ходиш на море на Черноморието, можеш да избереш да отидеш другаде. Или ако си се опарил тази година, ще отидеш другаде следващия път. Нали за това идеше реч? Естествено, че хотелът и ресторантът в Поморие се конкурират с хотела и ресторанта някъде другаде - конкурират се за твоя избор на място за почивка.

С купуване на употребявана техника не се занимавам, но страничните ми наблюдения са, че също поскъпна много. Някакъв 7-годишен реновиран лаптоп, който миналата година е бил 300 евро, сега го предлагат за 600 евро. На същия принцип "Ми всички вдигат, затова вдигам и аз".

По същата логика като колите - като поскъпнаха новите, много клиенти се преориентираха към втора ръка, търсенето скочи, съответно и цените им скочиха.

Но не всички са такива. Има конкуренция между търговците, читавите и тарикатите. Не всички си вдигнаха цените. Затова тарикатите ще окапят. Нормални икономически процеси.
Просто сме стигнали едно абсурдно положение, хора на които не им пука от цената и огромно количество фирми/заведения за пране на пари.
Няма такъв филм, особено в България. Българският потребител е изключително cost-sensitive, казвам го като работил в бързообототни стоки на световна марка преди години. Поне тогава (преди десетина години) беше всеизвестно в бранша, че българският клиент се ориентира по цената преди всичко, и дори при малка ценова разлика ще предпочете да купи по-боклучав продукт, само защото е малко по-евтин. Това не са нагласи, които се променят от днес за утре, затова не вярвам да се е променило особено положението.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Maxi
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Maxi » 05 Сеп 2026, 00:26

"Българският потребител е изключително cost-sensitive"
Кой тогава купува бирата по 5 EUR на морето, и дава по 20-50 само за чадър? И така година след година.
Виж и "средните " заведения в София, резервирани за седмица напред. Да не говорим колко са cost sensitive тия с коли за 150к. за храна и дреболии.

Април , при опит да резервирам хотел в Павел баня,
имаха само една двойна стая за 350. ( Преди година беше 120). т.е. всичко пълно на тия цени. И 80% от баровците плащаха кеш , по 5-6k. Т.е. пране.

Отговори