Бля....
Общи приказки ⇒ Казусът "смъртна присъда"
Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q
- rki
- Редовен потребител
- Status: Offline
Re: Казусът "смъртна присъда"
Бля....
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
Явно нямаш представа какво е ДНК.deaf написа: ↑30 Яну 2026, 20:14300 скалъпени смъртни присъди е фантастична цифра. Надали има и една такава.Stan написа: ↑25 Яну 2024, 16:14Наскоро гледах един документален американски филм. през 80-години била убита възрастна негърка. Тая негърка била много уважавана в махалата и имало много голям натиск случая да се реши.Полицията хваща двама дистрибутори на наркотици, също негри, които кават еди кой си го е извършил, също негър. Хващат негрото - около 20 годишен, който и преди това е имал проблеми с полцията. Цял ден разпити и натиск, той отрича, но накрая признава. Правят обиск в къщата му и намерили дреха с кръв, но майка му, която била там, казва, че нямало нужния в случая протокол за иззети доказателства. Негрото междувременно се отрича от показанията си, но това няма значение и е осъден на доживотна присъда. Започва да пише молби за преразлеждане, разбира се без ефект. някъде към началото на 2000-те години, доброволна организация се заема с казуса му. Междувременно заочва да правят и достатъчно читави ДНК аналзи. Оказва се, кръвта по дрехата иззета от дома му, не е на убитата, а излизат и още доказателства, че разследването е скалъпено и просто са хванали най-удобния да бъде набеден, набеден е, осъден. Накрая, въросното негро е пуснато и на свой ред осъжда града, мисля, че беше Бостън или Филаделфия за 9 000 000 долара. Той пък от своя страна дарява парите за подобни казасу като неговия. Накрая на филма казаха, че откакто са започнали ДНК изслдвания на стари случаи, има над 300 осъдени за убийства, за които впоследсвие са оказало, че са точно такива скалъпени случаи.
Не казвам, че коменираният случай тук е иненно такъв. Дори и този наисина да е убиецът, за единично убийство да се прилага смъртно наказание според мен не е редно.
Сигурен съм,че полицията и съдът са имали обосновани причини да осъдят негъра на 20 години затвор за убитата възрастна негърка. Освободили са го накрая защото доказателствата не са били достатъчни.
Считам за погрешно Брюксел да принуждава всички държави членки на ЕС да налагат мораториум върху смъртната присъда. Това трябва да го реши всяка държава сама.
Като не искаш мира, на ти секира.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Китайските “пътуващи” камери за екзекуции. Малко напомнят камионите за екзекуции в началото на Холокоста. Ефективност, промишлен дизайн и ниски разходи…
Няма как да знаем колко са екзекуциите в Китай - секретно е. За вторият в класацията - Иран се знае, че са към 900 официално. За Китай единствено има спекулации, че вероятно са хиляди годишно. https://deathpenaltyinfo.org/policy-iss ... -the-world
Иначе властите в Китай открито възхваляват новият метод, като ефективен, по-малко стресиращ (за изпълнителите) и по-чист (не се ебавам). Логистиката е по-лесна и се пестят средства. Особено когато екзекутират далеч от големите градове, където няма инфраструктура за екзекуции, но има дълга опашка от чакащи. Освен това по -малко тревожело публиката. Отива буса в малък град, обслужва 4-5 клиента, и отпрашва за следващият провинциален град.
Също за разлика от традиционните разстрели, в еднопосочният бус е по-лесно да се извърши изваждането за трансплантация на органите на осъденият/осъдената. Осъдените преди екзекуцията си официално подписвали, че даряват органите си. Предполагам предложението е по~леката смърт от инжекция. На официалният постинг е снимка на екзекутирана китайка с положени цветя, така че предполагам пропагандата го представя като “последно добро дело” от страна на осъдената…
https://www.youtube.com/watch?v=Zye_bDuO1-Y
Няма как да знаем колко са екзекуциите в Китай - секретно е. За вторият в класацията - Иран се знае, че са към 900 официално. За Китай единствено има спекулации, че вероятно са хиляди годишно. https://deathpenaltyinfo.org/policy-iss ... -the-world
Иначе властите в Китай открито възхваляват новият метод, като ефективен, по-малко стресиращ (за изпълнителите) и по-чист (не се ебавам). Логистиката е по-лесна и се пестят средства. Особено когато екзекутират далеч от големите градове, където няма инфраструктура за екзекуции, но има дълга опашка от чакащи. Освен това по -малко тревожело публиката. Отива буса в малък град, обслужва 4-5 клиента, и отпрашва за следващият провинциален град.
Също за разлика от традиционните разстрели, в еднопосочният бус е по-лесно да се извърши изваждането за трансплантация на органите на осъденият/осъдената. Осъдените преди екзекуцията си официално подписвали, че даряват органите си. Предполагам предложението е по~леката смърт от инжекция. На официалният постинг е снимка на екзекутирана китайка с положени цветя, така че предполагам пропагандата го представя като “последно добро дело” от страна на осъдената…
https://www.youtube.com/watch?v=Zye_bDuO1-Y
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Още данни по повод горното събрани от ИИ и Уикито. В Китай можеш да получиш смъртно наказание по 46 члена, доста от тях за престъпления не включващи насилие. Въпросният пътуващ ван за екзекуции, бил запазен за тези ненасилствени престъпления. Във вана се използва същият три-компонентен коктейл от вещества както в САЩ. Убийците и насилниците все още ги разстрелвали.
Много популярна била така наречената "отложена" смъртна присъда. Произнася се смъртна присъда, но не се изпълнява. Един вид да се почертае сериозността на престъплението, и милостта на народният съд.
Изпълнените смъртни присъди са държавна тайна, но по индиректни данни е около 8000 годишно. Аз това не го разбирам. Какъв е възпитателният/възпиращият ефект на тия екзекуции, като ги криеш от населението? Как примерно някакъв корупционер, ще се стресне от това, че миналата година 1000 човека като него са ги боднали с отровата, ако идея си няма, че това се е случило, и че чувал само за 2-3 по-нашумели случая на висши лидери.
Много популярна била така наречената "отложена" смъртна присъда. Произнася се смъртна присъда, но не се изпълнява. Един вид да се почертае сериозността на престъплението, и милостта на народният съд.
Изпълнените смъртни присъди са държавна тайна, но по индиректни данни е около 8000 годишно. Аз това не го разбирам. Какъв е възпитателният/възпиращият ефект на тия екзекуции, като ги криеш от населението? Как примерно някакъв корупционер, ще се стресне от това, че миналата година 1000 човека като него са ги боднали с отровата, ако идея си няма, че това се е случило, и че чувал само за 2-3 по-нашумели случая на висши лидери.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Това вече е само в определени щати.
Това наистина е интересен въпрос, на който нямам отговор.
Но сме го изговорили по-назад - доказало се е с годините, че смъртната присъда не намаля нивата на violent crimes (homicide).
Може би това има общо - и да знаят, нивото на корупция я спадне, я не.
Всъщност, доколкото знам, в Тайланд, Малайзия, Сингапур и дори Япония, където разбира се, процента на смъртните присъди е много по-нисък, не е кой знае колко по-различно - изпълняват се тихомълком. Гърмят световните масмедии и то основно, когато екзекутираните са чужденци. Когато са местни, я някой разбере, я не. Дори екзекуцията на Шоко Асахара, който беше галактически известен, някак си мина между капките.
Въпреки това аз си оставам привърженик на смъртната присъда.
Има хора, които просто не са човеци.
А и има и друга причина - процента на homicide, извършени от рецидивисти. Удивително висок. Очевидно при убийствата, "апетита идва с яденето".
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Да, за смъртната присъда сме на различни мнения. Обаче за рецидивистите съм съгласен с теб и съм далеч по-краен, макар че виждам друго решение а не убийство. Аз мисля, че трябва да има повече и по-големи затвори, съчетани с присъди с отворен срок. Много повече хора трябва да са в затвора, отколкото сега, дори в САЩ. И то не като наказание, а за да не се разхождат по улицата.
Всеки рецидив, особено при престъпления свързани с насилие, трябва да е с отворен срок. Примерно 3 години минимално и от там нататък, докато докаже че е човек. Това да се превърне в нова наука, дял от психологията . Големи затвори, единични килии, че да не стават още по-големи животни, разходка на чист въздух, прилична храна и това е. Всичко останало трябва да си го заслужат - книги, таблети, уроци, работа, телевизия, по-добра храна и накрая най-ценното - свободата.
Ще решават хората на които това им е работата (комисия), но да не пускат на улицата никой, който не дава индикации, че ще спазва правилата. Ако трябва да седи там докато остарее и вече не е опасност за никого. Или психолозите да сумират развитието, да дадат препоръки, а крайната дума да имат съдебни заседатели. Процес, за да влезеш в затвора, и после нещо като друг вид съдебен процес, за да излезеш.
Убийствата по-често са емоционален акт, случайност, или извършващият ги изобщо не е добре с главата, или е социопат, който се мисли за умен. За това превенцията не работи при тия. Докато примерно кражбата е обмислен акт. Насилието, рекета, злоупотребите с власт, корупцията и т.н. често си извършва от хора, които са по-скоро нормални. Ако знаят, че като ги хванат вторият път, може и никога да не излязат от затвора...
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Според мен е възможно да има идеологическа причина - ако година след година трепеш Х на брой хора за корупция, в един момент тази статистика ще изглежда зле за ККП, защото екзекутираните бюрократи са нейни членове. Не върви да казваш на мравуняка, че трепеш корупционерите, но те все нямат край.
Иначе аз съм твърдо против смъртното наказание. Винаги има някакъв (дори минимален) шанс да убиеш невинен човек вместо истинския престъпник, а това е доста по-лошо от това да не убиеш някой изверг, а вместо това да го държиш в затвор до края на живота му.
-
deaf
- Редовен потребител
- Контакт:
Китайската партийна номенклатура – от върха до последния партиен секретар – знаят прекрасно колко и кои техни корумпирани другари са екзекутирани. Сталин е разстрелвал хора и за най-малката корупция (изнесена гайка от работник от завода) защото в противен случай корумпираните другари са щели да ошушкат и бастисат СССР. Мотивите на Си Дзинпин са същите.
Лично аз не знам за нито един случай на осъден на смърт невинен човек на Запад и в България,разбира се – тя е Запад.
Смъртната присъда е нужна единствено,за да удовлетвори чувството за справедливост (което го има у всеки нормален човек) у роднините и приятелите на убитата жертва.
Лично аз не знам за нито един случай на осъден на смърт невинен човек на Запад и в България,разбира се – тя е Запад.
Смъртната присъда е нужна единствено,за да удовлетвори чувството за справедливост (което го има у всеки нормален човек) у роднините и приятелите на убитата жертва.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
При ДНК верификация - много, много трудно да се сбърка.....Но да, съгласен съм - вече има случаи на подхвърлена ДНК на местопрестъплението.
Не само.
По-горе писах - процента на убийства в условията на рецидив е отчайващо висок.
Просто правосъдната система не е съвършена.
Бастисал някой и хоп - след 5-6 години освободен.
Следва бастисване на цяло семейство.
И тогава медиите гръмват - как е възможно да се освободи такъв "човек".
И аз питам - как?
Но това е практика - поправил се бил, добро поведение, бла-бла.....
Дори и рецидивисти има освобождавани - и следва трето, четвърто, N-то убийство.
Поровете се и ще се убедите, че съм прав.
Ще се изненадате и колко осъдени на доживотен живот убиват съкилийниците си, защото не им е дадена смъртна присъда, а те предпочитат нея. Пък и не само съкилийниците си......Един урод (сега не ми се рови за името), по същата причина убива майка си на свиждането......Да бъдел сигурен, че този път няма да получи втора присъда "до живот".
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
-
Sasel
- Редовен потребител
- Контакт:
Май ще имаме нов член на групата държави със смъртно наказание.
https://www.dw.com/en/israel-passes-con ... a-76586475The new law, introduced by Israel's far-right government, was passed in parliament on Monday night. It imposes the death penalty on Palestinians convicted of fatal attacks.
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Че то някога отменяно ли е
Просто май не е изпълнявана смъртна присъда от времето на Айхман.
Но в това положение са доста държави.
-
Изчезнал Безследно
- Редовен потребител
- Контакт:
Не е точно така. Теоретично, военния съд може да налага смъртна присъда, но не го е правил. До сега смъртна присъда имаше за геноцид и е прилагана само един път. Допълнението е смъртна присъда за терор.
За да няма съмнение, аз съм против смъртните присъди изобщо, най-вече защото съдебните грешки там са напълно непоправими и не могат да бъдат компенсирани с пари.
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Утре е насрочената дата за екзекуцията на чудовището Christa Pike, която прекарва повече от 30 години оn death row.

Ако присъдата в крайна сметка бъде изпълненна, това ще е първата екзекуция на жена в Тенеси от 200 години насам.
Ако присъдата в крайна сметка бъде изпълненна, това ще е първата екзекуция на жена в Тенеси от 200 години насам.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Йок - отново отсрочка (https://gulfnews.com/world/americas/cou ... .500693834).
Както е тръгнало (от 31 години), ще си умре от естествена смърт.
- Мокрия
- Редовен потребител
- Контакт:
Били и две смъртоносни инжекции и не умряла. Така пишат днес.
- Мокрия
- Редовен потребител
- Контакт:
"Безпрецедентно от медицинска гледна точка.“ Криста Пайк е в съзнание и говори след две смъртоносни дози за екзекуция
Тя оцеля след две отровни инжекции. Адвокатите се опитваха до последния момент да я спасят
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A ... -ASEj-8cXQ
Тя оцеля след две отровни инжекции. Адвокатите се опитваха до последния момент да я спасят
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A ... -ASEj-8cXQ
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Ми....Кът четох, дофтура май е бил и лееееееко некадърен. То вярно, много е трудно при тънки вени, но има начини - в края на краищата абокати се слагат и на пеленачета, когато се налага.
Но с тази процедура тярябва да се занимава чиляк дето го прави по 100 пъти на ден, а не някой който търси читава вена веднъж на 5 години.
Anyway, предположението ми е, че вената се е спукала (връзващо се с отоците и на двете ръце, за които също писаха). Тоест пентобарбитала, вместо да отиде във венозния кръвоток и да я приспи, след което да да блокира центъра на сърдечната д-ст и дишането в мозъка, просто се е излял в меките тъкани. Което пък от своя страна води до занижена и изключително бавна абсорбция. В края на краищата малко или много е подействал, но те вече са я били вдигнали с линейката и са започнали с ресурекция и детоксикация.
P.S.: ся ша са сълзи и сополи за горкинката "жертва" и естествено смъртната й присъда ще бъде отменена.
Последна промяна 2 на Almasy, променена общо 7 пъти
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Те за това връщат разстрелаНо с тази процедура тярябва да се занимава чиляк дето го прави по 100 пъти на ден, а не някой който търси читава вена веднъж на 5 години.
Взвод ще разстреля военен в САЩ
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Това е военен съд - федерално ниво.
Инак всеки щат (в които изобщо има смъртна присъда) определя сам два метода на екзекуция - единият априори (във 100% от щатовете това е летална инжекция), и втори - при изрично желание на осъдения, например ел.стол.
дончо там не може да се меси.