Е, знаех си че ще ми кажеш. Само че аритметиката не е съвсем коректна. Първо, в Окинава е първата битка за родна, японска територия. и все още масовите японци не са били изгубили надежда за победа или поне достоен мирен договор. Самите цивилни са се самоубивали.centara написа: ↑05 Май 2018, 04:31Оф, упорството ти граничи с инат.vassiln написа: ↑04 Май 2018, 23:02Сега ще ми кажеш за 2+2 = 4, но в конкретния пример не мога да разбера коя формула си ползвал за пресмятанията си. В класическите военни модели се смята силата на всяка от страните по следната формула: брой x относителна устойчивост x внезапност. Не съм напреднал да набарам класифицираната вероятно информация как се смятат жертвите в бъдещата битка, в последните десетилетия го правят разни крейове. Но за Япония/45 как го сметнахте, убийте ме, не разбрах.При десант щяха да загинат много повече хора и от двете страни, това е очевидно.
Силата на вярата, сигурно?
И по повод следващия ти пост, това че при конвенционално бомбене са згинали повече, как се съотнася с въпроса за престъпността на атомните бомби над H&N?
При превземането на Окинава, от 300 000 цивилни загиват 140 000, около 45%. Понеже няма причина японците да се сражават по-ожесточено за Окинава отколкото за Токио, то процентът загинали цивилни към общо цивилни за основните острови ще е приблизително същият, ако не и по-голям. Япония през 1945 г. е 70 милиона. 70*45%=31,5 милиона загинали цивилни. Дали не е повече от загиналите от атомните бомби? Айде стига се прави, че не разбираш.
Жалкото в цялата работа е, че Нагасаки е бил градът най-тясно свързан със Запада и християнството.
За метрополията, същата аритметика не би работила. Първо, населението на Хокайдо, Хоншу и Шикаку можеш да извадиш от този коефициент на смъртност, защото първо са щели да ударят в сърцето на империята, т.е. десантът е щял да бъде на Хоншу, някъде в оперативен обсег до Токио. Дори и цялото население на Хоншу не би могло да се забърка в белята до степен като това на Окинава, защото и да иска да грабне бамбуковите копия и да се втурне в бой, при състоянието на транспортната мрежа не е можело да го стори. А ефектът на модерна армия срещу селяни и граждани с бамбук е ясен.
Всъщност не мисля и че американците са се стряскали особено от евентуалните японски жертви. Единственото, което най-вероятно ги е тревожело, са били техните жертви.