Чукча-читател написа: ↑03 Юни 2026, 18:01Това, че можеш да паркираш на ЕДИН от малкото големи паркинги е анекдотичен пример, тъй като не се отнася по никакъв начин до паркирането, да речем в Красно село. Аз говоря за паркирането в София като цяло.Dinain написа: ↑03 Юни 2026, 14:58Чукча, може би ще се изненадаш, но много софиянци също нямат коли. Не знам какво точно се опита да кажеш, но обективната действителност наистина си остава - София няма никакъв различен проблем от всеки един голям европейски град, и обективно е по-малък проблем. И "решението", което се очертава, е все същото.
Аз мога да запаля сега колата, да паркирам под НДК за 2 евро на час и да пия кафе на Витошка. Или пред НДК. По всяко време на денонощието. Това се води идеален център, нали?
Докато в редица европейски градове това е невъзможно.
Ето това ти е обективната действителност.
Движението в Амстердам не е като в Хасково (бил съм там), ама да не издребняваме.
Не е анекдотичен пример и аз явно трябва да се повтарям, че ходя из цяла София с колата от 15 години и баш до Красно село редовно (имам приятел в Лагера - никакъв проблем да паркирам около тях; пазара Красно село - има платен паркинг точно до него, винаги има празни места). Така че удряш на камък - и аз говоря за София като цяло.
Това сигурно за разлика от обикновения пловдивчанин, варненец или врачанец, който си умира да плаща за паркинг, да? Предлагам да се абстрахираме от народопсихологиите, които са общовалидни, следователно даденост.Второ, мисля, че го споменах- обикновеният софиянец, просто не иска да плаща за паркинг - народопсихология.
Гледай сега как разби теорията на angelmr на пух и прах - той твърди, че в София няма паркинги, а ти твърдиш че има, но стоят празни.Ставало е дума, че големите подземни паркинги стоят празни.
Миналата есен срещнах Борис Бонев, Кирил Петков и Васил Терзиев в Докторската градина и водихме напоителна дискусия точно по тази тема. Беше точно преди да внесат предложението за разширяване на зоните, което в момента е блокирано/отменено от съда.Не знам според теб какво е решението, но при споменатите европейски градове, наистина са предприети определени мерки. Тук няма такива. Това е разликата. Това, което се иска от хората е напълно невъзможно и реално няма да реши проблема. А следването на западния пример ще ядоса избирателите и пак не виждам как ще реши проблема, защото инфраструктурата, която да поеме автомобилите от центъра към кварталите я няма и няма къде да се изгради. Другото е солидни финансови рестрикции, които да принудят населението в целия град да държи само по един автомобил, че даже и нито един. Съответно, още на следващия ден кметът предложил това ще бъде дефенестриран от кабинета си.
Решението е очевидно, колкото и да не ми харесва - ходенето с кола до центъра ще става все по-трудно и по-скъпо. В София имаш потенциално 2 млн. души, които да искат да слязат до центъра, а в Пловдив са 350 хил. Но центъра на София не е 7 пъти по-голям от центъра на Пловдив. Няма откъде да се появят 100 хиляди паркоместа в центъра, няма откъде да се появят и 10 хиляди. Няма такъв филм.
Зоните ще се разширяват, държането на кола в града като цяло ще е все по-скъпо и неслучайно гаражи в София вече удариха €50 хил. Да, ще се принудиш да държиш по една кола, за втора ще плащаш още по-скъпо. Успоредно с това се развива градски транспорт и паркинги (онзи ден Кауфланд обявиха, че вече дават места с месечен абонамент на паркингите си), но никога няма да достигат. Притежаването на кола в големия град ще става все по-скъпо удоволствие и това не е нищо различно за София от всеки друг голям град. В момента в синя зона на София спираш за €2, в някои европейски градове е €15 и повече. Елементарна географска и икономическа реалност - хората в София от една страна се увеличават, от друга страна българите като цяло забогатяват и купуват все повече коли - паркоместата ще са винаги догонващи. Supply & demand.
Мечтите за "гарантирани паркоместа" на angelmr, хеле пък в центъра, можеш да ги забравиш. Хората ще са ядосани, ядосани, па ще им мине.