Общи приказки ⇒ Социално устройство

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от Dinain » 03 Юни 2026, 19:41

Чукча-читател написа: ↑
03 Юни 2026, 18:01
Dinain написа: ↑
03 Юни 2026, 14:58
Чукча, може би ще се изненадаш, но много софиянци също нямат коли. Не знам какво точно се опита да кажеш, но обективната действителност наистина си остава - София няма никакъв различен проблем от всеки един голям европейски град, и обективно е по-малък проблем. И "решението", което се очертава, е все същото.

Аз мога да запаля сега колата, да паркирам под НДК за 2 евро на час и да пия кафе на Витошка. Или пред НДК. По всяко време на денонощието. Това се води идеален център, нали?

Докато в редица европейски градове това е невъзможно.

Ето това ти е обективната действителност.

Движението в Амстердам не е като в Хасково (бил съм там), ама да не издребняваме.
Това, че можеш да паркираш на ЕДИН от малкото големи паркинги е анекдотичен пример, тъй като не се отнася по никакъв начин до паркирането, да речем в Красно село. Аз говоря за паркирането в София като цяло.
:D
Не е анекдотичен пример и аз явно трябва да се повтарям, че ходя из цяла София с колата от 15 години и баш до Красно село редовно (имам приятел в Лагера - никакъв проблем да паркирам около тях; пазара Красно село - има платен паркинг точно до него, винаги има празни места). Така че удряш на камък - и аз говоря за София като цяло.
Второ, мисля, че го споменах- обикновеният софиянец, просто не иска да плаща за паркинг - народопсихология.
Това сигурно за разлика от обикновения пловдивчанин, варненец или врачанец, който си умира да плаща за паркинг, да? Предлагам да се абстрахираме от народопсихологиите, които са общовалидни, следователно даденост.
Ставало е дума, че големите подземни паркинги стоят празни.
Гледай сега как разби теорията на angelmr на пух и прах - той твърди, че в София няма паркинги, а ти твърдиш че има, но стоят празни. :D
Не знам според теб какво е решението, но при споменатите европейски градове, наистина са предприети определени мерки. Тук няма такива. Това е разликата. Това, което се иска от хората е напълно невъзможно и реално няма да реши проблема. А следването на западния пример ще ядоса избирателите и пак не виждам как ще реши проблема, защото инфраструктурата, която да поеме автомобилите от центъра към кварталите я няма и няма къде да се изгради. Другото е солидни финансови рестрикции, които да принудят населението в целия град да държи само по един автомобил, че даже и нито един. Съответно, още на следващия ден кметът предложил това ще бъде дефенестриран от кабинета си.
Миналата есен срещнах Борис Бонев, Кирил Петков и Васил Терзиев в Докторската градина и водихме напоителна дискусия точно по тази тема. Беше точно преди да внесат предложението за разширяване на зоните, което в момента е блокирано/отменено от съда.

Решението е очевидно, колкото и да не ми харесва - ходенето с кола до центъра ще става все по-трудно и по-скъпо. В София имаш потенциално 2 млн. души, които да искат да слязат до центъра, а в Пловдив са 350 хил. Но центъра на София не е 7 пъти по-голям от центъра на Пловдив. Няма откъде да се появят 100 хиляди паркоместа в центъра, няма откъде да се появят и 10 хиляди. Няма такъв филм.

Зоните ще се разширяват, държането на кола в града като цяло ще е все по-скъпо и неслучайно гаражи в София вече удариха €50 хил. Да, ще се принудиш да държиш по една кола, за втора ще плащаш още по-скъпо. Успоредно с това се развива градски транспорт и паркинги (онзи ден Кауфланд обявиха, че вече дават места с месечен абонамент на паркингите си), но никога няма да достигат. Притежаването на кола в големия град ще става все по-скъпо удоволствие и това не е нищо различно за София от всеки друг голям град. В момента в синя зона на София спираш за €2, в някои европейски градове е €15 и повече. Елементарна географска и икономическа реалност - хората в София от една страна се увеличават, от друга страна българите като цяло забогатяват и купуват все повече коли - паркоместата ще са винаги догонващи. Supply & demand.

Мечтите за "гарантирани паркоместа" на angelmr, хеле пък в центъра, можеш да ги забравиш. Хората ще са ядосани, ядосани, па ще им мине. :roll: Всеки голям град минава през това.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 03 Юни 2026, 20:11

rki написа: ↑
03 Юни 2026, 18:32
[Това е наследство от соца, тогава софето се разрасна до непропорциални размери, щото там бе всичко съсредоточено.
Да, това имах предвид. Не е естествен процес, като разрастването на Пловдив след краха на соца, или преди това на Варна, след Освобождението.
rki написа: ↑
03 Юни 2026, 18:32
И в това село ли имате шекер махала? :roll:
Да - един от най-старите работнически квартали. Отдавна е прекръстен на "Света Троица". Обаче гарата до едноименната фабрика все още се нарича "Захарна Фабрика", и част от стрийте постройки отпреди войната още стоят.

От първите ми спомени, като 4-5 годишен, успях да видя за малко истинската стара София. Нашите няколко блока ги имаше, но всичко останало беше малки къщички с дворчета, голяма бакалия, училище, читалище, детска кухня, плод-зеленчук и разни малки клубове по интереси. После само за три години застроиха всичко (или поне такива са ми спомените). Едната година бутнаха всички къщи, практически едновременно, беше като след бомбардировки - докъдето ти стига поглед развалини и натрупани на купчини остатъци от къщи. Страхотни спомени - с кучето обикаляхме развалините от тъмно до тъмно. На другата година построиха блоковете - почти едновременно. И след една година имаше тротоарите, бетонните паркинги и площадките за игра. Вече като започнах първи клас всичко вече беше нормален бетонен софийски комплекс. Пиша за преди 40 години...

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 05 Юни 2026, 08:46

03 Юни 2026, 14:58
Чукча, може би ще се изненадаш, но много софиянци също нямат коли. Не знам какво точно се опита да кажеш, но обективната действителност наистина си остава - София няма никакъв различен проблем от всеки един голям европейски град, и обективно е по-малък проблем. И "решението", което се очертава, е все същото.

Аз мога да запаля сега колата, да паркирам под НДК за 2 евро на час и да пия кафе на Витошка. Или пред НДК. По всяко време на денонощието. Това се води идеален център, нали?

Докато в редица европейски градове това е невъзможно.

Ето това ти е обективната действителност.

Движението в Амстердам не е като в Хасково (бил съм там), ама да не издребняваме.
За неразбралите повтарям за трети път. Никой не казва че София е в топ 20 на най-лошите за живеене градове в Европа.
София е лош град за живеене в КОНТЕКСТА НА ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ НА БЪЛГАРИЯ! Огромната разлика в доходите дълго време концентрира вътрешната миграция към София, но тази разлика постепенно намалява. И хората оценяват качеството на живота и повишеният жизнен стандарт на индустриалните зони по дължината на магистрала Тракия, както и Черноморието. :) Има няколко града в които миграционният поток вече надхвърли този към София. И с течение на времето тази тенденция само ще се засилва. Като най-голяма е миграцията към малките сателитни селища на големите градове и на индустриалните зони.
Също така още по-интересна е и тенденцията за миграция на по-заможните от центъра към периферията (извън големите градове). Явно големият град не е добро място за живеене и който може да си го позволи, бяга от него. :)
cahd написа: ↑
03 Юни 2026, 15:21

2. Яд ме е, че няма статистика, за да покажа черно на бяло как в Стара Загора, Пловдив, Хасково и т.н. % паркирани автомобили върху тротоари и зелени площи на глава от населението е в пъти повече от тоя в София.
Няма да видиш такава статистика защото НЯМА такава статистика. :) Всъщност, както вече няколко пъти написах, но кой да чете, в по-голямата част на Пловдив проблем с паркирането няма. Навсякъде по паркингите има достатъчно места. А паркирането върху тротоари и зелени площи е елемент от миналото, който е много трудно да бъде видян днес през 26-та. Тук и там може да бъде открит все още признавам. Но почти всички улици вече са ремонтирани и с всеки ремонт се премахва и възможността за спиране върху тротоари.
Amazon написа: ↑
03 Юни 2026, 17:35
Кои пришълци - тия, които ако ги настъпят в дискотеката, започват да раздават шамари, или другите? Личните ти наблюдения базирани на няколко ходения в София, имат някаква ценност единствено за теб. Моите са че когато започна "промяната на съотношението" на осмият етаж нямахме топла вода в неделя сутрин, щото нали - трябва да се къпеш неделя сутрин, независимо дали имаш нужда, или не. :mrgreen:

Извън майтапа, София е столица от 1879-та и социалната и културна среда са се развивали 150 години - пет поколения. И е в уникално положение за Европа. Не е просто столица, а център на всичко - икономика, образование, медицина, наука. Същото е и с населението - София има близо 20% от населението на страната. Според Гугъл, това е много дори сравнено със следващите в класацията мегаполиси - Лондон - 13-14%, Москва - 9%, Париж - 3.5%. Генерира и 44% от БВП. Да, знам че до някаква степен е заради администрацията, но и така е огромен процент.
Като изреждам горното не казвам, че непременно е хубаво, просто е факт.

Така че потока вътрешна имиграция към София, не може сериозно да повлияе на този огромен организъм. Особено като се има предвид, че до няколко години пришълците се настройват към социалната среда на София, и стават част от нея. Все пак са си в собствената държава - не са емигрирали някъде в чужбина.
Не няколко ходенета, пет години живях в София в началото на века. Много намусен град с високомерни и намръщени жители.
А хора живеещи там днес казват че това вече е променено. За което искрено се радвам.
По вторият въпрос, аз ето от това се оплаквам. В миналото имаше опит да се централизира всичко към София. Имам предвид преди десетилетия, дори и през соца. Както казваш 20% от хората живеят в столицата, което не е добро разпределение на населението на една държава с относително голяма площ като България. И с последиците от този ефект се борим днес. Но демографските тенденции са се обърнали, както вече написах по-горе. Хората оценяват живота в периферията. А аз днес ако видя нуждата от посещение на някакво културно събитие е София, няма нужда да си взимам отпуска и да уреждам приспиване при познати и роднини, а си хващам електричката и на цената на един билет за влака за два часа съм стигнал до крайната дестинация на въпросното културно събитие. Концжерт на гънс? Час и половина до буферният паркинг и 20 минути с метрото до стадиона... Не ми трябва да се блъскам в мравуняка за да получа "плодовете" на централизацията. :)
Ето тук е контекста на темата за социалното устройство който заради локалният шовинизъм на надпреварата на един град срещу друг много хора пропускат. Света се променя. Става по-достъпен. И концентрацията на населението в малките площи на претъпканите големи градове вече не е нужна. Преживяваме поредната смяна на парадигмата в социалното устройство.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 05 Юни 2026, 10:56

angelmr написа: ↑
05 Юни 2026, 08:46
......Но демографските тенденции са се обърнали, както вече написах по-горе. Хората оценяват живота в периферията.
Вярно, че цената на м2 площ е най-висока в центровете на СФ и другите големи градове, но всъщност най-богатите отдавна не живеят там.....То тази тенденция отдавна я има и на Запад.
Бронкс е на една крачка от Манхатън, но там живеят беднюги.
Богатите бягат в отдалечени зони на Уестчестър и Лонг Айлънд, дори Ню Хейвън.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Юни 2026, 11:23

Не няколко ходенета, пет години живях в София в началото на века. Много намусен град с високомерни и намръщени жители.
Аз защо казвам, че целият този "научен" спор произтича от банална провинциална злоба - видимо беше от километри.

Дотук разбрахме, че в София паркирането е практически невъзможно, а в Пловдив проблем с паркирането няма. В София масово се паркира по тротоари и зелени площи, а в Пловдив това никъде го няма. Въобще Пловдив е номер 1. В София е гадно, мръсно, претъпкано, хората са лоши, и прочее "научни аргументи", които съм сигурен че са новост за всички българи.

Тези, които могат да си позволят, купуват къща на село, а тези които не могат да си позволят, купуват апартаменти на Докторска. :mrgreen: И двете ги има.

Можех да цитирам един колега, отишъл да живее от София в Пловдив - "там не са спрели, защото въобще не са тръгвали". :mrgreen: Ама не исках, защото тези приказки на маса за София vs. провинцията и град vs. село са толкова клиширани.

Затова се придържах към факти, цифри и логика, съзнателно оставяйки субективизма на страна.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 05 Юни 2026, 11:28

Що ли си мисля, че много от тия проблеми могат да се решат ако пуснат някоя компания като Uber..

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Юни 2026, 11:37

И като говорим за цифри и факти в социалното устройство:
Ето тук е контекста на темата за социалното устройство който заради локалният шовинизъм на надпреварата на един град срещу друг много хора пропускат. Света се променя. Става по-достъпен. И концентрацията на населението в малките площи на претъпканите големи градове вече не е нужна. Преживяваме поредната смяна на парадигмата в социалното устройство.
Обективната реалност в света няма нищо общо с това. Миграцията от селата към големите градове продължава и няма изгледи да спре. Това, което преживяваш, е твой микро-космос и всъщност си богопомазан с възможности, които огромната част от населението на планетата няма, защото за това са нужни:

1. Да имаш работа, която може да се върши дистанционно.
2. Или да е с такава добавена стойност, че да поддържа такъв стил на живот (всекидневно пътуване до града с кола).
3. Инфраструктура, която да го поддържа.
Globally, approximately 58% of the world’s population lives in cities and towns, representing a massive shift from 1950 when only about 30% of the population was urban. Projections estimate that nearly two-thirds (68%) of the global population will reside in urban areas by 2050.
https://www.un.org/development/desa/pd/ ... esults.pdf
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 05 Юни 2026, 11:44

За неразбралите повтарям за трети път. Никой не казва че София е в топ 20 на най-лошите за живеене градове в Европа.
София е лош град за живеене в КОНТЕКСТА НА ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ НА БЪЛГАРИЯ! Огромната разлика в доходите дълго време концентрира вътрешната миграция към София, но тази разлика постепенно намалява. И хората оценяват качеството на живота и повишеният жизнен стандарт на индустриалните зони по дължината на магистрала Тракия, както и Черноморието. :) Има няколко града в които миграционният поток вече надхвърли този към София. И с течение на времето тази тенденция само ще се засилва. Като най-голяма е миграцията към малките сателитни селища на големите градове и на индустриалните зони.
Също така още по-интересна е и тенденцията за миграция на по-заможните от центъра към периферията (извън големите градове). Явно големият град не е добро място за живеене и който може да си го позволи, бяга от него. :)
Стана ми интересно кои са тези градове, към които миграционният поток надхвърля този към София? Погледнах в НСИ и за 2024 София е на първо място по нетен механичен прираст, който е по-голям от отчетения за Варна и Пловдив, които са на второ и трето място. Това, което ме изненадва е, че Пловдив, който предоставя доста повече възможности от Варна е на трето място. Но подозирам, че относителната близост на СОфия изсмуква миграцията от Южна България. А Варна е без конкуренция за североизточна и централна. Да отбележа, че Стара Загора е чак на шесто място, с по-малък прираст от Несебър и Харманли.
За 2025 няма пълни данни, но пак единственият статистически район с нетен прираст е югозападният, където е София. Общият прираст(не само миграцията) по области за 2025 е същият. Като дори Бургас и Варна дръпват спрямо София, ако говорим за темп на нарастване спрямо София, но с мизерен коефициент. Пловдив е по-назад, а други области в Тракия пък са с още по-мизерен процент.Генерално, София си остава водещ привличащ център, следван от Черноморието и Пловдив като почти единствен представител на Южна България.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 05 Юни 2026, 12:26

05 Юни 2026, 11:23
Тези, които могат да си позволят, купуват къща на село, а тези които не могат да си позволят, купуват апартаменти на Докторска. :mrgreen: И двете ги има.
Това е така наистина, обикновенно най-богатите имат и имоти в центъра на града - определено.
Но фактически (или поне примерите за които аз знам), почти не живеят там, а в палатите си извън града.
Сега, има го и момента, че едва ли в центъра на София могат да си построят къща с басейн.
Докато в прованса това е възможно.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Юни 2026, 12:37

Almasy написа: ↑
05 Юни 2026, 12:26
Това е така наистина, обикновенно най-богатите имат и имоти в центъра на града - определено.
Но фактически (или поне примерите за които аз знам), почти не живеят там, а в палатите си извън града.
Сега, има го и момента, че едва ли в центъра на София могат да си построят къща с басейн.
Е, много ясно. Аз лично ако имах милион евро, последното нещо, за което ще ги дам, е апартамент в центъра на София - но факт, други ги дават.

Мисълта ми по-скоро е, че това така или иначе е една много малка част от населението/аномалия, и е безсмислено да се заблуждаваме, че е някаква генерална тенденция.

С цифри: примерно и доволно щедро, допускайки 20 хиляди души да са купили къщи в села около София за последните 10 години, те вдигат "шум", вдигат цени на имотите в тези села, създават съдържание за медиите и бла-бла.

И в същото време 20 хиляди души са числом и словом 1% от населението на София (2 млн.). :roll:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 05 Юни 2026, 15:00

05 Юни 2026, 11:37
Обективната реалност в света няма нищо общо с това. Миграцията от селата към големите градове продължава и няма изгледи да спре. Това, което преживяваш, е твой микро-космос и всъщност си богопомазан с възможности, които огромната част от населението на планетата няма, защото за това са нужни:

2. Или да е с такава добавена стойност, че да поддържа такъв стил на живот (всекидневно пътуване до града с кола).
Globally, approximately 58% of the world’s population lives in cities and towns, representing a massive shift from 1950 when only about 30% of the population was urban. Projections estimate that nearly two-thirds (68%) of the global population will reside in urban areas by 2050.
Злобните ти дребнави нападки вече минават всякакви граници. Но не това е интересно, по-интересен е динаялизма и отричането на процеси които се случват ежедневно около теб, само защото ги е казал човек с когото си се заял персонално. Хващам се на бас че след 2-3 месеца ти сам ще напишеш с други думи същото което съм написал току що и ще се биеш в гърдите колко си прав. :)
1. само дребнав заядливец ще сведе всичко до "дистанционната работа". Всъщност повечето от мигриращите в предградията (административно намиращи се в отделни общини) всъщност имат физическа работа в някой от индустриалните центрове в или около големите градове! Които центрове също може да са на десетина километра извън границите на града! Сега в твоята си макросфера в която хората се отказват от автомобилите си може и да не е така, но всъщност българина последните две десетилетия силно повиши мобилността му. И както вече написах, не е нужно да живее в мравуняк за да има достъпни всички облаги на големият град. Центъра на София ми е на два часа! И за твой шок и ужас аз нямам проблеми да си намеря къде да паркирам. Това че признавам и казвам гласно един проблем не означава че АЗ не мога да се справя с него. :) В реалността съвременният човек живеещ в 21-ви век е много мобилен. Дори и без да работи дистанционно! :)
2. Не знам в твоята си микросфера може хората да са с проблемни финанси, но за нормалните хора с нормални доходи пътуването до града на работа не е никакъв проблем. Дори със стари ДВГ автомобили. И не е било никакъв проблем от десетилетия. Аз цял живот съм живял именно в такова сателитно село в родопската яка и никога не ми е било проблем да пътувам. А днес с електричката пътя ми струва колкото билета от градският транспорт. :)
3. Инфраструктурата бива изграждана. В нормалните градове. София да не изостава в това отношение? Да не си призна току що че имате дефицити с автомобилната инфраструктура?... :D Защото както вече казах, при нас проблеми с инфраструктурата има само в центъра. А аз всеки ден преминавам през целият град в двете посоки. Без огромни проблеми и невъзможни за издържане задръствания. :)

А по повод цитатът ти, тук може и да си прав. За тазлика от много хора аз признавам когато опонентът ми е прав! Все пак повечето хора в света живеят в Индия Африка и тнт "икономически развити" зони. :)
В Европа обаче е друга ситуацията. В икономически развитата западна Европа около 40% от хората живеят в "големи градове". Като там под "големи градове" не се разбират само мегаполиси с над милион население, а в тази дефиниция влиза всяка територия в която градският център е с гъстота над 1500 човека на квадратен километър и въпросният център е населен с над 50 000 човека.
В това отношение ние не сме много по-различни. Около 35% от българите живеят в самите големи градове. Но още 33% живее в "сателитните" селища достатъчно близо до големите градове за да работи там. И останалото до сто в чисто селски общини. :) Пловдив например по регистрации е малко над 300 000. Реално в него работят към 650 000... При София е подобно, но ако не бъркам (сигурен съм че ще ме поправиш ако бъркам) там по регистрация живеят 1.2 милион, но работят около два милиона...
Та какво казваше пак за социалните тенденции? :)
Чукча-читател написа: ↑
05 Юни 2026, 11:44

Стана ми интересно кои са тези градове, към които миграционният поток надхвърля този към София? Погледнах в НСИ и за 2024 София е на първо място по нетен механичен прираст, който е по-голям от отчетения за Варна и Пловдив, които са на второ и трето място. Това, което ме изненадва е, че Пловдив, който предоставя доста повече възможности от Варна е на трето място. Но подозирам, че относителната близост на СОфия изсмуква миграцията от Южна България. А Варна е без конкуренция за североизточна и централна. Да отбележа, че Стара Загора е чак на шесто място, с по-малък прираст от Несебър и Харманли.
За 2025 няма пълни данни, но пак единственият статистически район с нетен прираст е югозападният, където е София. Общият прираст(не само миграцията) по области за 2025 е същият. Като дори Бургас и Варна дръпват спрямо София, ако говорим за темп на нарастване спрямо София, но с мизерен коефициент. Пловдив е по-назад, а други области в Тракия пък са с още по-мизерен процент.Генерално, София си остава водещ привличащ център, следван от Черноморието и Пловдив като почти единствен представител на Южна България.
Не нетен... Естествено че размерът на града има значение. Съотношението на приходящи към брой живели е интересно! В Бургас и Варна съотнесено към броят жители имигрират повече хора от колкото към София. А в малките сателитни градове около големите индустриални центрове (Куклен например) разликата е още по-голяма.

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 05 Юни 2026, 15:07

05 Юни 2026, 12:37
Е, много ясно. Аз лично ако имах милион евро, последното нещо, за което ще ги дам, е апартамент в центъра на София - но факт, други ги дават.

Мисълта ми по-скоро е, че това така или иначе е една много малка част от населението/аномалия, и е безсмислено да се заблуждаваме, че е някаква генерална тенденция.

С цифри: примерно и доволно щедро, допускайки 20 хиляди души да са купили къщи в села около София за последните 10 години, те вдигат "шум", вдигат цени на имотите в тези села, създават съдържание за медиите и бла-бла.

И в същото време 20 хиляди души са числом и словом 1% от населението на София (2 млн.). :roll:
Глупости. Селото в което живея дори и да го наричат "милионерски квартал" има всичко на всичко 10-20 такива "имения". Всичко останало са къщи на обикновени работещи и дребни бизнесмени. А регионът е буквално сред най-бързо разрастващите се в България. Почти без едър бизнес, основно жилищно (ниско) строителство. Няколко села са, които са на път да се свържат в един цял жилищен сателит на Пловдив.

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 05 Юни 2026, 15:48

Стана ми интересно и прегледах динамиката на населението на такъв тип индустриални градчета, за които знам, от 2000-та насам. Честно казано, не бих се сетил за Куклен. И какво излиза, поне от справката, която направих-Куклен е буквално уникален случай в България за малко населено място. Почти успява да задържа население, но все пак има постоянен спад, макар и микроскопичен. Друг град с производство, пък и със специфична култура в обсега на Пловдив е Раковски. Ами и там се отчита трайна тенденция на намаляване на населението, макар и пак с не толкова много в сравнения с други градове. Останалите: Пирдоп, Панагюрище, Девня, Раднево, Севлиево, които все са с налични големи и успешни предприятия, а и част от тях са близо до големи градове, показват стабилен спад на населението с темп по-голям от Раковски и Куклен.Така, че явно емиграцията от тях е по-голяма от имиграцията.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 05 Юни 2026, 15:52

05 Юни 2026, 10:56
05 Юни 2026, 08:46
......Но демографските тенденции са се обърнали, както вече написах по-горе. Хората оценяват живота в периферията.
Вярно, че цената на м2 площ е най-висока в центровете на СФ и другите големи градове, но всъщност най-богатите отдавна не живеят там.....То тази тенденция отдавна я има и на Запад.
Бронкс е на една крачка от Манхатън, но там живеят беднюги.
Богатите бягат в отдалечени зони на Уестчестър и Лонг Айлънд, дори Ню Хейвън.
И доста по-далеч. Един от прякорите на Кънетикът е "New York's bedroom". Средната класа в Манхатън, понякога имат апартамент там, ако им се наложи да работят до късно, но живеят в огромни къщи с по 15 метра атриуми и 6 акра "дворчета" някъде в околните щати, или в ъпстейт.
Archer написа: ↑
05 Юни 2026, 11:28
Що ли си мисля, че много от тия проблеми могат да се решат ако пуснат някоя компания като Uber..
Според мен, по-добре не. Всички таксиджии ще останат без работа, а Uber е уравнение с много неизвестни. Цената няма да падне много, а качеството на услугата, ще е според-зависи.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 05 Юни 2026, 16:41

Реално в него работят към 650 000.
Е тва е със всичките заводи и предприятия в околията .

Ама за Пловдив не го мисли ся а до няколко години ще стане по зле от София за каране .

Сега Кичука е ад, Тракия и тя е на път въпреки най широките булеварди

Да не говорим какво ще стане около гребната и Марица и за капак гасят тая благинка

Нов квартал със 75-метрови небостъргачи изниква в Пловдив

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Юни 2026, 23:47

05 Юни 2026, 15:00
05 Юни 2026, 11:37

Злобните ти дребнави нападки вече минават всякакви граници.
Няма никакви злобни нападки, просто така възприемаш разширяването на знанията си - това е тема за социалното устройство и именно за това пиша. Не за "социалното устройство в твоето пазарджишко село", нито дори за "социалното устройство в България".
А по повод цитатът ти, тук може и да си прав.
Благодаря че след цялата логорея признаваш, че аз (световната статистика на ООН) сме прави. Причините ти ги сведох до 3 изречения.

Когато говориш за "променящ се свят" е добре първо да се запознаеш с нея (статистиката). Не е трудно, един клик разстояние.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Юни 2026, 23:57

05 Юни 2026, 15:07
05 Юни 2026, 12:37

Глупости. Селото в което живея дори и да го наричат "милионерски квартал" има всичко на всичко 10-20 такива "имения". Всичко останало са къщи на обикновени работещи и дребни бизнесмени. А регионът е буквално сред най-бързо разрастващите се в България. Почти без едър бизнес, основно жилищно (ниско) строителство. Няколко села са, които са на път да се свържат в един цял жилищен сателит на Пловдив.
Кое наричаш "глупости"?

Извади статистика колко хора за 10 години са се преселили от София в села около София и колко хора за същия период са се преселили в София от някъде другаде и ги сравни. Това ще ти покаже тенденцията.

Твоето село може да е много интересно като твой микро-космос, но не значи нищо за тенденции.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 08 Юни 2026, 13:44

05 Юни 2026, 16:41
Реално в него работят към 650 000.
Е тва е със всичките заводи и предприятия в околията .

Ама за Пловдив не го мисли ся а до няколко години ще стане по зле от София за каране .

Сега Кичука е ад, Тракия и тя е на път въпреки най широките булеварди

Да не говорим какво ще стане около гребната и Марица и за капак гасят тая благинка

Нов квартал със 75-метрови небостъргачи изниква в Пловдив
Е една от задачите на тази тема е да опитаме да предвидим бъдещите тенденции в социалното развитие нали? Да тук съм съгласен с теб. Тенденциите не са добри. Заради някои лоши решения за градоустройството. Но аз и дори за секунда не съм се опитвал да защитавам Пловдив (независимо какви думи ми вкарва в мненията динайн. :) Дадох за пример че по много важни параметри (но далеч не всички) Пловдив е В МОМЕНТА по-добър град за живеене от София. Дали ще се промени към лошо? Вероятно да.
А тезата която защитавам е че чисто технологично можем да се борим с тези тенденции чрез повече лична мобилност, която да ни позволи да не се блъскаме в пренаселените квартали. Сигурно за трети път споменавам че в момента дали ще отида на културно, професионално мероприятие или в болница в Пловдив или София, за мен е около 1 час време разлика в едната посока. И 6-7 евро за зареждане на бърза зарядна на магистралата (понеже колата ми е от моделите с по-къс магистрален пробег). Което е нищо, за един час се придвижваш от източните до западните квартали на София през центъра в обикновен работен ден. :) Ето това е контекста на "социалното устройство" което прави градовете много по-близки от колкото бяха през миналият век. Пловдив или София няма значение вече! А скоро може да няма значение и дали описваме София или Бургас (с този темп на развитие на индивидуалният транспорт може и аз да съм жив да го видя). За човек живеещ в южна България ще е все едно дали посещава София, Стара Загора или Бургас. :) Времето за път и цената на пътя ще са твърде малък фактор. Това се опитвам да обясня в моментите в които не отбивам персонални нападки и обвинения в градски шовинизъм от един тригърнат комплеклсиран софиянец, който не може да понесе мисълта че някой може и да не смята града му за най-добрият в света. :)

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 09 Юни 2026, 03:50

Аз не съм софиянец, промах. :lol:
Пловдив е В МОМЕНТА по-добър град за живеене от София
Източник? :lol:

Признай си вече, че цялата логорея беше с цел това единствено изречение. Ще ти олекне. :mrgreen: На горните въпроси ми е ясно, че няма да отговориш.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Мокрия
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Мокрия » 09 Юни 2026, 08:30

От много време съм загубил връзка със София, но Пловдив го осраха в последните 20 години. Вторият по големина град в България няма цяло околовръстно. А където го има е като добра селска улица. Изкуствените общини Марица и Родопи го притискат и се застрои всяка градинка или междублоково пространство.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 09 Юни 2026, 08:39

Мокрия написа: ↑
09 Юни 2026, 08:30
Вторият по големина град в България няма цяло околовръстно.
Какво да кажем за Бургас тогава :)
Макар, че наистина е трудна задача - от едната страна море, от другата - три езера.....Известни усилия се полагат не отричам - от София към слънчака вече построиха отклонение на магистралата. Сега строят околовръстно през езерата на юг....Ще видим колко ще облекчи трафика.
Във всеки случай лятото е ад - като тръгвам за вилата в петък следобед към 6-7 е имало случаи да стоя 1 час в задръствания на сегашното околовръстно. То не помръдва....Затова често изчаквам да стане поне 9-10 вечерта, макар че пак не е 100% гаранция.
На всичко отгоре, в самия град вече започна да става същото и през останалите сезони на някои невралгични места, едно от които е колелото с посоки ж.к.Славейков (където живея) - магистралата от София - центъра - Поморие.
Ма то едно време Славейков беше най-най-краен квартал. А сега както е тръгнало, току виж се оказал в т.н. голям център - то не е строителство и нови квартали, не е чудо. И понеже в езерата няма как да строят, строят от Славейков в нивята в посока София, кедето вече нацвъкаха сума ти микроквартали.

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 09 Юни 2026, 10:58

09 Юни 2026, 03:50

Пловдив е В МОМЕНТА по-добър град за живеене от София
Източник? :lol:

Признай си вече, че цялата логорея беше с цел това единствено изречение. Ще ти олекне. :mrgreen: На горните въпроси ми е ясно, че няма да отговориш.
Типично ………………. е да цитира само половината изречение и да изгради цялата си сламена къща върху него, напълно игнорирайки другата половина напълно променяща смисъла на казаното.
А ето цялото:
Дадох за пример че по много важни параметри (но далеч не всички) Пловдив е В МОМЕНТА по-добър град за живеене от София.
Ходи се лекувай...
Мокрия написа: ↑
09 Юни 2026, 08:30
От много време съм загубил връзка със София, но Пловдив го осраха в последните 20 години. Вторият по големина град в България няма цяло околовръстно. А където го има е като добра селска улица. Изкуствените общини Марица и Родопи го притискат и се застрои всяка градинка или междублоково пространство.
Така е. Но и много се направи. Честно казано на фона на това което беше преди десет години, напредъка е забележителен. Основно по отношение организацията на движението (имаше само няколко ключови ремонта). Реално с почти непроменена пътна мрежа системата се оптимизира така че днес задръстванията да са по-малки въпреки увеличеният брой автомобили. Преди беше рутинна гледка ВСЯКА сутрин мостовете на марица да са задръстени целите. Сега моста пред УХТ рядко е задръстен и до половината. Моста на Герджика дори по-малко. От друга страна пропуските и неадекватните решения също са забележителни. :) Великото коматевско шосе. Или половинчатият ремонт на околовръстното. За това не съм оптимист за близко бъдеще. Но рано или късно тенденцията ще се обърне. Няма как хората вечно да дават луди пари да живеят в бетонни мравуняци, когато има на разположение прекрасни къщи в близката околност.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 09 Юни 2026, 11:28

Реално с почти непроменена пътна мрежа системата се оптимизира така че днес задръстванията да са по-малки въпреки увеличеният брой автомобили.
И как стана тая магическа оптимизация :roll:

Над Марица трябват не един а ДВА нови моста за сега само мечти

https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/tr ... -v-plovdiv

За това околовръстно пък да не говорим

https://www.economic.bg/bg/a/view/plovd ... rez-2028-g

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 09 Юни 2026, 11:40

Докладвах Angelmr за обиди и непосочване на източник. Просто за майтапа, не издържа минимална проверка - да посочи източници. :D

Имаме много теми за общи приказки на маса "В наше село е най-добре". Беше ми интересен спорът с реални факти, източници и сравняване на реални градове с реални тенденции, но май се изчерпи.

Сега се връщаме към "наше село е най-добре"+махленски псувни. Няма лошо и това, само отбелязвам да не го бъркаме със "социално устройство".
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 09 Юни 2026, 12:07

09 Юни 2026, 11:28
Реално с почти непроменена пътна мрежа системата се оптимизира така че днес задръстванията да са по-малки въпреки увеличеният брой автомобили.
И как стана тая магическа оптимизация :roll:

Над Марица трябват не един а ДВА нови моста за сега само мечти

https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/tr ... -v-plovdiv

За това околовръстно пък да не говорим

https://www.economic.bg/bg/a/view/plovd ... rez-2028-g
Разшириха няколко ключови пътни артерии и въведоха отделен светофар за ляв завой на местата където има по-голямо натоварване. Резултата е добре видим. Но не твърдя че е достатъчен естествено. :) Околовръстното си стои като голям проблем.

09 Юни 2026, 11:40
Докладвах Angelmr за обиди и непосочване на източник. Просто за майтапа, не издържа минимална проверка - да посочи източници. :D

Имаме много теми за общи приказки на маса "В наше село е най-добре". Беше ми интересен спорът с реални факти, източници и сравняване на реални градове с реални тенденции, но май се изчерпи.

Сега се връщаме към "наше село е най-добре"+махленски псувни. Няма лошо и това, само отбелязвам да не го бъркаме със "социално устройство".
Добре бе човек защо се излагаш така? Не че не те знаем колко си комплексиран и с какви йезуитски подходи правиш всичко възможно да не си признаеш че си сбъркал, но все по някое време трябва да спреш.
Тук не е научна конференция или писане на академична статия така че всяко изречение да бъде описвано с източник. Написал съм изказване което един българин би трявбало да знае ОТ ОБЩА КУЛТУРА! И ако все пак общата му култура има дефицити, да може да го провери за пет минути с гугъл.
Но щом като толкова искаш източник ето ти го:
I. разбит по цифри и сурови данни:
https://www.regionalprofiles.bg/bg/rpdata/

II. Кратко резюме направено с изкуствен интелект върху цялата тази база данни представящо по кои параметри Пловдив изпреварва София:
1. Сигурност и правосъдие Пловдив е традиционно по-сигурната и по-спокойна градска среда: Регистрирани престъпления: Броят на престъпленията срещу личността и собствеността на 1000 души от населението в Пловдив е значително по-нисък от този в София (за София нивата редовно са сред най-високите в страната).Бързина на правосъдието: Делът на наказателните дела, приключили в ключовия 3-месечен срок, е по-висок в Пловдив, тъй като софийските съдилища страдат от огромна свръхнатовареност.
2. Демография и привлекателност (Миграция)Макар София да привлича хора заради пазара на труда, Пловдив се доказва като по-бързо растящ магнит в процентно отношение спрямо собственото си население:Механичен прираст: Коефициентът на механичен прираст (разликата между заселените и изселените лица) в Пловдив е отчетливо по-висок от този на София (столица). Пловдив привлича висок дял млади хора и миграция от други области, както и завръщащи се от чужбина.Естествен прираст: Въпреки че цяла България застарява, коефициентът на естествен прираст в Пловдив е по-малко отрицателен в сравнение със София, което означава по-благоприятна възрастова структура.
3. Местни данъци и таксиПо-ниска данъчна тежест: Макар общините в област Пловдив да държат нива над средните за страната, те остават по-ниски и привлекателни от тези в Столична община. Това важи за данъка върху недвижимите имоти на гражданите и данъка при възмездно придобиване на имущество.
4. Околна среда и субективно удовлетворениеУдовлетвореност от околната среда: Изследванията на ИПИ за удовлетвореността от живота сочат София като изключение, където гражданите страдат сериозно от замърсяване на въздуха и градска среда. Пловдивчани отчитат по-високо удовлетворение от качеството на заобикалящата ги среда.Удовлетвореност от образованието: Жителите на Пловдив споделят по-висока лична удовлетвореност от нивото на местното образование спрямо софиянци.
5. Цена на живота (Допълнителен икономически баланс)Въпреки че този фактор се коментира извън преките държавни статистики в анализите, суровите данни показват:
Достъпност на жилищата и наемите: Разходите за живот и наеми в Пловдив са средно с 20% до 25% по-ниски от тези в София. Това означава, че разполагаемият доход на пловдивчани често им осигурява по-добър баланс между работа и личен живот (work-life balance), без софийския стрес и трафик.
Едит: И понеже като наследник на Ванга и Нострадамус едновременно предсказвам как Динайн ще направи сламен човек от това че в резюмето не е написано нищо за паркирането, задълбочих проучванията и в тази сфера. Ето какво извади ИИ при допълнителна обработка на данните конкретно по темата за паркирането:
В официалната методология на изследването „Регионални профили“ няма директен показател, който да измерва „време за намиране на паркомясто“ или „брой паркоместа на глава от населението“.Въпреки това, съществуват два ключови индиректни показателя, събирани от Института за пазарна икономика (ИПИ), които в комбинация дават ясна математическа представа за кризата с паркирането. Това са наситеността на автомобили и приходите от местния данък върху превозните средства.
Ако трябва да се обобщят данните на ИПИ и пазарните анализи: В София проблемът с паркирането е по-голям като чист мащаб и брой превозни средства на глава от населението. В Пловдив обаче проблемът се усеща почти толкова остро в централните градски части заради по-тесните улици и по-малкия капацитет на булевардите.
Хайде другият път да се откажеш от ролята на комплексираният чукча писател. :)
Приятен ден.

ПС. Няма да ти отговарям на поредната порция злобни нападки които систематично бълваш. Оставям ти емоционалното утешение да кажеш последната дума. :)
Последна промяна 2 на angelmr, променена общо 9 пъти

Отговори