Честно казано не ми пука за тези "държави" и техния провал.Ksantip написа: ↑26 Фев 2026, 20:23Със сигурност има пропаганда, която обяснява как белите биват избивани под път и над път в ЮАР, даже нали по едно време Тръмп говореше за геноцида над белите там, но основата на проблема не е в това чия пропаганда предпочитаме. Просто ЮАР и Зимбабве (докато още е Родезия) са държавите с най-голямо бяло население в цяла Субсахарска Африка, просто защото са с най-благоприятен климат. Това води до превръщането им в стабилни и проспериращи, като за африканските стандарти, държави, но най-голямото парче от пая по дефиниция е запазено за белите, негрите през целия период преди независимостта/падането на Апартейда живеят с много по-малко пари, с много по-труден достъп до качествено образование, здравеопазване, високи заплати и т.н. от белите. Белите губят властта, но вече 30 (46 в случая на Зимбабве) години черните доказват, че не могат да направят нещо по-добро за цялото общество и на власт идват несменяеми вождове, които се облагодетелстват, но за сметка на цялото общество. Когато напрежението се покачи, най-лесно е да обвиниш бившите колонизатори и така Зимбабве изгони белите фермери и от житницата на Африка се превърна в поредната дупка с масов глад, а ЮАР уверено върви по същата пътека.
Африканците просто са прецакани естественото им развитие да бъде прекъснато от много по-силни държави, които си разделят континента както си искат и по този начин създават хиляди дългосрочни проблеми, дори и след независимостта на колониите, но дори и да погледнем Етиопия, която от една страна никога не е била колонизирана (с изключение на кратка италианска окупация), а от друга страна има силен досег с културата на Европа и Близкия Изток, т.е. на теория има много предимства, които останалите държави на континента нямат, и пак е много нестабилна и бедна страна.
П.С.
Аз също не бих рискувал с ексурзия до ЮАР, освен ако не ме поканят някакви тежковъоръжени бури, които да ме развеждат по забележителностите![]()
Но! Апартейда бе зло и трябваше да се премахне. До голяма степен вината за сегашното трагично положение е и на "белите" , които не успяха да изградят, дори не се опитаха да направят, интегрирана, междурасово успешна общество.