Общи приказки ⇒ Социално устройство

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
rki
Редовен потребител
Status: Offline

Re: Социално устройство

Мнение от rki » 26 Фев 2026, 20:57

Ksantip написа: ↑
26 Фев 2026, 20:23
Със сигурност има пропаганда, която обяснява как белите биват избивани под път и над път в ЮАР, даже нали по едно време Тръмп говореше за геноцида над белите там, но основата на проблема не е в това чия пропаганда предпочитаме. Просто ЮАР и Зимбабве (докато още е Родезия) са държавите с най-голямо бяло население в цяла Субсахарска Африка, просто защото са с най-благоприятен климат. Това води до превръщането им в стабилни и проспериращи, като за африканските стандарти, държави, но най-голямото парче от пая по дефиниция е запазено за белите, негрите през целия период преди независимостта/падането на Апартейда живеят с много по-малко пари, с много по-труден достъп до качествено образование, здравеопазване, високи заплати и т.н. от белите. Белите губят властта, но вече 30 (46 в случая на Зимбабве) години черните доказват, че не могат да направят нещо по-добро за цялото общество и на власт идват несменяеми вождове, които се облагодетелстват, но за сметка на цялото общество. Когато напрежението се покачи, най-лесно е да обвиниш бившите колонизатори и така Зимбабве изгони белите фермери и от житницата на Африка се превърна в поредната дупка с масов глад, а ЮАР уверено върви по същата пътека.

Африканците просто са прецакани естественото им развитие да бъде прекъснато от много по-силни държави, които си разделят континента както си искат и по този начин създават хиляди дългосрочни проблеми, дори и след независимостта на колониите, но дори и да погледнем Етиопия, която от една страна никога не е била колонизирана (с изключение на кратка италианска окупация), а от друга страна има силен досег с културата на Европа и Близкия Изток, т.е. на теория има много предимства, които останалите държави на континента нямат, и пак е много нестабилна и бедна страна.

П.С.
Аз също не бих рискувал с ексурзия до ЮАР, освен ако не ме поканят някакви тежковъоръжени бури, които да ме развеждат по забележителностите :lol:
Честно казано не ми пука за тези "държави" и техния провал.
Но! Апартейда бе зло и трябваше да се премахне. До голяма степен вината за сегашното трагично положение е и на "белите" , които не успяха да изградят, дори не се опитаха да направят, интегрирана, междурасово успешна общество.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

deaf
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от deaf » 26 Фев 2026, 21:04

В историята няма пример за успешна и силна мултирасова държава. Включително и Римската империя,която е била успешна,когато римляните са управлявали. От момента в който допускат до властта варварите и всякакви етноси и племена – това е краят и.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 26 Фев 2026, 21:45

deaf написа: ↑
26 Фев 2026, 21:04
В историята няма пример за успешна и силна мултирасова държава. Включително и Римската империя,която е била успешна,когато римляните са управлявали. От момента в който допускат до властта варварите и всякакви етноси и племена – това е краят и.
Е, начи ще ядем жито за САЩ :mrgreen:

Parasha delenda est

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 27 Фев 2026, 09:26

Това е едно изключително несериозно твърдение. Може частично да е вярно за национални държави, а такива съществуват само от края на 17-ти век насам. Но то и примерите на мулти-етнически национални държави са малко и не всички те са пропаднали.
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan

deaf
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от deaf » 27 Фев 2026, 09:47

Национални държави винаги са съществували от началото на историята. Дори може да се каже,че са били повече национални в сравнение с днес,защото днес хората могат и се придвижват много бързо с коли,влакове,самолети. И постоянно се омешват.
Древните гърци са били чистак-бърсак националисти. Те са въвели понятието ксенофобия,(СТРАХ от чужденци). Мразели са всеки различен от тяхната националност. Дори помежду си отделните елински градове-полиси (над двеста на брой!) са се мразели.

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 27 Фев 2026, 09:57

Amazon написа: ↑
26 Фев 2026, 17:25
Добре че не си отишъл! От колеги и познати съм се наслушал на филми на ужасите. Имам познат отраснал там, който от десет години не може да събере смелост да посети родината.
Там има много голяма разлика от град до град и място до място, ама трябва да си ги знаеш. Имам една приятелка, която сега се взе с южноафриканец, преди месец се върнаха от екскурзия там - показваше снимки на разни вличествени природи. Съседите ми пък имат къща в ЮАР, останала от дядо (някаква сложна история - едната баба се намерила преди 20-тина години по неведоми пътища с германец, живеещ в ЮАР), ходят си по 2 пъти в годината за по 2 седмици в момента даже са там. Говорил съм си доста и с двете двойки - като цяло - Кейптаун е сравнително безопасен (не знам какво точно значи сравнително, обясняваха ми как комшията застрелял някакъв дето влязал у тях, или като се задейства СОТ-а, че идва бус пълен с тежко въоръжени "командоси"... ) Поканили са ме на гости и мисля да се възползвам по някое време, ама ако нямах местна връзка едва ли щях да рискувам...
Глупости. Източната Римска Империя просъществува още 1000 години с императори от всякакъв произход - има гърци, арменци, маври, сирийци, славяни. Ако щеш дори България в първите няколко стотин години е точно това. Да не говорим, че дори Британската и Руската империи от един момент са управлявани от чужденци - клановете Уиндзор и Романови са с германски корени...
Последна промяна 1 на COMMANDER_KEEN, променена общо 27 пъти

deaf
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от deaf » 27 Фев 2026, 10:01

Империята е успешна само когато се управлява от една раса. Закон без изключения. Случва се императорът да е от друга националност,но самият той се счита за част от държавнотворческата управляваща нация.
А в Русия днес е Вавилонско стълпотворение! Само в Москва живеят над два милиона мюсюлмани,араби и всякакви такива. Това просто не може да продължава така...

mikivt
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от mikivt » 27 Фев 2026, 10:12

27 Фев 2026, 09:47
Национални държави винаги са съществували от началото на историята. Дори може да се каже,че са били повече национални в сравнение с днес,защото днес хората могат и се придвижват много бързо с коли,влакове,самолети. И постоянно се омешват.
Древните гърци са били чистак-бърсак националисти. Те са въвели понятието ксенофобия,(СТРАХ от чужденци). Мразели са всеки различен от тяхната националност. Дори помежду си отделните елински градове-полиси (над двеста на брой!) са се мразели.
Как и е заглавието на държавата на древните гърци?

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 27 Фев 2026, 10:20

Сега се присетих и за Османската империя - там пак на високо управленско ниво се наместват всякакви чужденци - има велики везири сърби, Хървати. При битката за Лепанто Капудан Паша е италианец. Други адмирал беше британец...
Във Византия е същата работа - до доста високо управленско ниво можеш да стигнеш, включително и до най-високото, въпреки, че етнически не си от "държавнотворческата" нация...

deaf
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от deaf » 27 Фев 2026, 10:27

mikivt написа: ↑
27 Фев 2026, 10:12
Йонийци,ахейци,дорийци... Родоначалник на древните гърци е патриарха Елин... Става дума за расата...тя е основата...

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 27 Фев 2026, 10:29

И Елада...
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това. :|
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...! :shock:

mikivt
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от mikivt » 27 Фев 2026, 10:48

27 Фев 2026, 10:27
Йонийци,ахейци,дорийци... Родоначалник на древните гърци е патриарха Елин... Става дума за расата...тя е основата...
Питам те за името на ДЪРЖАВАТА? Като го кажеш ще те питам и кога, къде и за колко я е имало, ако въобще.

И, за сведение на пътниците, първо се заселват ахейци, доста по късно дорийци. Всичко останало като имена са на произлезли от тях.

deaf
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от deaf » 27 Фев 2026, 11:05

27 Фев 2026, 10:48
27 Фев 2026, 10:27

Питам те за името на ДЪРЖАВАТА? Като го кажеш ще те питам и кога, къде и за колко я е имало, ако въобще.

И, за сведение на пътниците, първо се заселват ахейци, доста по късно дорийци. Всичко останало като имена са на произлезли от тях.
Eлините са раса съставена от много националности и съответно държави. Често с много различно държавно устройство и нрави. Справка,Спарта и Атина.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 15 Май 2026, 21:26

https://www.youtube.com/watch?v=uus7VlLWw_8

На 51.35.....Фенове на тръмп.......
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 22 Май 2026, 11:45

Да намериш жилище в Германия: колко трудно е за чужденци?
В Германия намирането на жилище под наем на поносима цена става все по-трудно. Особено за чужденците, включително за квалифицирана работна ръка.

https://www.dw.com/bg/da-nameris-zilise ... a-77208238
https://www.dw.com/bg/germania-512-evro ... a-76500466

Във форума има пребиваващи/живеещи в Германия, нека кажат и те, но според мен нещата са точно такива.
Като гледам как от години дъщеря ми плаща едни грешни пари само за едното спане в тва мижаво апартаментче..... :shock: А и плащат кажи-речи с фъстъци :!:
Дебела глава - не иска да се прибира, а има апартамент на пъпа на София - живота ни отиде, докато го изплатим :|
Там никога, ама никога няма да си купи жилище.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 22 Май 2026, 15:13

Almasy написа: ↑
22 Май 2026, 11:45
В Германия намирането на жилище под наем на поносима цена става все по-трудно. Особено за чужденците, включително за квалифицирана работна ръка.

Във форума има пребиваващи/живеещи в Германия, нека кажат и те, но според мен нещата са точно такива.
Като гледам как от години дъщеря ми плаща едни грешни пари само за едното спане в тва мижаво апартаментче..... :shock: А и плащат кажи-речи с фъстъци :!:
Дебела глава - не иска да се прибира, а има апартамент на пъпа на София - живота ни отиде, докато го изплатим :|
Въпрос! Щом има апартамент в центъра на София, защо не го продаде и да си купи нещо с тези пари в Германия?

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 22 Май 2026, 15:27

22 Май 2026, 11:45

Споделя ли какво я задържа в Германия?

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 22 Май 2026, 15:30

22 Май 2026, 15:27
Нямала вече среда в БГ, все още било "провинциално" при нас, свикнала била с работата там, нещата не били толкова зле......
Все неща които дъртите й баща и майка, някак си не могат да разберат.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 22 Май 2026, 15:39

22 Май 2026, 15:30
22 Май 2026, 15:27
Нямала вече среда в БГ, все още било "провинциално" при нас, свикнала била с работата там, нещата не били толкова зле......
Все неща които дъртите й баща и майка, някак си не могат да разберат.
Най добрият ми приятел е в същото положение, но в Норвегия. Плащат му фъстъци за това с което се занимава. Професията му е климатични инсталации и в София стандарта му на живот, ще е по-висок. Обаче седи там заради дъщеричката си. Те изглеждат като скандинавци повече от норвежците, и детето много добре са го приели в новото училище. Не иска да се връща в софийското. А и там практически нямало наркотици по училищата, и просто го е страх да я върне. Другото е че Норвегия явно се грижи добре за хората с по-ниски доходи. Скоро им дадоха почти без наем (само консумативите) много хубава къщичка на брега на морето.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 22 Май 2026, 15:47

Нито баба и дядо ни е направила (а и не виждам изобщо да има такова намерение), че да иде реч за дете, нито някой и дал къщичка почти без наем.
А от изречението "тук всички живеят под наем" направо полудявам.
Знам, знам - източно европейски начин на мислене, но живота си върви. Никой не остава вечно млад. Ами един ден вече в пенсия, когато доходите ще станат още по-малко?
Освен това не виждам да се издигнала в стълбицата, а вече доста време е там.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 22 Май 2026, 15:54

Чукча-читател написа: ↑
22 Май 2026, 15:13
Въпрос! Щом има апартамент в центъра на София, защо не го продаде и да си купи нещо с тези пари в Германия?
Защото в Мюнхен квадратния метър е €11.343.00.

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 22 Май 2026, 16:07

Онзи ден пък попаднах на така да го наречем политически инфлуенсър, който излезе от амплоато си, за да пита как да намери жилище под наем за дъщеря си, която ще учи в Нидерландия. В общи линии се оказва невъзможна мисия. Изобщо недостигът на жилища там е сериозен, не е само за чужденци. А аз съм си мислил да засилван сина натам, като алтернатива на позападащата Германия. И просто си представих колко българчета отиват щастливи там, за да учат, а се оказва, че няма къде да живеят. Все по-трудно става навън, особено за новите мигранти. Една приятелка от Австрия пък ми описва тяхната здравна система-все едно е българската. Няма читави лекари. Трябват ти връзки. На никого не му пука. За определени процедури по-добре на Балканите. Та чак и за случаи на заразени със СПИН, но покрити.
Аз мисля, че завръщащите се в момент не го правят, защото тук е станало много по-добре, а защото на запад става по-тридно. А генерално повечето емигриращи не го правят толкова заради бедност- и там често мизерстват, а заради някаква сигурност и нормалност, които липсват тук. И разбира се, заради бъдещето на децата.

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 22 Май 2026, 16:12

22 Май 2026, 15:54
Чукча-читател написа: ↑
22 Май 2026, 15:13
Защото в Мюнхен квадратния метър е €11.343.00.
Мда-край на легендите как София е по-скъпа от европейските градове. :) Ама тя пък е отишла да живее в най-готиният, но пък ако не най-скъпият, един от най-скъпите градове в Дойчланд. И имам спомен, че и там живее на центъра. Ама то това май е навсякъде. Един съученик-ИТ на ниско ниво, докато живееше в Дъблин, споделяше апартамент с една двойка. Те в една стая, той в другата. Жената банкер на висок пост, а мъжът й водопроводчик. Със сигурност с доходи над средното. И пак не могат да си позволят отделна квартира.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 22 Май 2026, 16:28

Онзи ден пък попаднах на така да го наречем политически инфлуенсър, който излезе от амплоато си, за да пита как да намери жилище под наем за дъщеря си, която ще учи в Нидерландия. В общи линии се оказва невъзможна мисия. Изобщо недостигът на жилища там е сериозен, не е само за чужденци.
Дистанционно не става - трябва да отиде на място и по възможност някой холандец/местен да помага в контактите с брокерите. Иначе от тук обикновенно те отсвирват, защото си чужденец. Един път вече изкараш ли година там, нещата са много по-лесни и има много повече предложения.

Parasha delenda est

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 22 Май 2026, 17:08

rki написа: ↑
22 Май 2026, 16:28
Онзи ден пък попаднах на така да го наречем политически инфлуенсър, който излезе от амплоато си, за да пита как да намери жилище под наем за дъщеря си, която ще учи в Нидерландия. В общи линии се оказва невъзможна мисия. Изобщо недостигът на жилища там е сериозен, не е само за чужденци.
Дистанционно не става - трябва да отиде на място и по възможност някой холандец/местен да помага в контактите с брокерите. Иначе от тук обикновенно те отсвирват, защото си чужденец. Един път вече изкараш ли година там, нещата са много по-лесни и има много повече предложения.
Хората, обяняваха, че и на живо те отсвирват. Брокерите изобщо не искат да се занимават с теб. И най-добре да намериш някой студент, който напуска, за да те представи директно на хазяина. И за самите нидерландци било трудно, поради недостиг на жилища. Все пак там има регулации и не строят, където им падне.

Отговори