https://x.com/Tristan0x/status/2023437922150871104
Наука ⇒ Любопитно (Технологии)
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Online
-
deaf
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Любопитно (Технологии)
Тези роботи НЕ могат да се бият и няма никога да може да се програмират да се бият. Те правят само елементарни ЕДНООБРАЗНИ движения и удари.Archer написа: ↑17 Фев 2026, 11:47Тия са направили наистина терминатори![]()
![]()
Не изключвам видеото да е монтаж отчасти.
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
И кое те наведе на тази великомъдра мисъл?deaf написа: ↑17 Фев 2026, 12:07Тези роботи НЕ могат да се бият и няма никога да може да се програмират да се бият. Те правят само елементарни ЕДНООБРАЗНИ движения и удари.Archer написа: ↑17 Фев 2026, 11:47Тия са направили наистина терминатори![]()
![]()
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
-
deaf
- Редовен потребител
- Контакт:
За да може робота да се бие,трябва да му се програмира усет,инстинкт,талант,което е невъзможно.
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Хахха... те щото ватниците - тия, дето ги гледаме в Х как мрат като мухи, са едни такива таланти, пълни с усет и инстинкт...
Изглежда нямаш и идея какво представлява съвременният AI, а какво ще е след 10 години, не ми се мисли...
Ето ти нещо от 2019-а година (да не казвам оттогава досега колко е напреднал ИИ):
DeepMind е абсолютен шампион в Starcraft 2: ИИ победи 99,8% от хората
Разбира се, далеч съм от мисълта да сравнявам бойно поле с игра, но надявам се че хващаш идеята... 99,8% от хората...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Ейй тоя Grok много задобрал бе, представям си какви игри ще се правят след някоя друга година с графика като на филм.
https://x.com/heavypulp/status/2031716527901225372
https://www.youtube.com/watch?v=gImeMfKdlV4&list=RDgImeMfKdlV4&start_radio=1
https://x.com/heavypulp/status/2031716527901225372
https://www.youtube.com/watch?v=gImeMfKdlV4&list=RDgImeMfKdlV4&start_radio=1
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Историята на още един успешен израелски старт-ъп.

https://www.facebook.com/share/p/1BVYzvnAAZ/Историята на мобилното приложение Waze – от балкон в Тел Авив до милиарди долари и стотици милиони шофьори по света.
През 2006 година израелският софтуерен инженер Ехуд Шабтай се ядосал сериозно. Купил си GPS устройство от приятел, но картите били ужасни – скъпи, неточни и остарели. Вместо да се примири, той седнал на балкона си в Тел Авив и започнал да пише код за FreeMap Israel – отворен проект, в който обикновени хора доброволно създават безплатна цифрова карта на Израел на иврит. Идеята била революционна: вместо скъпи професионални карти, общността да генерира данните сама.
Две години по-късно, през 2008 г., към Шабтай се присъединили Ури Левин и Амир Шинар – и двамата били ветерани от легендарната разузнавателна част 8200 на израелската армия. Те превърнали хобито си в компания – Waze (от английското „ways“ – пътища).
Геният на Waze е, че не е просто поредната GPS навигация, а социална мрежа на колела. Шофьорите (наричани „Wazers“) стават живи сензори: с едно докосване на екрана докладват задръствания, катастрофи, пътни работи, полиция, дупки, дори най-евтините бензиностанции. Приложението събира анонимни GPS данни от телефоните и моментално пренасочва всички по най-бързия маршрут. Колкото повече хора използват Waze, толкова по-точни и обстоятелствени стават данните.
Първоначално стартирало само в Израел. Било безплатно (за разлика от TomTom или Garmin), забавно и невероятно полезно в страна като Израел с тежък трафик. Приложението бързо се разпространило в САЩ, Европа и целия свят. Компанията събрала финансиране – първо 12 млн. долара, после още 25 млн. през 2010 г. и 30 млн. през 2011 г. Отворили офис в Силициевата долина, но сърцето останало в Израел (Раанана).
Към юни 2013 г. Waze имал около 50 милиона потребители и генерирал данни от над 3 милиарда изминати километри. Google, Facebook и Apple се борили за него. Google спечелил – купил Waze за 1,1–1,3 милиарда долара (една от най-големите сделки за потребителско приложение по онова време). Средно всеки от 100-те служители получил около 1,2 милиона долара – най-големият „чек“ в историята на израелския хай-тек!
Днес Waze се използва от стотици милиони шофьори по света. Спестява милиарди часове в задръствания, намалява консумацията на гориво, помага при бедствия и дори предупреждава за опасни пътни участъци с история на катастрофи. От малък израелски проект на балкон до глобален инструмент, който променя ежедневието ни.
Waze доказва класическата израелска формула: необходимост + смелост + общност = революция.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
В България работили добреСпестява милиарди часове в задръствания,
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Ама Вие серизно ли го ползвате за нещо повече от градси адреси? Винаги когато го изпробвам за някакво по-сериозно пътуване ме прекарва през някакви кални ниви.
Строши-пилот 
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Аз лично никога не съм го ползвал.Bruchpilot написа: ↑10 Апр 2026, 21:07Ама Вие серизно ли го ползвате за нещо повече от градси адреси? Винаги когато го изпробвам за някакво по-сериозно пътуване ме прекарва през някакви кални ниви.
За града Google Maps винаги ми е бил предостатъчен, извън града поради горната и други причини не го ползвам, ами ползвам друга навигация, работеща само по GPS. Иначе на този принцип ("социална мрежа на колела") вече работят всичките масови навигации.
На в Израел например, ползват Waze масово, в САЩ също.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- bigdragon
- Редовен потребител
- Контакт:
Аз не го ползвам, имам си навигация в колата.
Познатите, които го ползват, го ползват основно за "антирадар"...
Познатите, които го ползват, го ползват основно за "антирадар"...
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това.
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...!
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това.
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...!
-
IvanG
- Редовен потребител
- Контакт:
Уейз и столична община подписаха договор преди година където общината дава в реално врвме ремонти и задръствания.
Последно време ми се налагат чести командировки и ползване на гугъл мапс. Еми в Пловдив сума ти еднопосочни улици не са нанесени.
Последно време ми се налагат чести командировки и ползване на гугъл мапс. Еми в Пловдив сума ти еднопосочни улици не са нанесени.
-
Изчезнал Безследно
- Редовен потребител
- Контакт:
Аз го ползвам в Израел. По време на войните е голям смях - GPS-а пощръклява и изведнъж се оказва, че караш по улиците на Бейрут.Bruchpilot написа: ↑10 Апр 2026, 21:07Ама Вие серизно ли го ползвате за нещо повече от градси адреси? Винаги когато го изпробвам за някакво по-сериозно пътуване ме прекарва през някакви кални ниви.
От друга страна, ако не беше WAZE-а никога нямаше да познавам разни забутани кварталчета, през които ме изпраща да минавам понякога. Мисля, че си променят алгоритъма. Понеже в Израел го използват масово, програмата им прави глобални оптимизации - не те праща задължително по най-бързия път, а прогнозира къде ще има по-голямо натоварване, резултат от наставленията му към други шофьори.
Така че, пускам го, но много често споря с него и не му изпълнявам командите.
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan
-
Sea Dog
- Редовен потребител
- Контакт:
От една година ми се налага да пътувам Варна-София-Варна, средно по два пъти в месеца. Основно минавам по "Хемус" и наблюденията ми са, че WAZE се ползва от много хора, от мен включително. Освен споменатия "антирадар", за мен полезна функция е и предупрежденията за опасност, най-вече за дупки по магистралата. И понеже не познавам София, извън района на квартирата, ми е полезен и за намиране на адреси и избягване на трафик...забелязах че ми променя маршрута, докато чакам на светофар и се случва да го игнорирам, щото вече съм се престроил за завой.
На два пъти, GPS-а полудяваше и показваше скорост 170-180 км. при реални 110, но ...овенна им работа
От както има измерване на средна скорост, ползвам още едно приложение, показващо освен моментната, и средната ти скорост на движение (но само в отсечката, с камерите за измерване) - Blitzway. Българин е създателят, пак е навигация, но ориентирана точно към измерване на средната скорост. Също има опции за поставяне на отметки за полиция, камери и опасности, но явно не е толкова разпространено, защото често липсват такива. Хубавото е, че работи "върху" ВАЗЕ-то, тоест включени са и двете, на екрана е Blitzway, но чуваш предупрежденията или навигацията за маршрута от WAZE. Разработчикът поизчисти някой от ранните му детски болести, и продължава да го ъпдейтва, така че го препоръчвам.
На два пъти, GPS-а полудяваше и показваше скорост 170-180 км. при реални 110, но ...овенна им работа
От както има измерване на средна скорост, ползвам още едно приложение, показващо освен моментната, и средната ти скорост на движение (но само в отсечката, с камерите за измерване) - Blitzway. Българин е създателят, пак е навигация, но ориентирана точно към измерване на средната скорост. Също има опции за поставяне на отметки за полиция, камери и опасности, но явно не е толкова разпространено, защото често липсват такива. Хубавото е, че работи "върху" ВАЗЕ-то, тоест включени са и двете, на екрана е Blitzway, но чуваш предупрежденията или навигацията за маршрута от WAZE. Разработчикът поизчисти някой от ранните му детски болести, и продължава да го ъпдейтва, така че го препоръчвам.
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Миналия ден бяхме в командировка и служебната е с WAZE. И най-после разбрах на какво се дължи това, че както групата коли се движим с 90 км/ч, изведнъж всички около мен набиват спирачки и започват да се мъкнат със 60-65. Получават предупреждение
Изчезнал Безследно написа: ↑11 Апр 2026, 06:53От друга страна, ако не беше WAZE-а никога нямаше да познавам разни забутани кварталчета, през които ме изпраща да минавам понякога.
Да, за това го използвам и аз. Също и когато има затворен път и трябва да намеря обход.
Строши-пилот 
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Не знам колко е масово в САЩ. Практически всички коли са с Apple Car Play и Android Auto. Не знам де, но аз лично го чух сега от вас. Може Гугъл да го използва вътрешно, защото и аз получавам предупрежденията за които пишете. Иначе вчера шофирах по GPS 3.5 часа (към 600 км) и днес ще го правя същото.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Най-популярен е Google Maps. Но от всички страни, в САЩ Waze има най-много потребители - средно 4.1 млн. месечни активни ползватели.Amazon написа: ↑11 Апр 2026, 15:52Не знам колко е масово в САЩ. Практически всички коли са с Apple Car Play и Android Auto. Не знам де, но аз лично го чух сега от вас. Може Гугъл да го използва вътрешно, защото и аз получавам предупрежденията за които пишете. Иначе вчера шофирах по GPS 3.5 часа (към 600 км) и днес ще го правя същото.и тази функционалност ме спаси. Някъде към Сиракуза ме предупреди за полицай а аз бях с 20-тина мили над ограничението. Нямаше начин да ми се размине, особено в чужд, макар и приятелски щат.
https://worldpopulationreview.com/count ... by-country
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Снимка на началото на ядрена експлозия. Ако го видите това - бягайте!

-
Player101
- Редовен потребител
- Контакт:
Това ако го видя мога само да се завия в чаршаф и бавно, без да създавам паника, да се запътя към гробищата, като внимавам автомата да не ми капе по кубинките.
"Псувнята - основно средство за управление на войските в боя."
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
За това автоматът се държи с изпънати напред ръце...
И.Павлов
И.Павлов