Икономика ⇒ Политика и икономика на Украйна
-
djio
- Редовен потребител
- Status: Offline
Re: Политика и икономика на Украйна
"Въпреки военните действия в района на Курск, Украйна ще продължи транзитните доставки на руски газ за Европа - Bloomberg
Източници на изданието съобщават, че нито Русия, нито Украйна възнамеряват да спрат да изпълняват задълженията си за доставка на газ за Европа през газоизмервателната станция Суджа. Причината за това са парите. За Руската федерация това очевидно са пари от продадения газ, за нас - за транзитни услуги.
Например през 2021 г. транзитните услуги са донесли 1 милиард долара на Украйна.
Забележка: договорът за доставка между Украйна и Русия изтича през декември тази година. Министърът на енергетиката Галущенко заяви, че след изтичането на договора няма да има преговори относно продължаване на доставките."
Източници на изданието съобщават, че нито Русия, нито Украйна възнамеряват да спрат да изпълняват задълженията си за доставка на газ за Европа през газоизмервателната станция Суджа. Причината за това са парите. За Руската федерация това очевидно са пари от продадения газ, за нас - за транзитни услуги.
Например през 2021 г. транзитните услуги са донесли 1 милиард долара на Украйна.
Забележка: договорът за доставка между Украйна и Русия изтича през декември тази година. Министърът на енергетиката Галущенко заяви, че след изтичането на договора няма да има преговори относно продължаване на доставките."
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Поредната геополитическа победа на кървавото джудже. Над половин век борба на руснаците да завладеят Европейските пазари за газ. Изграждане на огромна добивна и транспортна инфраструктура започнало още 1964(!) с тръбопровода Дружба и достигало Западна Европа през 70-те. На всичко това се слага кръст този Декември. Край, точка, капут.
Вероятно по-семплите от руснаците и русофилите си мислят, че след войната всичко, ще си тръгне по старо му, ама не. Енергетиката е стратегически сектор и никой повече няма да се обвърже с РФ. Виждаме, че дори Китай отказва да го направи, въпреки че РФ е изцяло зависима от тях и могат да казват на Путин какво да прави.
Ако все пак един ден руснаците осъзнаят, че най-големият им враг (и реално единствен) е Москва, ще е мнооого кърваво. Пригожин го разбираше.
-
Boban1
- Редовен потребител
- Контакт:
"Как е положението при теб?
Средна работа...между зле и много зле...."
Fitch обяви, че Украйна е в състояние на "ограничен банкрут"
Рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на Украйна от ниво C до RD - limited default (ограничен банкрут).
Решението е заради изтичането на 10-дневен гратисен период за изплащане на еврооблигации на стойност 750 милиона долара.
Fitch също понижи рейтинга на тези еврооблигации до ниво D. Останалите еврооблигации остават на ниво C.
Да припомним, че понижаването на рейтинга на Украйна се случва след ново споразумение с притежателите на еврооблигации за преструктуриране на външния дълг през юли.
https://www.focus-news.net/novini/mejdu ... ot-2226756
Средна работа...между зле и много зле...."
Fitch обяви, че Украйна е в състояние на "ограничен банкрут"
Рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на Украйна от ниво C до RD - limited default (ограничен банкрут).
Решението е заради изтичането на 10-дневен гратисен период за изплащане на еврооблигации на стойност 750 милиона долара.
Fitch също понижи рейтинга на тези еврооблигации до ниво D. Останалите еврооблигации остават на ниво C.
Да припомним, че понижаването на рейтинга на Украйна се случва след ново споразумение с притежателите на еврооблигации за преструктуриране на външния дълг през юли.
https://www.focus-news.net/novini/mejdu ... ot-2226756
-
plamenhk
- Редовен потребител
- Контакт:
Бобанчо, знаеш ли как се натрупва външен дълг ?
Когато НИКОЙ (международни организации, отделни държави и пр) НЕ ти дава заеми, няма как да натрупаш дългове в класическият случай.
Тогава харчиш от спестяванията а те вече са на привършване. Пенсиите в Раша и те се дотират от държавата.
Последна промяна 1 на plamenhk, променена общо 15 пъти
-
Boban1
- Редовен потребител
- Контакт:
Писал съм,че дългът и блокираните резерви на Русия са горе долу еднакви.Ако откраднат тия 300 милиарда от Русия(което ме съмнява),предполагам ,че Русия ще спре плащанията по дълга си.
Предполагам,че руският дълг е към частни институции.
Знаеш ли колко неприятно ще е за някоя банка да и кажат,че няма да си видят примерно 50 млрд.
Ще проверя като имам време как е структуриран руския дълг
Знаеш ли колко неприятно ще е за някоя банка да и кажат,че няма да си видят примерно 50 млрд.
- rki
- Редовен потребител
Бадева си се хабил, нищо вярно няма в твърденията ти.Boban1 написа: ↑15 Авг 2024, 14:34Писал съм,че дългът и блокираните резерви на Русия са горе долу еднакви.Ако откраднат тия 300 милиарда от Русия(което ме съмнява),предполагам ,че Русия ще спре плащанията по дълга си.
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
-
plamenhk
- Редовен потребител
- Контакт:
Русия е осъдена и продължават да я съдят в различни арбитражи. Ако спрат да плащат по закон имат право да конфискуват руските активи и собственост.Boban1 написа: ↑15 Авг 2024, 14:34Писал съм,че дългът и блокираните резерви на Русия са горе долу еднакви.Ако откраднат тия 300 милиарда от Русия(което ме съмнява),предполагам ,че Русия ще спре плащанията по дълга си.
А ти Бобанчо как виждаш бъдещето на Матушката без износа на суровини и при тези санкции * ???
Я вземи и провери как са структурирани руските приходи в държавният бюджет и как без тези приходи от ресурси ще функционира тази огромна територия.
* Запада може и много по силно да затегне санкциите - резерви за това той има много.
- Bushman
- Редовен потребител
- Контакт:
Точно това си мислят нашите рашисти, имал съм разговор с такива.Amazon написа: ↑13 Авг 2024, 16:02
Вероятно по-семплите от руснаците и русофилите си мислят, че след войната всичко, ще си тръгне по старо му, ама не. Енергетиката е стратегически сектор и никой повече няма да се обвърже с РФ. Виждаме, че дори Китай отказва да го направи, въпреки че РФ е изцяло зависима от тях и могат да казват на Путин какво да прави.
Ако все пак един ден руснаците осъзнаят, че най-големият им враг (и реално единствен) е Москва, ще е мнооого кърваво. Пригожин го разбираше.
Най-облъчените обясняват как Украйна - все!, най-късно до края на годината русснаците са я прегазили и край с "киевския режим".
Казвам: Добре, приемаме, че точно така ще стане. А после? Санкциите ще отпаднат автоматично, договорите се подновяват, рашистан ще цъфне & върже?
Следват ехидни усмивчици: Санкциите не работят, даже са полезни за руската икономика, как може да не знаеш елементарни истини, егати балъка си...
В нашите копейки - възрожденци ме дразни не толкова природната тъпота и промития мозък, а пренебрежителното отношение - все едно те отдавна за прозрели някакви сложни игри и конспиративни схеми, докато ние (балъците) гълтаме масовата пропаганда, със струйка слюнка, стичаща се от ъгълчето на зяпнала в недоумение уста...
И аз очкаквам разпада на РФ в скоро време, с надежда, любопитство и... донякъде със страх.
Федерацията е сглобена изкуствено, там са християни, мюсюлмани и будисти, а напълно липсва равноправие и толерантност.
Има области, които само се източват да пълнят федералния бюджет, а реално не получават нищо от него и тънат в мизерия.
Съвсем логично те ще опитат да управляват самостоятелно собствените си ресурси, без да бъдат изсмуквани от московията.
И не става въпрос за Чехия и Словакия, които се разделиха цивилизовано, без стрелба.
Тук ще има делба на земя и ресурси, ще има (възможно ??) геноцид и насилствено преселение на народи и етнически групи, ще се припомнят стари вражди, ще се рисуват нови граници, и всичко това - в условията на силно отслабена, дезорганизирана или дори - напълно липсваща централна власт.
Освен стрелба, очаквам дълга и тежка хуманиратна криза. Абе поживем - увидим, ще бъде интересно...
Excellent! Steven is my name!
Жадность фраера погубит...
Жадность фраера погубит...
- Защо?
- Редовен потребител
- Контакт:
Много си назад с материала русоробе. Тия пари отдавна вече почнаха поетапно да потеглят към УкрайнаBoban1 написа: ↑15 Авг 2024, 14:34Писал съм,че дългът и блокираните резерви на Русия са горе долу еднакви.Ако откраднат тия 300 милиарда от Русия(което ме съмнява),предполагам ,че Русия ще спре плащанията по дълга си.
- EU approves up to €1.4B military aid to Ukraine from Russian frozen assets
https://www.politico.eu/article/eu-appr ... en-assets/
- New $50 billion loan to Ukraine is backed by frozen Russian assets.
https://www.pbs.org/newshour/world/new- ... -will-work
- Support for the REPO Act allows the United States to transfer up to USD 5 billion of frozen assets of Russia to Ukraine.
https://ti-ukraine.org/en/blogs/repo-ac ... o-ukraine/
и тн. Руските парички вече спомагат за трепане на руски глисти
-
Boban1
- Редовен потребител
- Контакт:
Приятелю. Аз съм реалист и не поддържам Ничия кауза.
Искам да има мир...
Искам войната да спре
Не съм роб на никого,повярвай ми..
Няма как да са взели руски активи и да ги прехвърлят на Украйна.
Ползват печалбите/лихвите по тях.
Измислиха го много умно,като сложиха 100% данък на тях
Ако барнат и малка част от главницата,става прецедент
Виж какво мислят арабите по случая,ако ти е ясно какво следва.
Шортвай с малки суми дълг ..да има за кафе и бонбони
Саудитска Арабия e отправила „завоалирана заплаха“ към Г-7 заради руските активи
Саудитците са намекнали, че може да разпродадат френски дълг при конфискации на замразените активи на Русия
https://www.bloombergtv.bg/a/8-novini-o ... ite-aktivi
Искам да има мир...
Искам войната да спре
Не съм роб на никого,повярвай ми..
Няма как да са взели руски активи и да ги прехвърлят на Украйна.
Ползват печалбите/лихвите по тях.
Измислиха го много умно,като сложиха 100% данък на тях
Ако барнат и малка част от главницата,става прецедент
Виж какво мислят арабите по случая,ако ти е ясно какво следва.
Шортвай с малки суми дълг ..да има за кафе и бонбони
Саудитска Арабия e отправила „завоалирана заплаха“ към Г-7 заради руските активи
Саудитците са намекнали, че може да разпродадат френски дълг при конфискации на замразените активи на Русия
https://www.bloombergtv.bg/a/8-novini-o ... ite-aktivi
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Ти си кремълски дебил.
Повярвай ми
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Преди да спре, някой я е започнал.
Значи си протестирал активно срещу руската агресия, да?
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Няма такова нещо като война в Украйна или руска агресия, само някакво събитие:
Така че човекът е просто против "събитието"...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Ами Путко просто да капитулира и ще има мир! Утре! Толкова е просто!
Строши-пилот 
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Когато Неренда Моди посети Москва преди месец и прегърна Путин, русофилите бяха окрилени от надежда. Обърнете им внимание на следния факт:
India’s Modi will visit Ukraine after Zelenskyy’s criticism for meeting Putin in Moscow
По покана на Зеленски, Моди пристига утре (петък) в Киев. Също за 2 дни, както в Москва.
Това е историческа първа визита на индийски държавен глава в Украйна, откакто двете страни имат установени дипломатически отношения, и то провеждаща се по време на война(!).
India’s Modi will visit Ukraine after Zelenskyy’s criticism for meeting Putin in Moscow
https://apnews.com/article/india-ukrain ... a4979ec2f8NEW DELHI (AP) — Indian Prime Minister Narendra Modi will visit Ukraine this week and meet with President Volodymyr Zelenskyy, the two countries announced Monday, weeks after he met President Vladimir Putin in Moscow.
Modi will visit Ukraine on Zelenskyy’s invitation on Friday, Tanmaya Lal, a senior official at the Ministry of External Affairs, said at a briefing in New Delhi. He said the visit will provide an opportunity for the two leaders to discuss cooperation in defense, economic and business ties, science and technology and other sectors.
По покана на Зеленски, Моди пристига утре (петък) в Киев. Също за 2 дни, както в Москва.
Това е историческа първа визита на индийски държавен глава в Украйна, откакто двете страни имат установени дипломатически отношения, и то провеждаща се по време на война(!).
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Имам малко странен въпрос, към някой, който познава по-добре украинците - от форуми, или роднини. Имам приятели украинци, но ми е неудобно да ги питам такова нещо. Понеже правихме паралели с България, има ли много украинци, които чувстват пребиваването на Украйна в РИ и СССР, като тяхното Турско Робство?
Ясно че е започнало по съвсем различен начин, но паралелите са прекалено много. Било е към 4 века. Няма ли са(силно преекспонираният ни) кръвен данък, но са имали съвсем реален и несравнимо по-страшен гладомор. Няма ли са периоди на насилствено, или доброзорно потурчване, но са били подложени на далеч по мащабна и последователна езикова и културна асимилация. Няма ли са турски управители и кадии, но крепостничеството им е било далеч по-подтискащо и осакатяващо.
Ако няма такова нещо, според мен историографията им трябва да го "изобрети". Да създаде тяхното Руско Робство. Това ще ги държи на щрек и потомците им и през ум няма да им мине да си съсипят нацията, като отново разчитат на Русия за оцеляването си.
Ясно че е започнало по съвсем различен начин, но паралелите са прекалено много. Било е към 4 века. Няма ли са(силно преекспонираният ни) кръвен данък, но са имали съвсем реален и несравнимо по-страшен гладомор. Няма ли са периоди на насилствено, или доброзорно потурчване, но са били подложени на далеч по мащабна и последователна езикова и културна асимилация. Няма ли са турски управители и кадии, но крепостничеството им е било далеч по-подтискащо и осакатяващо.
Ако няма такова нещо, според мен историографията им трябва да го "изобрети". Да създаде тяхното Руско Робство. Това ще ги държи на щрек и потомците им и през ум няма да им мине да си съсипят нацията, като отново разчитат на Русия за оцеляването си.
-
Изчезнал Безследно
- Редовен потребител
- Контакт:
т.нар. "кръвен данък" си е римската наборна повинност почти без промяна. В Русия е било същото - няма всеобща повинност, но който е взет, е за дълго - двайсетина години.
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
По мои наблюдения няма такова нещо. Ако има, са някакви крайни радикали.Amazon написа: ↑26 Авг 2024, 17:27Имам малко странен въпрос, към някой, който познава по-добре украинците - от форуми, или роднини. Имам приятели украинци, но ми е неудобно да ги питам такова нещо. Понеже правихме паралели с България, има ли много украинци, които чувстват пребиваването на Украйна в РИ и СССР, като тяхното Турско Робство?
Били са в огромната си част "братя", един народ. Колкото са страдали под царя или пое болшевиките, са страдали наравно.
Асимилацията е била на вълни, и са нямали религиозно разделение като българи-турци (християнство-ислям), нито езиково (руският е бил наложен от векове). В крайна сметка във всички войни на Руската империя и СССР воюват всички заедно, руснаци, украинци, белоруси, няма значение. В българската история няма такова нещо - все едно българите масово да са воювали в редиците на османската армия (еничарите са претопени турци). Можеш да направиш аналогия и с Югославия - все едно да кажеш, че хървати, словенци, черногорци, босненци и македонци са били "под сръбско робство".
Ключовото вероятно наистина е религията, Османската империя е била империя на исляма, и всички не-мюсюлмани са били втора ръка поданици.
В края на 90-те и началото на 2000-ите учех с руснаци, украинци и беларусци - и наистина нямаше видима разлика или омраза между тях, само закачки аналогични на нашето кой какъв диалект говори според това от кой край на България е. Путин има екслузивната заслуга за това, създаването на украинската нация.
Сриването на комунистическите паметници, преименуването на населените места, изхвърлянето на руския език и поставянето на паметници на загиналите във всяко украинско село ще послужи добре за увековечаване на спомена от тази война, за да не забравят следващите поколения. Няма нужда да си измислят фалшива история...
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
https://x.com/Hugo_StiglitzUA/status/18 ... 259Lw&s=19Знакомьтесь - это один из новейших поездов, курсирующих сейчас по Украине. Знаете, что в нем особенного? А то, что Украина производит его сама. ДПКр-3 выпускают Крюковском заводе.
Я знаю, многим не просто это признать. Но от страны, закупавшей в 2012 году под Евро-2012 корейские поезда втридорога, до выпуска собственных красивых, удобных, быстрых и кстати совсем недорогих (6 миллионов за состав) поездов, украинцы эволюционировали за неполное десятилетние
Это в условиях войны и оккупации трех регионов…
Нови влакови композиции, произведени в Украйна, въпреки войната. Преди десет години са купували корейски влакове втора ръка.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
-
mikivt
- Редовен потребител
- Контакт:
Съвсем не, бих казал. Ние, като християни, сме били зимми, дължали сме джизие и не сме подлежали на военна повинност. Чисто коранични постановки. Девширмето пък, е османско нововъведение, за попълване на еничарския корпус - върви с насилствена ислямизация и като правило с откъсване на християнските деца от етноса им. Башка, че събирането на деца е вървяло с насилия и злоупотреби. Събирани са по големи бройки от нужните и излишъците са свършвали на робските пазари..Изчезнал Безследно написа: ↑26 Авг 2024, 18:20т.нар. "кръвен данък" си е римската наборна повинност почти без промяна. В Русия е било същото - няма всеобща повинност, но който е взет, е за дълго - двайсетина години.
-
Изчезнал Безследно
- Редовен потребител
- Контакт:
Не е имало много по-привилегировани от еничарите. В много случаи, те решават кой от наследниците ще е султан, а и голяма част висши държавни чиновници са назначавани измежду тях.mikivt написа: ↑27 Авг 2024, 11:02Съвсем не, бих казал. Ние, като християни, сме били зимми, дължали сме джизие и не сме подлежали на военна повинност. Чисто коранични постановки. Девширмето пък, е османско нововъведение, за попълване на еничарския корпус - върви с насилствена ислямизация и като правило с откъсване на християнските деца от етноса им. Башка, че събирането на деца е вървяло с насилия и злоупотреби. Събирани са по големи бройки от нужните и излишъците са свършвали на робските пазари..Изчезнал Безследно написа: ↑26 Авг 2024, 18:20т.нар. "кръвен данък" си е римската наборна повинност почти без промяна. В Русия е било същото - няма всеобща повинност, но който е взет, е за дълго - двайсетина години.
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
-
mikivt
- Редовен потребител
- Контакт:
Това така, мюсюлманските семейства даже са се натискали и ползвали ходатайства да идат синовете им еничари.Изчезнал Безследно написа: ↑27 Авг 2024, 12:21Не е имало много по-привилегировани от еничарите. В много случаи, те решават кой от наследниците ще е султан, а и голяма част висши държавни чиновници са назначавани измежду тях.mikivt написа: ↑27 Авг 2024, 11:02Съвсем не, бих казал. Ние, като християни, сме били зимми, дължали сме джизие и не сме подлежали на военна повинност. Чисто коранични постановки. Девширмето пък, е османско нововъведение, за попълване на еничарския корпус - върви с насилствена ислямизация и като правило с откъсване на християнските деца от етноса им. Башка, че събирането на деца е вървяло с насилия и злоупотреби. Събирани са по големи бройки от нужните и излишъците са свършвали на робските пазари..Изчезнал Безследно написа: ↑26 Авг 2024, 18:20т.нар. "кръвен данък" си е римската наборна повинност почти без промяна. В Русия е било същото - няма всеобща повинност, но който е взет, е за дълго - двайсетина години.
Ама, как това кореспондира с първото ти твърдение, че за българите кръвен данък си е римската или руската наборна повинност?
Или пък, че това е едва ли не привилегия и за бългаския етнос.
Ми, не е и никак.
-
plamenhk
- Редовен потребител
- Контакт:
Мога да ти дам интервюта на един много добър украински журналист Віталій Портников, който показва отношението на украинците към руснаците. Съветвам и трите да ги изгледаш !
Жесткий СПОР о РАЗНИЦЕ Украины и России
https://www.youtube.com/watch?v=4Em7z_uQ0OY
https://www.youtube.com/watch?v=x5Ui8u1wwr4
https://www.youtube.com/watch?v=_7mHxvJBTXs&list=WL&index=1
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Ukraine to resume construction of unfinished nuclear power plant, Energoatom says
https://kyivindependent.com/ukraine-to- ... atom-says/
Енергоатом обявява, че ще дострои АЕЦ Чихирин до Черкаси (изоставен с разпадането на СССР). Ще има 4 реактора от Уестингхаус.
От април Украйна строи реактори 5 и 6 на АЕЦ Хмелницки, който ще измести АЕЦ Запорожие като най-голяма АЕЦ в Европа, когато бъде завършен.
Бушмен, ти си...
https://kyivindependent.com/ukraine-to- ... atom-says/
Енергоатом обявява, че ще дострои АЕЦ Чихирин до Черкаси (изоставен с разпадането на СССР). Ще има 4 реактора от Уестингхаус.
От април Украйна строи реактори 5 и 6 на АЕЦ Хмелницки, който ще измести АЕЦ Запорожие като най-голяма АЕЦ в Европа, когато бъде завършен.
Бушмен, ти си...
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:

Официално от Подоляк - през януари 2025 г. и газът, и нефтът, по тръбопровода "Дружба", спират.
https://x.com/NOELreports/status/182942 ... MHyVw&s=19
В момента работи само южното разклонение, по което гориво получават Чехия, Словакия, Унгария и Австрия.
Краят на една епоха, "Дружба" е завършен през 1964 г.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22