Имаше, особено в последните години, като се видя че нещата отиват по дяволите, но крайно ограничена. Но с вулканизатори, съдържатели на стрелбища, производство на пластмасови зарчета и продажба на дъвки "Турбо", икономика не се възстановява при положение, че генерираните при тези дейности приходи не може да ги инвестираш в нещо по-сериозно. Същото се отнася и за дребното зеленчукопроизводство, което няма как да надскочи рамките на собствения двор, и сергията на пазара, тъй като не можеш да закупиш земеделска земя, не можеш да отвориш магазин и т.н.ValBo написа: ↑20 Мар 2017, 11:37Т-72 и си прав и не си.
Частна инциатива имаше и по татово време, и то не малко. Имаше хиляди малки кооп-чета с всякаква дейност. А след указ 56 се навъдиха още повече. Масово се произвеждаха зеленчуци, гледаха се животни (силно нещастни) и всякакви такива малки дейности.
Та инициатива за стачки нямаше, но който си беше инициативен, си намираше ниши за печалба.
Нова История ⇒ България през социализма. Документи
Модератор: Ksantip
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: България през соца. Документи
Като не искаш мира, на ти секира.
-
T-72
- Редовен потребител
- Контакт:
За земеделските сергии не говоря,или за свинарниците от началото на 80-те.Указ 56 - коя година беше?В Края!ValBo написа: ↑20 Мар 2017, 11:37Т-72 и си прав и не си.
Частна инциатива имаше и по татово време, и то не малко. Имаше хиляди малки кооп-чета с всякаква дейност. А след указ 56 се навъдиха още повече. Масово се произвеждаха зеленчуци, гледаха се животни (силно нещастни) и всякакви такива малки дейности.
Та инициатива за стачки нямаше, но който си беше инициативен, си намираше ниши за печалба.
Земеделската сергия е продукта от 1-2 декара.Това не е самоинициатива.
Самоинициатива е да имаш възможност тогава да си купиш след тези 2 декара, още 2, после 10, после 100 и т.н Самоинициатива не е с мотиката, да си прекопаваш лехите на вилата.
Самоинициатива е от един занаятчиски гараж, да направиш цех, после малко предприятие и т.н
Самоинициатива е да направиш тогава сдружение на Македонските Българи в България и да искаш промяна в учебниците и да питаш Българският министър на Външните работи - как България реагира на аспирациите на федеративна република Македония.
Самоинициатива е да питаш защо не можеш да създадеш партия, след като сме в Народна Демокрация?Самоинициатива е да отидеш тогава пред министерският съвет и да искаш оставката на Тодор Живков ?
Всичкото това което сега ни е нормално , тогава го е нямало.
И ще кажеш ами, да ама тогава нямаше гладни, нямаше бездомни, нямаше безработица.
Сега обаче имаме 90% бедни и 10 % богати.
Аз ще те питам, защо тогава работниците работят за по 500 лв, и гледат как шефовете им всяка година летят по 3-пъти до Дубай, имат по няколко коли, апартаменти?
Защо не стачкуват за увеличение на заплатите?
Кое ги спира?
Набития в главата модел ги спира!
Кръвта вода не става!
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
Както се казва на чист български език - анджък! Генерираните при тази дейност средства освен да си купиш Лада, апартамент, вила, няма какво друго да ги направиш. Няма как да ги реинвестираш в производството и да създадеш работни места. Щото ако тази година обработваш 2 дка и имаш печалба най-логично е догодина да станат 10 дка и вече не само семейството ти да работи, но и да наемеш работници, а сергията да прерастне в магазин. Ако тази година даваш квартира, няма как това след година две, да прерастне в хотел. Затова и този условно наречен съвсем дребен частен бизнес няма как прерастне в нещо по-сериозно. Но има и нещо друго, историческият опит, то даже не и исторически, а личен, показва, че в условията на този режим е твърде глупаво да се хабиш за нещо повече от това да подсигуриш ежедневните си нужди. Не говоря само за национализацията и колективизацията, а също и неколкократното целенасочено тотално ограбване на спестяванията и на труда на хората през следващите години чрез обмяната на парите и задължителното купуване на държавни облигации, които после остават едни ненужни хартийки. Така че инициативността е стопирана не само политическата и стопанска конюнктура, но от твърде пресните и болезнени спомени за неколкократно ограбеният труд.T-72 написа: ↑20 Мар 2017, 11:56За земеделските сергии не говоря,или за свинарниците от началото на 80-те.Указ 56 - коя година беше?В Края!
Земеделската сергия е продукта от 1-2 декара.Това не е самоинициатива.
Самоинициатива е да имаш възможност тогава да си купиш след тези 2 декара, още 2, после 10, после 100 и т.н Самоинициатива не е с мотиката, да си прекопаваш лехите на вилата.
Самоинициатива е от един занаятчиски гараж, да направиш цех, после малко предприятие и т.н
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Търсим вината винаги накъде другаде.
Слушам съм хора да се оплакват от ниски заплати. 30-40 годишни.
Ами викам, стегни се, учи и смени професията. Къде щял да учи на тия години.
Значи аз мога да защитавам разни сертификати, нищо че съм по възрастен, той не можел да учи. Ами да седи на 500 лв. И от мързел не стачкуват.
Значи аз мога да защитавам разни сертификати, нищо че съм по възрастен, той не можел да учи. Ами да седи на 500 лв. И от мързел не стачкуват.
Finita la commedia
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
Така е. Изненадан съм че мислиш толкова дясно! Поздравления.ValBo написа: ↑20 Мар 2017, 12:16Търсим вината винаги накъде другаде.
Но това до-голяма степен е и следствие от това, за което описа Т-72, а именно изкоренената инициативност.
Иначе за стачките не си много прав, тъй като в много райони хората просто нямат избор и щат не щат се хващат при такива условия.
-
T-72
- Редовен потребител
- Контакт:
100 % си прав! Обаче нали се сещаш че винаги ще има и трябва да има - магазинери, обслужващ персонал, чистачи, строителни работници,шофьори, селскостопански работници и т.н и т.н
В икономиката те са основата на пирамидата.
В икономиката те са основата на пирамидата.
Кръвта вода не става!
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Не ги мисли ти строителните работници.
Като ми лепят плочки за по 30 лв квадрата, хич не им идва ниско за 8 -мият им клас образование.
Като ми лепят плочки за по 30 лв квадрата, хич не им идва ниско за 8 -мият им клас образование.
Finita la commedia
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
Е, то за това се иска майсторлък!
А някои даже са и прекалено големи майстори.
Но да се върнем на темата. В контекста на частните майстори, великолепният филм "Баш майсторът" за мен е почти с документална стойност. Нещо като "Ало-ало" за френската съпротива
-
T-72
- Редовен потребител
- Контакт:
Любимият ми филм е това! Освен последната "серия" ( там не беше Той)!
Както и да е, оптимист съм, младите не са така.След примерно 20 г . може и да се променим.
Подобно на Юдеите 40 години обикаляли из пустинята докато умре и последния живял под Египетско иго и започнем на ново!
Само да кажа че аз съм от комунистически род.Татко бе подполковник от ДС (като се пенсионира - полковник) с орден Червено Знаме лично даден от Тодор Живков.Дядо ми е стар комунист ( от 1941-2г. е бил в БРП).Аз станах член на БСП преди 5 г. заради сантимент по родовата традиция...
Отделно сестрата на баба ми е омъжена за брата на физическия убиец на Генерал Луков.
Така че това което го пиша е продукт на Много четене, мислене, четене , мислене и така....
Както и да е, оптимист съм, младите не са така.След примерно 20 г . може и да се променим.
Подобно на Юдеите 40 години обикаляли из пустинята докато умре и последния живял под Египетско иго и започнем на ново!
Само да кажа че аз съм от комунистически род.Татко бе подполковник от ДС (като се пенсионира - полковник) с орден Червено Знаме лично даден от Тодор Живков.Дядо ми е стар комунист ( от 1941-2г. е бил в БРП).Аз станах член на БСП преди 5 г. заради сантимент по родовата традиция...
Отделно сестрата на баба ми е омъжена за брата на физическия убиец на Генерал Луков.
Така че това което го пиша е продукт на Много четене, мислене, четене , мислене и така....
Кръвта вода не става!
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
-
T-72
- Редовен потребител
- Контакт:
Не съм си плащал членския внос, и не съм гласувал от тогава.Но имах доста да преосмислям.
Кръвта вода не става!
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Разбира се, с дребното уточнение, че сега няма изходни визи и ако решиш да се порадваш на живота в някоя западна държава, не е нужно да минаваш нелегално през кльона.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Да, но да ти кажа, на буля Пена от Долно Нанагорнище и е все тая, че има свобода да излиза в чужбина
Finita la commedia
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
Тук не обсъждаме какво й е в момента на буля ти Пена сега. Но, ако искаш, можем да помислим КОЙ изяде трупаният с десетилетия пенсионен фонд на буля ти Пена?
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Така е - на буля Пена са и други дертовете. Нея е гложди че младостта и е минала в затвор, в който е взимала 60 лева пенсия и 30-те декара събирани от предците и от 300 години, които биха и осигурили сносен живот и спестявания, са и били отнети и застроени.
ПП: Стан ме е изпреварил с фотофиниш.
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Амазоне, ако буляти Пена е вземала 60 лв по соца, вече ще гони стотарката 
Finita la commedia
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Online
Ти ме изненадваш приятно, но за това признание не може да има изкупление - бан, черен печат, анатема и дистанционно взривяване на компютъра за такова нещо.T-72 написа: ↑20 Мар 2017, 13:19Любимият ми филм е това! Освен последната "серия" ( там не беше Той)!
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
-
T-72
- Редовен потребител
- Контакт:
Това което става тук не е продукт на демокрацията, а на наместването на естествените отношения в една държава.Другите страни са минали от там.И тук ще минем.
Баланса на тези които дават, и тези които получават.Зависи от гледната точка - е едно и също.Единия дава пари, другия дава труд.
Понеже на българина му е изрязано чувството да си търси правата,да се обединява с/у "чорбаджиите" , той предпочита пасивната съпротива - да бяга във чужбина.
Няма да чуете - думата стачки и друга съпротива.
Вчера казаха че протестирали в Пикадили (май) заради забавени заплати.Обаче заради низки такива?
Все процеси които на запад са протекли отдавна.
Никой собственик на дадено предприятие, няма без натиск от вън няма да увеличи заплатите на работниците.
Понеже нямаме синдикален натиск, остава ЕСТЕСТЕВЕНИЯ продиктуван от липсата на работна ръка.
НЯма работници, но не се сещат да вдигат заплатите.
Все повече мои приятели заминават за постоянно в чужбина.
Все повече мои приятели работници тук,или бизнесмени се оплакват че няма работна ръка.
Но вдигане на Заплати?
Предпочитат по няколко пъти да ходят в Дубай, Тайланд,коли и т.н - ама...
Така че след 10 години някъде очаквам да има промяна в заплатите и към 20 г. в духа на Българина.
Баланса на тези които дават, и тези които получават.Зависи от гледната точка - е едно и също.Единия дава пари, другия дава труд.
Понеже на българина му е изрязано чувството да си търси правата,да се обединява с/у "чорбаджиите" , той предпочита пасивната съпротива - да бяга във чужбина.
Няма да чуете - думата стачки и друга съпротива.
Вчера казаха че протестирали в Пикадили (май) заради забавени заплати.Обаче заради низки такива?
Все процеси които на запад са протекли отдавна.
Никой собственик на дадено предприятие, няма без натиск от вън няма да увеличи заплатите на работниците.
Понеже нямаме синдикален натиск, остава ЕСТЕСТЕВЕНИЯ продиктуван от липсата на работна ръка.
НЯма работници, но не се сещат да вдигат заплатите.
Все повече мои приятели заминават за постоянно в чужбина.
Все повече мои приятели работници тук,или бизнесмени се оплакват че няма работна ръка.
Но вдигане на Заплати?
Предпочитат по няколко пъти да ходят в Дубай, Тайланд,коли и т.н - ама...
Така че след 10 години някъде очаквам да има промяна в заплатите и към 20 г. в духа на Българина.
Кръвта вода не става!
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
В манипупациите представящи „доброто старо време” в противовес на „демокрацията”, много често се казва – тогава билетчето за градски транспорт беше 6 ст., хлябът еди колко си, бурканче кисело мляко – едиколко си ст. Да, това са цените в магазините, които по-дъртите от нас много добре помнят. Но какво се крие зад тези цени и по-точно реални ли са били или държавата ги е субсидирала. Защото ако държавата субсидира основните потребителски стоки, това означава, че тези цени са нереални и било въпрос на време тази система да рухне.
Разглежданите тук официалните данни, публикувани в Статистическия годишник на Народна република България за 1988, С. 1989, показват много интересни неща.
На с. 342 и 345 са дадени индексите на цените в магазините през 1988 г. на база 1980 г. 100%, т.е. процентното увеличение.
хляб – 100%, т.е. цената на хляба от 1980 г. до 1988 г. вкл. не е мръднала
хлебни изделия - 100% - същото
месо – 127,3%, т.е. има увеличаване на цената с 27,3%
месни продукти – 117,6 %, т.е. увеличени 17,6%
мляко – 100%, т.е. цената не е мръднала
сирене – 100,9%, т.е. увеличение само с 0,9%
кашкавал 100%, т.е. цената не е мръднала
яйца -100%, т.е. цената не е мръднала
Като се изключи месото и месните продукти, се вижда, че цените на дребно от 1980 г. до 1988 г. не са мръднали. Интересно е увеличението на месото, при положение, че както се видя по-рано, през 80-те г. именно при животновъдството има повишаване на производството. Още по-интересно е че цената на месото много повече се повищава от цената на месните продукти, което е лишено от логика при положение, че месните продукти, т.е. саламите се правят от месо. Дали това не индикация, че месото вече не единствената стъставка в колбасте?
След като видяхме цените на дребно на основните хранителни стоки, да видим изкупните цени на суровините. Те са дадени на с. 340 и също са за 1988 г. на база 1980 г. -100%
хлебно зърно – 1988 г. 136,8%, т.е. увеличение с 36,8%
животни за месо 1988 – 135,6%, т.е. увеличение с 35,6%
мляка 1988 – 140,4%, т.е. увеличение с 40,4%
яйца – 117,9%, т.е. има увеличение от 17,9%
Следователно се получава абсурдна ситуация – изкупната цена на зърното и млякото се увеличава с 36-40%, а цената на хляба, млякото и млечните продукти в магазините не мръднала.
Но в цената на изходния продукт, освен изкупна цена на суровината, влиза и енергията и вложения труд. Може би, тук няма промяна? Не, ситуацията е идентична.
Цената на електроенергията за промишлеността в периода 1980 – 1988 г. се увеличава с 12,3%,
Още по-показателните са данните за заплатите, т.е. вложения труд. Заплатите са дадени на с. 83. Съгласно тях средната годишна заплата (бруто) през 1980 г. е била 2 185, а през 1988 г. -3 025 лв., т.е. увеличение с около 50%.
Следователно цените на основните хранителни стоки през 1988 г. са били напълно нереални и много мощно субсидирани.
Да видим и прословутото билетче от 6 ст. Данните са отново за 1988 г. сравнени с данните за 1980 г.
ж.п транспор за хора – 100, т.е.0 % повишение
междуградски транспорт 100, т.е. 0 % повишение
градски транспорт – 116,4, т.е. 16,4% повишение
Очевидно и тук има много мощно субсидиране, при положение, че най-малкото заплатите са се увеличи. Най-интересното тук е разликата в повишението на цените на междуградския транспорт и градския, при положение, че разходите тук са напълно идентични – автобуси, гориво и заплата на шофьорите.
А сега да видим и енергията за населението, отново на базата сравнение с 1980 г.
електроенергия – 151,3%, т.е. повишение с 51,3 %
топлоенергия – 100, т.е.0 %
Елементарният въпрос е как при положение, че топлоенергията се произвежда в електроцентралите, как така токът за населението, нараства с над 50 %, а парното с 0%.
Разглежданите тук официалните данни, публикувани в Статистическия годишник на Народна република България за 1988, С. 1989, показват много интересни неща.
На с. 342 и 345 са дадени индексите на цените в магазините през 1988 г. на база 1980 г. 100%, т.е. процентното увеличение.
хляб – 100%, т.е. цената на хляба от 1980 г. до 1988 г. вкл. не е мръднала
хлебни изделия - 100% - същото
месо – 127,3%, т.е. има увеличаване на цената с 27,3%
месни продукти – 117,6 %, т.е. увеличени 17,6%
мляко – 100%, т.е. цената не е мръднала
сирене – 100,9%, т.е. увеличение само с 0,9%
кашкавал 100%, т.е. цената не е мръднала
яйца -100%, т.е. цената не е мръднала
Като се изключи месото и месните продукти, се вижда, че цените на дребно от 1980 г. до 1988 г. не са мръднали. Интересно е увеличението на месото, при положение, че както се видя по-рано, през 80-те г. именно при животновъдството има повишаване на производството. Още по-интересно е че цената на месото много повече се повищава от цената на месните продукти, което е лишено от логика при положение, че месните продукти, т.е. саламите се правят от месо. Дали това не индикация, че месото вече не единствената стъставка в колбасте?
След като видяхме цените на дребно на основните хранителни стоки, да видим изкупните цени на суровините. Те са дадени на с. 340 и също са за 1988 г. на база 1980 г. -100%
хлебно зърно – 1988 г. 136,8%, т.е. увеличение с 36,8%
животни за месо 1988 – 135,6%, т.е. увеличение с 35,6%
мляка 1988 – 140,4%, т.е. увеличение с 40,4%
яйца – 117,9%, т.е. има увеличение от 17,9%
Следователно се получава абсурдна ситуация – изкупната цена на зърното и млякото се увеличава с 36-40%, а цената на хляба, млякото и млечните продукти в магазините не мръднала.
Но в цената на изходния продукт, освен изкупна цена на суровината, влиза и енергията и вложения труд. Може би, тук няма промяна? Не, ситуацията е идентична.
Цената на електроенергията за промишлеността в периода 1980 – 1988 г. се увеличава с 12,3%,
Още по-показателните са данните за заплатите, т.е. вложения труд. Заплатите са дадени на с. 83. Съгласно тях средната годишна заплата (бруто) през 1980 г. е била 2 185, а през 1988 г. -3 025 лв., т.е. увеличение с около 50%.
Следователно цените на основните хранителни стоки през 1988 г. са били напълно нереални и много мощно субсидирани.
Да видим и прословутото билетче от 6 ст. Данните са отново за 1988 г. сравнени с данните за 1980 г.
ж.п транспор за хора – 100, т.е.0 % повишение
междуградски транспорт 100, т.е. 0 % повишение
градски транспорт – 116,4, т.е. 16,4% повишение
Очевидно и тук има много мощно субсидиране, при положение, че най-малкото заплатите са се увеличи. Най-интересното тук е разликата в повишението на цените на междуградския транспорт и градския, при положение, че разходите тук са напълно идентични – автобуси, гориво и заплата на шофьорите.
А сега да видим и енергията за населението, отново на базата сравнение с 1980 г.
електроенергия – 151,3%, т.е. повишение с 51,3 %
топлоенергия – 100, т.е.0 %
Елементарният въпрос е как при положение, че топлоенергията се произвежда в електроцентралите, как така токът за населението, нараства с над 50 %, а парното с 0%.
-
Гиго
- Редовен потребител
- Контакт:
На всеки с повече от 1 гънка на мозъка му е ясно, че цените са били субсидирани. Проблемът е друг - на доста хора просто не им пука! Можеш цял ден да им разправяшStan написа: ↑21 Мар 2017, 10:40В манипупациите представящи „доброто старо време” в противовес на „демокрацията”, много често се казва – тогава билетчето за градски транспорт беше 6 ст., хлябът еди колко си, бурканче кисело мляко – едиколко си ст. Да, това са цените в магазините, които по-дъртите от нас много добре помнят. Но какво се крие зад тези цени и по-точно реални ли са били или държавата ги е субсидирала. Защото ако държавата субсидира основните потребителски стоки, това означава, че тези цени са нереални и било въпрос на време тази система да рухне.
1. за икономическите закони
2. за това, че парите за субсидии идват от заеми и се е увеличавала задлъжнялостта на държавата
3. за това, че е било въпрос на време всичко това да рухне, понеже рано или късно ще почнат да отказват да ти дават заеми, тъй като не си изплатил старите
4. за това, че тия цени са били изкуствени, за да се поддържа илюзията за евтиния живот в социалистическата система... и т.н.
Всичко това можеш да им го повториш 100 пъти, да им показваш статистики, графики, диаграми и т.н. - ефект няма да има. Тях ги интересува само, че яденето и пиенето е било евтино, после дошла демокрацията и всичко отишло по дяволите. Вече ЗАЩО цените са били толкова ниски - до там не задълбават, много им е сложна материята.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Има и такива на които прекрасно им е ясно (с 2 гънки, че и доста повече), но политиката за тях е просто професия.
И ако не е тя, пиши ги умрели от глад.
Защото друго или не умеят или просто не искат (мързи ги) да правят.
И ако не е тя, пиши ги умрели от глад.
Защото друго или не умеят или просто не искат (мързи ги) да правят.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
-
Христо Спириев
- Редовен потребител
- Контакт:
Похвална идея за темата .
За съжаление вярно . Многократно съм се натъквал . Почти безполезно . За такива хора Петко Бочаров даде най-точното определение – бетонни глави . Всъщност най-тежките поражения от комунистическия режим не са икономическите , а ментални – в съзнанието , мисленето и поведението . Израстнаха поколения за които различието бе забранено . Понякога и мисленето . Информираността бе тотално контролирана . Изобщо целият общесвен и икономически живот се контролираше - силово .За всичко се грижеше партията .За обикновенните хора остана привидно безметежното съществуваване , да ядат и пият , доколкото и каквото имаше . Но най-вече да са послушни – също силово и с комунистическа идеология . Напълно съгласен съм , че тази идеология е изначално ялова – никъде не „роди“ нищо добро . А какво бе Партията ? Ами силово наложения ни през 1944 г. зависим и контролиран от външна сила елит . Старият бе физически унищожен , емигрирал , разселен и с лишени права . Прекъснат бе естествения подбор . Четох , че елитът на България е подменен от хора, 20% от които са напълно неграмотни, а 71% имат едва основно образование. Какво качество само ! Следващия подбор на елит се базираше на кастово-партиен и родово-кланов принцип . А за номенклатурата и обслужващата периферия – преданност . Къде искренна , къде лицемерна . Имаше и има хора искренно вярващи в комунизма . Вината не е тяхна . Така са „щамповани“ . Какво ляво в комунизма ? 44г. унищожи всичко ляво и несъгласно с него – справка Петър Дертлиев .Това е тоталитарна идеология . Комунизма бе просто средство за обслужване на върхушката – пожизнена и по наследство . Тази върхушка след 1990 г. се трансформира в псевдо леви , десни и патриоти . Затова и демокрацията и капитализма са ни псевдо и всички негодуваме . Малодушието , послушанието , фалша и лицемерието убиха духа на българите . Някои намериха спасение в емиграцията . Не ми се ще , но ще трябва да преживеем нашите 40 „евреиски“ години .Гиго написа: ↑21 Мар 2017, 12:03На всеки с повече от 1 гънка на мозъка му е ясно, че цените са били субсидирани. Проблемът е друг - на доста хора просто не им пука! Можеш цял ден да им разправяшStan написа: ↑21 Мар 2017, 10:40В манипупациите представящи „доброто старо време” в противовес на „демокрацията”, много често се казва – тогава билетчето за градски транспорт беше 6 ст., хлябът еди колко си, бурканче кисело мляко – едиколко си ст. Да, това са цените в магазините, които по-дъртите от нас много добре помнят. Но какво се крие зад тези цени и по-точно реални ли са били или държавата ги е субсидирала. Защото ако държавата субсидира основните потребителски стоки, това означава, че тези цени са нереални и било въпрос на време тази система да рухне.
1. за икономическите закони
2. за това, че парите за субсидии идват от заеми и се е увеличавала задлъжнялостта на държавата
3. за това, че е било въпрос на време всичко това да рухне, понеже рано или късно ще почнат да отказват да ти дават заеми, тъй като не си изплатил старите
4. за това, че тия цени са били изкуствени, за да се поддържа илюзията за евтиния живот в социалистическата система... и т.н.
Всичко това можеш да им го повториш 100 пъти, да им показваш статистики, графики, диаграми и т.н. - ефект няма да има. Тях ги интересува само, че яденето и пиенето е било евтино, после дошла демокрацията и всичко отишло по дяволите. Вече ЗАЩО цените са били толкова ниски - до там не задълбават, много им е сложна материята.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Online
20-и век е векът на политиката. Тя е новата религия, вярването, че политиката ще оправи всичко, политическите промени трябва да се направят на всяка цена. Оттам и поколението на социалните инженери като Сталин, Мао, Пол Пот, Кастро и пр.
Но на мен са ми интересни документите, и по-конкретно тези за НРБ, на които е посветена темата. Ще ми се рудиментен икономически анализ за качеството на живот.
Сухите статистически данни за производството показват ограничена картина. Може да си произвеждал 10 млн. тона месо, но то да отива за износ и/или населението да живее на хляб и сирене. Наслушал съм се на мантри какъв охолен живот имало, как всички имали вила и ходели на море и на планина всяка година и т.н.
Затова има съпоставими икономически показатели - какъв процент от дохода е отивал за прехрана, жилище, транспорт и т.н. Какви са били цените на жилищата спрямо средния доход. Какви са били средните спестявания на глава от населението. И така нататък.
Но на мен са ми интересни документите, и по-конкретно тези за НРБ, на които е посветена темата. Ще ми се рудиментен икономически анализ за качеството на живот.
Сухите статистически данни за производството показват ограничена картина. Може да си произвеждал 10 млн. тона месо, но то да отива за износ и/или населението да живее на хляб и сирене. Наслушал съм се на мантри какъв охолен живот имало, как всички имали вила и ходели на море и на планина всяка година и т.н.
Затова има съпоставими икономически показатели - какъв процент от дохода е отивал за прехрана, жилище, транспорт и т.н. Какви са били цените на жилищата спрямо средния доход. Какви са били средните спестявания на глава от населението. И така нататък.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
-
T-72
- Редовен потребител
- Контакт:
Абе така си беше.И за морето и планината - всеки ходеше.Уважението към по възрастния,учителя,висшето школо . В нашия клас нямаше разделение и не се виждаше разлика м/у децата на икономическа основа.Скъпи дрехи , джобни и т.н
https://www.youtube.com/watch?v=7Td399Zh2dk
Лепена е.
https://www.youtube.com/watch?v=7Td399Zh2dk
Лепена е.
Кръвта вода не става!
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
В сравнение с другите соц. държави от региона 80те бяхме по-добре от Румъния като стандарт на живот с Югославия горе долу на кантар. Иначе Чехословакия например бяха по добре като стандарт на живот. За Унгария и Полша нямам директни наблюдения.Реално в България, управляващите не бяха чак тотални идиоти, и това че не са се опитали да приложат "идеализирания вариант на строя" е направило нещата малко по-поносими.
Иначе идиотии като тва да чакаш за кола 5-8 години , няма как да го обясниш на някой днешен младеж