Съвременни конфликти ⇒ Войната в Украйна - обещания, доставки, лендлиз.
Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Конфликтът в Украйна - обещания, доставки, лендлиз (..и 200 тухли-четворки за външен кенеф)
Ето, Добри вече се пазари. 
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
-
Dobri_I
- Редовен потребител
- Контакт:
Re: Конфликтът в Украйна - обещания, доставки, лендлиз (..и 200 тухли-четворки за външен кенеф)
По-точно 44 и не е баш малка модернизацията - термокамери (вярно 2-ро поколение), нова система за управление на огъня (лазерен далекомер, сензор за времето, балистичен компютър) + още малко благинки ((Laser Warning System) . Че май са и с нови двигатели (или след основен ремонт). Общо струваше 78 милиона лева ремонта/модернизацията. Няма никакъв смисъл да ги продаваме за по 1 милион долара бройката. Ако чичо Сам утрои вече ще е друго.
-
Tonev3333
- Редовен потребител
- Контакт:
Ооо имаме... Мтлб, бмп, бтр 60, стрела 10, оса, 120 мм миномети,, гвоздики, д20, д30, с 60, зил 130 и 131... 80 мм миномети, метис, фагот, брдм, точки, бм 21, рапири, спг, ми 14, ми 24, зу 23-2, Л39... Т 55, мостове разни, работилници....
Все ненужни неща.
Все ненужни неща.
- rki
- Редовен потребител
Според мен да подарим всичките сушки и мигове плюс залежалото ПВО и бронетехника и артилерия. Хем ще се спести от разходи по охрана и поддръжка, хем ще се пенсионират един куп червени чугунени глави.
Дори само с тези спестявания ще може да почне да се купува модерна техника, да не говорим за фондовете за компенсация.
Дори само с тези спестявания ще може да почне да се купува модерна техника, да не говорим за фондовете за компенсация.
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Те и да имат няма да е много ефективен руснаците имат бая далекобойни ПРР.Също и Дания, Румъния, Гърция (още ги ползват), Норвегия, Германия, Франция, Италия, САЩ и дори Южна Корея. Всичките са имали или имат Хоук на въоръжение/в резерв.
Общо взето ще върши работа срещу БЛА и машини като Су-25 и всякакви хеликоптери.
Някои от тия вече не са на въоръжение и колко са разпродадени никой не знае.Мтлб, бмп, бтр 60, стрела 10, оса, 120 мм миномети,, гвоздики, д20, д30, с 60, зил 130 и 131... 80 мм миномети, метис, фагот, брдм, точки, бм 21, рапири, спг, ми 14, ми 24, зу 23-2, Л39... Т 55
Реалистино викам да им дадем всичките БМП-1, всякакви МТ-ЛБ'та на първо време.
Да ги натоварят на няколко влакови композиции през Румъния и готово.
Иначе нещо което не се споменава е че в България се правят и бронирани жилетки, кевларени каски, уреди за нощно виждане, медицински пакети и т.н. все неща които им трябват сега е момента тия заводи да работят на три смени.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Защо ли си мисля, че това ще е новата бойна машина в БАДори само с тези спестявания ще може да почне да се купува модерна техника, да не говорим за фондовете за компенсация.
https://fakti.bg/bulgaria/683602-rafael ... rmiata-ni-
Иначе
За ПВО много опции нямаме, общо взето по бюджета ни е SPYDER и NASAMS .залежалото ПВО
-
Dobri_I
- Редовен потребител
- Контакт:
То не че са много де.
БМП 1 - около 90 броя + ??? в резерв.
БМП 23 - около 70. В резерва май няма.
МТЛБ - около 100 броя. В резерва май няма, щото ползваме и БТР 60.
БТР 60 - около 20 броя + ??? в резерв.
Ако ги разменим подобно на гърците (за Мардери, 1 БМП = 1 Мардер) може и да получим около 200 Мардера. Обаче, както обикновено, няма да си изиграем картите и или ще ги подарим (за празна похвала) или ще получим малка финансова компенсация (която по традиция ще изчезне в нечии джобове).
-
chupac
- Редовен потребител
- Контакт:
Бе всъщност в резерва имаме доста на хартия - https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_m ... y_vehiclesDobri_I написа: ↑04 Ное 2022, 22:11То не че са много де.
БМП 1 - около 90 броя + ??? в резерв.
Ако ги разменим подобно на гърците (за Мардери, 1 БМП = 1 Мардер) може и да получим около 200 Мардера. Обаче, както обикновено, няма да си изиграем картите и или ще ги подарим (за празна похвала) или ще получим малка финансова компенсация (която по традиция ще изчезне в нечии джобове).
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Пак почна с мостовете на Днепър - едно баба знае...Archer написа: ↑04 Ное 2022, 21:37Те и да имат няма да е много ефективен руснаците имат бая далекобойни ПРР.Също и Дания, Румъния, Гърция (още ги ползват), Норвегия, Германия, Франция, Италия, САЩ и дори Южна Корея. Всичките са имали или имат Хоук на въоръжение/в резерв.
Общо взето ще върши работа срещу БЛА и машини като Су-25 и всякакви хеликоптери.
Всъщност не, коментарът ми е: не сме русофилски форум от преди 24.02, кога ще го осъзнаеш?
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
-
Христо Спириев
- Редовен потребител
- Контакт:
Преди месеци писах, че политическия елит на България вкупом обслужи пряко Кремъл с отказа да даде боеприпаси и тежко въоръжение в критични за Украйна моменти. България в най-голяма степен първия, първите месеци можеше да помогне поне с боеприпаси. Външния министър на Украйна неслучайно стоя три дни в София, а нашите шикалкавеха и го мотаеха. Дори Арестович спомена за дефицита от боеприпаси за артилерията. Спомена и за критичен момент при Киев поради свършили снаряди. Политическия ни елит обслужи също и зависимата от Кремъл комунистическо-чекистка оръжейна мафия да продава боеприпаси и да пълни джобовете при налични огромни количества в складовете на БА, които с Наши, Ваши и мой пари ще трябва да утилизираме ако и сега не дадем на Украйна. За утилизация на въоръжението да не говорим. Ще трябват много, много милиони.
Сега вече видяха, че задуха друг вятър, роССията губи войната и си присламчват към евроатлантизма.
Косвено признание за това, което писах тогава и сега и от човека на резидента, че БА има огромни и ненужни количества тежко въоръжение и боеприпаси. Но въпреки това съпротивата за изпращане на Украйна ще бъде огромна.
Пълен абсурд - за този кремълски петоколонник замяната не било решение. Въпреки, че е технически и оперативно несъвместимо с това на съюзниците и не можем да поддържаме повече. Най-вероятно ни е била предлагана такава замяна и сме отказали. Старото сАветското въоръжение за чугунените глави си е по-добре и обслужване на кремълските интереси.
Но ще дойде време и ще им бъде търсена отговорност. Дано тогава сметката да не я плащаме целокупното население, а продажния ни елит.
Сега вече видяха, че задуха друг вятър, роССията губи войната и си присламчват към евроатлантизма.
“Със сигурност имаме повече въоръжение, отколкото е необходимо за мирно, военно време, за покриване на загуби, но не бива да забравяме, че трябва да ни остане въоръжение, което да използваме за резервни части. Боеприпаси имаме в повече, това мога да го заявя още от сега. Близо до нас има конфликт и всеки един конфликт поражда рискове за националната ни сигурност и аз трябва да мисля като министър на отбраната как да бъдат минимизирани тези рискове“
“Не очаквах, че толкова много желаещи за модернизация на българската армия има в българския парламент. Предоставянето на едно старо въоръжение за сметка на друго, не е решение. Да, то осигурява съвместимост с нашите съюзници, но нищо повече. Модернизацията трябва да бъде в друга посока – придобиването на ново, модерно въоръжение“
https://frognews.bg/novini/dimitar-stoi ... henie.html
Пълен абсурд - за този кремълски петоколонник замяната не било решение. Въпреки, че е технически и оперативно несъвместимо с това на съюзниците и не можем да поддържаме повече. Най-вероятно ни е била предлагана такава замяна и сме отказали. Старото сАветското въоръжение за чугунените глави си е по-добре и обслужване на кремълските интереси.
Но ще дойде време и ще им бъде търсена отговорност. Дано тогава сметката да не я плащаме целокупното население, а продажния ни елит.
Последна промяна 2 на Христо Спириев, променена общо 4 пъти
-
kraychev
- Редовен потребител
- Контакт:
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
1 за 1.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Тамън, десетина влакови композиции през румъния и за няколко седмици са тамБМП 1 - около 90 броя + ??? в резерв.
Хмм, според мен не трябва да взимаме нищо втора ръка най добре нови машини по добре малко но качествени.може и да получим около 200 Мардера.
Ти само русофили сънувашне сме русофилски форум от преди 24.02, кога ще го осъзнаеш?
- karamba
- Редовен потребител
- Контакт:
Критиката ми и по-точно разочарованието ми не е от гледната точка само на български гражданин, а на човек от т.нар. цивилизован свят, който Украйна в момента фактически отбранява от банда застаряващи психопати и техните 140 милиона обезумели поддръжници.rki написа: ↑04 Ное 2022, 20:49Не те разбирам.karamba написа: ↑04 Ное 2022, 19:12Военната помощ от ЕС е 3 милиарда от тези 22. Военната помощ от страните-членки е отделно.
Направих си труда да прегледам някои от по-големите известни ми дарителски фондове и инициативи. Чмут, както казах - около 135 милиона долара. Притула по груби сметки - в рамките на 90 милиона. UNITED24, което е по инициатива на Зеленски - 213.5 милиона, от които 149.6 милиона за военни нужди. Порошенко и свързаните с него мрежи, за първите 6 месеца - 46 милиона. По специалната сметка за дарения на ВСУ/МО - 21.7 милиарда гривни, което по официалния курс за днес е около 590 милиона долара. Тоест 1 милиард долара само от тези. Другите по-големи фондове не ми се смятат, а по-малките са неизброимо количество и изобщо едва ли някой някога ще успее да пресметне дори приблизително средствата за военна помощ, които са постъпили във ВСУ по дарителска линия. Уверено твърдя, че се измерват в милиарди долари/евро. Ако на някого му се струва малко, окей, няма лошо.
За мен лично е много тъжно и дори срамно, че тези фондове не само се налага на практика почти изцяло да осигуряват някои ключови нужди на ВСУ като квадрокоптери и автомобилна техника, ами напоследък се занимават и с доставки на бронетехника. При положение че предполагаемо целият 'колективен Запад' помага. Но както и да е.
Можеше ли запада да даде повече оръжия - определено да!
Количеството въоръжение, което бе дадено малко ли е - определено не!
Помощта не трябва да се омаловажава и подценява, може да ни се иска да е много повече, но имаме, каквото имаме и то е огромна помощ. Ако тръгнеш по отделните позиции ще се зашеметиш колко много е дадено на Украйна.
Естествено, че трябва още много, но като български граждани ние нямаме право да критикуваме другите държави. От нас по-зле са само унгария, Израел и може би Белгия и Австрия...
Западът не просто може да даде повече. Може да даде много повече, в пъти повече, отколкото до момента. Без дори да го усети. Разните му там Арестович и други подобни постоянно тръбят, че помощта била 'планова'. Аз не мога да разбера например кое точно е плановото в това да се доставят 20 вида различни артилерийски системи, всяка от които в някакви хомеопатични количества, при положение че съществуват запаси от огромни количества М109.
Не мога да разбера какъв е проблемът с доставките на западни БМП-та и танкове. Не мога да разбера защо ВСУ досега не са заринати с хъмвита, от които според Уикипедия само САЩ имат 230000. Не мога да разбера защо, струва ми се, най-големият производител на военни камиони, Германия, поне това перо не може или не иска да поеме. Не мога да разбера защо М117 - 250 броя не е зле, но при цялото ми уважение това си е пар екселанс полицейска машина, жандармерийска, охранителна, все тая. За авиация не искам да отварям и дума.
Това план за победа ли е? С М117 ли ще се тръгва на решителна офанзива? Не знам.
А ние при цялата ни рубладжийско-мишкарска политика сме държавата, която месеци наред крепеше и до голяма степен продължава да крепи масовата украинска артилерия, която очевидно 'планово' и до днес си е старата съветска такава. Ако сега най-после отворим и армейските складове, ще продължим да я крепим още много дълго време.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:

Интересни ми станаха тези Riverine Boats. САЩ имат на въоръжение двете на снимката, едното се води patrol, другото assault.
Носят 16-18 души десант, въоръжени с три картечници или гранатомети, много бързи и маневрени.
Чини ми се, че готвят разни операции по големите реки и крайбрежието, защото бройката е внушителна (40 лодки), а самите САЩ имат на въоръжение по стотина от всяка.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Ако си представиш, че за САЩ Украйна все пак не е екзистенциален проблем (а за Европа е) и САЩ от 30 години настоява Европа да понесе повече тежест в разходите за отбрана на НАТО, и предположиш, че задкулисните договори са "даваме 1 към 1", всичко си идва на мястото.karamba написа: ↑04 Ное 2022, 23:50Западът не просто може да даде повече. Може да даде много повече, в пъти повече, отколкото до момента. Без дори да го усети. Разните му там Арестович и други подобни постоянно тръбят, че помощта била 'планова'. Аз не мога да разбера например кое точно е плановото в това да се доставят 20 вида различни артилерийски системи, всяка от които в някакви хомеопатични количества, при положение че съществуват запаси от огромни количества М109.
Не мога да разбера какъв е проблемът с доставките на западни БМП-та и танкове. Не мога да разбера защо...
Не, нямам източници, никъде не съм го прочел. Това ми се набива в очите, гледайки цифрите.
Ако САЩ зарине Украйна с оръжие, "само защото го има", така за пореден път ще верифицират модела "НАТО=САЩ" / "защо европейците да се напъваме да харчим за отбрана, когато има проблем, чичо Сам ще даде". Мисля, че на САЩ му писна от това и каза "баста, няма го майстора".
Затова bottleneck-а тук са тотално разоръжените западноевропейски държави, които САЩ очаква да се напънат и да родят (ако щат да произвеждат, да купуват, да свалят от въоръжение, да изкопаят от музеите и т.н.), давайки свое оръжие за решаването на този по същество европейски проблем. Когато и ако се мобилизират да дадат 1 гаубица, САЩ дават 1 гаубица. Когато се мобилизират да дадат 1 танк, и САЩ ще даде 1 танк. И така-нататък, не задължително в този хронологичен ред, говорим за обещания и договорки.
На този извод ме навеждат цифрите и затова се получава, че 10 европейски държави със зор събират по 10 гаубици всяка - и САЩ дават 100 гаубици от техните. Затова Украйна получава 200 гаубици от 11 вида (примерно).
Друго обяснение не ми хрумва. Затова помощта е "планова" - толкова могат да заделят европейците (или толкова искат), а чичо Сам не е съгласен вече да дава на аванта.
Виж само вчерашната новина - САЩ плащат за 45 чешки танка, и Холандия плаща за 45 чешки танка. И Украйна получава 90.
Съотношение 1 към 1, случаенос?1??
Последна промяна 1 на Dinain, променена общо 5 пъти
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- rki
- Редовен потребител
Иранците признаха, че са доставили дронове на рашките, продължават да отричат за ракетите.
https://twitter.com/Liveuamap/status/15 ... 2671779840
https://twitter.com/Liveuamap/status/15 ... 2671779840
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Заспалото полско летище с непроизносимото име Rzeszów доби световна известност и конкурира Хийтроу по популярност.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Гледаш показушни данни на екзотични ракети, сякаш съществуват във вакуум, без никакъв контекст и без абсолютно никакъв поглед върху реалните събития от последните 9 месеца. Точно русофилска пропаганда от преди 24.02, чертаеща смертелните кругове 400 км около С-400, щото толкова пишело в брошурата...
И след 9 месеца демонстрации, че нещата в реалния свят не се случват точно така, продължаваш да ги чертаеш.
Защо въобще ме занимаваш, не знам, но както кажеш: Хоук няма да свърши никаква работа понеже руснаците на хартия имали Х-31П, всъщност и до там няма да се стигне, защото Хоук въобще няма да мине Днепър (мостовете ще бъдат сринати от ВКС), но всъщност въобще няма да стигнат и до Днепър, защото руските ВКС ще унищожават натовското оръжие още на границата, както стана със словашките С-300. Всичко ми е ясно, само защо руснаците още не са в Киев не ми е ясно.
Продължавам нататък.
...
Кулеба за българското оръжие:
https://twitter.com/DmytroKuleba/status ... RvQGQ&s=19I welcome the decision of Bulgarian parliament @NarodnoSabranie on providing defense assistance to Ukraine. Bulgaria proves its unwavering solidarity with Ukraine. This support surely can not be seen as involvement in the war. On the contrary, it helps to put an end to it sooner.
Я вітаю рішення болгарського парламенту щодо надання оборонної підтримки Україні. Болгарія демонструє непохитну солідарність з Україною. Таку підтримку аж ніяк не можна вважати участю у війні — навпаки, вона допомагає якнайшвидше покласти їй край.
https://twitter.com/DmytroKuleba/status ... XV2wg&s=19
Апропо Кулеба, казва че първите ремонтирани 26 чешки Т-72Б ще пристигнат в Украйна през декември. Останалите след Нова година.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Bern bleibt dabei: Keine Munition für Ukraine
https://www.zdf.de/nachrichten/politik/ ... e-100.html
Германия отново поиска разрешение от Швейцария за реекспорт на 35 мм снаряди за Гепард. Швейцария отново отказва, позовавайки се на неутралитета си.
Украйна изпитва остър недостиг на такива муниции, според статията Гепардите са били доставени само с 60,000 снаряда.
https://www.zdf.de/nachrichten/politik/ ... e-100.html
Германия отново поиска разрешение от Швейцария за реекспорт на 35 мм снаряди за Гепард. Швейцария отново отказва, позовавайки се на неутралитета си.
Украйна изпитва остър недостиг на такива муниции, според статията Гепардите са били доставени само с 60,000 снаряда.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Относно Х-31П и модификации обсега се знае отдавна.Гледаш показушни данни на екзотични ракети, сякаш съществуват във вакуум, без никакъв контекст и без абсолютно никакъв поглед върху реалните събития от последните 9 месеца.
Ако искаха да им дадът сериозно ПВО можеха да им дадът Patriot PAC-2 от които имат бая..
Пак ти казвам че HAWK им дават защото в румъния е на въоръжение и обучението ще мине по бързо.
"Западът" каквото и да даде нали се сещаш че колкото по сложна е един вид военна техника толкова по дълго се изучава използването и. Едно е да даваш калашници друго е да даваш гаубици и самолети.. утре да им дадът 100 бойни самолета колко пилоти и технически персонал ще имат..Западът не просто може да даде повече. Може да даде много повече, в пъти повече, отколкото до момента. Без дори да го усети. Разните му там Арестович и други подобни постоянно тръбят, че помощта била 'планова'
- karamba
- Редовен потребител
- Контакт:
За самолетите добре, макар че за 9 месеца това можеше да се е случило, нали уж се 'планира'.Archer написа: ↑05 Ное 2022, 18:10"Западът" каквото и да даде нали се сещаш че колкото по сложна е един вид военна техника толкова по дълго се изучава използването и. Едно е да даваш калашници друго е да даваш гаубици и самолети.. утре да им дадът 100 бойни самолета колко пилоти и технически персонал ще имат..Западът не просто може да даде повече. Може да даде много повече, в пъти повече, отколкото до момента. Без дори да го усети. Разните му там Арестович и други подобни постоянно тръбят, че помощта била 'планова'
А за останалите неща какво ще кажеш? Много сложни хъмвита, бронирани камиони, М109? Много сложни Брадлита или Мардери? Несериозно.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
За да използваш сухопътна техника постоянно и ефективно много често ти трябват повече обучени техници в тила отколкото самия разчет.А за останалите неща какво ще кажеш? Много сложни хъмвита, бронирани камиони, М109? Много сложни Брадлита или Мардери?
Утре да им дадът 1000 хъмвита и всякакви бойни машини ще им трябва бая логистичен персонал. Не, че не могат да ги обучат но пак отнема време.
Другото е резервни части, особенно за верижните машини.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Хубаво казваш, но това няма нищо общо с реалността.Archer написа: ↑05 Ное 2022, 18:10Относно Х-31П и модификации обсега се знае отдавна.Гледаш показушни данни на екзотични ракети, сякаш съществуват във вакуум, без никакъв контекст и без абсолютно никакъв поглед върху реалните събития от последните 9 месеца.
Ако искаха да им дадът сериозно ПВО можеха да им дадът Patriot PAC-2 от които имат бая..
Пак ти казвам че HAWK им дават защото в румъния е на въоръжение и обучението ще мине по бързо.
Hawk им дават, защото това може да даде Европа, и го има също и в САЩ, евтино е, налично е и е почти пенсионирано така или иначе.
По една "случайност" Испания даде Хоук и сега САЩ обявиха, че започват да вадят от резерва Хоук.
Батарея Пейтриът струва $1 млрд., а ракетата - $3 млн., и дори САЩ да имат излишни за даване, Европа няма еквивалент да даде. Всякакво ново производство ще отнеме време и повече пари.
Румънският Хоук няма нищо общо, видно по факта че украинците вече минават обучение на Насамс, без да го има в Румъния.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
От PAC-2 ракетите американците имат много произведени, няколко батареи за защита на стратегически обекти може да им дадът, отделно че ще държат ВКС на по сериозна дистанция, както и може да свалят КВ и ОТР.Батарея Пейтриът струва $1 млрд., а ракетата - $3 млн.
Сега е и момента да се пробват SAMP/T както и Barak-8 в реални усковия.