Съвременни конфликти ⇒ Войната в Украйна

1990-

Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon

Отговори
Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:
Status: Online

Re: Конфликтът в Украйна

Мнение от Dinain » 21 Мар 2022, 22:48

Sharana написа: ↑
21 Мар 2022, 22:34
В общи линии holy shit, по-малко ми се виждаха. Американското разузнаване ги оценяваше на 7 000 убити след 3 седмици война и 14 000 ранени. Предполагах, че твърде много се доверяват на украинците, но явно достатъчно обективно са ги оценявали, та в бъдеще ще им обръщам повече внимание на оценките...

Украинските загуби не виждам как ще са поне по-малко, като сложим и цивилните е егати касапницата. После да не се чудим защо след тези загуби и разрушения никоя страна не иска да капитулира, а компромисен вариант няма - Путин какъвто и репресивен апарат да има няма да може да обясни защо трябваше да умре толкоз народ само за да се признае Крим, който си е де-факто руски така или иначе и да се разширят малко ЛДНР. По-голяма победа ще му трябва, а още месец с този темп и това може да стане европейски Афганистан.
Американското бяха консервативни оценки.

Между другото, за ВСУ САЩ даваха 3-4000 убити. Те са в отбрана, не виждам защо ще са съизмерими загубите им... общо взето логично 1 към 3.

А ти искаш да "клякат".
Бой до поси****е!
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Мар 2022, 22:54

И аз очаквах, че ВСУ ще бъдат разбити след героична отбрана. Надявах се да спрат руснаците поне на Днепър.

Фланкер беше сигурен, че източна Украйна е обречена.

Ти беше сигурен, че групировката в Донбас ще бъде пожертвана.

Не очаквах, че руската армия ще се окаже толкова зле. :?

Те не можаха до Киев дори да припарят.

Лично очаквам, че в следващите седмици след като окончателно се изтощят руснаците в Донбас, ВСУ ще минат постепенно в контраофанзива.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
piston
Редовен потребител
Status: Offline

Мнение от piston » 21 Мар 2022, 22:57

Dinain написа: ↑
21 Мар 2022, 22:54
И аз очаквах, че ВСУ ще бъдат разбити след героична отбрана. Надявах се да спрат руснаците поне на Днепър.

Лично очаквам, че в следващите седмици след като окончателно се изтощят руснаците в Донбас, ВСУ ще минат постепенно в контраофанзива.

Ако Лукашенко не беше врътнал курвенският номер да пусне руснаците през Картофоландия.....
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Слух, че Динг е в@гина

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 21 Мар 2022, 23:22

Аз казах, че по всички индикации ще я оставят на изградените с години позиция, без подкрепления само с цел да блокира много руски сили и да се съпротивлява колкото се може по-дълго. Промяна няма - наблюдаваме именно това и без изгледи да се промерни в близко бъдеще. По-бавно от очакваното се свиват и явно нанасят повече жертви на русците, отколкото се предполагаше, но те същи търпят невъзпълняеми загуби и са много outgunned (и като РСЗО и като авиация баланса е доста едностранен), затова и движението е само в една посока, макар и много бавно.
Мариупол още се държи и вероятно още минимум седмица организирана съпротива ще изкара. Обаче няма да е безкрай и перспективите за деблокиране са околонулеви - падането е въпрос на време, а това ще си е силен удар по морала, предвид че там са едни от най-идейните и мотивирани сили (затова и толкова решително се държат все още). След това вероятно ще има Волноваха v2 около Славянск, но и там ще е стария сценарий. Без външно въздействие и без мирен договор, макар с цената на много кръв и разрушения до месец, поне теоретично, може да се постигне вишеописаното, а това с голяма вероятност ще е достатъчно силен морален удар, за да отстъпят остатъците преди да бъдат обкръжени и да падне левобрежната част. Да без Киев и без Одеса, но от инат вероятно руснаците ще го постигнат, тъй като път назад нямат вече. Само сили вътре в Кремъл могат да изнудят мирен договор с нещо приемливо за Украйна (което обаче няма да е приемливо за Русия и ще си е де-факто капитулация, затова и worst case за тях). Именно за този сценарий предупреждават западните разузнавания в момента - и двете страни са твърде озлобени, но непобедени и мир няма как да се подпише, защото никой не е готов на реални отстъпки.
С какво? С мобилизирана пехота можеш да се отбраняваш в градове, но е изключено да нападаш. Тежката техника, изправната вече е задействана като подкрепления към Киев и Одеса, които участват в маневрена отбрана и локални контраатаки, но без възможност за повече (сериозна контраатака срещу окопани руснаци, имащи достъп до повече артилерия и авиация). Няма на запад складове с консервирани танкове, артилерия и РСЗО, които само да чакат резервисти, за да се сформират пълноценни части. А за ленд-лийз с техника даже не се и говори.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Мар 2022, 23:36

САЩ изпращат в Украйна тайно придобити съветски ракетни системи
Позовавайки се на официални лица изданието съобщава ексклузивно, че става дума за 9К33 Оса (натовско нарименование SA-8) - ракетни системи с обсег до 15 км и способност за относително бърза стрелба по самолети - вкл. движещи се със свръхзвукова скорост - и безпилотни апарати. Източник на "Уолстрийт джърнъл" казва, че в пратката няма С-300, макар поне от 1994 г. САЩ да разполагат и с такова оръжие.
https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ ... _suvetski/
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 22 Мар 2022, 00:19

21 Мар 2022, 23:22
С какво? С мобилизирана пехота можеш да се отбраняваш в градове, но е изключено да нападаш. Тежката техника, изправната вече е задействана като подкрепления към Киев и Одеса, които участват в маневрена отбрана и локални контраатаки, но без възможност за повече (сериозна контраатака срещу окопани руснаци, имащи достъп до повече артилерия и авиация). Няма на запад складове с консервирани танкове, артилерия и РСЗО, които само да чакат резервисти, за да се сформират пълноценни части. А за ленд-лийз с техника даже не се и говори.
1. Изключено ли е? Срещу деморализиран противник, с калпава логистика и сред враждебно население. Чеченците, бунтовниците в Сирия, Ислямска държава, талибите каква техника имаха? Или руската армия показва значително по-висока грамотност от асадовата армия?
2. Откъде точно знаеш, че няма складове на запад?
3. Напротив, говори се - вече доставят Оса. :mrgreen: Освен това плениха доста техника и тя се преправя точно на запад.

Изображение

Ти видял ли си 2400 танка и 11 000 други машини загубени от Украйна? Аз не съм.

Много от това е консервирано някъде, разбира се. Но след като в 2014 г. разконсервираха 2S7 Pion и сега гърмят с тях... :roll:

Аз просто не знам да нямат тези неща. Чудя се защо ти си убеден, че ги нямат. Мобилизираха към 200 000 запасняци. Според мен точно това правят в момента на запад, разконсервират машини и се готвят.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 22 Мар 2022, 00:22

piston написа: ↑
21 Мар 2022, 22:57

Ако Лукашенко не беше врътнал курвенският номер да пусне руснаците през Картофоландия.....
Руснаците пробваха да минат през Ардените, но не им се получи. :mrgreen:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
контрол_alt
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от контрол_alt » 22 Мар 2022, 00:59

Киев

Изображение
"Либералът е комунист с диплома, мислещ като негър."

Аватар
контрол_alt
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от контрол_alt » 22 Мар 2022, 01:12

Видео за събитията от вчера:

https://www.youtube.com/watch?v=vrTn6obdlNU
"Либералът е комунист с диплома, мислещ като негър."

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 22 Мар 2022, 01:13

https://twitter.com/Blue_Sauron/status/ ... dm53g&s=19

Два запалени камиона - твърдят от цивилни в тила. Може би началото на Съпротивата.

https://twitter.com/Blue_Sauron/status/ ... _NYMA&s=19
Разбит опит на руснаците да форсират река край Миколаев - споменават Константиновка, което е на река Пивдений Бух(?), но тя е доста по-голяма река...
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

jordani
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от jordani » 22 Мар 2022, 01:56

То никой не спомена, но в Херсон е застрелян един от тримата местни колаборанти.

jordani
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от jordani » 22 Мар 2022, 02:16

През първите две седмици от нахлуването участваха половината руски войски и дадоха загуби към 15% от личния състав. После се включиха и останалите, но дават пак такива загуби. Украинците могат да си позволят да стоят в градовете и на укрепени позиции, но руснаците откъде ще възстановят подразделенията си с обучени войници? Всичко ще стане ясно след 1. април - колко наборници ще се явят и колко ще се скрият, а също колко отслужили ще сключат договор като професионалисти.

Tonev3333
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Tonev3333 » 22 Мар 2022, 07:43

The General Staff of the Armed Forces of Ukraine reported on March 21 that “the Ukrainian flag was raised over the town of Makariv” and Russian forces have been pushed back. Makariv is located 60 kilometres west from Kyiv.
това май се случва за 3 ти път от началото на войната.

plamenhk
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от plamenhk » 22 Мар 2022, 07:43

Информация от вчерашните боеве: „Въоръжените сили в Донбас унищожиха около 300 окупатора за един ден и техниката на врага" - 14 танків, 8 БМП, 2 МТ-ЛБ, 3 артилерійські системи, 4 автомобілі.
https://defence-ua.com/news/zsu_na_donb ... -6558.html

Ukrainian soldiers in 2014 vs 2022, gives quite the insight into what Putin was expecting vs what he got.
https://www.reddit.com/r/UkrainianConfl ... ves_quite/

Советник главы Офиса президента Украины Михаил Подоляк обратился к высокопоставленным должностным лицам с просьбой не разглашать информацию о закупке оружия и о подготовке контрнаступлений украинскими военными.
https://t.me/M_Podolyak/21
Последна промяна 3 на plamenhk, променена общо 22 пъти

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 22 Мар 2022, 07:45

jordani написа: ↑
22 Мар 2022, 02:16
но руснаците откъде ще възстановят подразделенията си с обучени войници?
Ще намерят. Друг е въросът колко ще са боеспособни. Ще опразнят къде що има казарми. Новобранци, след това едва ли ще им е проблем да мобилизират 100 000 - 200 000 запасняци. Освен това граничари, полицаи, горски, "доброволци" от завода Х и мините У, студенти от университета Z, наемници руски (не казвам бивши военни, а всякава папплач, а такава в Русия дал Господ), за цвят някой друг доброволец/наемник от друга държава за да покажат международна подкрепа. Русия има вековни традиции с използването на пушечно месо, без значение собствените й загуби.
22 Мар 2022, 02:16
Всичко ще стане ясно след 1. април - колко наборници ще се явят и колко ще се скрият, а също колко отслужили ще сключат договор като професионалисти.
Мисля, че едва ли ще имат проблеми с новобранците. Да, вероятно много ще се скрият. Но колко време ще се крият? Русия е пълна с "будни граждани", които са очите и ушите на властта. Все пак живеем в 21 в. Вече дори и в горите човек не може да се скрие. Не и много хора за дълго. Ще почнат и разстрели на "предатели", които се крият или помагат на скрилите се.

Така че, Путин има потенциал да изпрати още много войници в Украйна. По-точно пушечно месо. И това ще тотално клане, защото ако сега, за месец, там загинаха близо 10 000 войника от най-боеспособните му. Сега като почне праща всичко що мърда, загубите ще скочат в пъти.

.... ако Батката продължава да се назландисва и да не праща войска в Украйна, като нищо Беларус може да осъмне един ден "освободена" :roll: . Ето още един резервоар на човешка маса за касапницата.
Като не искаш мира, на ти секира.

Пресиян
Редовен потребител

Мнение от Пресиян » 22 Мар 2022, 07:54

22 Мар 2022, 00:19
21 Мар 2022, 23:22
1. Изключено ли е? Срещу деморализиран противник, с калпава логистика и сред враждебно население. Чеченците, бунтовниците в Сирия, Ислямска държава, талибите каква техника имаха? Или руската армия показва значително по-висока грамотност от асадовата армия?
2. Откъде точно знаеш, че няма складове на запад?
3. Напротив, говори се - вече доставят Оса. :mrgreen: Освен това плениха доста техника и тя се преправя точно на запад.

Изображение

Ти видял ли си 2400 танка и 11 000 други машини загубени от Украйна? Аз не съм.

Много от това е консервирано някъде, разбира се. Но след като в 2014 г. разконсервираха 2S7 Pion и сега гърмят с тях... :roll:

Аз просто не знам да нямат тези неща. Чудя се защо ти си убеден, че ги нямат. Мобилизираха към 200 000 запасняци. Според мен точно това правят в момента на запад, разконсервират машини и се готвят.
Според моя оценка към 23 февруари 2022г. действителният брой на военнослужещите във въоръжените сили на Русия не е бил 1 014 000, а е бил малко над 900 000. Доколкото знам към 23 февруари 2022г. броят на бойните самолети в строя на въоръжените сили на Русия не е бил
1 531, а е бил около 1130. Според руски данни към 2021г. броят на танковете в строя на въоръжените сили на Русия е бил около 3 330, а освен тях Русия е имала около 10 200 от така наречените танкове в резерв. Според мен значителна част от така наречените танкове в резерв в Русия са небоеспособни танкове.

plamenhk
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от plamenhk » 22 Мар 2022, 08:05

ВСУ ще минат постепенно в контраофанзива.
Виц:

Субуждат Путина през нощта...

Владимир Владимирович, украинците искат да говорят за капитулация.

Хорошо, конечно. Дайте ми ги на телефона.

Не... Те са пред вратата. Имаме един час. :)

Something fascinating from #Kyiv; tho used against a land target, it seems that Ru used an 3M-51 "Alfa" anti-ship missile, which has secondary land-attack capabilities. Likely what we see is the the subsonic carrier stage of the 3-stage 3M-51.
Изображение
https://twitter.com/UAWeapons/status/15 ... 51/photo/1

Tonev3333
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Tonev3333 » 22 Мар 2022, 08:14

Източник е украинското МО https://zonanews.bg/svetat/sprya-edinst ... ONxD-37CBk

Аватар
piston
Редовен потребител

Мнение от piston » 22 Мар 2022, 08:22

Аз съм съгласен със Шарана - ВСУ нямат резерв за широкомащабни контри, а и това би ги довело до огромни загуби, особено както нямат читави ПВО на армията като цяло....

Трябва як ленд-лийз, особено на дългобойна артилерия и РСЗО, дронове камикадзе и т.н.

Според мен трябва да се активизират във вече заетите територии - включително масово приложени на ИВУ и мини рейдове. Да стискат зъби, докато моралът на орките продължи да пада, а загубите да растат. Това, заедно с ефекта от санкциите може да се окаже определящо за успеха...
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Слух, че Динг е в@гина

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 22 Мар 2022, 08:55

22 Мар 2022, 08:22
Аз съм съгласен със Шарана - ВСУ нямат резерв за широкомащабни контри, а и това би ги довело до огромни загуби, особено както нямат читави ПВО на армията като цяло....

Трябва як ленд-лийз, особено на дългобойна артилерия и РСЗО, дронове камикадзе и т.н.

Според мен трябва да се активизират във вече заетите територии - включително масово приложени на ИВУ и мини рейдове. Да стискат зъби, докато моралът на орките продължи да пада, а загубите да растат. Това, заедно с ефекта от санкциите може да се окаже определящо за успеха...
+1 , засега работи добре .
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ? :?:

plamenhk
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от plamenhk » 22 Мар 2022, 09:02

Отлично интервю за борбата с танковете, с много данни, сравнения и информация, но за съжаление само на полски
https://www.youtube.com/watch?v=1GTcNp7Kbgo

В российских школах собирают еду для военных РФ.
Изображение
https://censor.net/ru/news/3327493/v_ro ... yh_rf_foto

plamenhk
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от plamenhk » 22 Мар 2022, 09:15

"Пора проводить денацификацию Польши как пособника бандеровского режима". (с) pravda.ru

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 22 Мар 2022, 09:53

22 Мар 2022, 08:22

Уви така е! И ако НАТО не се вземе в ръце и не се намеси, поне трябва да се изпратят допълнително няколко хиляди Суичблейд и/или Уормейт. Наред с дроните, които вече пристигат.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 22 Мар 2022, 09:55

22 Мар 2022, 01:56
То никой не спомена, но в Херсон е застрелян един от тримата местни колаборанти.
Може ли линк?
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 22 Мар 2022, 09:57

Хъ. Латвийците действат твърдо. Тез дни са арестували младежа, дето му следях Ютуб канала.
Макар и про-руски, беше що годе обективен и не истерясваше патриотично...

Отговори