Христо Спириев написа: ↑18 Яну 2020, 10:23
vassiln написа: ↑16 Яну 2020, 20:11
Очаква се, враждебните интрудъри да се преструват точно на пътнически самолети, за да успеят да се проврат по-близо до целта. Или поне така се казва на обучаващите се оператори на ЗРК.
LOL.
Изумителна военна тактика, която едва ли би хрумнала и на най-креативните плановици по американските военни щабове.
За разлика от фанатичнорелигиозните щабове на аятоласите обучаващи операторите на ЗРК и най-вече обясняващите ситуацията по форуми.
Значи не с изтребители, не с F-35, дори не с крилати ракети, а с голям, ГОЛЯМ самолет, съразмерен с граждански, неотговарящ на опознаване "свой-чужд", с настръхнало ПВО, да се провре някак си до дълбините на Иран и с един, единствен удар да разсече гордиевия възъл и да разреши създалата се кризисна ситуация.
Не знам, ти си специалистът тук, но ми се струва, че по принцип ПВО-разчетите би трябвало да са готвени и за вариант, в който нападатели ползват маршрути на гражданската авиация, за да изненадат ПВО. Не съм сигурен, че в конкретния случай това е имало значение, защото не знам какво било в главата на въпросния командир, но при по-параноична нагласа на обучението (
не вярвайте на 100% на сигнала от граждански транспондер!) плюс случването на две или три обстоятелства (
целта идва по граждански коридор, но не съвпада с обявените полети, и в същия момент или подозрително скоро преди това пада комуникацията с командването) може да се предвижда и такъв вариант. Във всеки случай изброените фактори са били налице и при свалянето на "Иран еър" над персийския залив през 1988 г.
Ти бил ли си обучаван и на ПВО-тактики и радиолокации? Имам предвид, че техните РЛС за откриване и насочване на огъня може да са по-различни, и размерът на целта, особено при РЛС с малък обсег, да не е така ясно определяем? Защото и при злополучния Бук в Украйна, и тук се наблюдава една неспособност да се различи голям самолет от по-малък. Ако си бил на станция с обсег 200 - 250 км, тогава по дистанцията на откриване на целта вероятно доста можеш да съдиш за размерите и. Но дали в СУРН на Тор или Бук имат такава възможност? Щото и USS Vinceness не е можал да отличи F-4 Phantom от
"голям, ГОЛЯМ самолет"
Но както е възможно да кажеш, нищо не знам по тези въпроси.