ЛитератураИнтересно за четене

Модератор: Ksantip

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 2290
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Интересно за четене

Мнение от pnp5q » 11 Юни 2020, 23:07

Сега чета "Промяната: как да я постигнем, когато е трудна" от Чип и Дан Хийт (издавана у нас, но изчерпана). Ето представяне на английски:
https://www.youtube.com/watch?v=Vm9fRGqI3h0
и линк на руски.

Книгата предлага общ шаблон за разчупване на проблемни ситуации - насоки за Аналитика/Планиращия в нашия мозък (Ездача в примерите от книгата), мотив за Емоционалния (Слона) и Тропа/Сюжет за протичане на промяната. Разгледани са редица интересни случаи, като между тях се споменават и доста любопитни изследвания - от първото имаше един интересен извод - че самоконтролът/самообладанието е изчерпаем ресурс (тук и аз се сещам лесен пример - като са ти опънали нервичките на тъпо съвещание на работа, после в къщи ти е по-трудно да се обясняваш за проблеми с нормален глас); друго едно беше, че Ездачът/Аналитика много лесно "хлътва" в анализиране на трудности - буквално се вторачва в тях - примерно ако детето донесе една петица, три четворки и една двойка, коя оценка ще заинтересува родителя? В тази връзка - прочели прилагателните за емоции в английския - излязло, че над 60 процента са за отрицателни емоции, хората се интересуват повече от негативното - за да се предпазят ли, не знам. Интересен похват е търсенето на "ярки петна" в проблемната среда - особено як беше примера, дето намерили сред виетнамските майки такива, които успяват да нахранят децата си тъй, че да не гладуват толкова. Но най-интересно засега - и затуй си правя труда да пиша, нещо не е акцентирано във видеото - големите проблеми поразително често имат непропорционално минималистични решения.
"Не съм сигурен, че мрачните аспекти на човешката личност могат да бъдат поучителни за нас." - Ръсел Кроу

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 2290
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Интересно за четене

Мнение от pnp5q » 03 Юли 2020, 19:45

Пруно се разкашля отново.
— Днес всеки прави бизнес с всеки, Джоузеф. Това е то глобалната икономика. През последните десет години не ти ли е попадала някоя брошура на колежите от Бръшляновата Лига?
— Не. Там [в затвора - бел.моя] не получавахме такива. — Курц знаеше, че едно време Пруно е бил професор.
— Разнообразие и толерантност — отвърна Пруно и допи виното. — Толерантност и разнообразие. Нищо не се споменава за правила, класика, знание и наука. Само толерантност и разнообразие, разнообразие и толерантност. Те постилат пътя пред глобалната електронна търговия и личното благосъстояние.
- Дан Симънс [авторът на Хиперион] - "Куфарът" (Hardcase), 2001, детективска серия Джо Курц - 1.
"Не съм сигурен, че мрачните аспекти на човешката личност могат да бъдат поучителни за нас." - Ръсел Кроу

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 2290
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Интересно за четене

Мнение от pnp5q » 15 Юли 2020, 01:17

По време на цялото му обучение в най-добрите учебни институции на Сан Франциско на Андрю бе налагана модерната парадигма за здравословно хранене на подрастващите. „Сътроу“ (училището му - бел.моя) разполагаше със столова, където се сервираха пресни сокове и салати, и именно там, само за четири долара и четирийсет и пет цента той си купуваше всекидневния обяд. През годините, подобно на повечето от съучениците си, принудени да гледат на видеокасети в училище бруталното клане на животни, той бе започнал да вярва, че човешките същества не бива да ядат месо. Няколко дни след ареста си той бе отказвал да се храни, но гладът го принуди да преодолее скрупулите си. Освен това вегетарианската алтернатива в МВЦ (Младежки Възстановителен Център - за непълнолетни престъпници - бел.моя) бе същинска помия.
- Джон Лескроарт, Адвокати на защитата, 2004 - мда...
"Не съм сигурен, че мрачните аспекти на човешката личност могат да бъдат поучителни за нас." - Ръсел Кроу

Аватар
pnp5q
Модератор
Мнения: 2290
Регистриран на: 17 Апр 2017, 00:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Интересно за четене

Мнение от pnp5q » 29 Сеп 2020, 17:27

(Из съдържание на измислена книга, "цитирана" от автора):
В главата "От съзидание към потребление" се описва дрейфът на обществената и индивидуална мотивация в епохата на относително изобилие и благополучие.
В главата "От експанзията на тройкаджиите към революцията на двойкаджиите" се описват методите за реванша на растящото нискообразовано мнозинство...
В главата "От постмодернизма към метапостмода" се обсъждат основните принципи на философията, обслужваща потребителското общество с неговите хегемони и еволюцията на тези принципи - от отричане на истината към отричане на знанието, от отричане на общочовешките ценности към отричане на индивидуалните достойнства"

- Какви са тези - постмодернизъм, метапостмод, хегемон? - попита Стим.
- Постмодернизмът е стил в архитектурата и литературата, където не трябва нищо да измисляш, достатъчно е да вземеш нещо старо, но от разни места и да го омешаш, - отвърна Кола. - Но тук се има предвид нещо друго, по-общо. За метапостмод не съм чувала. ...
- Сигурно е някаква такава философия: "Не се вълнувай, всичко вече е създадено, яж и се весели" - предположи Алека.
- А що се отнася до хегемона, тази дума съм я срещала само в израза "пролетариатът - хегемон на революцията". Според контекста, хегемонът е този, който първи громи и заграбва - съобщи Кола.
- Ами от плочките и дъсчиците имаше ли някаква полза?
- О, това е цяла душещипателна история. В дъсчиците и плочките основния елемент са силициеви пластини. Хората се опитваха да видят на тях някаква структура, но се виждат само контакти по краищата. Какво ли не им правиха - снемаха слоеве, полираха срезове, ецваха с всякакви химии, гледаха ги под най-силен микроскоп - нищо! Съвършено еднороден силиций с малки примеси. Накрая се сетили да пъхнат ецвана пластина в най-силния електронен микроскоп. И се втрещили, защото видели структура, десет пъти по-фина от дължината на вълната на светлината - повече от десет хиляди стъпки на милиметър - стотици милиони елементи на квадратен милиметър. Как?! Как е възможно?! И после прочели в една от реставрираните книги за йонна имплантация и прочие номера. ...
- А с блестящите дискове нещо получи ли се?
- Там е по-сложно. Успяха да снемат дълги фрагменти данни. Но разшифровката им е неимоверно тежка, доколкото са неизвестни не само методите за кодиране, но и какво е закодирано. Хората работят над това - огромни тълпи по цял свят, мисля, че ще се справят. Но и тези дискове са от началото на ХХІ век. После всичката цифрова информация отива в тези силициеви пластинки във вид на нищожни електрически заряди.
- Но това е ненадеждно, заряда може да се загуби, той е съвсем малък! Ами ако се счупи нещо?
- Не е точно така, Стим. Всички тези мънички зарядчета са били дублирани, преписвали са се от едно място на друго, пазели са се в така наречения "облак" в разни места по света. Ако се счупи тук - ще остане там. Това е надеждно, докато всичко работи. Докато не се случи Големия Хряс, за който предците не са знаели нищо.
- мой превод от руски със съкращения от "Феникс Сапиенс", автор Борис Е. Штерн, астрофизик, жанр - постапокалиптична фантастика
"Не съм сигурен, че мрачните аспекти на човешката личност могат да бъдат поучителни за нас." - Ръсел Кроу

Аватар
Мокрия
Редовен потребител
Мнения: 601
Регистриран на: 24 Юли 2016, 20:53
Местоположение: Пловдив
Контакт:
Status: Offline

Re: Интересно за четене

Мнение от Мокрия » 18 Окт 2020, 22:02

Битката за Испания (ОТКЪС)
Поредният исторически шедьовър на Антъни Бийвър излиза на българския пазар


https://clubz.bg/105206-bitkata_za_ispaniq_otkys

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 1050
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Интересно за четене

Мнение от plamenhk » 24 Окт 2020, 10:06

Изображение

Алкохолен делир - литературни репортажи за Русия от XXI век - Яцек Хуго-Бадер

Съветския съюз го разпаднаха през декември 1991 г. и значи формално не съществува. Но съществуват последиците от него. Измерени в цифри и статистики, те са страшни. Днес в Русия, само по официални данни, са регистрирани: алкохолици – над 4 580 000; наркомани – 8 870 000; психично болни – 978 000; ХИВ-позитивни – 2 380 000.

Днес Руската федерация заема първо място в света по: брой на умишлените убийства и самоубийства; честота на пътнотранспортните произшествия; обема на търговията с хорa и още много подобни категории. Логично, е и първа по абсолютни стойности на намаляване на населението.

Тези данни – достъпни в много медии – не са собствено откритие на големия полски журналист Яцек Хуго-Бадер. Но в неговите репортажи, писани почти цяло десетилетие, абстрактните цифри получават лице и глас. Оживяват в разказите на героите – конкретни хора, с конкретни съдби, както из мегаполисите, така и из необятната, почти недостъпна азиатска шир. Така текстовете на Хуго-Бадер се оказват по-смразяващи от сибирски студ, защото абстрактните цифри получават лице и глас.
.....

ПС. След прочитането България ще ви изглежда като Швейцария. :lol:

Откъс от "Алкохолен делир
https://www.dnevnik.bg/kultura/2020/01/ ... ortaji_za/
https://conservative.bg/alkoholen-delir/
https://www.book.store.bg/p271340/alkoh ... bader.html

Четете онлайн:
https://katzenpension-gollwitz.de/10024 ... ot-xxi-vek

И тук вероятно може да я прочетете ако имате късмет:
https://www.chitalnyata.bg/book/8706/

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани