Гражданска авиация ⇒ Лека aвиация
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Status: Offline
Лека aвиация
Тези двамата имат наистина големи топки, за да кацнат нощем в Чикаго летейки на малка въшка. Чесната им дори няма навигационнен комплект на Гармин, или нещо подобно. Добре, че знаеха какво правят. Аз през половината време изобщо не схванах какво мучеше диспечера
https://www.youtube.com/watch?v=vipvtaRbQho
https://www.youtube.com/watch?v=vipvtaRbQho
- pnp5q
- Модератор
- Контакт:
Re: Лека Авиация
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Самолет с четирима български граждани се е разбил край Скопие
Дневник написа:Малък самолет "Чесна П210Н", летящ от Охрид за София, в 16:18 часа (17:18 българско време) във вторник е изчезнал от радарите на системите за контрол на полетите в Македония. Контактът е загубен на около 26 км южно от Скопие. Два полицейски хеликоптера са издирвали изчезналата "Чесна", потвърдиха пред македонската информационна агенция МИА властите за въздушен контрол на Северна Македония, предава електронното издание на вестник "Нова Македония", цитирано от агенция "Фокус".
"В 16:18 е изгубен контакта с малкия самолет тип Чесна П210Н, който е летял от Охрид за София. Заради лошите метеорологични условия пилотът е решил да кацне в Скопие, а малко след това е поискал позволение да продължи за София", заявява директорът на УО М-НАВ Николче Тасевски. ой добави, че преди да изчезне самолета от радара, пилотът му е съобщил, че има силни турболенции.
По информация на скопското електронно издание "Република" в самолета са пътували четирима българи, предава .Самолетът е бил с германска регистрация.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Били са семейство, пилота, жена и две деца. Доколкото се знае са излетели в лошо време. Над планините се образува локална турбуленция. И ако такъв тип турбуленция(има и много по-лоши видове) ако си в 747 ще ти разклати питието, за Чесна може да е фатално. Загуба на управление и/или ориентация, невъзможност на пилота да се фокусира върху уредите и дори структурно разрушаване на самолета. 

- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Харесвам хора, които са си надвили на масрафа!
https://www.youtube.com/watch?v=RVEHmT3H0GA&feature=emb_rel_pause
https://www.youtube.com/watch?v=RVEHmT3H0GA&feature=emb_rel_pause
-
- Редовен потребител
- Контакт:
На мен винаги ми е било интересно защо понякога в леката авиация използват схемата с тласкащ винт?
Примерно Пиаджо

Какви предимства дава в сравнение със схемата с теглещ винт?
Примерно Пиаджо

Какви предимства дава в сравнение със схемата с теглещ винт?
- bigdragon
- Редовен потребител
- Контакт:
Винта, освен че задвижва потока въздух, също така му придава и въртеливо движение, което води до несиметричност в обтичането на носещите плоскости с всички последици, произтичащи от това.
ПП В зората на авиацията основният недостатък на задния винт е бил, че при напускане на самолета в полет, пилота попадал директно във винта...
ПП В зората на авиацията основният недостатък на задния винт е бил, че при напускане на самолета в полет, пилота попадал директно във винта...
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това.
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...!
Драгомир Янков

- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Off Topic
Въпроса беше съвсем резонен, но все пак Piaggio P.180 Avanti трудно може да бъде причислен точно към леката авиация.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Тласкащият винт създава въздушен поток след самолета, което води до влошено управление при еднакви размери на кормилата. Частично това се решава, като се слагат кормилата след винта. Самият самолет създава свои потоци на обтичане и до винта достига въздух с различно ускорение. Съответно това намалява КПД-то на винта.
Finita la commedia
- bigdragon
- Редовен потребител
- Контакт:
И въпреки това някои конструктори слагат тласкащи витла, защо лиValBo написа: ↑16 Фев 2020, 12:21Тласкащият винт създава въздушен поток след самолета, което води до влошено управление при еднакви размери на кормилата. Частично това се решава, като се слагат кормилата след винта. Самият самолет създава свои потоци на обтичане и до винта достига въздух с различно ускорение. Съответно това намалява КПД-то на винта.

Драгомир Янков
Драгомир Янков

- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Понякога е обосновано с оглед на специфични особености - на конструкция, на предназначение, на баланс и т.н.
Строши-пилот 

-
- Редовен потребител
- Контакт:

Предполагам, че с поставянето на винта след вертикалните и хоризонталните кормила се постига управление като при реактивен самолет. Примерно като на горната снимка.

Тук тази компановка се определя от това, че е хидросамолет.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
При предаторите също е тласкащ. Предполагам, за да може двигателят да е по-далеч от сателитната антена и електрониките.
- bigdragon
- Редовен потребител
- Контакт:
Не е само това.
Антената може да се постави навсякъде в самолета, виж АУАКС, там и антената и моторите са в средата на аероплана...
Ще се самоцитирам за да продължа:
Последица от несиметричното и турболентно обтичане на крилния профил е нарушената аеродинамика, водеща до по-малка ефективност на крилото с последваща по-малка продължителност на полета.bigdragon написа: ↑16 Фев 2020, 10:37Винта, освен че задвижва потока въздух, също така му придава и въртеливо движение, което води до несиметричност в обтичането на носещите плоскости с всички последици, произтичащи от това.
Продължителността на полета е един от основните показатели на този клас дронове.
Ефективност на крилото е причината за тази голяма източеност с малка относителна хорда на профила, при пресмятането се бележи с λ(ламбда).
Виж безмоторните самолети:
ПП А и няма кой да се евакуира от самолета в полет.

Драгомир Янков
Драгомир Янков

- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Принципно си прав, особено що се отнася до запалването на буталните двигатели, но мисля, че там насоката е била по-скоро на баланс, полезно пространство и удобство при използване на оптиките.
Тук, според мен, въпросът е спорен - при задно разположен двигател, движещ витло, се губи принудителното обтичане на крилете и управляващите повърхности, и по-важно пада ефективността на самото витло. Така че за твърд +/- трудно може да се говори, без конкретни много тънки сметки.bigdragon написа: ↑17 Фев 2020, 10:36...
Последица от несиметричното и турболентно обтичане на крилния профил е нарушената аеродинамика, водеща до по-малка ефективност на крилото с последваща по-малка продължителност на полета.
Продължителността на полета е един от основните показатели на този клас дронове.
...
Строши-пилот 

- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Европейската авиационна агенция за пръв път е сертифицирала електрически самолет! Това е първото сертифицирано летящо тролейче в света: https://www.suasnews.com/2020/06/pipist ... from-easa/
Фирмата е Словенска. Браво на пичовете! Подробности за фирмата и самолета в статията.
https://www.youtube.com/watch?v=2B5G2ovCjjc
Фирмата е Словенска. Браво на пичовете! Подробности за фирмата и самолета в статията.
https://www.youtube.com/watch?v=2B5G2ovCjjc
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Малко повече за Celera 500L (мисля, че Арчър беше постнал снимка) - революционен бизнес самолет (с опции и за военно приложение, вкл. в ролята на дрон)

https://bioreports.net/the-mysterious-a ... -fly-soon/
https://www.thedrive.com/the-war-zone/3 ... eaks-cover

https://bioreports.net/the-mysterious-a ... -fly-soon/
https://www.thedrive.com/the-war-zone/3 ... eaks-cover
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
На мен не ми стана ясно какво му е толкова чак революционното. 25 мили за галон (ако си постигнат програмата максимум) не звучи зле, но вече има леки самолети с подобни характеристики.
Строши-пилот 

- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Кат се замислии чиляк, май си прав...... 

- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
За разхода пише 30-42 mpg, което излиза около 6 л/100 кмBruchpilot написа: ↑27 Авг 2020, 12:08На мен не ми стана ясно какво му е толкова чак революционното. 25 мили за галон (ако си постигнат програмата максимум) не звучи зле, но вече има леки самолети с подобни характеристики.
Отделно височината на полета и скоростта - около 800 км/ч круиз и 19 км макс. височина.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Това пише в патента. Реалните съобщени числа са:
"It also has impressive fuel economy, achieving 18 and 25 miles per gallon, according to Otto Aviation."
"It also has impressive fuel economy, achieving 18 and 25 miles per gallon, according to Otto Aviation."
Строши-пилот 

- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Е да де, то за това в заглавието на статията пише "потенциално революционен".Bruchpilot написа: ↑27 Авг 2020, 13:44Това пише в патента. Реалните съобщени числа са:
Т.е. достигнат ли тези стойности, вече наистина ще е революционен.

И.Павлов
И.Павлов
- vassiln
- Редовен потребител
Re: Лека aвиация
Балон на топъл въздух пада в Ню Мексико, САЩ. Загинали петима.
https://www.youtube.com/watch?v=x28SUITxRg4
Какво пък толкова има да му се развали на това чудо?
https://www.youtube.com/watch?v=x28SUITxRg4
Какво пък толкова има да му се развали на това чудо?
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Re: Лека aвиация
Горелката, скъсване на плата... в случая явно се скъса и изтече въздуха. Жалко за хората.