Гражданска авиация ⇒ Гражданска авиация

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Гражданска авиация

Мнение от Archer » 22 Апр 2026, 08:54

над 90% от АК вече чарджват за такива места.
А да бе, че това пък от кога :roll:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 22 Апр 2026, 10:07

Archer написа: ↑
22 Апр 2026, 08:54
над 90% от АК вече чарджват за такива места.
А да бе, че това пък от кога :roll:
А, морген сабахлен (сиреч добро утро) :lol:
Сега, не знам дали това се отнася до абсолютно всички АК, но от много, много, ама много отдавна.
Беше далечната 2016-та, когато летях до Рио с вече заупокойната AZ (Alitalia). Полета София-Рим е едно нищо и там букирах стандартни места, но този Рим-Рио е разумеется отвратително дълъг и букирах места до аварийни изходи - барем моеш си изпънеш човешки краците. Искаше да ме чарджне някъде към 20-30 евра за 1-място (цените все още бяха други), но аз имах точки към Sky Team и използвах тях. Пътуващите с мен обаче, за които също избрах такива места си мен си платиха отма - то не позволява да плащаш и за друг, дори и да имаш безобразно много точки.
Сега, през Март, за 4-те полета до Ираклио (със трансфер в Атина) също букнах места да аварийни изходи. A3 (Aegean) ме чарджна по 8 евро на полет, общо 32 евро за 4-те полета.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 22 Апр 2026, 10:24

Сега, през Март, за 4-те полета до Ираклио (със трансфер в Атина) също букнах места да аварийни изходи. A3 (Aegean) ме чарджна по 8 евро на полет, общо 32 евро за 4-те полета.
Хмм за дългите полети разбирам ама за регионалните дето са по час два и там ли са почнали :oops:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 22 Апр 2026, 10:33

22 Апр 2026, 10:24
Хмм за дългите полети разбирам ама за регионалните дето са по час два и там ли са почнали :oops:
Да.
Честно казано, платих по друга причина - инак си прав - това са къси полети и не си заслужава.
Всъщност изобщо може и да не плащаш за място - такова ти определят при чекинга.
Но колкото и рядко да се случва, има overbooked полети и при legacy превозвачите.
Изгарят тези, които не са букирали място в самолета - виждал съм го с очите си.
Вярно, презаверяват билета за друг полет, ама кими сикинде....Еле пък ако вече си платил вили и рент-а-кар, както беше в нашия случай.
И тъй като изобщо за стандартно място искаше по 6 евра....Викам ай ся, тези до авариен изход са по 8, барем като ще е, да е.

BTW, току що чекнах, пак съм посъбрал някоя и друга миля към Star Alliance - 26.053. Е, малко са, то за да стигнеш т.н. Gold статус трее фърчиш едва ли не ката ден, но все пак, при следващият ми полет, все още непланиран (ама най-вероятно пак ще е до STR - нали щерката е там), трябва да видя дали за некъф ъпгрейд въобще ще стигнат, тъй и тъй изгарят в края на годината.
Прикачени файлове
LH FF.png
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 22 Апр 2026, 14:54

Amazon написа: ↑
16 Апр 2026, 20:52
Менюто вероятно е от седем курса.
TransCon J класа не съм летял, та личен опит нямам - и двата пъти беше в рамките на континента (единия път Европа, втория - Азия).
Но със сигурност са няколко, тази снимка с кроасана по-скоро ми мяза на междинна закуска.
Всъщност дори и при полети в рамките на континента, пак сервират предястие и основно, както и десерт, а количеството е неограничено - можеш да си поискаш втора порция - не е проблем - за бизнес класа такива са предвидени.
Пиячката също е на корем.
В този линк може да се види какво сервира LH за едва 35 минутен вътрешен полет FRAMUC: https://liveandletsfly.com/lufthansa-do ... lass-meal/
16 Апр 2026, 20:03
Малее полвин черпак супа, с един кросасан за 50 стотинки и понарязани кивтита и портокали за тия пари :lol: :roll:
Almasy написа: ↑
21 Апр 2026, 17:13
.....Но като се има предвид, че преди да се качиш в самолета, имаш достъп до лоунджа, където има и пъп от крокодил (поне на големите летища), като храната е в неограничени количества.....
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Та не бери кахър - гладен и жаден няма да останеш, 5 стомаха да имаш - пак ще ги напълниш :D

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 23 Апр 2026, 01:44

Германският концерн Луфтханза (Lufthansa) отменя 20 000 полета до октомври. Очаква се това да доведе до икономия на около 40 000 тона керосин, чиито цени почти се удвоиха от началото на войната в Иран.
Полети до България засега не фигурират в този списък.

https://www.dw.com/bg/drasticna-marka-l ... a-76892604

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 23 Апр 2026, 07:52

Та не бери кахър - гладен и жаден няма да останеш, 5 стомаха да имаш - пак ще ги напълниш
Брейй голяма кръчма тука бе :)
Иначе на Вирджин най високата Upper Class давали по 4 менюта на презокеанско аба битела бил 5000$

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 23 Апр 2026, 14:28

Между другото гледах варианти, ако реша да се прибирам как да си пренеса кучето. Оказа се че има чартъри специално за хора с кучета. Тръгват от при мен и хоп до добрата стара Германия. Има седалка за мен и за кучето. Цената е малко неприятна, между 7000 и 9000 долара…

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 23 Апр 2026, 15:12

23 Апр 2026, 14:28
Между другото гледах варианти, ако реша да се прибирам как да си пренеса кучето. Оказа се че има чартъри специално за хора с кучета. Тръгват от при мен и хоп до добрата стара Германия. Има седалка за мен и за кучето. Цената е малко неприятна, между 7000 и 9000 долара…
Зависи какво е кучето:
The type, weight and size of your pet as well as the applicable country regulations determine the transport. For a fee, your dog or cat may travel either as additional carry-on baggage in the passenger cabin or as excess baggage in the air-conditioned hold of the passenger aircraft. Please note that due to local conditions and restrictions, it is not possible to transport large animals in the cargo hold to certain destinations. Special regulations apply to assistance dogs. In addition, Lufthansa Cargo offers the transport of these and other types of animals as air cargo.
Exclusively smaller dogs and cats that do not weigh more than 8 kg including the transport container can be transported as additional hand luggage in the aircraft cabin under certain conditions. Larger dogs and cats as well as all other types of animals, regardless of their weight and size, are not permitted in the cabin. Registration must be made at least 72 hours before departure. Otherwise, please contact the Service Centre up to 24 hours before departure.
In order to take an animal as hand luggage in the cabin, we require a confirmation from you that the animal meets the above requirements. Please present two printouts of the fully completed and signed form at the check-in counter.

Защото цитирана цена е повече от неприятна, на всичкото отгоре по маршрут Източно Крайбрежие - Европа - едни от най-евтините TransCon билети.

BTW, дъщеря ми така пренесе своя котак - на борда, в пасажерската кабина, но той разбира се, все още беше под 8 кг (сега вече е съмнително, той стана цял слон).

Паствам ти формата, която трябва да попълниш.
Прикачени файлове
confirmation-animals-in-cabin-digital_202508.pdf
(104.5 KiB) 9 пъти

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 23 Апр 2026, 18:29

23 Апр 2026, 15:12
Защото цитирана цена е повече от неприятна, на всичкото отгоре по маршрут Източно Крайбрежие - Европа - едни от най-евтините TransCon билети.

BTW, дъщеря ми така пренесе своя котак - на борда, в пасажерската кабина, но той разбира се, все още беше под 8 кг (сега вече е съмнително, той стана цял слон).

Паствам ти формата, която трябва да попълниш.
Благодаря ти! За съжаление нормалните превозвачи за мен не са вариант - проучих въпроса. Моят приятел беше 150 паунда преди да понапълнее тази година. Никога не е влизал в клетка - ние го взехме, за да го спасим от клетката в магазина, не за да го сложим в друга. Беше връщан два пъти и на 4 месеца трудно се побираше в клетката в магазина (беше разкъсал ръцете на треньорката и ни го дадоха с 300% намаление, иначе са по над $4000). Така че няма да го пъхна в клетка за 12 часа (с товаренето и разтоварването) в търбуха на самолета - ако Луфти изобщо го приемат.

Друг вариант е Куин Мери - има палуба за кучета. Обаче имаш право на достъп до тях само по 7 часа на ден - останалото време са в клетка и това ще продължи много дни. Ще се побърка, той не може без нас повече от няколко часа.

Третият вариант го написах - чартъри с бизнесджет специално за кучета, между САЩ и Европа. Цената варира спрямо това колко хора сте се събрали за конкретният полет. Но при всички случаи е безумно висока.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 23 Апр 2026, 19:14

Третият вариант
Четвъртия вариант - говори с ветернар за препарати за сън да го преспиш или някаква лека упойка.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 23 Апр 2026, 23:03

23 Апр 2026, 19:14
Третият вариант
Четвъртия вариант - говори с ветернар за препарати за сън да го преспиш или някаква лека упойка.
Да, това ще е неизбежно ако избера варианта с клетка и багажното. Не работило при всички кучета обаче. Въобще, струва ми се, че това е една неизползвана пазарна ниша.

Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Сун Дзъ » 24 Апр 2026, 00:45

Откъде и закъде ще пътува кучето ?
Имам мои кучета на всички континенти без Антарктида и съм натрупал скилове. За Хаваи и Австралия е жестоко, но за Ю. Африка е брутално, а за С.Арабия е невъзможно и се справих. И става дума за Американски Стафордширски Териери, които се приемат от авиокомпаниите като дракони :)
Не обещавам нищо, но мога да дам съвет.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 24 Апр 2026, 16:41

Сун Дзъ написа: ↑
24 Апр 2026, 00:45
Откъде и закъде ще пътува кучето ?
Имам мои кучета на всички континенти без Антарктида и съм натрупал скилове. За Хаваи и Австралия е жестоко, но за Ю. Африка е брутално, а за С.Арабия е невъзможно и се справих. И става дума за Американски Стафордширски Териери, които се приемат от авиокомпаниите като дракони :)
Не обещавам нищо, но мога да дам съвет.
Всеки съвет е добре дошъл! Не е решено още кога, но пътуването ще е от Североизточното Крайбрежие/Ню Йорк до Европа. Няма значение къде в Европа, стига да не е UK, защото ако се връщам за дълго, трябва да си осигуря кола. На него не му пречи да пътува в кола ако аз шофирам, возих го до Канада в снежна буря, разстояние поне колкото Виена-София. Моят човек е Bernese Mountain Dog.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 25 Апр 2026, 20:42

Тва дали е вярно.

Изображение

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 28 Апр 2026, 00:32

25 Апр 2026, 20:42
Тва дали е вярно.

Изображение
Вероятно да. Все пак в САЩ, тези неща с крилата, са единственото останало подобие на обществен транспорт.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 29 Апр 2026, 04:19

Фалшиви китайски части, и титаниеви заготовки с ниско качество, през италиански и турски фирми, чрез Spirit, достигат до самолетите на Еърбъс и Боинг.

https://www.youtube.com/watch?v=BgrCr28aXLo

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 06 Май 2026, 10:50

Изображение

Интересно, от началото на май има рязко съкращаване на полетите в цял свят. Ето тук, който иска да проверява по отделни страни:

https://www.airportia.com/flights-monitor/

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 14 Май 2026, 15:59

LO (LOT) станаха първата авиокомпания, която съди Boeing за фиаското с MAX.
LO твърди, че Boeing е прикрил ключови моменти по време на презентацията на самолета преди вземането на решение за флота на авиокомпанията през 2016 г., за да осигури продажби срещу Airbus.
Превозвачът казва, че последвалото приземяване на MAX в световен мащаб е причинило големи финансови загуби и твърди, че може би е щяла да преразгледа покупката, ако Boeing не беше я подвел.

Изображение

https://simpleflying.com/lot-polish-air ... al-battle/
https://avweb.com/aviation-news/aviatio ... s-seattle/
https://www.reuters.com/legal/litigatio ... 026-05-11/

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 21 Май 2026, 10:33

Многократно е споменавано, че на класацията на SKYTRAX за най-добра АК на годината не може да се вярва на 100% (нещо с което съм напълно съгласен), но все пак ето и победителите за миналата година:

https://www.worldairlineawards.com/worl ... ines-2025/

Собствен коментар:
- QR (Qatar Airways) някак си са успели пак да се придвижат до Номер 1. Вярно, те никога не са излизали от десетката, но последните години бяха смъкнали доста гарда и отстъпваха мястото на лауреата на други АК.
- 6-тото място на TK (Turkish) за мен е донякъде изненада, особено предвид това, че EK (Emirates) са класирани на 4-то място. Напоследък прочетох доста коментари, с преобладаващ негативизъм относно EK, в противовес с добрите впечатления от ТК
- За най-добър кабинен състав печели SQ (Singapore Airlines), следвани от NH (All Nippon) и СX (Cathay Pacific). E, тук изненадани едва ли има.
- Най-добри нискотарифни ги пропускам – не летя с тях и интереса ми е нула, но който е любопитен, може да види и тяхната класация в линка
- Най -добра регионална – PG (Bangkok Airways), чийто слоган между другото е „Бутиковата Авиокомпания“. A3 (Aegean), победители няколко пъти подред са слезнали на 4-то място
- За най-висок скок в обслужването – тайванската JX (StarLux), която е и сравнително млада (едва от 2018-та година) и фактически единствения конкурент на CI (China Airlines, националния превозвач на Тайван). Втора е AZ (ITA Airways, наследника Alitalia, която вече е под шапката на LH Group).
- За най-добра F (първа) класа – отново без изненади - SQ (Singapore Airlines), следвана от микс от европейски и азиатски АК (САЩ отдавна нямат нито една АК, която да поддържа F класа).
- За най-добра J (бизнес) класа - QR (Qatar Airways). От американските АК в класацията намира място само DL (Delta) и то едва на 14-та позиция.
- За най-добра Y (туристическа/икономична) класа - СX (Cathay Pacific). И тук американски АК отсъстват с изключение на Делта, която в случая е на 13-та позиция.
- За най-добър летищен лоундж (естествено, достъпен само за пътници F/J класа) – Plaza Premium FCO (летище Фиумичино, Рим), а за най-добър алианс – Star Alliance

Общо взето…..Без изненади, както и това, че в Европа най-добра АК е TK (Turkish), в Северна Америка – АС (Air Canada), а в Южна Америка – LA (LATAM).

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 22 Май 2026, 13:25

Роднините на жертвите с борд F-GZCP (полет 447) успахя да осъдят AF (Air France) и Airbus (не се зачетох в присъдата, най-вероятно крупни суми на всяко семейство на загинал).
Присъдата естествено ще бъде обжалвана.

Собствен коментар: за мен основната вина е на AF. Тръбата на Пито не е производство на самия концерн, освен това самолета е давал достатъчно индикации за що-годе компетентен чиляк, че иде реч за обледеняване на едната от тях. Да не говорим, че е имало и допълнителни сигнали (и то адски много), които са предупреждавали за влизане в deep stall.
Спомням си за коментара на пилот, летящ с малка Чесна - самолет който не разполага с компютризацията на F-GZCP, тост в подобна ситуация, той няма да получи толкова много предупреждения за сериозен проблем.
Но според него иде реч за АБВ на пилотирането и беше нарекъл некомпетентността на екипажа "въпиюща".
Какво ще се произнесе върховния съд още не е ясно.
Но очевидно обучението на екипажа е било под всакяаква критика или той е бил адски преуморен и почти не в час (което не би трябвало да е така, поне според графика на ротация), освен разбира се ако не се докаже, че има някаква истина относно слуховете за як среднощен запой в деня преди излитането......

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 22 Май 2026, 16:17

22 Май 2026, 13:25
Спомням си за коментара на пилот, летящ с малка Чесна - самолет който не разполага с компютризацията на F-GZCP, тост в подобна ситуация, той няма да получи толкова много предупреждения за сериозен проблем.
Но според него иде реч за АБВ на пилотирането и беше нарекъл некомпетентността на екипажа "въпиюща".
Абсолютно същото каза след катастрофата мой колега, който е и пилот на малки самолети. Обясни че всеки пилот едно от първите неща, които научавал, било ако заминат приборите, на какъв ъгъл на атака да постави самолета и на какъв режим двигателите, за да лети.

Сигурно за това подхода на Боинг е за повече feedback от самолета към пилота. От друга страна и F-16 е с едно лостче като Еърбъсите, но пилотите му прекрасно се справят в далеч по-сложни ситуации.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 22 Май 2026, 16:50

22 Май 2026, 16:17
Абсолютно същото каза след катастрофата мой колега, който е и пилот на малки самолети. Обясни че всеки пилот едно от първите неща, които научавал, било ако заминат приборите, на какъв ъгъл на атака да постави самолета и на какъв режим двигателите, за да лети.
И като имаш в предвид, че при F-GZCP приборите не са били заминали - просто разминаване между скоростта измервана от обледенения Пито с скоростта от другия. Което, разбира се, в един момент довежда до изключване на автопилота.
Айде дори и това да кажем - не са съобразили....Ама започва през равни интервали да пищи за stall, че на всичкото отгоре това продължава изключително много време. Ама много!!!!!!
И дори и тогава да не съобразиш, че няма как скоростта ти да е толкова висока, колкото показва повредената Пито - stall има само или при неадекватно висок ъгъл на атака или при ниска скорост - и в двата случая подемната сила се спихва, дори аз го знам това.
Едва ли не деца от детската градина са се намирали в кокпита......

Маркони
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Маркони » 22 Май 2026, 22:10

21 Май 2026, 10:33
Многократно е споменавано, ...........Южна Америка – LA (LATAM).
Интерасно, наистина!
Кажи ми моля къде са ми любимците от Qantas?
Едно време бяха добри...

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 26 Май 2026, 11:24

Маркони написа: ↑
22 Май 2026, 22:10
21 Май 2026, 10:33
Многократно е споменавано, ...........Южна Америка – LA (LATAM).
Интерасно, наистина!
Кажи ми моля къде са ми любимците от Qantas?
Едно време бяха добри...
Няма ги в челната десятка - фактически са на 14-то място - точно след British Airways и преди Lufthansa, която е на 15-то. Което пак не е зле де, American е едва на 83-то, далеч след АК като TAP Portugal, LOT или Aegean.
Е, най-добра АК за региона на Australia/Pacific, ама то там се съзтезават с превозвачи като Fiji Airways, Air Tahiti Nui и Air Niugini....

Отговори