И аз първоначално се учудих на тия 11 загинали, от които поне трима според мен са екипаж.Almasy написа: ↑17 Яну 2026, 20:23Информацията на ДейлиМейл е вярна, но и малко подвеждаща.Sasel написа: ↑17 Яну 2026, 19:31Разбил се е ATR 42-500 в Индонезия. 11 човека се смятат за загинали.Plane crash in Indonesia 'kills all 11 onboard' as Indonesia rescue teams search through wreckage for victims
https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... earch.html
Машината всъщност не е гражданска, а принадлежи на Indonesian Ministry of Marine Affairs.
Регистрацията наистина е PK-THT, но снимката е стара, тоест когато наистина самолета е принадлежал на АК.
Това е снимка малко преди катастрофата:
Всъщност първатата регистрация е I-ADLZ, когато самолета е купен като чисто нов от Air Dolomiti
![]()
Гражданска авиация ⇒ Гражданска авиация
-
Sasel
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Гражданска авиация
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
ама карго ония е пътникЕлектра лети и днес.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Е то през 1998-ма е имало и пътнически.
Пък и въобще не е рекорд - JS (Air Koryo) лети на IL8 (Il-18) по вътрешните линии и до днес (май казуваше чуито, че е към 60 биля лазарника машината).
https://www.youtube.com/watch?v=8zLXw7SQvAk
Anyway, има доста стари машини на тепиха, включително 47 годишни 737
https://simpleflying.com/oldest-boeing- ... ll-flying/
А иранските 74L са май не по-малко дъртозни, не помня вече, пък летяха доскоро.

Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
Военните ако все още не ги ползват, до много скоро ги. Последно бях Русия нейде 2019, ходих до Монино. Чкаловски е в съседство и там се нагледах на хвърчащи раритети - Ту-134, Ил-18, Ил-86...
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Ги.
Ил-20 и в двете му модификации си е военизиран Ил-18.
То много такива примери има - RC-135, КС-135, КС-46, Nimrod.....
Първообразите са все граждански машини.
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
Ил-20 ясен, имат Ил-38. То и P3 Orion е всъщност Електра и лети по всичките земни кълбета. Аз говоря за съвсем гражданска машина. Явно ползвана за автобус...
Между другото - имам избледнял детски спомен, че с баба и дядо пътувам край летище Божурище, на което има паркиран Ил-18 с работещи двигатели. Може би първият път в който съм видял самолет на живо. Ще да е било нейде между '85 - '91 Възможно ли е? Доста често пътувахме по маршрут Стара Загора - София - Банкя, споменът ми е, че съм го видял по време на такова пътуване. Може и Ил-14 да е бил, той тия години още лети за военните, но по-скоро 4 двигателя са ми в спомените. Вече кое е било летището - мистерия... На Божурище май няма какво да е правила 18-ка...? От друга страна край софийското летище пък ние нямам спомен да сме ходили..
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Имат и такива, да.COMMANDER_KEEN написа: ↑20 Яну 2026, 10:20Аз говоря за съвсем гражданска машина. Явно ползвана за автобус...
Идея нямам.
О една страна Ил-18 на Божурище.....Малко вероятно ми се струва.
От друга, Ил-14 по това време.....Не спират ли по-рано да летят?
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
Зачетох се - Божурище след Войната е основно летище за спортна авиация. Много малко вероятно да съм видял Ил-14 еле 18 там (Освен ако военните не са скачали с парашути от 14-ката. Чета, че Ил-14 го търкалят до края на 80те). Вероятно сме минавали покрай някое друго и детския спомен ме подвежда... Един господ знае къде сме ходили и минавали... Помня че зяпам през прозореца на влак или автобус, който минава покрай оградата на някакво летище (кой знае защо съм убеден, че е Божурище), а вътре голям витлов самолет с поне 2 двигателя със запалени лампи и въртящи се витла...
Off Topic
п.п. Ей така от носталгия накарах Чатът да ми пресъздаде сцената.. Чак ми стана гадно, как от първия път ми бръкна в главата и я направи на 100%

- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Горе-долу по същия начин, само че от близкия плаж, гледах кацащите на летище Бургас Il-62 на Interflug......COMMANDER_KEEN написа: ↑20 Яну 2026, 15:57Ей така от носталгия накарах Чатът да ми пресъздаде сцената.. Чак ми стана гадно...
Как само мечтаех да летя......
Сега го правя постоянно, имам стотици полети зад гърба си (едно време ги броях, но като минаха някъде 200 зарязах броенето), но онзи възторг и ококорени очи отдавна ги няма.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Търсенето на свръхголеми самолети се завръща. Преспективите пред удължени варианти на 777х и А350. Аз лично съм за. За някой като мен с проблеми с летенето, това да съм в 400 тонен самолет ми дава спокойствие.
https://www.youtube.com/watch?v=lCX218lKIDQ
https://www.youtube.com/watch?v=lCX218lKIDQ
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Илон Мъск обмисля дали да купи Ryanair след скандал с шефа на авиокомпанията. Двамата си размениха сериозни обиди
https://www.dw.com/bg/zaso-msk-zaplasva ... a-75589805
Изобщо, ама изобщо не съм фен на MOL (FR CEO), както и на самите Ryanair, но най-малкото е забавно как се хващат за гушите, когато иде реч за пари......

Конкретно в случая обаче, MOL е по-скоро прав.
Споменатите в публикацията LH (Lufthansa) и QR (Qatar Airways) са друг филм - те са legacy превозвачи и имат полети, които са 15 и кусур часа.
FR е LCC (нискотарифна АК), рядко летят повече от час-два.
Това от една страна.
От друга, LH и QR имат J (бизнес класа), анджък пасажери, които плащат здраво, а LH дори F (първа) класа, където цената на билета при най-дългите дестинации е колкото на чисто нова Киа от среден клас (за полета JFKSYD австралийците от QF сакат примерно EUR 21.097, а за своята La Premiere Сlasse французите - EUR 25.475) и където липсата на интернет при съвременните стандарти би било кощунство.
Самолетите на FR са конфигурирани само в cattle class (както и на всички останали нискотарифни АК), а клиентелата им по принцип пести всеки евроцент (или поне така си мислят, но това е съвсем друга тема). Колко от тях, ще са склонни да плащат и такси (вероятно високи) за интернет наистина е спорен въпрос.
И като сме закачили вече темата FR, ето и поредната гяволия на MOL
Майкъл О'Лиъри Ryanair планира по-строг контрол на ръчния багаж. В рамките на акцията наземният персонал в бъдеще ще получава по-високи премии, ако разкрие пасажери с по-тежък или твърде голям по размери багаж. През ноември финансовите стимули ще се увеличат от 1,50 на 2,50 евро за всеки наднормен багаж, пише АРД. А "прегрешилите" ще трябва да плащат високи допълнителни такси.
Федералният съюз на централите за защита на потребителите вече е подал през август жалби срещу много авиокомпании - заради "недопустимите" такси за багаж. "Нискотарифните превозвачи примамват клиентите с цени, които не обхващат целия допустим ръчен багаж. Това е подвеждане на потребителите и нарушава действащото законодателство", посочва председателката на потребителския съюз Рамона Поп.
https://www.dw.com/bg/ryanair-preduprez ... a-73864776

https://www.dw.com/bg/zaso-msk-zaplasva ... a-75589805
Изобщо, ама изобщо не съм фен на MOL (FR CEO), както и на самите Ryanair, но най-малкото е забавно как се хващат за гушите, когато иде реч за пари......
Конкретно в случая обаче, MOL е по-скоро прав.
Споменатите в публикацията LH (Lufthansa) и QR (Qatar Airways) са друг филм - те са legacy превозвачи и имат полети, които са 15 и кусур часа.
FR е LCC (нискотарифна АК), рядко летят повече от час-два.
Това от една страна.
От друга, LH и QR имат J (бизнес класа), анджък пасажери, които плащат здраво, а LH дори F (първа) класа, където цената на билета при най-дългите дестинации е колкото на чисто нова Киа от среден клас (за полета JFKSYD австралийците от QF сакат примерно EUR 21.097, а за своята La Premiere Сlasse французите - EUR 25.475) и където липсата на интернет при съвременните стандарти би било кощунство.
Самолетите на FR са конфигурирани само в cattle class (както и на всички останали нискотарифни АК), а клиентелата им по принцип пести всеки евроцент (или поне така си мислят, но това е съвсем друга тема). Колко от тях, ще са склонни да плащат и такси (вероятно високи) за интернет наистина е спорен въпрос.
И като сме закачили вече темата FR, ето и поредната гяволия на MOL
Майкъл О'Лиъри Ryanair планира по-строг контрол на ръчния багаж. В рамките на акцията наземният персонал в бъдеще ще получава по-високи премии, ако разкрие пасажери с по-тежък или твърде голям по размери багаж. През ноември финансовите стимули ще се увеличат от 1,50 на 2,50 евро за всеки наднормен багаж, пише АРД. А "прегрешилите" ще трябва да плащат високи допълнителни такси.
Федералният съюз на централите за защита на потребителите вече е подал през август жалби срещу много авиокомпании - заради "недопустимите" такси за багаж. "Нискотарифните превозвачи примамват клиентите с цени, които не обхващат целия допустим ръчен багаж. Това е подвеждане на потребителите и нарушава действащото законодателство", посочва председателката на потребителския съюз Рамона Поп.
https://www.dw.com/bg/ryanair-preduprez ... a-73864776

- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
С две изречения:
Канада, СА и ОАЕ подписаха споразумение за реципрочно увеличаване на слотовете, според което:
- Преките граждански полети Канада/СА се увеличават на 14 седмично (тоест 2 полета дневно)
- Преките граждански полети Канада/ОАЕ се увеличават на 35 седмично (тоест 5 полета дневно)
- Най-драстично е обаче при карго полетите, което е дефинирано като НЕОГРАНИЧЕНО, което като в превод означава едно – намерения за многократно увеличение на стокообмена
Точно обратното се случва обаче по отношение на стокообмена US-Mexico – правителството на тръмп отне слотовете на мексиканските превозвачи (паствам буквално, за да не губя време):
WASHINGTON, D.C. – U.S. Transportation Secretary Sean P. Duffy issued a new order cancelling all combination service between the United States and Felipe Angeles International Airport (NLU). The cancellation will slash 13 current or planned routes by Mexican carriers into the United States. Secretary Duffy’s order also freezes any growth of Mexican carriers’ combination services between the United States and Benito Juarez International Airport (MEX).
1.
Disapprove schedules for AM services between NLU-Houston and McAllen Texas
Disapprove schedules for AM services between MEX-San Juan
Disapprove schedules for Y4 serviecs between MEX-Newark
Disapprove schedules for VB services between NLU-Austin, New York JFK, Chicago, Dallas, Denver, Houston, Los Angeles, Miami and Orlando.
2.
Bar the transport of cargo in any international scheduled and/or charter services by Mexican carriers between MEX and points the U.S.
CX (Cathay Pacific) базирана в HKG (ХонКонг) пък обяви longhaul експанзия и открива преки полети до EZE (Буенос Айрес, Аржентина), SCL (Сантяго, Чили), HAV(Хавана, Куба), UIO (Кито, Еквадор), WAW (варшава, Полша) и забележете - LFW (Ломе – столицата на Того)
LH (Lufthansa) пък изненада с продажбата на два от своите 748i (Boeing 747-8i). Според концепцията, обявена преди малко повече от година, всички 748i, както и 388 (A380-800) трябваше да останат във флотилията поне до 2030-та, когато да започне поетапното пенсиониране, което да завърши към 2035-та.
Продажбата в случая налага и друга промяна – LH възнамеряваше да пенсионира три 346 (A340-600) през 2027-ма, но сега явно това ще се отложи.
BTW, Телеграф зарадва превозвача, като обяви нейната нова F (първа) класа (наречена Allegris) за най-добрата в света (https://www.telegraph.co.uk/travel/news ... t-preview/).
Канада, СА и ОАЕ подписаха споразумение за реципрочно увеличаване на слотовете, според което:
- Преките граждански полети Канада/СА се увеличават на 14 седмично (тоест 2 полета дневно)
- Преките граждански полети Канада/ОАЕ се увеличават на 35 седмично (тоест 5 полета дневно)
- Най-драстично е обаче при карго полетите, което е дефинирано като НЕОГРАНИЧЕНО, което като в превод означава едно – намерения за многократно увеличение на стокообмена
Точно обратното се случва обаче по отношение на стокообмена US-Mexico – правителството на тръмп отне слотовете на мексиканските превозвачи (паствам буквално, за да не губя време):
WASHINGTON, D.C. – U.S. Transportation Secretary Sean P. Duffy issued a new order cancelling all combination service between the United States and Felipe Angeles International Airport (NLU). The cancellation will slash 13 current or planned routes by Mexican carriers into the United States. Secretary Duffy’s order also freezes any growth of Mexican carriers’ combination services between the United States and Benito Juarez International Airport (MEX).
1.
Disapprove schedules for AM services between NLU-Houston and McAllen Texas
Disapprove schedules for AM services between MEX-San Juan
Disapprove schedules for Y4 serviecs between MEX-Newark
Disapprove schedules for VB services between NLU-Austin, New York JFK, Chicago, Dallas, Denver, Houston, Los Angeles, Miami and Orlando.
2.
Bar the transport of cargo in any international scheduled and/or charter services by Mexican carriers between MEX and points the U.S.
CX (Cathay Pacific) базирана в HKG (ХонКонг) пък обяви longhaul експанзия и открива преки полети до EZE (Буенос Айрес, Аржентина), SCL (Сантяго, Чили), HAV(Хавана, Куба), UIO (Кито, Еквадор), WAW (варшава, Полша) и забележете - LFW (Ломе – столицата на Того)
LH (Lufthansa) пък изненада с продажбата на два от своите 748i (Boeing 747-8i). Според концепцията, обявена преди малко повече от година, всички 748i, както и 388 (A380-800) трябваше да останат във флотилията поне до 2030-та, когато да започне поетапното пенсиониране, което да завърши към 2035-та.
Продажбата в случая налага и друга промяна – LH възнамеряваше да пенсионира три 346 (A340-600) през 2027-ма, но сега явно това ще се отложи.
BTW, Телеграф зарадва превозвача, като обяви нейната нова F (първа) класа (наречена Allegris) за най-добрата в света (https://www.telegraph.co.uk/travel/news ... t-preview/).
- bigdragon
- Редовен потребител
- Контакт:
Някой знае ли какво прави този всеки ден по няколко
часа, от около 10 дни в светлата част на деня?
ПП Самолета е без ливрея (чисто бял), само с регистрационен номер.
ППП 13,00 часа, погледнах отново във Флайтрадара, явно е изключил
транспондера, продължава да си върти кръгчетата...
часа, от около 10 дни в светлата част на деня?
ПП Самолета е без ливрея (чисто бял), само с регистрационен номер.
ППП 13,00 часа, погледнах отново във Флайтрадара, явно е изключил
транспондера, продължава да си върти кръгчетата...
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това.
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...!
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това.
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...!
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Тренировки на екипаж с току-що взети бревети за 320
Междувременно:
Фатална катастрофа с бизнес джет.
Машина - Bombardier Challenger 650
https://edition.cnn.com/2026/01/25/us/b ... lane-crash
По предварителни данни самолета е с регистрация N10KJ и принадлежи на адвокатска кантора

Всички на борда са загинали (6 души).
Маршрут – BGRORY (Bangor, летище в Мейн, ползвано основно от военните и едва няколко на брой АК – Париж, летище Орли)

https://www.youtube.com/watch?v=181XONPTIC0
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Публикувам клипа само с една усмивка
То само заглавието е достатъчно да занемееш
https://www.youtube.com/watch?v=olJlQVnsVII
То само заглавието е достатъчно да занемееш
https://www.youtube.com/watch?v=olJlQVnsVII
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Airbus очевидно е клекнал за 225 (Airbus A220-500).
https://www.reuters.com/business/aerosp ... 026-01-29/
Темата всъщност съм я коментирал, но в контекста на старта на програмата се налага да припомня 1-2 неща.

Първо, редица превозвачи, сред които най-активна е DL (Delta), много, много отдавна натискаха за вариант 500.
Airbus съвсем резонно се дърпаше и отлагаше – това означава наливане на много пари за пореден път, а вече неколкократно съм писал колко им излезе C-серията (днешен А220), най-вече заради задълженията, а и ангажиментите които предварително беше поел навремето Bombardier (които релативно се прехвърлиха на гърба на европейския производител).
Друга причина е продуктовия канибализъм – 225 фактически се явява гробокопач на 320 (А320NEO), тъй като вместимостта е вече почти еднаква.

Ако се вярва на Ройтерс, Airbus вече е кандисал.
Може би защото такава опасност за 320 в обозримо бъдеще все пак няма. Причината е, че слотове за 221 (A222-100) и 223 (A220-300) няма за години напред (Airbus така и не успя да достигне планираните бройки произведени самолети на месец).
Ако лятото се стартира програма 500…..То първо докато се стигне до EIS – барем едно 5 години (бих казал максимално оптимистичен срок). От там нататък свободни слотове……Сигур след 10 години.
За А320NEO все пак ще се чака по-малко.
Пък и има и друго - 320 отдавна не е златната кокошка на Airbus. Преди 15-на години беше така, но отдавна приза отиде при 321, който заедно с субвариантите XL и XLR е рекордьор по поръчки, докато 319 и 320 не могат да се преборят и за мизерните 10%.
Всъщност 319 вече e почти ритнал камбаната (под 1%) и убиеца му не се нарича MAX7 - конкурентната машина на Boeing, която също диша с акумулатор, а именно 223 (A220-300).
https://www.reuters.com/business/aerosp ... 026-01-29/
Темата всъщност съм я коментирал, но в контекста на старта на програмата се налага да припомня 1-2 неща.

Първо, редица превозвачи, сред които най-активна е DL (Delta), много, много отдавна натискаха за вариант 500.
Airbus съвсем резонно се дърпаше и отлагаше – това означава наливане на много пари за пореден път, а вече неколкократно съм писал колко им излезе C-серията (днешен А220), най-вече заради задълженията, а и ангажиментите които предварително беше поел навремето Bombardier (които релативно се прехвърлиха на гърба на европейския производител).
Друга причина е продуктовия канибализъм – 225 фактически се явява гробокопач на 320 (А320NEO), тъй като вместимостта е вече почти еднаква.

Ако се вярва на Ройтерс, Airbus вече е кандисал.
Може би защото такава опасност за 320 в обозримо бъдеще все пак няма. Причината е, че слотове за 221 (A222-100) и 223 (A220-300) няма за години напред (Airbus така и не успя да достигне планираните бройки произведени самолети на месец).
Ако лятото се стартира програма 500…..То първо докато се стигне до EIS – барем едно 5 години (бих казал максимално оптимистичен срок). От там нататък свободни слотове……Сигур след 10 години.
За А320NEO все пак ще се чака по-малко.
Пък и има и друго - 320 отдавна не е златната кокошка на Airbus. Преди 15-на години беше така, но отдавна приза отиде при 321, който заедно с субвариантите XL и XLR е рекордьор по поръчки, докато 319 и 320 не могат да се преборят и за мизерните 10%.
Всъщност 319 вече e почти ритнал камбаната (под 1%) и убиеца му не се нарича MAX7 - конкурентната машина на Boeing, която също диша с акумулатор, а именно 223 (A220-300).
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Ето до какво води дуополито .. през 60те без компютърно проектиране за по малко от десет години политат Боинг 727. 737 и 747.барем едно 5 години (бих казал максимално оптимистичен срок). От там нататък свободни слотове……Сигур след 10 години.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Макар и да не вярвам, за е свързано пряко с политиката на тръмп (наистина няма преки индикации за това), пазара Европа-Китай е в небивал възход:
- От Истанбул вече се лети директно до 5 китайски града (CAN, PEK, PKX, PVG, TFU, XIY, URC), като избора е между 5 АК (ТК и четири китайски)
- MU откри директна линия с Boeing 777-300ER Nanjing - Paris Charles De Gaulle
- СА надгражда линията до Франкфурт с B748i (досега 777-300ER)
- China Southern's откри линия PKXHEL
- HU надгражда 4 weekly PEKDUB
- China Eastern планира 3 weekly XMNVIE
- PEKWAW от 4 weekly - всекидневно
За отбелязване е и факта, че само от Испания вече има 13 преки полета до Китай:
MADPEK
MADPVG
BCNPEK
BCNPVG
MADHKG
MADTFU (стартирал April 2025)
MADHGH
BCNSZX
BCNHKG
MADCKG
MADWNZ
MADSZX
MADCAN (стартирал December 2025)
- От Истанбул вече се лети директно до 5 китайски града (CAN, PEK, PKX, PVG, TFU, XIY, URC), като избора е между 5 АК (ТК и четири китайски)
- MU откри директна линия с Boeing 777-300ER Nanjing - Paris Charles De Gaulle
- СА надгражда линията до Франкфурт с B748i (досега 777-300ER)
- China Southern's откри линия PKXHEL
- HU надгражда 4 weekly PEKDUB
- China Eastern планира 3 weekly XMNVIE
- PEKWAW от 4 weekly - всекидневно
За отбелязване е и факта, че само от Испания вече има 13 преки полета до Китай:
MADPEK
MADPVG
BCNPEK
BCNPVG
MADHKG
MADTFU (стартирал April 2025)
MADHGH
BCNSZX
BCNHKG
MADCKG
MADWNZ
MADSZX
MADCAN (стартирал December 2025)
Последна промяна 1 на Almasy, променена общо 8 пъти
-
deaf
- Редовен потребител
- Контакт:
В Европа живеят 2.5млн. китайци. И вероятно заради тях са увеличени самолетните полети до/от Китай...
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Възможно е.
Пък и туризма към Китай нараства.
Затова и казах, че по-скоро тази експанзия едва ли има нещо общо с тръмп, тъй като полетите не са карго.
Тоест не иде реч за нарастване на стокоборота, поне по въздух.