Нова История ⇒ България през социализма. Документи

1878-днес

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:
Status: Online

Re: България през социализма. Документи

Мнение от Dinain » 29 Дек 2020, 10:25

FB_IMG_1609230209744.jpg

Цени на автомобилите у нас през март, 1976 г. По днешни стандарти трябва да се добави по една 0 отзад за да получите приблизителна стойност в днешни пари. Средната заплата по онова време е ок. 80-100 лева. Средната цена на автомобил е ок. 5100 лева.
За сравнение, при предполагаем паритет на лев и долар (според официалната статистика тогава), в САЩ средния автомобил струва ок. 5540$ при среден доход от 967$ на месец.
Т. е. Почти същите цени, но 10 пъти по-висок доход в САЩ.
#ИзживейСоцМечтата

https://www.facebook.com/21676851906673 ... /?sfnsn=mo
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Мнение от centara » 29 Дек 2020, 10:47

Набива се на очи, че полският Фиат е доста скъп. Някой знае ли защо?
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 29 Дек 2020, 10:53

centara написа: ↑
29 Дек 2020, 10:47
Набива се на очи, че полският Фиат е доста скъп. Някой знае ли защо?
Ми.....Не, че знам, ама помня, че се водеше най-гъзарско да имаш полски Фиат, много по-фешън си беше от Лада.
Едва ли не западна кола.
Инак не знам дали са били по-качествени от Ладите, то и двете са лицензии на FIAT 124, която става кола на годината 1967 (ако се не лъжа), а и турците го произвеждат под бранда TOFAS.
Семейството ми никога не е имало дори Запорожец, та за качество въобще идея нямам.
Последна промяна 1 на Almasy, променена общо 29 пъти
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 29 Дек 2020, 10:54

Dinain написа: ↑
29 Дек 2020, 10:25
FB_IMG_1609230209744.jpg

Цени на автомобилите у нас през март, 1976 г. По днешни стандарти трябва да се добави по една 0 отзад за да получите приблизителна стойност в днешни пари. Средната заплата по онова време е ок. 80-100 лева. Средната цена на автомобил е ок. 5100 лева.
За сравнение, при предполагаем паритет на лев и долар (според официалната статистика тогава), в САЩ средния автомобил струва ок. 5540$ при среден доход от 967$ на месец.
Т. е. Почти същите цени, но 10 пъти по-висок доход в САЩ.
#ИзживейСоцМечтата

https://www.facebook.com/21676851906673 ... /?sfnsn=mo
Забравяш едни 15 незабравими години, през които чакаш да ти излезе реда за получаване на автомобила. :D
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 29 Дек 2020, 11:07

Още по въпроса с цените:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Автоматична перялна за 630 при около 100 лева заплата......Родителите ми никога не можеха да си я позволят, имахме една полуавтоматична, която ако и включиш центрофугата и се разхождаше из целия апартамент, та не се и включваше изобщо де.....
Същото се отнасяше и до цветен телевизор - непостижимо.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 29 Дек 2020, 11:22

Не съм го писал аз. :)
Прави ми впечатление обаче, че съотношението на цена на нова кола срещу средна заплата е горе-долу същото като сега. Новата кола излиза 40-50 средни заплати.

Само не съм сигурен тези 80-100 лв заплата тогава, бруто или нето е. И тук говорим само за нови коли, а днес нямам представа каква би била "средната цена на нова кола", понеже изборът е огромен (от под 20 до над 100 хил. лв).

И разбира се, няма го чакането 15 години и най-вече авансовото плащане. :)

Замислих се колко отчайващо фалирала система е това комунизма. В капитализма те агитират да ползваш сега, а да плащаш после (с лихва). В комунизма плащаш сега, а ползваш после. Много по-после :lol: Коли, апартаменти и т.н. Клиентът съвсем очевидно финансира системата за години напред, плащайки вноски за кола или жилище, които въобще още не са произведени.

Наскоро научих в подробности една трагикомична история от нашите. Не е през соца, но зората на демокрацията, 91-92 г.
Появиха се немски представители на тенджерите Zepter, на фона на наличното тогава е все едно да сравняваш Tesla S с трабантче. Те и сега са безбожно скъпи. (https://shop.zepter.com/Kitchen/Cooking)

Нашите въпреки това купуват комплект, цената е астрономическа за онова време, около 2000 марки. Понеже тогава още няма кредитни карти и такива работи, плащат ги авансово на вноски в продължение на ДВЕ ГОДИНИ, едва тогава ги получават по пощата. Майка ми още ги ползва тези тенджери.

Но днес някой може ли да си представи да плаща АВАНСОВО в продължение на ДВЕ ГОДИНИ сума като за кола на старо, само за да получи накрая един комплект тенджери? :roll:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

De Ruyeter
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от De Ruyeter » 29 Дек 2020, 12:51

Фиат 125P (полски) беше лиценз на Фиат 125, а ладите бяха лиценз на по-евтиния и бюджетен модел Фиат 124. Вероятно само ВАЗ 2103 (с четирите фара) бяха лицензови Фиат 125. Иначе фиатът беше по-голям
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? :lol:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 29 Дек 2020, 13:17

De Ruyeter написа: ↑
29 Дек 2020, 12:51
Фиат 125P (полски) беше лиценз на Фиат 125, а ладите бяха лиценз на по-евтиния и бюджетен модел Фиат 124. Вероятно само ВАЗ 2103 (с четирите фара) бяха лицензови Фиат 125. Иначе фиатът беше по-голям
The Polski Fiat 125p......was a simplified variation of the Fiat 125

Туй поне според вики
Та да - прав си.
Ладите са по простофилски.

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 29 Дек 2020, 13:46

Сравнение няма как да се направи.Качеството на москвичи и лади не може да се сравни с това на съвременните автомобили. Комфорта също.
Нещо повече, 14 годишен голф е за предпочитане пред нова лада. На 3 -та година подкалниците на руската изгниват, 6 -та г. и калниците трябва да се сменят заедно с праговете.На 8-9 багажникът трябва да се изкърпи, подът също. То седалките няма за къде да схванат вече, всичко е изгнило. Шарнирите се сменят два пъти годишно.Аспухът изгнива и всяка година се кърпи защото трудно се намира. То и тръбите му се сменят.Чукче и наковалня поне веднъж годишно и то ако попаднеш на качествени.Капачката на дестрибутора също се пуква през този период.Кормилните накрайници издържат две години.Паразитния хебел 6г.На 8-та г. корпусът на карбуратора ми се разпадна и радиаторът протече,а маркучът който влиза в него се сцепи.Видинките ако не направят балон още първия месец, издържат но се изкривяват доста и почват да бият.Втулките на стартера се износват на 7-та г.,има лагери за смяна,...Сега за голфа, дават му гаранция на купето 15 г., на 34 нямаше никъде изгнило. Но най важното е , че резервните части за ладата са изключително калпави.Даже с китайските не може да се сравняват.Много често приличат на макети, не са направени да вършат работа , а просто да приличат на външен вид на резервни части.
По добре е да си купиш 15 г. западен автомобил вместо чисто нова лада.Значи може да сравняваме цените на такъв стар автомобил с цената на нов руски.Ама с москвич не става ,това са до толкова различни неща, че не може да се прави аналогия. Не съм сигурен дали въобще можем да сравняваме да кажем 10-20 москвича или 3-4 лади с един стар западен автомобил .
За москвича не пиша защото трябва да спомена всички негови части.Ще кажа само, че като го изкарах нов от магазина и докато се прибрах трябваше да му долея масло. Още като нов хвърчи отвсякъде, и няма оправяне.Това са конструктивни недостатъци които не могат да се отстранят с нови части .Има големи вибрации и всички гайки и болтове се развиват сами.Трябва винаги да имаш в джоба си една отверка и ключе 10-13. И щом видиш москвич трябва да затегнеш някоя гайка.Веднага трябва да се изхвърли радиаторът и грубия филтър за маслото.Течът не спира но намалява и вече можеш да сварваш да наливаш масло. Най добре е въобще да не си купуваш москвич.То и като подарък не трябва да се взема защото ще имаш големи главоболия с него.Как да им сравняваш цените, москвича не е кола, че да го сравняваш с другите автомобили.
"Quisque constituit sibi" (Всеки сам си преценя)

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 29 Дек 2020, 14:18

vvurbanov написа: ↑
29 Дек 2020, 13:46
За москвича не пиша
Изображение

Изображение

:P

De Ruyeter
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от De Ruyeter » 29 Дек 2020, 15:20

Мъжът на кръстницата ми (тази година навърши преди дни 96 да е жива и здрава) имаха Ford 17M, цвят мента
https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Taunus_P3
Той беше 15 г. по-стар от нашата лада 2103 и пак возеше по-комфортно, по-голям двигател и т.н. И това говорим за прост форд, не за премиум марка! А нашата "четириочка" уж беше последен писък на съвеЦкото автомобилостроене.
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? :lol:

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 29 Дек 2020, 15:57

Единствената "успешна" Лада е Лада Нива.

De Ruyeter
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от De Ruyeter » 29 Дек 2020, 16:20

Archer написа: ↑
29 Дек 2020, 15:57
С едно "малко" уточнение: - беше успешна. За съвременен автомобил вече, който не е поцинкован - ръждата го яде зловещо, с примитивна електроника, толкова спартански интериор - неудобни седалки - после имаш болки в гърба и кръста от тях, ниска скорост - 135 максимална скорост, при 120км/ч не чуваш какво говори събеседника ти..... Преди това се ядваше на фона на останалите коли. Но сега дори да го сравним с някой плажен джип от неговата категория като Сузуки Витара, Хонда HRV, мисля че сравнението не е в ползва на руснака.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 29 Дек 2020, 16:29

29 Дек 2020, 16:20
Преди това се ядваше на фона на останалите коли. Но сега дори да го сравним с някой плажен джип от неговата категория като Сузуки Витара, Хонда HRV, мисля че сравнението не е в ползва на руснака.
+1
Преди около година разглеждах страницата на официалния вносител.
Прочетох и от А до Я спецификациите.
Да, цените са ниски във сравнение дори с Дачия.
Но се съмнявам, че алъш-вериша ще тръгне, ако цената не падне под BGN 10.000.
Тоест на цени, на които са ги продавали по много места по света.
В БГ обаче го дават "скъпарски".

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 29 Дек 2020, 16:43

29 Дек 2020, 13:46
Сравнение няма как да се направи.Качеството на москвичи и лади не може да се сравни с това на съвременните автомобили. Комфорта също.
Разбира се, това е така.
Но идеята ми беше да се сравни съотношението на цена срещу доходи.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

jordani
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от jordani » 29 Дек 2020, 20:01

29 Дек 2020, 12:51
Вероятно само ВАЗ 2103 (с четирите фара) бяха лицензови Фиат 125. Иначе фиатът беше по-голям
ВАЗ 2103 не отговаря на никой фиат, а е модификация на 2101, направена от италианците специално за ВАЗ като по-луксозна версия според тогавашните разбирания и възможности.
29 Дек 2020, 11:22
Само не съм сигурен тези 80-100 лв заплата тогава, бруто или нето е.
И аз не съм сигурен нето ли е, но стойностите са малки по-големи. Към края на 70-те стартова заплата на инженер беше 155 лв., а на работник - малко по-голяма, колкото и да е странно сега. По-ниски заплати бяха чиновническите, включително на учители. След десетина години трудов стаж заплатите ставаха по-големи - около 200 лв., което може да се приеме за средна стойност.

Между другото излиза, че родителите ми са имали капиталистическо мислене, защото са купували пералня и телевизор (по около 600 лв.) със заем за една година. При това по-голямата част от заплатата на майка ми отиваше за вноските по заема, но и после са купували мебели пак със заем. Към всеки завод имаше взаимно-спомагателна каса и потреблението на кредит не е било непознато, а даже - поощрявано.

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 29 Дек 2020, 20:41

Archer написа: ↑
29 Дек 2020, 15:57
Вярно е, истина .
Брата си беше купил деветдесет и някоя година Лада Нива.Много хубаво возеше и се катереше по баирите.Беше я купил втора употреба, внос от Италия. Била е на военните.Те бяха и сменили волана и седалките с такива от БМВ за по удобно.Пружините амортисьорите и скоростната кутия също бяха от БМВ. Трябва да го питам и мотора какъв беше защото ми стана интересно и на мене.

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 29 Дек 2020, 20:42

Яко са се развихрили глупостите тука . :lol: И както винаги Върбанов ръси най-ГОЛЕМИТЕ . Няма да си правя труда да му ги оборвам точка по точка , не си струва . Две Лади 1600 от корекома , едната на баща ми другата аз лично я продадох на 120-130 К километра през 1992-1993-та и то само заради разхода 8.6-9 на 100 но само ако я галиш с 90 км/ч . За това време никакви ръжди , чукче смених едно и дистрибуторна една , кормилни накрайници заради гъзарията да карам с гуми 185-195 ауспух -един . Евтина за подръжка , сигурна семейна кола . Няма да я сравнявам с 15-годишен голф , ще вдигна мизата с БМВ 315 и 316 , купих си малко насила едното 1992 ,а приятел си взе другото след пет месеца . И двете с изгнили бомбета в багажника , на приятеля ми амортисьорите влязоха в багажника и отзад увисна . Като динамика и двете бяха по-пъргави от Ладата , но странно макса на 315 беше по-малка . Бутаха масло и двете . След дрането по магазините за части , всичко си монтирам сам , си казах и досега го спазвам от Бавария - САМО ВУРСТЧЕТА И БИРА , КОЛИ -НИКОГА .
А и ВАЗ 2103 е жигулито с 1300 кубиков мотор , не е с четири фара , купето е същото .
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ? :?:

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 29 Дек 2020, 21:11

Винаги съм знаел, че ладата е по-добра от беемвето, а москвича от мерцедеса.
Кола - само сделана в сесесере, а не тия немски боклуци. ;)

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 29 Дек 2020, 23:34

Centurionus написа: ↑
29 Дек 2020, 20:42
Яко са се развихрили глупостите тука . :lol: И както винаги Върбанов ръси най-ГОЛЕМИТЕ . Няма да си правя труда да му ги оборвам точка по точка , не си струва . Две Лади 1600 от корекома , едната на баща ми другата аз лично я продадох на 120-130 К километра през 1992-1993-та и то само заради разхода 8.6-9 на 100 но само ако я галиш с 90 км/ч . За това време никакви ръжди , ...........
Ето на, пишеш "за това време никакви ръжди",..... Понеже не пишеш кога си я купил приемам, че си я купил и продал през 92-93г.Това са само две години. Аз съм написал, че на третата подкалниците изгниват.Естествено, че ще смениш само едно чукче и една капачка за две години, по едно на година, и т.н. Демек до тук само потвърди това което съм казал.Не мога да разбера защо казваш, че двамата с тебе говорим глупости.Ти ако мислиш, че това са глупости, аз не смятам така.

п.п.Нормално! Аз с москвича също минах първите две години 130 хил км. С жигулито първата година 80 хил. км. сетне спрях да броя километрите на колите които съм имал.

De Ruyeter
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от De Ruyeter » 30 Дек 2020, 10:37

Яко са се развихрили глупостите тука . :lol: И както винаги Върбанов ръси най-ГОЛЕМИТЕ . Няма да си правя труда да му ги оборвам точка по точка , не си струва . Две Лади 1600 от корекома , едната на баща ми другата аз лично я продадох на 120-130 К километра през 1992-1993-та и то само заради разхода 8.6-9 на 100 но само ако я галиш с 90 км/ч . За това време никакви ръжди , чукче смених едно и дистрибуторна една , кормилни накрайници заради гъзарията да карам с гуми 185-195 ауспух -един . Евтина за подръжка , сигурна семейна кола . Няма да я сравнявам с 15-годишен голф , ще вдигна мизата с БМВ 315 и 316 , купих си малко насила едното 1992 ,а приятел си взе другото след пет месеца . И двете с изгнили бомбета в багажника , на приятеля ми амортисьорите влязоха в багажника и отзад увисна . Като динамика и двете бяха по-пъргави от Ладата , но странно макса на 315 беше по-малка . Бутаха масло и двете . След дрането по магазините за части , всичко си монтирам сам , си казах и досега го спазвам от Бавария - САМО ВУРСТЧЕТА И БИРА , КОЛИ -НИКОГА .
А и ВАЗ 2103 е жигулито с 1300 кубиков мотор , не е с четири фара , купето е същото .
Не знам каква "вълшебна" лада си имал, но нашата ВАЗ 2103, купена чисто нова 1975, продадена 1998г., словом и цифром на 23 години, гаражна, на 89 000км, дядо ми я миеше два пъти месечно и най-голямото пътешествие беше до морето и обратно имаше ръжда под предните калници. Началото на 90-те ръждата от подкалниците така изби, че почна да пада боята и да изпръхва. Да не говорим, че при скорост над 120 виеше като излитащ изстребител, а при 140км волана се тресеше. Зимно време НЕ СЕ КАРАШЕ заради смотаното задно предаване. Дядо ми беше консервативен и дори с две торби цимент не искаше да я изкара докато не се запролети. В момента карам Ауди А4 Б5 на 25 години, 1.8, 125 к.с., гаражно от 4г., с един предишен собственик, когото познавам през ФБ и няма точка ръжда. на 276 000км. Безшумно, приятно за каране, не яде масло. По магистрала си държи 140-150км, без да се налага да си крещиш. Стабилно по завоите. Та толкова за качеството на руските кошници. Просто карахме това, което пазара предлагаше. Веднага след като навлязоха западните коли, дядо ми с радост се отърва от ладата и я смени с Тойота Корола.

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 30 Дек 2020, 11:59

rki написа: ↑
29 Дек 2020, 21:11
Пойнта е на НОВА не на лада . :!: И беше хубаво ,че точно първата ми кола беше чисто нова , след нея смених една камара употребявани кошници , ами няма сравнение .

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 30 Дек 2020, 12:09

29 Дек 2020, 23:34
Яко са се развихрили глупостите тука . :lol: И както винаги Върбанов ръси най-ГОЛЕМИТЕ . Няма да си правя труда да му ги оборвам точка по точка , не си струва . Две Лади 1600 от корекома , едната на баща ми другата аз лично я продадох на 120-130 К километра през 1992-1993-та и то само заради разхода 8.6-9 на 100 но само ако я галиш с 90 км/ч . За това време никакви ръжди , ...........
Ето на, пишеш "за това време никакви ръжди",..... Понеже не пишеш кога си я купил приемам, че си я купил и продал през 92-93г.Това са само две години. Аз съм написал, че на третата подкалниците изгниват.Естествено, че ще смениш само едно чукче и една капачка за две години, по едно на година, и т.н. Демек до тук само потвърди това което съм казал.Не мога да разбера защо казваш, че двамата с тебе говорим глупости.Ти ако мислиш, че това са глупости, аз не смятам така.

п.п.Нормално! Аз с москвича също минах първите две години 130 хил км. С жигулито първата година 80 хил. км. сетне спрях да броя километрите на колите които съм имал.
Нцък , купени бяха 82-ра , но моята ме чака да взема книжка до 86-та . Преди да я продам имах идея да и сложа 5-скоростна кутия , но не се разбрахме с руснаците на пазара , иначе още време можеше да я карам . Продадох я на съсед и той я търкаля още толкова години . Най- "яката" кола на паркинга пред блока бе един Форд Капри , беше повод за квартална завист , докато не ми се наложи да вадя заклещена футболна топка под него . Такава гнилоч беше отдолу , че висяха сталактити от ръжди от пода му , не -мерси .
Първите години на демокрацията , когато взеха да вкарват западни коли втора ръка , ладата ми по нищо не отстъпваше на уморените кошове които вкарваха . По-нататък се промениха нещата .

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 30 Дек 2020, 12:39

30 Дек 2020, 11:59
rki написа: ↑
29 Дек 2020, 21:11
Пойнта е на НОВА не на лада . :!: И беше хубаво ,че точно първата ми кола беше чисто нова , след нея смених една камара употребявани кошници , ами няма сравнение .
:roll:
Естествено има употребявани и употребявани, такава генерализация е напълно грешна. Нова кола може да се скапе за 6 месеца от немърлив собственик, а ти сигурно си купувал 20-годишни избушени кошници. Затова се гледат най-вече колометрите, не годините. А между чисто нова и добре гледана 4-5 годишна кола разликата е минимална, освен в цената.

Сега, ако говорим за различни коли, става съвсем шарено. В много случаи е за предпочитане примиум модел на старо, пред бюджетен модел, колкото и да е нов.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 30 Дек 2020, 13:03

30 Дек 2020, 12:39

Естествено има употребявани и употребявани, такава генерализация е напълно грешна. Нова кола може да се скапе за 6 месеца от немърлив собственик, а ти сигурно си купувал 20-годишни избушени кошници. Затова се гледат най-вече колометрите, не годините. А между чисто нова и добре гледана 4-5 годишна кола разликата е минимална, освен в цената.

Сега, ако говорим за различни коли, става съвсем шарено. В много случаи е за предпочитане примиум модел на старо, пред бюджетен модел, колкото и да е нов.
Ти какво караше през 91-92 -ра , а въобще книжка имаше ли ? :D Май не , защото щеше да имаш наблюдение какви тросъци се вкарваха отначало , но всичко се купуваше , пазара гладен , пари от гладния соц -бол . 8-)
Премиум колата върви с премиум подръжка и премиум цени на части , знаеш ли колко такива разбирачи съм виждал дето са набълбукват с Ланд Круизери и после обикалят сервизите с ококорени очи щот не могат да повярват ,че комплект съединител е 4500 лв.
без монтажа . :lol:

Отговори