Сетих се пак за тази армада и не мога да схвана даже основния план.
Значи, вдига се грамаден флот от Лисабон, който трябва да натовари фландърската армия и да я стовари в Англия. И тоя флот няма бази във Фландрия! По това време там испанците владеят едно! пристанище - Дюнкерк и то е плитко. Просто флотът не може да влезе там, защото повечето му кораби са дълбоко газещи. (А така ли е? С тези пинаси и паташи?). И какво? Фарнезе трябва да строи цяла ескара от плоскодънки, в които да натовари армията и да я качва на корабите не в пристанищата, а направо на рейда! Впечатлен съм. Сериозен шанс това да се провали, дори и без въздействие на противник. Обаче холандския флот, който бил много силен и за когото аз нищо не знам, имал кораби, които се мушели в плиткото и ефективно блокирали Дюнкерк!
После, стига ескадрата почти до Фландрия и установява, че Фарнезе не е готов, а корабите му течали. И се били изненадали. Абе там нещо барем някой и друг паташ да поддържа връзка не е ли имало, а не да се изненадват, когато вече идва цялата ескадра?!
И накрая, Фарнезе вече казва, че ще бъде готов след кратко време, но съвета на капитаните казва, не, вятърът се е обърнал, сега с такъв вятър не можем да стигнем Англия, дай да си ходим у дома, като направо я заобиколим. И тава заобикаляне е катастрофалния сакатлък. Поне като идея е могло да се мотат по рейда или да търсят някъде база та ако ще и в Норвегия или даже Дания. Да чакат вятъра и да видят дали ще натоварят армията. Рискован и несигурен, ама много несигурен план, но поне е нещо. А те - духа западен вятър, дай да зарежем грандиозната операция и чао.
Реално им е трябвало сериозно пристанище. Единственият реален избор е Кале. Близо е, във Франция бушува гражданска война, а губернаторът на Кале е от происпанската католическа лига. При това испанците нееднократно се намесват във войната, включително с войски, така че прецеденти е имало. Пък и да не беше склонен губернаторът да го предаде, фландърската армия е достатъчно силна за да го превземе.
Но с оглед на реалните действия на испанците, може да се каже, че сами са се били. Премъдрували са и са замислили операция, която за да успее, всичко трябва да върви като по-часовник и то с месеци. Е няма как, дори и в 21 век, камо ли в 16-ти.
Морски алтернативки ⇒ Можеше ли Непобедимата армада да изпълни мисията си?
Модератор: Ksantip
- Thorn
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Можеше ли Непобедимата армада да изпълни мисията си?
Обикновено съм прав
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
-
De Ruyeter
- Редовен потребител
- Контакт:
А може би самият Фарнезе нарочно си е намирал извинения - нека погледнем и неговата гледна точка - незаконороден брат на Филип ІІ, никога той или децата му няма да наследят престола на Испания. Дори и при успешен десант едва ли би станал вицекрал на Англия, защото много лесно може да обяви после независимост.....От друга страна защо да окрупнява владенията на брат си, които така и така са твърде големи, че и еретитците в Холандия се борят за независимост и едва ги удържа?
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? 
- ISTORIK
- Модератор
- Контакт:
За командир на армадата бил назначен способният адмирал Алваро де Басан Маркиз де Санта Крус, който през 1582 г. побеждава край Азорските острови обединения флот от френски, английски, холандски и португалски кораби. В навечерието на похода обаче той умира и на негово място е назначен сухопътният офицер Херцог Медина-Сидония, който никога дотогава не се качвал на кораб. Въпреки че нямал опит с военния флот, херцогът бил умел организатор и бързо спечелил доверието на своите опитни капитани.
Може би, ако адмиралът не бил починал точно преди отплаването на армадата, испанската армада е можела да има и по-добра съдба.
Може би, ако адмиралът не бил починал точно преди отплаването на армадата, испанската армада е можела да има и по-добра съдба.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!
- Thorn
- Редовен потребител
- Контакт:
Историк, половината тема обсъжда точно този въпрос, с него и започва.
Обикновено съм прав
- ISTORIK
- Модератор
- Контакт:
Да, аз просто изказвам своето мнение.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!