Военноморски раздел ⇒ Спасителни и патрулни кораби

Модератори: Sharana, Amazon

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Спасителни и патрулни кораби

Мнение от Amazon » 01 Май 2022, 20:41

Много образователно клипче, за работният кон на америкаснката брегова отбрана RBM: https://en.wikipedia.org/wiki/Response_Boat_–_Medium

Изключително нтересно е колко умно е проектирано това корабче, какво е управлението и колко малко екипаж е нужно, за да се оперира. Това да спреш от 40 възела в час до 0 за две дължини на лодката е извънземно. Прилича на реверса при пътническите самолети, но далеч по-ефективен.

https://www.youtube.com/watch?v=uFzuRm3wCDk

Изображение

Аватар
komuso
Редовен потребител
Контакт:

Re: Спасителни и патрулни кораби

Мнение от komuso » 01 Май 2022, 21:33

Този катер е създаден на базата на 45 Defiant Pilot на фирмата Metal Shark.
Най-добре се смее този който стреля първи

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 01 Май 2022, 21:54

Нащо, 40 футовото...

Изображение

Изображение

Изображение

Дъртичко е вече, още прави 30 възла, ама ........ А бе или добро или нищо. И млъквам :roll: :roll:

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 22 Юли 2022, 13:46

Нали обещах да понапиша нещо за морското "Спасяване", ще започна с терминологията, защото има много неясноти.

"Търсене и Спасяване" ( SAR - Search and Rescue ) - издирване и спасяване на бедстващ/и хора във водата или на аварирало плавателно или въздухоплавателно средство, оказване на помощ , медицинска евакуация, медицинска консултация (чрез Координационния център).
Спасяването на човешки живот на море е безплатно според международни конвенции, по които България е страна и е задължена да поддържа сили и средства за тази дейност.

"Спасяване на имущество" - Salvage - Това е функция, която се заплаща. За това и сериозните фирми за такива операции са частни, а не държавни. Държавата може, но не е длъжна да поддържа средства за такава дейност - случаят с "Вера Су"...

Плажното спасяване - няма нищо общо с горните две "спасявания", но абсолютно винаги, при постъпване на сигнал към тел. 112, операторите препращат сигнала към Морския спасителен координационен център, и в 90% от случаите се изпраща катер. Пропуски в законодателството, липса на средства на плажния оператор, липса на ифраструктура дори при изваждането на пострадалия на катера и т.н.

Дирекцията която отговаря за търсене и спасяване е поддирекция на Изпълнителна Агенция Морска Администрация, която пък е към Министерството на Транспорта.
И проблемите започват - дирекцията няма собствен бюджет и разчита на Изпълнителната Агенция, която пък е "Администрация" с всички произтичащи от това ограничения. За пример - в Румъния и Украйна са отделни агенции. Тъй като дейността е безплатна - демек генерира само разходи, интересът към нея е само ако влезе в новините. За техническа поддръжка на спасителните средства, която е извън компетенциите на екипажите, се обявяват обществени поръчки и фирми се явяват на търгове, като от адмистриращия орган се гледа всичко да е най-евтино.

Българската зона на отговорност в Черно море е :

Изображение

...като площа е около 40 000 кв.км., а най отдалечената точка е на около 180 морски мили.

Морският спасителен координационен център е във Варна. Дежурните спасителни средства базирани във Варна покриват дистанцията от румънската граница до нос Емине; а тези базирани в Бургас - от нос Емине до турската граница.

В предходния пост, по-горе, е големият катер "Вяра" (в Бургас е "Надежда") - 14 на 5 метра дължина/ширина. Двигатели- 2 x 600 к.с. Cummins. Скорост (изчистен и боядисан) - 28 вз.

Освен двата големи катера, има още шест, по-малки. 9 метрови с 2 Х 250 к.с.
P1020025.jpg
Разпределени са по три във Варна и Бургас. От тях - един е пребазиран за летния сезон в Каварна (реално се намира в Балчик, защото по-нагоре няма къде да бъде базиран); един е в Бяла и се обслужва от доброволци към Община Бяла (реално това са назначени на договор към общината хора, защото доброволчеството у нас е леко куца работа....но за това друг път), а в предходни години хората бяха от Обзор. На юг - един катер е на св. Влас (почти целогодишно), другите два са в Бургас (за Созопол скоро не е имало желаещи).

Няма да навлизам в подробности (щото нямам право) - но катерите са 14 годишни, вярно на малко часове, но си искат замяната. Малките вършат прекрасна работа, но са за много кратки дистанции. Големите .....хм......да кажем, че са по-добре от нищо. Ще натъртя, че това не са спасителни катери, по никакъв стандарт и базови изисквания. Закупени са по програма ФАР и с оглед, че най-много инциденти стават до 5-6 мили от брега, основно лятото.
Катерите са полско производство, по английски лиценз. Реално са RIB (Rigid hull Inflatable Boat) с надстройка. Големите са направени специално за България и никога повече не са предлагани от производителя (колко куца е била идеята сами се досетете).

Сега е моментът да погледнем отново зоната за отговорност и да си зададем въпроса - ами ако на 160 мили трябва да отидем ?! - Отговора е - или гранична полиция или военните с някой кораб. Защото най-далечната точка не може да се покрие дори и от хеликоптера на ВМС (Пантер). Просто няма гориво за връщане. В база "Чайка" вече има щатни плувци-спасители, и това е много голям плюс и за спасяванеи за евакуация при лошо време.

Относно подарените от САЩ бързоходни лодки на ВМС - отново не отговарят на стандарт за безопасност (с два извънбордови двигателя са) и са ограничени от количеството гориво, което носят. Наскоро гледах интервю на някой от ВМС, за това че са извършили уникална операция по медицинска евакуация, от кораб на 90 мили и три бала вълнение ......
IMG_20190306_092456.jpg

...Ще спестя снимката с координатите.

Идеята е, че активно се ползват услугите на ВМС и Гранична полиция, но Дирекцията трябва да може да си покрие зоната на отговорност.

Покрай случката с "Вера Су" се говори за закупуването/построяването на "Спасителен" (Salvage) кораб, но не и на катери за Търсене и Спасяване. Да, има проекто-идея, реализирането на която би решила проблема, но както казах в началото - трябва нещо да влезе в новините (в негативен смисъл) за да се прояви интерес.

В другата тема направих аналогия с планинското спасяване.... Дежурният екипаж на морското търсене и спасяване е от трима човека - и няма плувец-спасител/парамедик. Следващия път като решите да влезете за риба с надуваема лодка купена от Кауфланд, помислете дали дежурния катер ще запали или дали в това време не е в противоположния край на зоната си, защото е на оглед за замърсяване или транспортира инспектори на ИАМА до някой кораб..........
P1160540-2.jpg

Съжалявам, повече и по-ясно не мога да го кажа. Нямам право!

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 22 Юли 2022, 15:47

Защото най-далечната точка не може да се покрие дори и от хеликоптера на ВМС (Пантер
Може да се покрие от Кугър, излита от Крумово каца за зарядка с гориво на Чайка и излита пак.
Идеята е, че активно се ползват услугите на ВМС и Гранична полиция
Това е идеята за ползване на всички въоръженни сили в мирно време - ползване при извънредни ситуации, кораби не потъват всеки ден все пак.
Имаме късмет все пак че не сме гръцките или италианските ВМС ;) и там при тия операции за спасяване на "бежанци".

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 23 Юли 2022, 09:02

Archer написа: ↑
22 Юли 2022, 15:47
Защото най-далечната точка не може да се покрие дори и от хеликоптера на ВМС (Пантер)
Може да се покрие от Кугър, излита от Крумово каца за зарядка с гориво на Чайка и излита пак.
Идеята е, че активно се ползват услугите на ВМС и Гранична полиция
Това е идеята за ползване на всички въоръженни сили в мирно време - ползване при извънредни ситуации, кораби не потъват всеки ден все пак.
Имаме късмет все пак че не сме гръцките или италианските ВМС ;) и там при тия операции за спасяване на "бежанци".
Като изключим времето за преход и дозарядка, да, Кугъра може, сигурно и Ми-17 може. А те РЛС за работа над море имат ли ?! Търсене вечер, освен визуално могат ли ?!

А за идеята за ползване на всички въоръжени сили в мирно време си много прав! Това по-скоро беше отговор към въпроса в другата тема, покрай хеликоптерите за HEMS, кой щял да плаща масрафа.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 23 Юли 2022, 10:34

А те РЛС за работа над море имат ли ?! Търсене вечер, освен визуално могат ли ?!
Четирите варианта на Кугър които са във CSAR вариант имат система за нощно виждане не е най добрата но все пак става, иначе хеликоптерите ни със най добри системи за нощно виждане са.. тия на гранична полиция.

А военноморски хеликоптер с РЛС вариантите са общо взето Sea Hawk, NH-90 и Merlin само че тия струват повече от някой съвременни изстребители.
покрай хеликоптерите за HEMS, кой щял да плаща масрафа.
Ами срамота е че нямаме такава авиация, както и някой самолет за борба с пожари CL-415.
Но все пак България като цяло има сравнително добро количество модерни хеликоптери.

PS Аз отдавна съм писал че трябва да се вземе някакво количество среден тип БЛА за контрол над акваторията и границата в мирно време.
Нищо чудно покрай тия събития пак да вземат да правят сондажи и да вземем да открием нещо ;)

Обикновен лаик
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Обикновен лаик » 23 Юли 2022, 11:40

Sea Dog написа: ↑
22 Юли 2022, 13:46
нещо за морското "Спасяване",
Благодарности!!!
23 Юли 2022, 10:34
трябва да се вземе някакво количество среден тип БЛА за контрол над акваторията и границата в мирно време.
Звучи разумно и е странно, ако не се прави нещо по въпроса.

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 23 Юли 2022, 14:13

23 Юли 2022, 10:34
А те РЛС за работа над море имат ли ?! Търсене вечер, освен визуално могат ли ?!
Четирите варианта на Кугър които са във CSAR вариант имат система за нощно виждане не е най добрата но все пак става, иначе хеликоптерите ни със най добри системи за нощно виждане са.. тия на гранична полиция.

А военноморски хеликоптер с РЛС вариантите са общо взето Sea Hawk, NH-90 и Merlin само че тия струват повече от някой съвременни изстребители.
Въпросът ми беше по-скоро насочващ - Кугър няма морска РЛС, а Пантер има! Нощното им виждане може да не е като на гранична, но не е и нужно. Температурната разлика между морето и търсения обект е достатъна за да бъде локализиран. На сушата имаш нагряти камъни и дребни животинки, които трябва да могат да се различат достатъчно ясно.
А изброените по-горе хеликоптери стуват толкова не заради морската си РЛС, а заради някой допълнителни функции които имат.

покрай хеликоптерите за HEMS, кой щял да плаща масрафа.
Ами срамота е че нямаме такава авиация, както и някой самолет за борба с пожари CL-415.
Но все пак България като цяло има сравнително добро количество модерни хеликоптери.

PS Аз отдавна съм писал че трябва да се вземе някакво количество среден тип БЛА за контрол над акваторията и границата в мирно време.
Нищо чудно покрай тия събития пак да вземат да правят сондажи и да вземем да открием нещо ;)
Че е срамота да нямаме такива хеликоптери никой не спори. Че от времето на Емел Етем ще купуваме самолет за борба с пожари също.
Има обаче и още нещо.......за пожарите. ВМС разполага в резерв, с между 3 и 5 броя Ми-14. Украинската "Мотор Сич" произвежда двигатели точно за тях. Освен ремоторизация, може да преоборудва изцяло планера им за противопожарни функции. Като изключим войната в момента, и мрънкането на определени среди за гаранции и лицензи - не виждам друга причина да не се преоборудват. Е, добре, парите и комисионните...и опираме до същите проблеми като в морското спасяване - имаме го, ама наполвина.

За БЛА - да, съгласен съм че биха били много полезни. Румънската агенция разполага с Schiebel Camcopter S-100. Но, накрая винаги става въпрос за три взаимносвързани неща - едни хора, трябва да се качат на едни плавателни средства и да свършат дадена работа.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 23 Юли 2022, 14:33

Защото най-далечната точка не може да се покрие дори и от хеликоптера на ВМС (Пантер). Просто няма гориво за връщане.
Щях да питам толкова ли са късокраки наистина, но 330км си е дистанция наистина.

Обикновен лаик написа: ↑
23 Юли 2022, 11:40
Звучи разумно и е странно, ако не се прави нещо по въпроса.
Темата, че са нужни смислени безпилотници, които в мирно време на наблюдават границите и да патрулират над морето не е нова, но не очаквам нещо да се случи. Преди 2 години даже разговори за Байрактари се водеха, но ковид-кризата ги прекъсна - не беше до нови разходи. Сега не е много по-различно, безустойчиво правителство в обозримо бъдеще още по-малко.

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 23 Юли 2022, 14:53

Sharana написа: ↑
23 Юли 2022, 14:33
Защото най-далечната точка не може да се покрие дори и от хеликоптера на ВМС (Пантер). Просто няма гориво за връщане.
Щях да питам толкова ли са късокраки наистина, но 330км си е дистанция наистина.
Maximum Range of Action, 4 Missiles
250km

Maximum Range of Action, 2 Missiles
278km

Maximum Range SAR Mission
240km

Maximum Range on Standard Fuel
820km

Подробности само някой от "Чайка" може да каже.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 23 Юли 2022, 19:20

Много научих днес, благодаря на @Sea Dog . Имаме голяма морска граница и трябва да се грижим за нея. Харесва ми идеят с префасонирането на Ми-14. Те точно с тази цел ги консервираха вместо да ги нарежат. Проблема според мен е че минаха много години и нито технически персонал, нито пилоти са останали. Да, ако не беше гадната война на гнома, украинцитв можеше да ги ремоторизират и да сложат кофа, но ще трябва и да се обучи персонал. Със сегашното ръководство при военните съм силно скептичен…

Колкото до Пантер, много критики имаше в началото, но в крайна сметка мисля, че излезе читав хеликоптер.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 24 Юли 2022, 10:15

а Пантер има!
За каква РЛС говорим щото такава няма, нашите Пантери са в конфигурация като за бедни.
Изображение

Иначе единствения сериозен хеликоптер в тоя клас е Lynx ама и последната модификация пак не може да си я позволим.

Изображение

За Ми-14 още ги ползват в Полша ама съм на мнението че не сме толкова богати да купуваме евтино, нови хеликоптери ВМС в близко бъдеще няма да види, единствено ВВС една ескадрила с транспортно бойни възможности.

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 24 Юли 2022, 20:30

24 Юли 2022, 10:15
а Пантер има!
За каква РЛС говорим щото такава няма, нашите Пантери са в конфигурация като за бедни.
Изображение

Иначе единствения сериозен хеликоптер в тоя клас е Lynx ама и последната модификация пак не може да си я позволим.

Изображение

За Ми-14 още ги ползват в Полша ама съм на мнението че не сме толкова богати да купуваме евтино, нови хеликоптери ВМС в близко бъдеще няма да види, единствено ВВС една ескадрила с транспортно бойни възможности.
Арчър, прочети отново какво съм написал, ама баааавно, и опитай да помислиш за какво аджеба става въпрос .....

Нашите Пантер за бедни или богати са няма значение, имат РЛС за работа "на море". Това дето си го постнал е с опции за целеуказване на ракети. И ??? За това и казах, че тези модели струват толкова не просто заради радара си, а заради функциите, които могат да изпълняват.

Няма значение дали Пантер или Линкс/Супер Линкс/Уайлдкет ще си мерят...перките кой е по-добър. Трябва ни хеликоптер който да може да достига 180 м.м.

И кое не разбра, че аз говоря за преправяне на Ми-14 в противопожарен, а не дали ВМС ще го оперират или не ?!

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 25 Юли 2022, 08:43

Щом искаш специален спасителен хеликоптер за спасяване в морето, то има такива модификации на Кугър типа е усвоен един два може да се купят в някаква цивилна конфигурация.

Иначе за Ми-14 типа въобще не е проектиран за някакви по сериозни противопожарни възможности, както казвам от години има идея да се вземат няколко CL-415 и държавата има пари за това, освен това може да се пращат в гърция и турция като те имат нужда.

https://www.youtube.com/watch?v=T7aT4dAJf18

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 25 Юли 2022, 13:28

25 Юли 2022, 08:43
Щом искаш специален спасителен хеликоптер за спасяване в морето, то има такива модификации на Кугър типа е усвоен един два може да се купят в някаква цивилна конфигурация.

Иначе за Ми-14 типа въобще не е проектиран за някакви по сериозни противопожарни възможности, както казвам от години има идея да се вземат няколко CL-415 и държавата има пари за това, освен това може да се пращат в гърция и турция като те имат нужда.
Аз какво искам никой не ме пита. Още по-малко пък относно хеликоптери на ВМС за нуждите на спясяването.
Това което в твоя мозък става на щения, беше описание на ситуацията със спасяването в българския отговорен район - нямаме средство, което достатъчно бързо да стигне до крайната точка. Дреме ми на мен дали ще има хеликптер за ПЛО дето да може и да спасява или специализиран спасителен, да му мислят пострадалите....
Какво искам и от какво има нужда дирекцията съм написал по-горе - сертифицирани катери за търсене и спасяване - два големи (20-23 метра) и два малки (10-14 метра).

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 25 Юли 2022, 14:19

Много ли са скъпи тези катери? Завучи като нещо, което може да се построи в Делфин, или в краен случай в Турция и само двигателните агрегати, комуникацията и радара да се купят от Европа.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 25 Юли 2022, 14:49

сертифицирани катери за търсене и спасяване - два големи (20-23 метра) и два малки (10-14 метра).
Тва се покрива от възможностите на катерите на гранична полиция, в черно море не потъват кораби всеки ден имаме късмет че нашите ВМС не ловят гемии с "бежанци" редовно.

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 25 Юли 2022, 15:57

25 Юли 2022, 14:49
сертифицирани катери за търсене и спасяване - два големи (20-23 метра) и два малки (10-14 метра).
Тва се покрива от възможностите на катерите на гранична полиция, в черно море не потъват кораби всеки ден имаме късмет че нашите ВМС не ловят гемии с "бежанци" редовно.
Точно и за тва, пожарите в горите ще се гасят с един Кугър и едно Ми-17, няма нужда от самолети.
За тва и медицинските хеликоптери са безмислени - досега като ги нямаше какво ?!...
За тва и Москвич е по-добър от Ламборгини, Порше и Ферари - щото има багажник за щайги с картофи, има по-голям клиренс и може да качи 5 човека.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 25 Юли 2022, 20:09

Тука говориш за поръчки които са свързани с големи комисионни в това политическо пространство не виждам как ще станат.

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 30 Юли 2022, 11:39

Amazon написа: ↑
25 Юли 2022, 14:19
Много ли са скъпи тези катери? Завучи като нещо, което може да се построи в Делфин, или в краен случай в Турция и само двигателните агрегати, комуникацията и радара да се купят от Европа.
Не мисля, че трябва да откриваме топлата вода с нещо стоено у нас (опитът на някой частни структури показва недомислици и проблеми, които се решават с още пари...няма да давам подробности)

Изображение

Естонски - 23 метра. Румънската агенция разполага с два такива, един 19 метров и два или три 14 метра. Приблизителна цена около 5 млн. евро. По-малките са на цена около 3 млн. евро

Украйна има два 12-14 метрови, и миналата година, преди войната е поръчала един (мисля 21 метров катер), но явно че той ще се позабави.

От същата фирма българската гранична полиция има два 13 метрови, а в момента се строи 45 метров (цена 29 млн лева без ДДС) граничен кораб, който ще им е нужен покрай ФРОНТЕКС.
Сиреч, имаме в региона достатъчно представители и добри отзиви (независимо от скандалите покрай първата доставака в румъния).

Изображение

Шведски 24 метров (на снимката е към норвежката спасителна служба). Норвежците имат 20 метров на същата фирма с обявена цена около 3.8 млн. евро, което предполага, че 24 метровия ще се доближава до към 5 млн. (+/- колкото естонските). Шведите предлагат цяла гама спасителни съдове от 10 до 24 метра.

Арчър, не без основание, казва, че поръчки от такъв вид ще са проблем в политпространството. Обаче....гранична полиция, за поръчката на своя, ползва европейски програми за финансиране. Морска администрация и ГВА (да, и Гражданската въздухоплавателна администрация е обвързана със спасяването) защо не участват - само мога да предполагам.
Комисионните - ами в момента тече някакъв мисловен процес за построяването на "Спасителен" кораб 45-50 метра, и ако погледен цените по-горе, стойността ще е колкото на два големи и два малки катера, от които обаче има нужда, за разлика от Salvage vessel със съмнителна функционалност, но пък с огромни разходи по поддръжка (помним, че бившия "Перун" беше арестуван в чужбина, когато беше чартиран да изкарва пари на някого, заради нередности )

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 26 Мар 2023, 14:51

The future Bulgarian Border Police ship which will be named "Balchik" has completed the final sea trials which were passed with flying colours and is set for a journey to final delivery destination in Bourgas, Bulgaria. We wish 45-meter multi-functional patrol vessel a safe journey and are looking forward for the final handover of the vessel to Bulgarian Border Police in Bulgaria.
336908192_1378804886229779_5102525771875167428_n.jpg
336906899_228304666423731_8180747617661221049_n.jpg
336908530_1318217758910079_7839046569956337036_n.jpg
Цената е 29 млн. лв. без ДДС

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 26 Мар 2023, 16:42

26 Мар 2023, 14:51
The future Bulgarian Border Police ship which will be named "Balchik" has completed the final sea trials which were passed with flying colours and is set for a journey to final delivery destination in Bourgas, Bulgaria. We wish 45-meter multi-functional patrol vessel a safe journey and are looking forward for the final handover of the vessel to Bulgarian Border Police in Bulgaria.
336908192_1378804886229779_5102525771875167428_n.jpg336906899_228304666423731_8180747617661221049_n.jpg336908530_1318217758910079_7839046569956337036_n.jpg

Цената е 29 млн. лв. без ДДС
Красив е обаче, както спомена и преди доста скъп. Има ли радар извън навигационния? И кораб а такъв размер можеше дя има хеликоптерна площадка. Има ли някъде линк с характеристиките на кораба?

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 26 Мар 2023, 17:20

Amazon написа: ↑
26 Мар 2023, 16:42
Красив е обаче, както спомена и преди доста скъп. Има ли радар извън навигационния? И кораб а такъв размер можеше дя има хеликоптерна площадка. Има ли някъде линк с характеристиките на кораба?

Линк към характеристиките - https://bwb.ee/vessel/patrol45wphybrid/
Показаният е "Хибрид", а нашият е базиран на него, но с нормално задвижване.

Иначе за скъп - ами не е, защото парите са осигурени от европейската агенция за брегова сигурност и 'нам си кво още. Друг радар освен навигационен не му трябва, все пак е гранично-полицейски кораб, а не военен. След "Обзор" (постройка на "Дамен' ) това ще е вторият наш кораб с такива размери, и ще е полезен покрай ангажиментите ни по Frontex в средиземноморието.

"Обзор" - Damen Stan Patrol 4207

Изображение

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 28 Мар 2023, 06:21

От снимките си личи грижа за екипажа. И камбуза и общите помещения. Кораба е правен и за дълги преходи. А машинното прилича на такова от скъпа яхта. Същата компоновка, същите двигатели.

Отговори