Военна авиация ⇒ F-35
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Status: Offline
Re: F-35
Това заедно с Япония, значи че самолета вече се сглобява в три държави. Не се сещам за друг боен самолет да е имал такова разпространение.
Това е свързано и с намаляващата себестойност на самолета и веригата за доставки. В началото японците са мислели да не произвеждат самолета, просто защото местното производство е излизало по-скъпо, отколкото просто да купят готови самолети от завода в Тексас. Обаче заради усилята на Локхийд и подизпълнители (включая тези в Япония) да намаляват цената вече за японците е по-евтино сами да си правят самолета.
Сигурно същото ще е за италианците. Вероярно, ще се окаже, че произведените в Италия F-35 са по-евтини от американските. Не просто заради по-ниската цена на труда, но и факта че ЕС има огромна авиоиндустрия и може за доста неща да изгради собствена верига от подизпълнители.
- IceScull
- Редовен потребител
- Контакт:
Ще е красиво ако видим Български F-35ци....Amazon написа: ↑17 Юли 2022, 18:24Това заедно с Япония, значи че самолета вече се сглобява в три държави. Не се сещам за друг боен самолет да е имал такова разпространение.
Това е свързано и с намаляващата себестойност на самолета и веригата за доставки. В началото японците са мислели да не произвеждат самолета, просто защото местното производство е излизало по-скъпо, отколкото просто да купят готови самолети от завода в Тексас. Обаче заради усилята на Локхийд и подизпълнители (включая тези в Япония) да намаляват цената вече за японците е по-евтино сами да си правят самолета.
Сигурно същото ще е за италианците. Вероярно, ще се окаже, че произведените в Италия F-35 са по-евтини от американските. Не просто заради по-ниската цена на труда, но и факта че ЕС има огромна авиоиндустрия и може за доста неща да изгради собствена верига от подизпълнители.
Without a sign, his sword the brave man draws, and asks no omen, but his country's cause.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Това е естественото развитие. След като усвоим ескадрилата F-16, да се помисли за втора ескадрила от F-35. България е сравнително голяма държава. Гранична и за ЕС и за НАТО. Има нужда от две ескадрили за защита на интересите ни. Няма нужда да се изхвърляме, като гърците и да потрошим самосвали пари за самолети, но две ескадрили трябва да има. Още повече, че сушките не са вечни и трябва да ги заменим с нещо. А основната роля на F-35 донякъде е точно това - работа по наземни цели.
-
gabocvet
- Редовен потребител
- Контакт:
Amazon написа: ↑18 Юли 2022, 14:12Това е естественото развитие. След като усвоим ескадрилата F-16, да се помисли за втора ескадрила от F-35. България е сравнително голяма държава. Гранична и за ЕС и за НАТО. Има нужда от две ескадрили за защита на интересите ни. Няма нужда да се изхвърляме, като гърците и да потрошим самосвали пари за самолети, но две ескадрили трябва да има. Още повече, че сушките не са вечни и трябва да ги заменим с нещо. А основната роля на F-35 донякъде е точно това - работа по наземни цели.
Сушките и всичките Ми ще летят до изчерпване на текущия ресурс. След това няма как да мина ТО и удължаване на ресурса. За Ми може и да има, не знам. За Сушките само Русия и Беларус. Така, че трябва да се мисли за тактическа авиация. За Сушките реално може и F 35 но няма нищо общо, реално аналога е А 10. По големия проблем е замяната на Ми 17 и Ми 24.
- Сун Дзъ
- Редовен потребител
- Контакт:
Като гледам какво става в Украйна, съм силно скептичен относно целесъобразността да подържаме щурмува авиация. При съвременното ПВО, особено на ниско ниво е по-смислено да се заложи на дронове.
Не, че нещо, но F-35 да дойде у нас, е по-скоро мечта отколкото переспектива.
Не, че нещо, но F-35 да дойде у нас, е по-скоро мечта отколкото переспектива.
- Hawkeye
- Редовен потребител
- Контакт:
gabocvet написа: ↑18 Юли 2022, 23:36Amazon написа: ↑18 Юли 2022, 14:12Това е естественото развитие. След като усвоим ескадрилата F-16, да се помисли за втора ескадрила от F-35. България е сравнително голяма държава. Гранична и за ЕС и за НАТО. Има нужда от две ескадрили за защита на интересите ни. Няма нужда да се изхвърляме, като гърците и да потрошим самосвали пари за самолети, но две ескадрили трябва да има. Още повече, че сушките не са вечни и трябва да ги заменим с нещо. А основната роля на F-35 донякъде е точно това - работа по наземни цели.
Сушките и всичките Ми ще летят до изчерпване на текущия ресурс. След това няма как да мина ТО и удължаване на ресурса. За Ми може и да има, не знам. За Сушките само Русия и Беларус. Така, че трябва да се мисли за тактическа авиация. За Сушките реално може и F 35 но няма нищо общо, реално аналога е А 10. По големия проблем е замяната на Ми 17 и Ми 24.
СУ-25 и А-10 са ми латформи от друга ера, а и в крайна сметка не ни трябва да заменяме всяка платформа едно към едно. Важното е от кои способности имаме нужда.
За ми-24/ми-17 мисля че трябва да последваме примера на чехите и да вземем UH-1Y и UH-1Z особено вайпърът е най добрия вариант от към цена/способности.
Само не съм сигурен UH-1Y дали може да носи бъкет с вода за гасене на пожари, защото в България това със сигурност ще е задължително изискване.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
За хеликоптери бъдете сигурен че производителя ще бъде европейски и като казвам европейски не е нужно машината да бъде модел на ербърс в полша примерно се правят UH-60 с ударни възможности.
F-35 преди 2030та няма да видим че трябва и много други неща да се заменят, в армията трябва да се закупи нова техника във някакво значимо количество, за ЗРК да не говорим.
F-35 преди 2030та няма да видим че трябва и много други неща да се заменят, в армията трябва да се закупи нова техника във някакво значимо количество, за ЗРК да не говорим.
- IceScull
- Редовен потребител
- Контакт:
Американците нали искат да пенсионират А-10. Нямам против да пратят 50тина по-добре запазени насамgabocvet написа: ↑18 Юли 2022, 23:36Amazon написа: ↑18 Юли 2022, 14:12Това е естественото развитие. След като усвоим ескадрилата F-16, да се помисли за втора ескадрила от F-35. България е сравнително голяма държава. Гранична и за ЕС и за НАТО. Има нужда от две ескадрили за защита на интересите ни. Няма нужда да се изхвърляме, като гърците и да потрошим самосвали пари за самолети, но две ескадрили трябва да има. Още повече, че сушките не са вечни и трябва да ги заменим с нещо. А основната роля на F-35 донякъде е точно това - работа по наземни цели.
И новички F-16 ще стане красиво във ВВС.
Пепелянките да пазят докато BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRT
Without a sign, his sword the brave man draws, and asks no omen, but his country's cause.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Да и за мен това е най-оптималната комбинация. Но първо трябва да си оправим армията преди да изсипваме още пари за авиация. Колкото до кофата с вода - имаме цяло летище с Кугъри, дето хич не знаем защо ги купихме и още са сравнително нови. И имаме подготвени пилоти за тях.Hawkeye написа: ↑19 Юли 2022, 08:21
СУ-25 и А-10 са ми латформи от друга ера, а и в крайна сметка не ни трябва да заменяме всяка платформа едно към едно. Важното е от кои способности имаме нужда.
За ми-24/ми-17 мисля че трябва да последваме примера на чехите и да вземем UH-1Y и UH-1Z особено вайпърът е най добрия вариант от към цена/способности.
Само не съм сигурен UH-1Y дали може да носи бъкет с вода за гасене на пожари, защото в България това със сигурност ще е задължително изискване.
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
Чехия ще преговаря за F-35
Чешките ВВС планират да поръчат най-малко 24 от изтребителите от пето поколение
Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето поколение F-35. Министърът на отбраната на страната Яна Чернохова обяви по време на авиосалона във Фарнбъро на 20 юли 2022 г., че правителството е дало разрешение за стартиране на преговори с Вашингтон за придобиване на най-малко 24 броя. Сформиран е и междуправителствен екип, който трябва да стартира преговорите за условията за покупка на изтребителите, които трябва да се оформят в най-малко две ескадрили.
С осъществяването на сделката Чехия ще има най-малкия флот от F-35 в Европа, малко след Дания, но въпреки всичко това ще допринесе за значителен скок в способностите на чешките ВВС, които в момента оперират с 14 изтребителя Saab Gripen C/D на оперативен лизинг. Решението за преминаване към платформата F-35A е взето на база анализ на чешките въоръжени сили, според който „само най-напредналите изтребители от пето поколение ще могат да изпълнят изискванията на мисиите на бъдещото бойно поле.“
Анализът добавя, че F-35А е и достатъчно ефективно решение по отношение на разходите, тъй като самолетът вече е на въоръжение в няколко европейски държави, а в други предстои придобиването му, като съседна Полша, която поръча 32 броя. Според чехите, това допълнително ще затвърди сътрудничеството, съвместното обучение и споделянето на способности.
Министър Чернохова добавя, че решението се взима именно сега, тъй като лизинговите договори за Gripen изтичат през 2027 г. Реално договорът има опция за удължаване с още две години до 2029 г. Амбицията на Чехия е да приключат с преговорите до есента на 2023 г. Предстои да се види дали преговорите ще приключат успешно.
Решението на Прага е обявено само две седмици след като шведското правителство обяви, че Чехия може да задържи наличните 14 Gripen C/D безплатно, след изтичането на лизинговия договор.
Чешкото решение е поредното в серията успехи на Lockheed Martin и техния F-35 в Европа през последните 18 месеца, след като типа беше избран в конкурсите за нов изтребител в Германия, Финландия и Швейцария, заедно с поръчка на допълнителни самолети от Холандия.
Чешкото министерство на отбраната добавя, че разширяването на ВВС флота с нови и по-модерни самолети е необходимо, защото „сегашният ни флот не отговаря достатъчно на все по-нарастващите изисквания на съвременните бойни мисии, особено предвид влошената ситуацията със сигурността в Европа и очакваното нарастване на броя и сложността на бъдещите мисии.“
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
U.S. State Dept approves potential sale of F-35 fighters, munitions to Germany
Цялата статия е в линка.
Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциална продажба на 35 броя F-35 и муниции за 8,4 млрд. долара за Германия.Reuters написа:WASHINGTON, July 28 (Reuters) - The U.S. State Department approved a possible foreign military sale to Germany of F-35 fighter jets, munitions and related equipment for an estimated cost of $8.4 billion, the Pentagon said on Thursday.
The potential deal for the advanced stealth fighter came after German Chancellor Olaf Scholz pledged an upgrade to his country's military following Russia's invasion of Ukraine.
Цялата статия е в линка.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
От другата темаСамо за F-35 под-изпълнителите и доставчиците са хиляди. И то много хиляди, без преувеличение.
Значи тя самата програма така е замислена, to big to fail за тва разхърлят поръчки на подизпълнители насам натам- каквото и да стане да не може да стопират програмата и LM да взимат пари, ама и много политици в САЩ се усетиха за какво мислиш че е програмата NGAD.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Политиката и т.н. може и да има общо, но не е определяща. Опитвах се да обясня, че без цивилната индустрия, в случая основно на САЩ и Япония, тоя самолет просто нямаше да го има. Да вземем нещо, което дори не се продава със самолета а се купува отделно - дяигателят. F135 е на Pratt & Whitney. Компания, която основно се занимава с производство на двигатели за пътнически самолети, газови турбини за енергетиката и т.н. Тук таме има и военни поръчки, но едва ли неколкостотин двигателя за F-22 са държали компанията жива.
Сега - самата P&W има мрежа от под-изпълнители. Също цивилни компании. От производители на екзотични материали, научни лаборатории, електроника и каквото още ви хрумне. Огромен инженерен комплекс от фирми. И няма как да се избяга от това и не е политика а реалност. Нещата стават все по сложни. И това в само двигателят!
За това Китай вече е военна сила и произвежда оръжия, които Русия не може. Защото е стъпил на голяма цивилна икономика покриваща всички сфери на науката и технологиите. И щото краде разбира се. Ама дори да откраднеш нещо трябва да можеш да го използваш.
Сега - самата P&W има мрежа от под-изпълнители. Също цивилни компании. От производители на екзотични материали, научни лаборатории, електроника и каквото още ви хрумне. Огромен инженерен комплекс от фирми. И няма как да се избяга от това и не е политика а реалност. Нещата стават все по сложни. И това в само двигателят!
За това Китай вече е военна сила и произвежда оръжия, които Русия не може. Защото е стъпил на голяма цивилна икономика покриваща всички сфери на науката и технологиите. И щото краде разбира се. Ама дори да откраднеш нещо трябва да можеш да го използваш.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Цената на F-35 падна на 78 милиона долара за бройка!
За сравнение, когато индийците се отказаха от проекта, Су-37 беше 200 милиона долара. Не знам J-20 колко струва, но вероятно и той е значително по-скъп. Много е тежък с бутикови двигатели и в не особено голяма серия. Не се е чуло и да има някакви вградени възможности за логистика и самодиагностика.
https://www.defensenews.com/air/2019/10 ... on-a-copy/
За сравнение, когато индийците се отказаха от проекта, Су-37 беше 200 милиона долара. Не знам J-20 колко струва, но вероятно и той е значително по-скъп. Много е тежък с бутикови двигатели и в не особено голяма серия. Не се е чуло и да има някакви вградени възможности за логистика и самодиагностика.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Тия не се продават още, при Китай всички продажби са с дългосрочни геополитически интереси и ползи, ако искат и за 10 мил $ могат да го продават ...20 колко струва, но вероятно и той е значително по-скъп.
При американците е закостеняла вътрешна корупция..
За тва и всичките им авиационни проекти се точат толкова много
- Hawkeye
- Редовен потребител
- Контакт:
Мисля, че тази цена обаче не включва двигатели. Поне по спомен поне пентагона ги поръчва отделно. Но като цяло е позитивно, че цената пада, ще имат нужда от тях.Amazon написа: ↑14 Юни 2023, 07:30Цената на F-35 падна на 78 милиона долара за бройка!
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Да и аз съм чел, че договорите за двигатели са отделно. Но цената се поизравни с тази на F-18 а там също двигателите са отделно а и са два. Ще видим - вече са произведени 900 самолета и като цяло програмата в крайна сметка може и да се окаже успешна.
-
Sea Dog
- Редовен потребител
- Контакт:
https://twitter.com/CiroNappi6/status/1 ... 3811031468The integration of MBDA Meteor BVRAAM missile on F35 Lightning fleets (Alpha-Bravo) of Italy and UK (ITAF-RAF-IT Navy-R Navy).
In terms of range, technology, high maneuverability, network; will places UK and Italian F35s at the edge, thanks also to high tech sensor suite of F35.
- piston
- Редовен потребител
Като гледам, само на външно ще я носи…Sea Dog написа: ↑24 Авг 2023, 23:32
https://twitter.com/CiroNappi6/status/1 ... 3811031468The integration of MBDA Meteor BVRAAM missile on F35 Lightning fleets (Alpha-Bravo) of Italy and UK (ITAF-RAF-IT Navy-R Navy).
In terms of range, technology, high maneuverability, network; will places UK and Italian F35s at the edge, thanks also to high tech sensor suite of F35.
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.
"War without logistics is called poverty"
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
Илия Бешков, сеп, 1950 г.
"War without logistics is called poverty"
William Cox
Слух, че Динг е в@гина
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Страхотна снимка!Sea Dog написа: ↑24 Авг 2023, 23:32
Нещо ти бие на пенджусе окомера. Метеор е дълга 3.65 метра докато а AIM-120 е дълга…също 3.65 метра.
-
Sasel
- Редовен потребител
- Контакт:
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain