Военна авиация ⇒ F-16MLU vs Су30/35

Модератори: Sharana, Amazon

Аватар
piston
Редовен потребител
Status: Offline

Re: Войната в Украйна

Мнение от piston » 02 Апр 2024, 16:49

Sasel написа: ↑
02 Апр 2024, 10:04
piston написа: ↑
01 Апр 2024, 11:07

https://youtu.be/cieLN4_tn0A?si=PLdgYvlMm0ASl4Ka
piston, не че е нещо, но заглавието на клипа е объркано. По стара софска традиция, "Е" означава експорт, а всички експортни орезани. Тук един, който е в час с нещата го е написал в коментарите:
This is video from flight test of N035 Irbis not Irbis-E because N035E Irbis-E is only export downgraded version of N035 Irbis for chinese ,egyptian and algerian Su-35 ( not Su-35E or SK).

Flight test was conducted on prototype Su-30MK2 number 503 blue ( year 2006 )

С оглед на принципната дискусия наистина няма значение….
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Слух, че Динг е в@гина

Аватар
piston
Редовен потребител

Re: F-16MLU vs Су30/35

Мнение от piston » 02 Апр 2024, 18:34

Bruchpilot написа: ↑
02 Апр 2024, 13:18
Ето тук има малко по темата :)
https://www.youtube.com/watch?v=DhhOQqCOmMA

Мда, битка в симулатор един на един…. Отделно това май е блок 50…
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Слух, че Динг е в@гина

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 02 Апр 2024, 19:57

angelmr написа: ↑
02 Апр 2024, 08:48
Интересно, бях останал с впечатлението че руските ударни самолети също летят ниско криейки се в гънките на терена. Но не знам до колко това важи за носителите на тежките планиращи бомби. Логиката ми е че ако ги пускат от голяма височина, дори и от дълбокият тил, обсегът на техните планиращи бомби е малък и ги вкарва в обсега на наземното ПВО. Но ако въпросното ПВО е прекалено малко и като бройка, това би променило нещата.
Това беше до миналата година, когато мятаха чугуний. Сега чугуния поумня и му се появиха крилца - руснаците заявяват, че планира 70-80км, реалистичните оценки са до 60км. В което няма нищо учудващо - JDAM-ER (с крилцата) също лети на 70км ако го пуснеш отвисоко. Затова и 34ките вече летят колкото се може по-високо (и по-бързо) - само така могат да метнат УМПК на 60 и повече км. А това в никакъв случай не е "малък обсег" - заплаха са им само Patriot и SAMP/T и то в засада близко до фронта, което е опасно - ПВОто доста изтъня и руснаците все по-скопойно летят в украинския тил.
rki написа: ↑
02 Апр 2024, 09:33
Белгийските Ф16 ще дойдат след датските, холандските и норвежките и със сигурност ще бъдат модернизирани, минимум със сменени радари. Вероятно края на 24-а, първата половина на 25-а.
Обърках ги с датските, но и там не е никак по-различно.
Относно модернизация и "минимум със сменени радари" няма никаква сериозна информация. До сега всичката предавана техника е била по-скоро дaунгрейдвана отколкото ъпгрейдвана. Вероятността особено първите да минат допълнителна мдоернизация е доста ниска. По-скоро в едно добро бъдеще след войната...

02 Апр 2024, 18:34
Има и AWACS на негова страна и през цялото време коментира, че само това му е предимството - по-добрата ситуационна осведоменост, защото през цялото време вижда Су-шката къде е и какво прави, подборайки си моментите кога да е агресивен. Като махнем АУАКСа щеше да изгори още в началото...
А както казахме в Украйна няма причина да се разчита на АУАКС освен ако въздушната битка не е над Одеса или Лвов.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 02 Апр 2024, 20:02

02 Апр 2024, 13:18
Ето тук има малко по темата :)
https://www.youtube.com/watch?v=DhhOQqCOmMA
Имам чувството, че DCS не отчита отразяващата повърхност на самолетите. Както писах, тази на Су-30 е като на пътнически самолет. За Су-35 не знаем - полагани са някакви радаропоглъщащи бои, ама дали помагат…по-скоро не.

Няма как да знаем какво влагат като данни, защото това са девелопъри от цял свят и много различни компании за различните DLC-та. Единственият за който със сигурност се знае, че е работил с истински данни, САЩ са го тикнали в панделата за кражба на секретни данни за F-16 и шпионаж. :D Което си е яка реклама за разработчика между другото. :D

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 02 Апр 2024, 20:25

Amazon написа: ↑
02 Апр 2024, 20:02
Имам чувството, че DCS не отчита отразяващата повърхност на самолетите. Както писах, тази на Су-30 е като на пътнически самолет. За Су-35 не знаем - полагани са някакви радаропоглъщащи бои, ама дали помагат…по-скоро не.
То защото F-16 накичен с ПТБ, контейнери и ракети все едно не свети като коледна елха на радарите.
Отделно, че когато по-малкия RCS има по-слаб радар, то нещата най-малкото се изравняват при по-големия RCS, но и с по-мощен радар. В сценариите с учения F-15 срещу F-16 това никога не е играло роля - не е в никакъв случай нискозабележим (стелт).

Копкото до DCS - използват както и всички други симулатори опростени модели само с няколко стойности - примерно челна проекция, страична и задна. В реалността ефективната отразяваща повърхност зависи от ъгъла и постоянно ще е различна стойност, а не една осреднена както в софтуерите.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 02 Апр 2024, 20:36

Обърках ги с датските, но и там не е никак по-различно.
Относно модернизация и "минимум със сменени радари" няма никаква сериозна информация.
Миналата седмица белгийците обявиха 150 ли 200 милиона евро за Украйна за модернизация на Ф16.
Отделно украинците сумати време говориха за модернизация на самолетите, които им се дават, така че не е ясно в каква точно конфигурация идват тези древни аналози на миг29. :P

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 02 Апр 2024, 21:00

Sharana написа: ↑
02 Апр 2024, 20:25
То защото F-16 накичен с ПТБ, контейнери и ракети все едно не свети като коледна елха на радарите.
Отделно, че когато по-малкия RCS има по-слаб радар, то нещата най-малкото се изравняват при по-големия RCS, но и с по-мощен радар. В сценариите с учения F-15 срещу F-16 това никога не е играло роля - не е в никакъв случай нискозабележим (стелт).

Копкото до DCS - използват както и всички други симулатори опростени модели само с няколко стойности - примерно челна проекция, страична и задна. В реалността ефективната отразяваща повърхност зависи от ъгъла и постоянно ще е различна стойност, а не една осреднена както в софтуерите.
Поправи ме ако греша, но ти лично беше изказвал мнение, че при равни други условия Грипен има по-добри шансове срещу F-16, заради по-ниската отразяваща повърхност. Сега защо си промени мнението? При това разликата между Грипен и Пепелянката е нищожна на фона на огромния Су-30.

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:
Status: Online

Мнение от centara » 02 Апр 2024, 21:11

Имаше едни учения между Тайланд и Китай през 2015 г. и тайландските Грипен бяха размазали китайските деривати на Су в ДВБ.
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 02 Апр 2024, 21:16

02 Апр 2024, 18:34
Е, илюстрира за какво става дума въпреки, че не е точно същата модификация.

Няма как да знаем какво влагат като данни, защото това са девелопъри от цял свят и много различни компании за различните DLC-та. Единственият за който със сигурност се знае, че е работил с истински данни, САЩ са го тикнали в панделата за кражба на секретни данни за F-16 и шпионаж. :D Което си е яка реклама за разработчика между другото. :D
Абе, той отчита някак, защото и там има стелтове. Въпросът е в реалния живот наистина ли радарът на Су-35 е толкова добър, колкото пишат. Като гледам останалата част от кочината им... :lol:
Днес успях да погледна холандските нидерландските и белгийските Ф-16МЛУ с какви ракети разполагат в базата данни на СМО - основно Амрам, Б-версията. Демек ракета с 40 километра обсег против ракета с 300 километра обсег. Като да донесеш лопата на отразяване на налет с коптери :D
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 02 Апр 2024, 21:23

Тя тази Р-77М за която се разказва в клипчето и е с близо 200 км. обсег е с правоточен реактивен двигател, като на Метеор и е на ниво проект.

От стандартните Р-77 колко има произведени можем само да гадаем. Бяха се появили за малко в Сирия и то на един-два самолета в една единствена снимка.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 02 Апр 2024, 21:42

Сега новата вундервафла е Р-37М. Според мен такъв тулуп по маневрираща цел би имал сериозни шансове за успех само с помощта на изненада, но глистите пеят оди за нея.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 02 Апр 2024, 21:59

02 Апр 2024, 21:00
Поправи ме ако греша, но ти лично беше изказвал мнение, че при равни други условия Грипен има по-добри шансове срещу F-16, заради по-ниската отразяваща повърхност. Сега защо си промени мнението? При това разликата между Грипен и Пепелянката е нищожна на фона на огромния Су-30.
Не помня подобно да си призная, но най-силния аргумент на Грипена срещу Ф-16 се казва Метеор.

Другото е да не бъркаме ябълките с портокалите. Радара на Грипена е няма и 150кг, средната му мощност е 1 кВ, пиковата до 7кВ. 16ката +/- според модела е също в този клас, не са различни.
Су-35цата мъкне 500кг радар със средна мощност 5 кВ и пикова до 20 кВ. Това си е ала F-14 (590кг) в по-съвременно изпълнение. За силно различни класове става въпрос. С доста по-силен радар се компенсира собствената висока ЕОП.

Но това за 35цата, 30ките (които са и в Китай, Индия и тн) мъкнат доста по-малък, слаб и стар радар. Около 250кг със средна мощност от 1,2 кВ и пикова до 5 кВ. Кажи-речи като на 16ката радара (който обаче е по-лек и е по-енергоефективен), но монтиран на платформа с доста по-висока ЕОП. Няма нищо учудващо в това, че Грипени са унижавали Су-30ки, те и 16ките биха направили същото. Тя затова 35цата е с такъв огромен и мощен (като за изтребител радар) - за да не е в същата кофти ситуация като 30ката.
02 Апр 2024, 21:23
От стандартните Р-77 колко има произведени можем само да гадаем. Бяха се появили за малко в Сирия и то на един-два самолета в една единствена снимка.
Тогава тепърва навлизаха. Но минаха почти 8 години вече, сега на всички клипчета, които се мяркат мъкнат поне двойка 77ци.
02 Апр 2024, 21:42
Сега новата вундервафла е Р-37М. Според мен такъв тулуп по маневрираща цел би имал сериозни шансове за успех само с помощта на изненада, но глистите пеят оди за нея.
Сваляли са уж Су-24ки и 25ци с нея. Предвид антиките, за които става въпрос, няма да се учудя ако съветските им RWR даже не са знаели за атаката, та го брой изненада. 16ките трудно ще ги изненадаш, освен по-съвременните RWR дори старите европейски Ф-16ци бяха оборудвани със система за ИЧ разпознаване на ракети (вижда ги от 20-30км) и автоматична защита - вградени са на модифицирани пилони, под които се закача джепането.
MILDS F self-protection system
Изображение

Американците и те наслагаха такива в израелско изпълнение.
Air Force F-16s Are Getting Pylons With Built-In Missile Warning Sensors And Countermeasures

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:
Status: Online

Мнение от centara » 02 Апр 2024, 22:29

02 Апр 2024, 21:59

Су-35цата мъкне 500кг радар със средна мощност 5 кВ и пикова до 20 кВ. Това си е ала F-14 (590кг) в по-съвременно изпълнение. За силно различни класове става въпрос. С доста по-силен радар се компенсира собствената висока ЕОП.
Мисля, че времето на използване на тази пикова мощност е доста ограничено и се използва само за подсвет при пуск. При Су-35 вероятно вече има проблеми с охлаждането на радара.
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 02 Апр 2024, 22:42

centara написа: ↑
02 Апр 2024, 22:29
Мисля, че времето на използване на тази пикова мощност е доста ограничено и се използва само за подсвет при пуск. При Су-35 вероятно вече има проблеми с охлаждането на радара.
Това са разбира се кратковременни режими - дали за подсвет, дали за временно увеличаване на burn-through при активно заглушаване, дали за нещо друго. Никой не може да сканира продължително време с пиковата си мощност.
Спомената беше само и единствено като сравнение тип "маса/средна мощност/пикова мощност", онагледяващо как става въпрос за различни "класове" радари, при положение че разликата в масата и мощността е 3 пъти. При нормалните режими (средната мощност) 5 пъти. По-добрите алгоритми, електроника и тн играят роля при цялостнта "ефективност", но образно казано грубата сила сама по себе си също е аргумент.

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 02 Апр 2024, 23:33

02 Апр 2024, 21:59
Но това за 35цата, 30ките (които са и в Китай, Индия и тн) мъкнат доста по-малък, слаб и стар радар. Около 250кг със средна мощност от 1,2 кВ и пикова до 5 кВ. Кажи-речи като на 16ката радара (който обаче е по-лек и е по-енергоефективен), но монтиран на платформа с доста по-висока ЕОП. Няма нищо учудващо в това, че Грипени са унижавали Су-30ки, те и 16ките биха направили същото. Тя затова 35цата е с такъв огромен и мощен (като за изтребител радар) - за да не е в същата кофти ситуация като 30ката.
Преди време бях качвал няколко клипчета от тоя чичо. Малайски пилот на Ф-18, който регулярно играе с каквото се сетиш - от други малайци с МиГ-29 и Су-30 та до разни американци със Ф-22.
https://youtu.be/rPWy-gYnQKM?si=1WmJOgl5y4b2oTbs
Не помня дали точно в този клип или някои от съседните, но бше казал, че след Ф-22, Су-30 му е най-тегав противник. Също не знам дали има предвид само в МВБ (защото клипчетата са предимно от такива) или по принцип.

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 03 Апр 2024, 08:42

02 Апр 2024, 19:57
02 Апр 2024, 08:48
Интересно, бях останал с впечатлението че руските ударни самолети също летят ниско криейки се в гънките на терена. Но не знам до колко това важи за носителите на тежките планиращи бомби. Логиката ми е че ако ги пускат от голяма височина, дори и от дълбокият тил, обсегът на техните планиращи бомби е малък и ги вкарва в обсега на наземното ПВО. Но ако въпросното ПВО е прекалено малко и като бройка, това би променило нещата.
Това беше до миналата година, когато мятаха чугуний. Сега чугуния поумня и му се появиха крилца - руснаците заявяват, че планира 70-80км, реалистичните оценки са до 60км. В което няма нищо учудващо - JDAM-ER (с крилцата) също лети на 70км ако го пуснеш отвисоко. Затова и 34ките вече летят колкото се може по-високо (и по-бързо) - само така могат да метнат УМПК на 60 и повече км. А това в никакъв случай не е "малък обсег" - заплаха са им само Patriot и SAMP/T и то в засада близко до фронта, което е опасно - ПВОто доста изтъня и руснаците все по-скопойно летят в украинския тил.
Тогава в ПВО отношение им остава да го играят силно мобилни NASAMS срещу 25-ци и хеликоптери. Пак е нещо.
Но и аз си мисля че основната им роля би трябвало да е да мятат нещо управляемо въздух-повърхност. AGM-88 в пълноценната си форма, повечко управляеми бомби. А със следващите пакети американците могат да дадат и немалко количество SDB. А съкращаването на остатъците от руските хеликоптерни сили ще е допълнителен бонус.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 03 Апр 2024, 11:01

02 Апр 2024, 22:42
Това са разбира се кратковременни режими - дали за подсвет, дали за временно увеличаване на burn-through при активно заглушаване, дали за нещо друго. Никой не може да сканира продължително време с пиковата си мощност.
Спомената беше само и единствено като сравнение тип "маса/средна мощност/пикова мощност", онагледяващо как става въпрос за различни "класове" радари, при положение че разликата в масата и мощността е 3 пъти. При нормалните режими (средната мощност) 5 пъти. По-добрите алгоритми, електроника и тн играят роля при цялостнта "ефективност", но образно казано грубата сила сама по себе си също е аргумент.
Там е работата, че май не си много прав :) Преди време и аз в моите "разработки" си блъсках главата и понеже електрониката ми е тъмна индия помислих, че проблема най-лесно ще се реши с мощността на излъчване - тупваш там вместо миливатове няколко вата и готово. Само, че колегите които с това се занимават взеха да се подхилват, потупаха ме по рамото и тихичко ми казаха да не се занимавам с глупости ами да си взема сериозна антена. И нагледно ми показаха разликата при едното и другото.
Така че мощността е хубаво нещо, но без качествени приемници и обработка на сигнала почти не върши работа. Естествено най-добре и двете, но нещо ме съмнява глистите да са супер напредничави в тънката електронна част :D
03 Апр 2024, 08:42
Тогава в ПВО отношение им остава да го играят силно мобилни NASAMS срещу 25-ци и хеликоптери. Пак е нещо.
Но и аз си мисля че основната им роля би трябвало да е да мятат нещо управляемо въздух-повърхност. AGM-88 в пълноценната си форма, повечко управляеми бомби. А със следващите пакети американците могат да дадат и немалко количество SDB. А съкращаването на остатъците от руските хеликоптерни сили ще е допълнителен бонус.
За в Украйна без съмнение ще са им най-полезни да гонят Шахеди във вътрешността на страната и да мятат управляемо джепане от далеч по глистите.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 03 Апр 2024, 14:21

Я ги оставете тия въображаеми въздушни боеве ами симулирайте покосяване на остатъците от ЧФ със Harpoon Block 2 + NSM :twisted:

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 03 Апр 2024, 18:42

"Абе тоя Ф-16 свети като пътник ( пътнически самолет"

Коментар на зенитчик на Оса.

Та толкова за малката RCS

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 03 Апр 2024, 19:56

Не е по темата ама е интересно някой знае ли е какъв е обсега на F-16 със големите подкрилни резервоари 600 gal / 2500 литра + един подтелен 1100 литра. получава се над шест тона гориво бая голям рейндж ше даде дори и без CFT израелските F16D такава конфикурация ползват още 90те.

Количеството вътрешно гориво на едноместен F-16 e 3200 л. + 5000 л с двата големи подкрилни + един 1100 л централния подтелен близо 10 хил литра бая е. С такава конфигурация покриваме цяло черно море.

Изображение

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 20 Ное 2024, 14:12

Индийците са решили изцяло да подменят ЕДСУ-то на техните Су-30. Явно след толкова години все още има проблеми с управлението на руското произведение.

https://bulgarianmilitary.com/2024/11/1 ... -overhaul/

Отговори