Военна авиация ⇒ Нов изтребител за българските ВВС?

Модератори: Sharana, Amazon

Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Re: Нов изтребител за българските ВВС?

Мнение от Amazon » 26 Апр 2017, 17:22

Bruchpilot написа: ↑
26 Апр 2017, 16:52
P.S. Амазон, и на мен трудно ми се вярва, че Волво като са копирали двигателя на Дженерал Електрик, са го направили с 30% по - икономичен, но поне за сега няма оплаквания в тази насока, така че ще трябва да го приемем за факт :D
В статията от Аерото има по-реални цифри. Освен това нали преди няколко години Пентагона пусна данни за всичките си самолети и за F-16 спомените ми за за 2-3 пъти по-големи стойности от цитираните от Арчър. От Джейнс или са хвърляли на боб, или звездите им го говорят.
Не че има значение де, Грипена наистина е най-малко куцата от трите оферти. То тоя търг е правен за него.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 26 Апр 2017, 17:41

Нямах предвид, че Джейнс дават накаква неадекватна информация, просто консумацията на гориво за двата двигателя на максимал така излиза. Иначе Грипен C/D с тия два и кусур тона гориво до никъде няма да стигне :lol:
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 26 Апр 2017, 20:05

Е там е лизинг все пак, трудно ще екстраполираме.
В Чехия е оперативен лизинг, в Унгария не е след изплащането самолетите си остават тяхни.

Та ся докато си карах се сетих една стара но изпитана величина за стойността на един изтребител от ВСВ насам, та колкото по-тежък е един самолет толкова по-скъпа е експлоатацията..
Желязна логика дори и в днешно време.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 26 Апр 2017, 20:15

Archer написа: ↑
26 Апр 2017, 20:05
Е там е лизинг все пак, трудно ще екстраполираме.
В Чехия е оперативен лизинг, в Унгария не е след изплащането самолетите си остават тяхни.
Добре, колко тогава ще им излезе един самолет на Унгарците?

boyankolev
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от boyankolev » 26 Апр 2017, 20:36

И на мен звездите ми говорят, че Грипен е най-добрият възможен настоящ избор. Писал съм го това и в БС.

kramer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от kramer » 26 Апр 2017, 20:42

Dinain написа: ↑
26 Апр 2017, 06:05
Авиацията е скъпо удоволствие. То и с тия 8+8 изтребителя кого ще плашиш? :(

И аз клоня към това, че изтребителна авиация на България не е нужна, само хеликоптери и тренировъчни самолети.
Тоя провокативен пост има ли място в темата?

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 26 Апр 2017, 20:45

Има. Също смятам, че не са нужни и го смятам от много години.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 26 Апр 2017, 21:05

kramer написа: ↑
26 Апр 2017, 20:42

И аз клоня към това, че изтребителна авиация на България не е нужна, само хеликоптери и тренировъчни самолети.
Крамер, аз също смятам така. Тези чутовни пари по-добре да отидат в сухопътни войски и ПВО. Само те могат да са пречка към мераците на султана, да увеличат политическата ни тежест и да си заемем мястото в НАТО. А ако Господ е рекъл, някога ще възстановим и бойната авиация.
Thorn написа: ↑
26 Апр 2017, 20:45
Уффффф! Най-после да си сложиш аватар на нормален човек! :D

Аватар
контрол_alt
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от контрол_alt » 26 Апр 2017, 21:09

Значи правете си сметка, поляците при цена от 73 милиона на машина с "наземно оборудване" плащат нови Ф16 блок 42 за 73 милиона бройката. Ние ще купуваме Грипен за по 104 милиона от резерва на шведските ВВС. Тези самолети не са нови. Не случайно сделката дори в търговската част е засекретена.

И понеже Амазон е писал за бразилската сделка където са давани подкупи по десетки милиони, аз да добавя за южноафриканската:
http://www.expressen.se/nyheter/the-doc ... d-bribery/
https://www.thelocal.se/20150625/saab-p ... ry-scandal

Същото и в Чехия, корупция:

http://www.radio.cz/en/section/curraffr ... ripen-deal

И още:

When it aired in 2007, the documentary caused an international outcry and prompted prosecutors in at least seven countries to open investigations into the suspected bribery. Investigations are ongoing in Sweden, the Czech Republic, Britain, South Africa, Switzerland, Austria and the United States. Last week, the international investigations yielded its first arrest. Count Alfons Mensdorff-Pouilly, a BAE lobbyist profiled in the film, was arrested in Austria for alleged money laundering and bribery in the Gripen deals.

Накрая и още нещо. Шведите лъжат и за капацитета и характеристиките на самолета. Затова Швейцария се отказа от Грипен. Поискаха швейцарски летци да тестват и да проверят характеристиките. Шведите от немай къде се съгласяват. Дотам не се стига защото се установява се, че Грипен не покрива характеристиките си. Излъгали са. Продължението го знаете. Все пак Швейцария трудно се мами. По-лесничко е в Бразилия, България, Тайланд, ЮА. Ето четете:

La version modernisée du Gripen évaluée par la Suède elle-même.

"Suite à la victoire de Saab, les pilotes helvétiques ont pu tester la version modernisée du Gripen, en mai 2012 en Suède, afin de savoir si celle-ci répondait aux exigences suisses. Toutefois, comme le révèle Le Matin, la Suisse a demandé au constructeur suédois d’analyser lui-même les données des vols d’essais. Ce qui apparaît pour le moins paradoxal.

Toutefois, le journal suisse révèle que « l’équipe d’essai et d’évaluation opérationnelle [suisse] devait effectivement procéder à cet examen à l’origine. Mais depuis la publication des rapports confidentiels des Forces aériennes, qui soulignaient les insuffisances du Gripen, et depuis les déclarations cinglantes de leur ingénieur en chef devant la sous-commission (« le Gripen est comme un couteau qui ne coupe pas bien »), les membres du groupe OT & E ont été mis au placard ». Ainsi, le Ministère de la Défense ferait tout pour empêcher toute critique – et donc remise en cause – du contrat, en cachant les limites techniques du Gripen, sans doute avec l’accord tacite de Saab.

Or, même les tests en condition réelle de la version modernisée du Gripen montrent les faiblesses de l’appareil. Par exemple, le soi-disant point fort de l’avion, les coûts d’entretien, est bien moindre qu’espéré. Le nouveau réacteur consomme davantage, ce qui exige d’emporter plus de fuel… ce qui alourdit l’appareil."
"Либералът е комунист с диплома, мислещ като негър."

kramer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от kramer » 26 Апр 2017, 21:14

Amazon написа: ↑
26 Апр 2017, 21:05
26 Апр 2017, 20:42

Крамер, аз също смятам така. Тези чутовни пари по-добре да отидат в сухопътни войски и ПВО. Само те могат да са пречка към мераците на султана, да увеличат политическата ни тежест и да си заемем мястото в НАТО. А ако Господ е рекъл, някога ще възстановим и бойната авиация.
Thorn написа: ↑
26 Апр 2017, 20:45
Уффффф! Най-после да си сложиш аватар на нормален човек! :D
Не може. Губят се способности. Така както загубихме подводниците си. Ти мислиш и, че някога ще възстановим подводниците си като род войски във флота?

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 26 Апр 2017, 21:31

26 Апр 2017, 21:14
Не може. Губят се способности. Така както загубихме подводниците си. Ти мислиш и, че някога ще възстановим подводниците си като род войски във флота?
А в СВ не губим ли способности? Птам защото си от малкото хора тук, които могат да отговорят на този въпрос. Аз като чета, май дори нямаме една истинска, боеспособна и напълно оборудвана с техника механизирана бригада. За подводниците не знам, но знам че в момента при този военен бюджет, няма как да купим подводници.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 26 Апр 2017, 21:41

И аз смятам.. че са ни нужни повече.. виж например 82ра във фолклендската война шест броя Супер Етандарт с няколко Екзозет какво направиха.
Многоцелевия изтребител е една платформа за доставяне на управляемо оръжие и при наличнието на съвреммено въоръжение+информационно осигуряване си е възпиращо средство сам по себе си .

Изображение
Значи правете си сметка, поляците при цена от 73 милиона на машина с "наземно оборудване" плащат нови Ф16 блок 42 за 73 милиона бройката
Тва коя година?
Ние ще купуваме Грипен за по 104 милиона от резерва на шведските ВВС
тва как го установи?
А в СВ не губим ли способности?
По лесно е да тренираш кашици отколкото да градиш високотехнологични способности..

По тая логика, дай да закрием и флота, да разкараме танковете да оставим един радар на стара планина и да имаме кашици на джипове с калашници и тук таме някоя стрела и рпг :lol:

RIZAR
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от RIZAR » 26 Апр 2017, 21:49

Абе, Крамер ти си нормален човек. Знаеш ли какви бяха боеспособностите на българската подводница ??? Знаеш ли, че 20 години беше поддържана от магазина за "Млад конструктор" по метода "Направи си сам".
Подводниците като род войска ги загубихме още след като руснаците отказаха да ни продадат тип "Кило". Т.е. преди повече от 30-35 г. Другото беше пословичен български инат. Да обичаш на инат.

Започнах да се увличам по подводничарската тема, извинете, но ми е простено, защото съм служил във ВМС.

Ако сащианците решат , както подсказва и верния им довереник от близкия Изток - може и въобще да нямаме ВВС, за какво са ни. Превърнати в колония на голямата колония (Германия на Меркел и сие) ние сме просто едни статисти, докато не се намерят политици способни да сторят това, което направи Вишеградската четворка. Затова според мен днешния избор се предопределя от опита на част от нашите статисти и колониални администратори да се превърнат в "real politics", нъл тъй беше думата. Страните от Вишеградската четворка избраха Грипените на "неутрална" Швеция за да кажат на сащианците , че им е писнало от Биг Брадъри, пък било то и най-супердемократичните.
И ако това е най-вече политически вот, то и аз приемам България да има Грипени, какво пък поне хардуеърни червеи може да няма в тях. 8-)

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 26 Апр 2017, 21:50

По лесно е да тренираш кашици отколкото да градиш високотехнологични способности..

По тая логика, дай да закрием и флота, да разкараме танковете да оставим един радар на стара планина и да имаме кашици на джипове с калашници и тук таме някоя стрела и рпг :lol:
Ами като гледам , няма навалица от световни сили -мераклии да изтриват от лицето на земята срамното петно "ИД" , вовсе с всичката си железария и ноу.хау . :lol:
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ? :?:

kramer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от kramer » 26 Апр 2017, 21:55

26 Апр 2017, 21:31
26 Апр 2017, 21:14
А в СВ не губим ли способности? Птам защото си от малкото хора тук, които могат да отговорят на този въпрос. Аз като чета, май дори нямаме една истинска, боеспособна и напълно оборудвана с техника механизирана бригада. За подводниците не знам, но знам че в момента при този военен бюджет, няма как да купим подводници.
С пехотата е по-лесно. Имаш ли нещо, надграждаш го. Ето например руснаците каква песен имат за първа рота - след първа рота идва втора, а има ли втора, в боя тръгва батальон :)
https://www.youtube.com/watch?v=X7_Osb2p9o0
.
С високотехнологичните системи е къде-къде по-сложно...

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 26 Апр 2017, 22:02

26 Апр 2017, 21:41

Ти имаш ли представа колко и какви специалисти има в една съвременна сухопътна бригада, че пишеш такива приказки на едро?!? И кой говори аз разкарване на танкове и флот?! Аз искам точно обратното - парите да отидат там, а не за 8 броя играчки концепция от 80-те, които при конфликт ще ги изпукат първият половин час още на Графа, или където там ги дислоцират 8-те красавци.

Отгоре на всичко с ПВО-то и флота на Турция, при конфликт, тези 8 самолета никакви оръжи няма да доставят(дори да излетят), щото ще ги издрънчат още като се появят на някой наземен, морски радар, или на ауакса. Единственото което може да се промъкне и да гръмне сараите на сулатна, или или някоя фрегата е F-35.

А в общият случай, ако всичко е наред, 7-8 чичковци на 50+ ще се преместят от кабината на МиГ-29 в тесничката кабина на Грипен и ще навъртат по 50-тна часа годишен нальот.

Така че пишем ги тези грипенчета за въздушна полиция, щото като няма риба и цацата е риба. Надяваме се сумата да е споменатия 1 милиард лева и включва джепане и не се опитваме да се правим, че нещо особено ще се промени в отбранителните способности на България. А да - и се радваме че никой не ни натисна да изберем възрастните F-16.

kramer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от kramer » 26 Апр 2017, 22:09

26 Апр 2017, 22:02
26 Апр 2017, 21:41

Ти имаш ли представа колко и какви специалисти има в една съвременна сухопътна бригада, че пишеш такива приказки на едро?!? И кой говори аз разкарване на танкове и флот?! Аз искам точно обратното - парите да отидат там, а не за 8 броя играчки концепция от 80-те, които при конфликт ще ги изпукат първият половин час още на Графа, или където там ги дислоцират 8-те красавци.

Отгоре на всичко с ПВО-то и флота на Турция, при конфликт, тези 8 самолета никакви оръжи няма да доставят(дори да излетят), щото ще ги издрънчат още като се появят на някой наземен, морски радар, или на ауакса. Единственото което може да се промъкне и да гръмне сараите на сулатна, или или някоя фрегата е F-35.

А в общият случай, ако всичко е наред, 7-8 чичковци на 50+ ще се преместят от кабината на МиГ-29 в тесничката кабина на Грипен и ще навъртат по 50-тна часа годишен нальот.

Така че пишем ги тези грипенчета за въздушна полиция, щото като няма риба и цацата е риба. Надяваме се сумата да е споменатия 1 милиард лева и включва джепане и не се опитваме да се правим, че нещо особено ще се промени в отбранителните способности на България. А да - и се радваме че никой не ни натисна да изберем възрастните F-16.
Амазоне, не съм авиатор, ма няма как чичковци над 50+ да се учат на нов самолет. Млади пилоти ще се приучават.

Аватар
Draken
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Draken » 26 Апр 2017, 22:27

контрол_alt написа: ↑
26 Апр 2017, 21:09
Ние ще купуваме Грипен за по 104 милиона от резерва на шведските ВВС. Тези самолети не са нови. Не случайно сделката дори в търговската част е засекретена.
Според IHS Jane's 360, Saab ни предлагат новопроизведени машини.

Saab offers to restart Gripen C/D production for Bulgaria

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 26 Апр 2017, 22:32

В сегашната реалност поддържането на трите вида ВС – СВ , ВВС , ВМС – от нас е невъзможен , безполезен , безсмилен , необоснован , неоправдан лукс. На гол тумбак , чифте пищови. Срещу хипотетичен враг , който ще ни нападне , който няма как да спрем и победим , защото нямаме ресурси , и ще ни е необходима външна помощ и подкрепа. БА и без това е под санитарния минимум с три вида ВС. България няма ресурс да поддържа ефективни три вида ВС. Или някой смята , че трябва да ядем коприва и лападец ама пък да имаме армия.

За мен най-възможно и разумно е :
-ВМС - декоративни функции , тонаж и въоръжение с една идея повече от полицейски нужди
-ВВС – да покриват нуждите от мирновременен контрол срещу нарушители на въздушното пространство и транспортни и евакуационни въртолети. Общо взето пак полицейски нужди.
-СВ – основно наблягане и модернизация – въоръжение , комуникация и системи за управление - във вариант до механизирани мобилни части (бригади и усилени батальони) с възможност за самостоятелни действия

При настоящата реалност – икономическа , политическа , демографска и каквато се сетите - едва ли някой смята , че можем сами да гарантираме териториална си цялост. Не сигурност , не суверенитет , а точно териториална цялост. А няма и реална такава заплаха освен различни спекулации. За момента най-голямата гаранция за сигурността ни е членството в ЕС и след това НАТО.

Състоянието на една армия е следствие и функция от икономиката и развитието на държавата. Съобразно нужди и цели. Като изключим милитаризираните държави и диктатурите. Грешно е да се правят сравнения с преди 1990 г. Тогава бяхме милитаризирана държава. Цялата икономика , инфраструктора и комуникации се съобразяваха с военни или военновременни нужди и двойно предназначение , което ни доведе до три фалита.

П.П. това по-скоро е за темата за БА.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 26 Апр 2017, 23:08

Draken написа: ↑
26 Апр 2017, 22:27
Това пък защо? Нали имат консервирани. Ако са по на 100-тина часа, те още са си със найлочетата по седлаките. :) Проблема е да ни ги дадат евтино, какво като малко са полетели? За нас модификацията, ще е по-скоро да ни поставят Link 16, защото сме натовска държава, а по подразбиране май тази опция не е инсталирана на шведските C/D.

Аватар
контрол_alt
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от контрол_alt » 26 Апр 2017, 23:16

Draken написа: ↑
26 Апр 2017, 22:27

Saab offers to restart Gripen C/D production for Bulgaria
Ще се разбере до 2-3 години какво и как ама милиардът ще е заминал. Швеция има в резерва ГрипенС/Д. Преди няколко години когато започнаха скандалите с Швейцария дори им предложиха да им дадат гратис за кратък срок C/D. Швейцарците обаче патки не пасат. Както каза техния преговарящ: "Грипен е като нож, който не реже."

Ако всичко е наред, защо търговската част на споразумението е секретна? Защо не се казва категорично, че самолетите ще бъдат произведени след сключването на договора за България? Защо няма информация дали в тези "нови" самолети ще се слагат само нови компоненти или се допуска и утилизирани от резерва? Тая сделка смърди от всякъде.

http://www.swissinfo.ch/eng/sweden-offe ... s/33011046

Sweden offers second-hand fighter jets
"Либералът е комунист с диплома, мислещ като негър."

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 26 Апр 2017, 23:21

и имаш ли представа колко и какви специалисти има в една съвременна сухопътна бригада, че пишеш такива приказки на едро?!?
Кашици, кемафи, бронирана и транспортна техника с добри радиостанции и комуникационни възможности както и ГСМ, много боеприпаси и .. добри заплати ;) общо взето тва е.
Отгоре на всичко с ПВО-то и флота на Турция, при конфликт, тези 8 самолета никакви оръжи няма да доставят(дори да излетят)
Taurus KEPD 350, RBS-15, DWS-39 абе не е кат да няма. Изтребителя е едно от средствата за доставяне за управляеми боеприпаси все пак.
В сегашната реалност поддържането на трите вида ВС – СВ , ВВС , ВМС – от нас е невъзможен , безполезен , безсмилен , необоснован , неоправдан лукс. На гол тумбак , чифте пищови
Айде пак се почна с мантрата , че България била бедна държава и видите ли не можело.
Може може при разумно планиран бюджет за по малко от десетилетие, да достигнем нивото на Чехия и Унгария примерно.

.................

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 26 Апр 2017, 23:33

Обсъждайте корупцията при сделките на авиационна техника, а не корупцията по принцип. Изтрих отклонението, че не беше за тази тема.

RIZAR
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от RIZAR » 26 Апр 2017, 23:35

Съгласен съм Арчър. Без да бъдат ограбвани отвън и отвътре българите ще оставят чехи, унгарци, сърби и румънци да им дишат прахта. Въпроса е, че още преди 100г. българите са емигрирали и са станали градинари на австрийци, чехи и унгарци , а не обратното.
Въпроса е колко трябва да бъде военния бюджет на България без належащите покупки - т.е. парите за издръжка на армията. Ако приемем , че БВП на България е 100млрд , то могат ли да се отделят 5,4,3, 2 или 1 млрд. за БА. При 35 000 д. ЛС само заплати са необходими около 100 млн. , а може би дори и повече. След това храна, ремонти, гориво, боеприпаси, учения, ток, вода, отопление и т.н. и т.н. 1млрд. съвсем не стигат . 2 млрд. може и да стигнат, но не е сигурно , а 3 или 4 млрд. могат ли да се отделят при условие, че няма пари за пенсии, лекарства и лечение на болни ???

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 26 Апр 2017, 23:40

26 Апр 2017, 23:21
Кашици, кемафи, бронирана и транспортна техника с добри радиостанции и комуникационни възможности както и ГСМ, много боеприпаси и .. добри заплати ;) общо взето тва е.
Да се чуди човек, като е толкова лесно защо имаме Военна Академия. Не мисля че подръжката и експлоатацията на радарна система, или ПВО, или съвременна бронирана техника е нещо което се учи за два часа от интернет. А сработването на огромното разнообразие от системи в една съвременна бригада по западен образец си е наука.

Ако пък пишеш за наборна пехота от 90-те, с основна специалност боядисване на бордюри и обезтревяване на бетон, оборудвана със съветска техника от 60-те и 70-те, може и да има резон, ама такова нещо не ни трябва.

Отговори