Дали е лека или тежка няма никакво значение, ускорението е едно и също. Значение има само съпротивлението на въздуха.
Във вакуум тежката топка и лекото перце падат с еднаква скорост:
https://www.youtube.com/watch?v=E43-CfukEgs
Дали е лека или тежка няма никакво значение, ускорението е едно и също. Значение има само съпротивлението на въздуха.
Разбира се, че има значение. Ускорението е едно и също, но съпротивлението на единица тегло варира в зависимост от общата маса и размери. Когато боеприпасът е по-голям, съпротивлението на единица площ от повърхността му е по-малко спрямо общото тегло. Не мога да ти го обясня добре, защото не съм физик, но принципът е същия, който прави по-големите кораби по-икономични и евтини за превоз на товар.
Анджък. Разковничето е, че в Украйна, Сирия и Йемен не ги пускат във вакуум.Във вакуум тежката топка и лекото перце падат с еднаква скорост:
Глупости.
Не можеш, защото хал-хабер си нямаш от това, за което говориш в момента.Не мога да ти го обясня добре, защото не съм физик, но принципът е същия, който прави по-големите кораби по-икономични и евтини за превоз на товар.
Е с такъв аргумент, как да се спори?
А с какъв аргумент да споря с човек, който сам си признава че нищо не разбира от физика, за която обърни внимание че е точна наука.
Офф, хора, моля някой да му обясни! Аз вдигам ръце.EddieBG написа: ↑24 Сеп 2022, 15:26
Аеродинамичен профил
Намери някъде във формулата маса или тегло...![]()
Аз ще ти помогна. От теоретичната ми подготовка като парашутист.
Така е, според положението на тялото тази скорост варира, но дори и с краката или главата надолу пак стига едно изравняване. Вече не помня цифри за свободното падане, понеже и аз съм парашутист, при отворен парашут скоростта е 5 м/сек. И се равнява все едно скапаш от височина 2 м. Признсвам, че имаше скокове, които доста меко беше приземяването, при други малко по твърдо, ама след добра подготовка не се усещаше многоrki написа: ↑24 Сеп 2022, 15:45Аз ще ти помогна. От теоретичната ми подготовка като парашутист.
Скороста на падане зависи главно от площта на съпротивление. Теглото не играе толкова голяма роля, играе роля плътността, когато средата не е вакуум.
За човешко тяло се приема, че средната скорост на падане е 42м/с, като ти може да я променяш заемайки различни пози във въздуха и променяйки по този начин площта на съпротивление.
Тц. За човешкото тяло височината на падане, след която не набираш допълнителна скорост, е 600 метра. Тогава се изравнява земното притегляне със съпротивлението, и спираш да ускоряваш. Естествено - в долните слоеве на атмосферата. 212 км/час е за разперено тяло в хоризонтално положение на малка надморска височина.raptor написа: ↑24 Сеп 2022, 15:43Съпротивлението играе спрямо скоростта, до степен при една определена скорост силата на гравитацията и съпротивлението се изравняват и падането по нататък е с постоянна скорост. При този профил на бомбата мисля тази скорост е свръхзвукова. При височина от около 100-200 метра забавянето е минимално, понеже няма време да набере достатъчно скорост. Докато при човек мисля 30-40 метра беше достатъчно да я достигне, от там нататък няма значение от колко високо ще падне. Интересно беше при котките тази скорост на изравняване беше доста по ниска от при хората.
Голяма ти е каша в главата. Това няма общо със земното удкорение. Снаряда има на порядъци по-голяма енергия и я запазва по-дълго. А формулата за енергията е равна на 1/2m*v^2 и масата има значение.vassiln написа: ↑24 Сеп 2022, 15:33Офф, хора, моля някой да му обясни! Аз вдигам ръце.EddieBG написа: ↑24 Сеп 2022, 15:26
Аеродинамичен профил
Намери някъде във формулата маса или тегло...![]()
П.п. Не, ще направя последен опит:
ЕдиБъг, замислял ли си се защо най-далекобойните артилерийски системи са и с най-голям калибър? Т. е. защо 12,7-мм куршум с начална скорост 900 м/сек прелита 5 километра, а 155-мм снаряд с подобна начална скорост прелита 45 километра?
Е с това е свързано. Белким най-накрая ти светне.
П.п.п. И не се опитвай да си го обясниш с различната плътност на атмосферата по височина. Това оправдава само част от диспропорцията.![]()
Точно така. ......raptor написа: ↑24 Сеп 2022, 17:09При по голяма маса е нужно по голяма сила на съпротивление за да се изравнят двете сили. Челното съпротивление обаче не е право пропорционално на теглото на бомбата, в смисъл по голямата има по малко съпротивление на килограм. За това би достигнала по висока скорост от голяма височина. От няколко стотин метра разликата е несъществена
Ще ви питам пак двамата професори по физика - дадох ви формулата за аеродинамика, къде в нея има маса или тегло?vassiln написа: ↑24 Сеп 2022, 17:20Точно така. Но бъгясалия Еди ми твърдеше, че нямало никакво значение. И пускаше перушина във вакуум, за да ми го докаже.raptor написа: ↑24 Сеп 2022, 17:09При по голяма маса е нужно по голяма сила на съпротивление за да се изравнят двете сили. Челното съпротивление обаче не е право пропорционално на теглото на бомбата, в смисъл по голямата има по малко съпротивление на килограм. За това би достигнала по висока скорост от голяма височина. От няколко стотин метра разликата е несъществена
Не бе човек, ти просто си затруднен да отсееш приложимите величини. Иначе сме съгласни с теб, че при едно и също ускорение, и във вакуум, перушините падат като гюлета.EddieBG написа: ↑24 Сеп 2022, 18:11Ще ви питам пак двамата професори по физика - дадох ви формулата за аеродинамика, къде в нея има маса или тегло?vassiln написа: ↑24 Сеп 2022, 17:20Точно така. Но бъгясалия Еди ми твърдеше, че нямало никакво значение. И пускаше перушина във вакуум, за да ми го докаже.raptor написа: ↑24 Сеп 2022, 17:09При по голяма маса е нужно по голяма сила на съпротивление за да се изравнят двете сили. Челното съпротивление обаче не е право пропорционално на теглото на бомбата, в смисъл по голямата има по малко съпротивление на килограм. За това би достигнала по висока скорост от голяма височина. От няколко стотин метра разликата е несъществена
Елементарен въпрос.
И ако не успеете да я намерите тая пуста маса или тегло, обяснете в този случай как точно съпротивлението във въздух зависи от масата на обекта?
Е ти изобщо не си форумен българин - първо започна яростно да спориш по физически въпроси, и после реши да кажеш, че аз не разбирам от физика. Тоест - атипично по примера ти.И понеже и за височини взехте да говорите - една и съща бомба я пускаме от 1000 метра и от 10,000 метра. Коя ще има по-висока скорост при сблъска си със земята?
Типична черта на българина по форумите е първо да каже че нищо не разбира от дадена материя, и после да започне яростно да спори по нея.
Ще си потретя въпроса като за малоумен, въпреки че се съмнявам да ме разбереш - къде във формулата за аеродинамичния профил виждаш маса или тегло? И не ми разтягай локуми какво аз не съм бил отсявал, а отговори просто и ясно от рода на "ето тази буквичка във формулата се отнася до теглото или масата". Или "няма буквичка, която да се отнася за тегло или маса".vassiln написа: ↑24 Сеп 2022, 18:38Не бе човек, ти просто си затруднен да отсееш приложимите величини. Иначе сме съгласни с теб, че при едно и също ускорение, и във вакуум, перушините падат като гюлета.EddieBG написа: ↑24 Сеп 2022, 18:11Ще ви питам пак двамата професори по физика - дадох ви формулата за аеродинамика, къде в нея има маса или тегло?
Елементарен въпрос.
И ако не успеете да я намерите тая пуста маса или тегло, обяснете в този случай как точно съпротивлението във въздух зависи от масата на обекта?
Не аз съм този, който се мъчи да пренапише физичните закони. Но ти дерзай, ако успееш, ще постигнеш такава слава, че няма да има нужда да пишеш по форумите.Е ти изобщо не си форумен българин - първо започна яростно да спориш по физически въпроси, и после реши да кажеш, че аз не разбирам от физика. Тоест - атипично по примера ти.И понеже и за височини взехте да говорите - една и съща бомба я пускаме от 1000 метра и от 10,000 метра. Коя ще има по-висока скорост при сблъска си със земята?
Типична черта на българина по форумите е първо да каже че нищо не разбира от дадена материя, и после да започне яростно да спори по нея.
Нищо общо нямам с каквито и да е гъдулки и не съм музикант, очевидно конспиративната ти личност ме бърка с някой друг.Очеизвадно се отговаряш на въпроса ми защо големите снаряди летят на много по-големи дистанции от малките.
И понеже от месеци ми се дръвчиш, и взе да ми писва от теб, а и сега в момента не спираш, ще си позволя да ти го ти кажа - това не е като да свириш на гъдулка.![]()
А защо същия 155мм снаряд (от примера който даваш), изстрелян от по-къса цев, не отива на дистанцията, която покрива от по-дълга ? Нали масата на снаряда е все същата ?!
Откъде накъде по-тежък предмет задължително трябва да има по-голямо челно съпротивление?Ще ти го обясня с думи прости - бомба тежаща 4 пъти повече от друга, ще има два пъти по-голямо челно съпротивление. И пусната от достатъчно голяма височина ще удари земята с по висока скорост от другата при еднакви други условия. Схващаш ли?
Един личен въпрос ако позволиш - ти да не си в първи клас?Ок, няма да отговарям повече по този спор.
А ти как мислиш - след като според теб бомба, тежаща четири пъти повече има два пъти по-голямо челно съпротивление от друга, защо парашутите не ги правят по-тежки, но с по-малка площ?
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани