Днес отново изчетох тази любопитна тема и мисля, че никой от нас не е успял да обясни явлението по интуитивен начин. Макар че почти всички дават верни обяснения и правилните формули.
Мисля проблема е че не включихме отначало потенциалната и кинетичната енергия. Всичко е в клипа, които е пуснал
@EddieBG в първият пост по темата:
Гюлето и перата, които висят на крана имат потенциална енергия. Тя зависи от височината и масата. Височината е еднаква, но масата е различна - демек гюлето има повече потенциална енергия. В момента когато ги пуснат, тази енергия се преобразува в кинетична. Кинетичната енергия зависи от масата и скоростта на квадрат. В случая ускорението е еднакво - 9.8 м/с. Обаче масата е различна, така че отново гюлето има много повече кинетична енергия от перата. И точно това е "двигателят" зад тези два предмета.
Съответно въздуха, които е флуид, се опитва да ги спре. Обаче гюлето има "зад себе си" по-мощен двигател и съответно ускорява по-бързо и до по-висока терминална скорост. Все едно два самолета единият с двигателите на максимал, другият на минимум.
Дотук добре, обаче какво става във вакуум, гюлето пак ли има по-висока кинетична енергия? Защо падат с еднаква скорост? Ами да, то има по-висока енергия, обаче понеже нищо не му въздейства не можем да я "видим". Също както не можем да видим енергията на куршума, докато не се тресне в нещо.
И точно това се вижда към краят на клипа на Еди. Гюлето и перата падат едновременно в сандъка с пясък, сложен там, за да не изкърти гюлето пода. Обаче докато перата едва докосват пясъка, без да набраздят повърхността, гюлето прави дупка...защото има "по-мощен двигател".
Дано не съм оплел още повече нещата.