Игри ⇒ Steam Deck

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Steam Deck

Мнение от Amazon » 26 Юни 2022, 17:26

Имах щастието да съм от първата група получили това чудо - бях в целевата група на Steam, предложиха ми резервация преди година и така.

Вероярно ще напиша подробно ревю по-късно, но сега първи впечатления:

- Това наистина работи. За пръв път има конзола, която да дава почти максимална графика на повечето компютърни(а не конзолни) игри.
- Базирано е на UNiX/Linux и съответно има огромен потенциал за развитие.
- Не струва хиляди долари, като устройствата опитвали подобна ниша преди. Аз получих това с най-малко постоянна памет(64G), излезе ми под 380 кинта плюс данъците и доставката. Допълних с една 256 micro SD карта за 20 долара и се получи средният клас. Не знам каква, ще е цената като започне масовата продажба, но мисля ще е подобна.
- До тук качих Star Wars Squadrons и новият Tomb Raider. Графиката е прекрасна и държи високо опресняване. Вероятно поне 40 FPS, но ще проверя.
- Нещото е голямо. Ама наистина. По-скоро е за мъжки ръце, отколкото за детски.
- Според мен това ще е успешна ниша. Да можеш да си легнеш в леглото и да играеш любимата си игра все едно си на мощен десктоп компютър за $1500 ….

Изображение

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Re: Steam Deck

Мнение от Sharana » 26 Юни 2022, 19:45

Amazon написа: ↑
26 Юни 2022, 17:26
Според мен това ще е успешна ниша. Да можеш да си легнеш в леглото и да играеш любимата си игра все едно си на мощен десктоп компютър за $1500
Със сигурност има ниша, но явно не съм представител, защото някак ми се губеше смисъла :mrgreen:

Случвало се е през Steam Remote Play да си стриймвам игра от PCто към лаптопа-таблет (13" 2в1) през домашната мрежа, докато съм се размазал на дивана или в леглото (в 99% от случаите съм бил болен и не ми са се гледали филми / сериали). И докато графиката си е като на PCто + всичко е гладко някак не съм се задържал - PC игри "в леглото" някак не ми се играят. Накрая все стартирах BlueStacks (Android емулатор) и убивах времето с нещо мобилно като за таблет.

PCто, като ми се доиграе нещо там, си искам не само клавиатурата и мишката, но и големия екран, за да се накефя. Откакто смених 34" преди време с 49" мониторище (че му и свикнах даже) пък съвсем :roll:

Пепеляев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Пепеляев » 30 Юни 2022, 16:41

Тази "конзола", за която и аз се облизвам, не е направена за деца. За децата има проклетата Vita на Сони и най-вече Switch на Нинтендо.
Най-полезното нещо от Steam Deck-а е нишата, която отваря. Между другото, колко издържа батерията при сериозна игра?

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Юли 2022, 06:24

Пепеляев написа: ↑
30 Юни 2022, 16:41
Тази "конзола", за която и аз се облизвам, не е направена за деца. За децата има проклетата Vita на Сони и най-вече Switch на Нинтендо.
Най-полезното нещо от Steam Deck-а е нишата, която отваря. Между другото, колко издържа батерията при сериозна игра?
Още не съм играл достатъчно, но според мен по-малко от лаптоп. На първо четене 1.5-2 часа, но ще допълвам. Контролите са много добри. Според мен по-добри от PS3(не знам за PS4) и XBox.

Охлаждането е много добро. По-добро от на скъпият ми XPS лаптоп. Практически не се усеща топлината докато държиш “конзолата”. Поиграх повече Tomb Raider и съм приятно изненадан колко гладко върви. Инсталирах и Hitman 3. Графиката е стряскащо добра, направо е странно че държиш в ръцете си геймърски компютър.

Друга екстра, която много ми харесва. Натискаш бутончето за изключване и хоп-изключва се на секундата. После натискаш същото бутонче и играта започва точно на мястото където си я изключил. Независимо коя е играта и каква е системата и за сейв. Не знам какви програмисти бачкат във Валв, ама явно не ги събират от гората и не аутсорсват в Индия.

Споменах ли че екрана е тъч скриин?!

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 13 Окт 2022, 06:55

Вече минаха 4 месеца и с чиста съвест мога да препоръчам устройството. И то като потребител а не като платен youtube “reviewer”. Все още не съм се санимавал с линукса, но игри поиграх. Главно от Mass Effect сериите. Открих, че отново започнах да играя. И то игри, които на компютъра съм ги зарязал от години. Просто е много лесно докато почиваш да грабнеш дека и да поиграеш известно време без да трябва се записваш. За батерията си коригирам предишното мнение. При интензивна игра с хубава графика, контраст, 60 FPS и максимална резолюция изсмуква батерията за 1 час.

Аз лично не се сещам за по-евтин вариант да можеш да играеш новите AAA заглавия. Ще ми е интересно някой да ме опровергае, но се съмнявам. Според мен, Дека ще е голяма инжекция за игралната индустрия. Идея си нямам как Валв са успели да съберат толкова мощен компютър за такава ниска цена и в такъв размер. Предполагам цялата операция е спонсорирана с цел откриване на нова нисша и разширяване на Steam.

Пепеляев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Пепеляев » 30 Юни 2023, 16:04

Бях хвърлил око на този ASUS ROG Ally, но ми е скъп. Докато чакам да изскочи Steam Deck играя на Switch-a и се пречупих та си взех една PS5 конзола - с 4К SONY телевизор и закачена през HDMI 2.1 наистина е удоволствие за очите.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Юли 2023, 01:50

Пепеляев написа: ↑
30 Юни 2023, 16:04
Бях хвърлил око на този ASUS ROG Ally, но ми е скъп. Докато чакам да изскочи Steam Deck играя на Switch-a и се пречупих та си взех една PS5 конзола - с 4К SONY телевизор и закачена през HDMI 2.1 наистина е удоволствие за очите.
Провери в тубата ревюто на Линус. Не помня подробности, но каза, че бил незавършен продукт. Пък и за толкова пари човек ще си купи геймърски лаптоп.

Намерих ревюто. Имай предвид, че за всяко ревю му се плаща. И то му се плаща много. Така, че всяка критика я умножавай по десет.
https://www.youtube.com/watch?v=qLVgr29NMA0&t=933s

Аватар
IceScull
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IceScull » 21 Юли 2023, 20:29

Without a sign, his sword the brave man draws, and asks no omen, but his country's cause.

Отговори