Музика, филми, култураКино

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Re: Кино

Мнение от Amazon » 18 Май 2026, 16:00

EddieBG написа:
17 Май 2026, 08:10
Изображение
Последният слух е че няма да играе Ахил, ами Елпенор - някакъв страничен персонаж. Иначе направи добра роля в Inception. Не знам защо не си остана лезбийка, ами се занимава с глупости, ама това са си лични неща.

https://www.comicbasics.com/elliot-page ... -achilles/

Nolan-bent-the-knee-1778868154464.jpg
:mrgreen:

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 18 Май 2026, 17:25

Dinain написа:
17 Май 2026, 12:27
rki написа:
17 Май 2026, 12:16
То щото 300 и Троя са примери да отговарят на историческите истина и Бътлър и Пит са едно към едно с древните елини, да не споменавам другите персонажи. :P
Ти пък ся. Когато Елена е руса синеока германка и Ахил е блондин, това е исторически правдиво и богоугодно (всеизвестно е че древните гърци са били руси), и всички са щастливи. Но не може да е чернокожа. Негри могат да само само персите, защото са лошите. Не руши наратива. :P
Омир пише ксантос, което обичайно се превежда именно светъл, в смисъл блондин. Други описания няма.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 18 Май 2026, 17:54

Thorn написа:
18 Май 2026, 17:25
Dinain написа:
17 Май 2026, 12:27
rki написа:
17 Май 2026, 12:16
То щото 300 и Троя са примери да отговарят на историческите истина и Бътлър и Пит са едно към едно с древните елини, да не споменавам другите персонажи. :P
Ти пък ся. Когато Елена е руса синеока германка и Ахил е блондин, това е исторически правдиво и богоугодно (всеизвестно е че древните гърци са били руси), и всички са щастливи. Но не може да е чернокожа. Негри могат да само само персите, защото са лошите. Не руши наратива. :P
Омир пише ксантос, което обичайно се превежда именно светъл, в смисъл блондин. Други описания няма.
Елините са арийци.... :lol:

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 18 Май 2026, 18:25

Поне аз не мисля, че имаме представа как са изглеждали елините преди над 3000 години. Повече се знае за римляните - били са мешавица. То дори аз като бях дете, около една трета от съучениците и съученичките ми в София бяха руси. Сега, десетилетия по-късно, не е точно такава ситуацията.

Обаче това няма такова голямо значение, защото говорим за приказка. Древна, може би свързана с исторически събития, обаче приказка. Не мисля, че тази актриса може да се свърже с Хубавата Елена, и това не помага на филмовия разказ. Елена трябва да е стряскащо хубава. Примерно, като младата Холи Бери, ако непременно искаме черна/мулатка.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 18 Май 2026, 18:56

Amazon написа:
18 Май 2026, 18:25
......Хубавата Елена.....
Off Topic
Пък и тя колко е била убава, еле пък по съвременните стандарти, един господ знае......Бях гледал по дискавъри или може би хисторито (помня ли) сравнително реалистични реконструкции на лицето на Нефертити.
Ма ина красавица - ум да ти зайде.
"Стандарта" също има значение. Шоту в някои древни култури, ако жената няма задник колкото руската армия пред Берлин, за нищо не става.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 18 Май 2026, 20:15

защото говорим за приказка.
Говорим за бокс офис бюджета :lol: ще видим с колко ще гръмне.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 18 Май 2026, 20:48

Amazon написа:
Поне аз не мисля, че имаме представа как са изглеждали елините преди над 3000 години. Повече се знае за римляните - били са мешавица. То дори аз като бях дете, около една трета от съучениците и съученичките ми в София бяха руси. Сега, десетилетия по-късно, не е точно такава ситуацията.

Обаче това няма такова голямо значение, защото говорим за приказка. Древна, може би свързана с исторически събития, обаче приказка. Не мисля, че тази актриса може да се свърже с Хубавата Елена, и това не помага на филмовия разказ. Елена трябва да е стряскащо хубава. Примерно, като младата Холи Бери, ако непременно искаме черна/мулатка.
Аре ся, има сумати рисунки и склуптури, еле па за римляните. Троя няма нищо общо с това което са били елините или дори римляните.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 18 Май 2026, 21:48

rki написа:
18 Май 2026, 20:48
Аре ся, има сумати рисунки и склуптури, еле па за римляните. Троя няма нищо общо с това което са били елините или дори римляните.
От статуите знаем как са искали да изглеждат и какво са харесвали - от там идва и израза “класически черти”, защото са идеализирани образи все пак. За римляните, поне за императорите има и писмени сведения за цвета на очите и косата.

И аз не мисля, че елините са приличали на Брад Пит и германската актриса. Чисто логически, вероятно са били малко по мургави от днешните гърци, по скоро да са приличали на португалци. Защото днешните гърци имат и доста славянска кръв. Не колкото ние и румънците, но имат. Обаче черите им със сигурност са били европейски. Отново, това е различно от приказката за Одисей и Троя.

miau
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от miau » 18 Май 2026, 22:12

Almasy написа:
18 Май 2026, 18:56
Amazon написа:
......Хубавата Елена.....
Off Topic
Пък и тя колко е била убава, еле пък по съвременните стандарти, един господ знае......Бях гледал по дискавъри или може би хисторито (помня ли) сравнително реалистични реконструкции на лицето на Нефертити.
Ма ина красавица - ум да ти зайде.
"Стандарта" също има значение. Шоту в някои древни култури, ако жената няма задник колкото руската армия пред Берлин, за нищо не става.
Всеки път, когато гледам подобни реконструкции си задавам въпроса - кой въобще им вярва. Това, че имаш череп не означава, че знаеш как точно е изглеждало лицето, залепено за този череп. Трябва да проверя дали въобще са правени рекнострукции по череп на човек, който има снимка(и), та да види до колко са достоверни тези реконструкции.
Иначе, въпросната реконструкция на Нефертити, или пък беше Нефертари - ами, жената не ме впечатлява особено.
All those... moments will be lost... in time,... like tears... in rain.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 18 Май 2026, 22:46

Ако беше исторически форум, можеше да си говорим за произход, популации, гени, хаплогрупи, изобразителни и наративни свидетелства. В този форум такива теми са безинтересни, затова направо и по същество - причините са изцяло уокистки.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 19 Май 2026, 00:00

Thorn написа:
18 Май 2026, 22:46
Ако беше исторически форум, можеше да си говорим за произход, популации, гени, хаплогрупи, изобразителни и наративни свидетелства. В този форум такива теми са безинтересни, затова направо и по същество - причините са изцяло уокистки.
Ами започни тема в твоят, как са изглеждали Ахейците и Троянците (троянците какви са били - Хети? Неизвестни Анадолци?).

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 19 Май 2026, 10:00

miau написа:
18 Май 2026, 22:12
Всеки път, когато гледам подобни реконструкции си задавам въпроса - кой въобще им вярва. Това, че имаш череп не означава, че знаеш как точно е изглеждало лицето, залепено за този череп. Трябва да проверя дали въобще са правени рекнострукции по череп на човек, който има снимка(и), та да види до колко са достоверни тези реконструкции.
Иначе, въпросната реконструкция на Нефертити, или пък беше Нефертари - ами, жената не ме впечатлява особено.
Off Topic
Всъщност това се прави от много, много отдавна в криминалистиката и е помогнало за разкриване на самоличността на жертви на престъпления, често с 40+ години давност.

Специализирана в това е отношение е DOE NETWORK (https://www.doenetwork.org/). В сайта им се публикуват реконструкции на лицата на (открити в повечето случаи съвсем случайно) скелетонизирани жертви на престъпления.

Мъжете получават прозвището John Doe, за жените Jane Doe, а за децата – Baby Doe. Следва номер или някакво конкретно прозвище, често мястото където е открит трупа/скелета, например Highland Park Jane Doe.

Близките на изчезнали, които търсят някаква следа, често посещават сайта. Майки, бащи, сетри, братя, племенници, съпрузи, дори внуци, търсещи да открият нещо за свои изчезнали баба или дядо.
Обикновено онлайн се публикува една реконструкция, но когато се обади някой, на място му се показват няколко с вариации примерно на коса (къдрава, права, руса, черна, дълга, къса) и някои други елементи, чиято реконструкция няма как да бъде особено точна.

Като финала, разбира се е ДНК съвпадение.

Естествено, че реконструкциите често са приблизителни.
Но дават доста добра представа, дори и да е груба за това как е изглеждала жертвата, откъдето се тръгва.

Така е разкрита самоличността на много, вече адски много жертви на престъпления, а понякога в последствие и на техните убийци.
Всъщност парадокса е, че понякога дори убиеца е бил ясен предварително.
В смисъл - и Тед Бънди, и Green River Killer са посочили конкретни места, където са открити останките на техни жертви, но самоличността им е била неясна, защото дори самия убиец не я е знаел - 99% от жертвите им са били "забърсвани" съвсем случайно от улиците. Gary Ridgway (Green River Killer) след постигане на споразумение с прокуратурата (няма да бъде искана смъртна присъда) съдейства 100% на разследващите - той посочва множества места с останки на неоткрити дотогава жертви, но признава, че няма никаква идея как се е казвала жертвата, защото често не си е правил труда дори да я пита за името или пък го е забравил.

Ето и няколко примера, като от едната страна е реконструкцията на лицето, а от другата истинска снимка на жертвата, след ДНК верификацията:

Highland Park Jane Doe, идентифицирана 27 години след убийството й:

Изображение

Buckskin Jane Doe, идентифицирана 37 години след убийството й

Изображение

Smith County Jane Doe:

Изображение

Vandy jane Doe

Изображение

А Boulder Jane Doe e идентифицирана дори 72 години след откриването на останките:

Изображение

Сайта стартира в САЩ, но в последствие обхваща целия свят, като освен реконструкции на лицата на скелетонизирани останки, включва и снимки на изчезнали безследно хора.

Така че, не си особено прав.
Науката се развива.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 19 Май 2026, 14:21

Олее, чак до криминалистика и античност се е стигнало тука :lol:

Абе тоя филм още не е излязъл бе и преди писах много вероятно е да се вдига медиен шум преди премиерата ( това в музиката го има по често ) със скандали и интриги за да може повече хора да чуят за филма.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 19 Май 2026, 16:53

Archer написа:
19 Май 2026, 14:21
Абе тоя филм още не е излязъл бе и преди писах много вероятно е да се вдига медиен шум преди премиерата ( това в музиката го има по често ) със скандали и интриги за да може повече хора да чуят за филма.
Аха, виж как хубаво проработи тази схема за Снежанка - само 150 милиона чиста загуба.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 19 Май 2026, 17:17

само 150 милиона чиста загуба.
Мда, обявили са актьорския състав на одисеята предварително.
причините са изцяло
Искат да спечелят оскар за това и тоя състав ама загубите тука ще са бая повече от снежанката.

miau
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от miau » 19 Май 2026, 18:53

Almasy написа:
19 Май 2026, 10:00
Науката се развива.
Благодаря за разяснението.
Аз не твърдя, че съм прав. Просто съм скептичен.
All those... moments will be lost... in time,... like tears... in rain.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 19 Май 2026, 19:13

miau написа:
19 Май 2026, 18:53
Almasy написа:
19 Май 2026, 10:00
Науката се развива.
Благодаря за разяснението.
Аз не твърдя, че съм прав. Просто съм скептичен.
Със сигурност има и не малка доза гадаене. Цвета на очите и косата мисля, че може да се определи от генетиката. Обаче точната форма на носа, устните, ушите, веждите, вероятно е "educated guess" базирано на различни параметри - примерно раса.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 19 Май 2026, 19:14

miau написа:
19 Май 2026, 18:53
Просто съм скептичен.
Off Topic
За скептицизма ставаме двама ;)
Живона ме научи, че по-добре да очаквам лошото, пък ако стане обратно - добре дошло.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 19 Май 2026, 19:22

Amazon написа:
19 Май 2026, 19:13
.....косата мисля, че може да се определи от генетиката....
Не точно.
Пък може и да е била боядисана, накъдрена.....
Amazon написа:
19 Май 2026, 19:13
Обаче точната форма на носа, устните, ушите, веждите, вероятно е "educated guess" базирано на различни параметри - примерно раса.
Така е, нещата няма ка да бъдат идеални.
Всъщност реконструкцията до нивото което съм пастнал по-горе е изключително скъпо.
Не всички открити черепи се подлагат на толкова детайлно възстановяване.
Често е до ниво скица.
Не зная по какъв критерий при някои стигат до край.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 24 Май 2026, 00:31

Project Hail Mary - Заслужава си високата оценка, нещо по различно, а и отдавна не сме имали смислена space opera. Раян Гослинг се справя прекрасно.

Изображение

Отговори