Ами де да знам, други работи чета:
Извозват туристите на "Томас Кук" у нас за сметка на български туроператор
и още:
източникВъзможно е да се стигне до фалит и на български туроператор, заяви пред „Хоризонт“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, според когото “фалитът на британския туроператор ще предизвика цунами в туризма”.
„Томас Кук“ не е в регистъра на туроператорите и туристическите агенции в България, което означава, че той работи с посредник. Но сега се оказва, че има и хотели, които директно са работели с него. Те попадат извън чл. 61 от закона и останалите членове, които третират фирми, регистрирани в страна на ЕС и съответно включването им в нашия регистър и съответно застраховка и отговорност на туроператора. Което означава, че щетата може да достигне близо 100 млн. лв.“, каза той пред “Хоризонт”. По-късно пред БНТ той уточни, че пряката загуба за българските хотели е 36 млн. евро, а останалото са загубите, които ще претърпим в следствие на това, че няма да пристигнат туристи до 8-ми октомври, докогато е била планирана програмата на “Томас Кук”, както и през зимния сезон.
“Ако е вярно това, което се говори – че разплащанията стават до 60 дни след заминаването на последния турист, това означава, че има неразплатени сметки от Thomas Cook към български хотели, които работят с тях от 20 юли до момента. При средна цена 50 евро на турист на ден на нощувка някъде около 7-8 млн. паунда ще са неразплатените задължения. Ако ги разделим на около 100 хотела, се падат по 50 000-60 000 евро на хотел. Тези загуби ще бъдат отнесени и към доставчиците”, обясни проф. Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна пред Блумбърг ТВ България.
А ето сбито какво казвал закона.
Пишат също, че навсякъде по света работели най-вече с гаранционни фондове, ама на - у нас било със застраховки. Освен това например в Кипър само половината от артисалите туристи са британци. От другите държави не знам към кой фонд са. Вах, то било голяма какофония.
Пишат и че доста държави ще преразгледат тоя номер с капариране (плащане от клиента към туроператора) през март, пък на хотела - ноември.
P.S. Ама ето,
тука изрично казва "Ако "Томас Кук" беше спазил българския закон".