Икономика ⇒ Икономиката на Саудитска Арабия

Модератори: Ksantip, Sharana

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Status: Offline

Re: Икономиката на Саудитска Арабия

Мнение от vassiln » 24 Окт 2019, 20:25

pnp5q, не влагам лично отношение.
Съжалявам, че не уточних кое е мое мнение/предположение, и кое се поддържа в линка. Но пък и всички тук са грамотни.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 25 Окт 2019, 07:35

pnp5q написа: ↑
24 Окт 2019, 19:05
... вероятно най-добре би било да се видят детайлите, но за щастие в случая е достатъчно да дочетем следващия абзац:
"Виждаме, че намаляването на търговията се дължи на общи икономически причини (тука може би ще говорят детайлите - бел.моя) и на регионално напрежение, специално в Ормуздкия пролив, където търговски кораби стават мишени."
И накрая пише, че германския експорт за там бил стигнал максимум 2015та и оттогава все намалява.
Аз последния абзац го дочетох, затова питах дали хутите и Иран са виновни. А Ормузкия пролив има отношение само към петролния експорт на КСА, но едва ли от там минава много от немския експорт за тази страна.

Но почвам да се чудя, кои ще да са "общите икономически причини" и дали са общи и за търговията с други държави? Например, дали напрежението в региона влияе по същия начин на търговията с ЮКей, Франция, Япония, САЩ?

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 25 Окт 2019, 09:20

vassiln написа: ↑
25 Окт 2019, 07:35

Аз последния абзац го дочетох, затова питах дали хутите(1) и Иран са виновни. А Ормузкия пролив(2) има отношение само към петролния експорт на КСА, но едва ли от там минава много от немския експорт за тази страна.

Но почвам да се чудя, кои ще да са "общите икономически причини" и дали са общи и за търговията с други държави? Например, дали напрежението в региона влияе по същия начин на търговията с ЮКей, Франция, Япония, САЩ?
Смята се, че заблудени изстрели от Йемен могат да паднат в пролива - това е още отпреди атаките на четирите танкера, как така не знаеш?
И не е вярно, че има отношение само към петрола, всички британски и американски търговски кораби са длъжни да се съобразяват с повишено ниво на опасност - има си съответните заповеди и статии, където пише за това - а това означава по-високи застраховки на стоките, което за някои стоки може да ги направи непродаваеми, което ми се струва добра "обща икономическа причина". Макар че повечето от въпросните причини очевидно нямат общо с паравоенните действия, след като тренда е още от 2015та. И след като се уточнихме, че проблема на региона очевидно е в логистиката, може да ми обясниш как логистиката през Пролива ще да има отражение на стокообмена на Германия с Южна Корея, Франция (?!! имат директна сухопътна връзка!!?) и Япония /за САЩ да речем минават през Северно море/.
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 25 Окт 2019, 11:36

Пояснявам. Имам предвид общи икономически причини, които касаят Саудия, а не Германия. Няма данни немският експорт като цяло да намалява, има данни за намаляване само на експорта към КСА. Следователно тези "общи икономически причини" изглежда са по-свързани с кралството, отколкото с бундесрепубликата.
После, ако транспортираш автомобили и машини от Германия за Саудитска Арабия, най-лесно е корабът да мине през Суецкия канал и да разтовари при Джеда, близо до Мека, или Янбу, близо до Медина, и двете пристанища са на Червено море, което е с около 3000 километра по-близо от саудитските пристанища в Залива. Малко по-далече от Рияд е, но от там до столицата и източните региони има магистрали, а горивата са евтини. Има даже и ЖП-линии до част от страната. Така че предполагам, че голямата част от немските стоки не минават през Ормузкия пролив. Изключение сигурно са разни тежки машини и съоръжения, които да се монтират в нефтените полета и разположените около тях нефтохими и петролопроводи. Това за оборота на стоки от Германия към Саудия.

В обратна посока предполагам че пътуват основно нефт и нефтопродукти. Тук вече е по-сложно. Има един нефтопровод, който минава от североизток на югозапад през страната, и свързва находищата с Джеда. Има и газопровод, който е паралелно на нефтената тръба, но не ми се вярва немците да купуват и возят газ от там.
Та за петрола, транспортните разходи сигурно са голяма част от крайната цена. Нефтопроводът едва ли е с голям капацитет, за да поеме значителна част от добива, а всички находища са близо до Залива или даже по дъното му. Така че трудно може танкерите да избегнат Ормуз, и сигурно напрежението в региона се отразява на разходите, спор няма. Освен това, по-малките танкери минават и през Аденския залив, покрай Йемен, и после по Червено море и Суецкия канал, за да не заобикалят цяла Африка.
Хутите наскоро удариха този нефтопровод впрочем. А някой неотдавна повреди четири танкера пред ОАЕ-йския терминал Фуджайра, където излиза още един нефтопровод, заобикалящ Ормуз. Има и пирати, има и инциденти с кораби край Йемен, и наскоро - с иранския танкер при Джеда. Но всичко това би трябвало да влияе не само на саудитския износ за Германия, а изобщо на саудитския такъв към Европа. И в по-малка степен - на петролния износ към Азия, Америките, Австралия и Африка, защото там поне танкерите рискуват само при преминаването на Ормуз.
Последна промяна 1 на vassiln, променена общо 25 пъти

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 25 Окт 2019, 12:02

25 Окт 2019, 11:36
Няма данни немският експорт като цяло да намалява, има данни за намаляване само на експорта към КСА.
Exports from Germany declined 3.9 percent year-on-year to EUR 101.2 billion in August 2019. Sales to the EU dropped 3.3 percent to EUR 57.5 billion, of which Euro area (-3.7 percent to EUR 35.1 billion) and non-Euro area countries (-2.6 percent to EUR 22.4 billion). In addition, exports to countries outside the EU slumped 4.8 percent to EUR 43.7 billion.
Превод: "Износът ОТ Германия намаля с 3,9% на годишна база през Август 2019та. Продажбите към ЕС спаднаха с 3.3% до EUR 57,5 млрд, от които в Еврозоната минус 3,7% до EUR 35.1 млрд и в страни извън Еврозоната минус 2.6% до EUR 22.4 млрд. В добавка износът към страни извън ЕС се срина с 4.8% до EUR 43,7 млрд."

Източник (Има и таблица по страни, таман към първите три - САЩ, Франция и Китай - одма се вижда, че е намалял.)

Значи ЗА ТЕБЕ няма данни. Е, за мене се намериха, пък пред фактите се какво? Мълчи се. Айде млъквам.
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 25 Окт 2019, 12:12

Пак ме засрами. Не знаех, че Германия е в рецесия.
Само да знаеш, че случайно попадение от Йемен по танкер в Ормузкия пролив е фантастика. Твърде е далеч за оръжията на хутите.

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 25 Окт 2019, 17:41

25 Окт 2019, 12:12
Пак ме засрами. Не знаех, че Германия е в рецесия.
Само да знаеш, че случайно попадение от Йемен по танкер в Ормузкия пролив е фантастика. Твърде е далеч за оръжията на хутите.
Благодаря, в статията за повишеното ниво на сигурност не беше уточнено много-много за какво става дума.
А за рецесията - ами нали пописваме тука, че се чудят в ЕС пари ли ще раздават, какво ще правят.
Прочее, без да искам, се получи пример защо чета за политиката в икономическите новини (без да разбирам от икономика) - цифрите говорят сами по себе си - и понеже в твоя линк заглавието наистина изглеждаше да говори за каквото ти каза, влязох да видя наистина ли - а то тоз Триер предвидил какъв ефект ще има и чак си направил труда да заяви "да`н си помислите..." и после данните си го показаха. Поздрав!

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 17 Ное 2019, 11:05

Какво виждам в Дир-а днес, добре че седнах на компютъра на бащата:
Саудитският петролен гигант Сауди Арамко обяви днес, че предвижда да предложи на борсата в Рияд 1,5 процента от акциите си в ценови диапазон 30-32 риала (8-8,53 долара) за акция, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на компанията. Точната цена ще бъде обявена на 5 декември, допълват агенциите.
Операцията би трябвало да донесе на компанията между 24 и 25 милиарда долара и чрез нея цялостната стойност на компанията да стане 1,6 и 1,7 трилиона долара, отбелязва Франс прес.

Според Асошиейтед прес пък ако акциите се продават на максималната цена от ценовия диапазон, това ще донесе на компанията над 27,7 милиарда долара, а ако се продават на минималната цена от този диапазон, това ще донесе на компанията 24 милиарда долара.
...
Инвеститорите и експертите очакваха, че планът за излизане на борсата на Сауди Арамко ще е в два етапа - изнасяне на 2 процента от капитала на борсата в Рияд, последвано от 3 процента на международна борса. Но компанията заяви, че няма никакъв план за изнасяне на акции на борса в чужбина към настоящия момент.
Засега листването в чужбина се отлага, чудя се защо го правят обаче в Рияд? Неграмотността ми по борсови въпроси стига до там, че не зная дали ще има обективни данни за постигнатите цени в Рияд. Сигурно ще има, нали борсите са публични?
Гледам тук и се пуля неразбиращо:
https://www.tadawul.com.sa/wps/portal/tadawul/home/

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 17 Ное 2019, 11:25

Оп!

Пак от Дир-а ми се предложи едно възможно обяснение:
Богати семейства в Саудитска Арабия са принуждавани да инвестират в саудитския петролен гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco), за да може планираното първично публично предлагане (ППП) на компанията да достигне 2 трилиона долара, каквато е целта на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, предаде ДПА, като се позова на в. "Файненшъл таймс".
Принудителната финансова подкрепа за ППП на "Арамко" в Рияд е част от "план да се изгради доверие в сделката" след нападенията с дрон срещу две съоръжения на "Арамко" в страната, отбелязва изданието. То цитира осем души, "запознати с разговорите", които казват, че инициативата цели да принуди десетки семейства да направят ключови инвестиции в евентуално най-голямото ППП в света, планирано три години.
Това е голяма група от средите на 50-те най-богати фамилии, казва неназован саудитски финансист, цитиран от вестника.
Според "Файненшъл таймс" сред принудените да инвестират е и принц Алуалид бин Талал, който беше държан близо три месеца в луксозния хотел "Риц-Карлтън" в Рияд във връзка с предполагаема акция срещу корупцията през 2017-2018 година.
Друг неназован саудитски бизнес магнат е помолен да инвестира до 100 милиона долара в ППП на "Арамко" по думите на негов съветник.
Саудитски правителствен представител каза пред вестника, че твърденията за натиск върху семейства или отделни лица да инвестират в ППП на "Арамко" са "безпочвени и неправилни".
https://dnes.dir.bg/ikonomika/bogati-sa ... nta-aramko

Малко е старичко, още от септември, но като нямам навика да чета новини (извън този форум и някои ограничени източници, свързани с военните конфликти), и ето пак.
Но как никой друг не го е видял? Излязло ли е в Инвестор?

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 23 Ное 2019, 19:35

Японската Софтбанк, в която Саудия наля десетки милиарди, глътнала малко вода:
https://twitter.com/HussamSanabani/stat ... 0923029504

Сон Масайоши е усмихнат и ведър.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 12 Дек 2019, 18:36

Листването на Арамко на Риядската борса (Тадауул или нещо такова ) е избило рибата, рекордно надцакване, 38 риала за акция при очаквани 32 май. То па какво ли ми разбира главата, по-добре си вижте оригиналната новина:
https://www.bloomberg.com/news/articles ... llion-goal
И сега, да не излезе пак pnp5q и да ме насмете, че отново не съм разбрал, и съм писал откъснато от реалността. :?

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 18 Дек 2019, 22:33

Сега положително за Саудия и нейната икономика:
Бюллетень Министерства труда и социального развития, обнародованный в субботу, продемонстрировал целый ряд положительных показателей в 3 квартале 2019г. по сравнению с предшествующим периодом. Так общая численность работающих саудийцев увеличилась на 146 тыс.работающих, уровень участия саудийцев в экономике возрос с 42% до 45.5% (по отношению к иностранным работникам) по сранвнению с 3 кврталом 2018г.
( Collapse )

Общее число работников (саудийцев и несаудийцев) в 3 квртале по сравнению с предыдущим кварталом выросло на 290 тыс.чел. , процент занятости в экономике саудийцев (мужчин и женщин) по сравнению с иностранцами вырос 57.9% до 58.4%.
По сравнению с 2018г. общий урвоень безработицы снизился с 12.3% до 12%, безработицы среди мужчин с 6% до 5.8%, безработицы среди женщин с 31.1% до 30.8%.
Доля женщин среди работающих саудиек по отношению к общему числу работающих составила 23.2%.
https://saudi-arabia-ru.livejournal.com/3303490.html

Резюме на български: става все по-добре, ще има и келепир. Безработицата намалява.

И илюстрация към новината от самия саудитски държавен автор.

Изображение
Последна промяна 2 на vassiln, променена общо 19 пъти

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 18 Дек 2019, 22:37

Инфограми, надявам се, че не са лъжовни, както казва Собственика:
Изображение

Изображение

Моля ако някой знае, да каже какво значат. Сложих ги, защото подсъзнателно съм сигурен, че са доста важни.

jordani
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от jordani » 19 Дек 2019, 00:55

Хвърлих един поглед и не намерих някъде да има правило, че се пише на български, а ми се струва, че има.
Ясно е, че ти харесва да се движиш по ръба, ама понякога прекрачваш без сам да се усетиш.

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 19 Дек 2019, 04:07

18 Дек 2019, 22:37
Изображение

Изображение

Моля ако някой знае, да каже какво значат. Сложих ги, защото подсъзнателно съм сигурен, че са доста важни.
Моля да обясниш връзката им със Саудитска Арабия, при положение, че са от "Живой журнал"!

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 19 Дек 2019, 06:37

Кралство Саудитска Арабия има полуофициален сайт или блог (честно казано не знам кое е по-точното) там.
Всеки, който се интересува от събитията в страната, може да гледа:
https://saudi-arabia-ru.livejournal.com/
Сообщество посвящено освещению для русскоязычных читателей современной внутриполитической, религиозной и культурной жизни Королевства Саудовская Аравия.
Источником для постов сообщества служат авторские переводы на русский язык материалов арабоязычных электронных СМИ преимущественно аккредитованных в Королевстве Саудовская Аравия.
Както се казва, там се цитират само официални саудитски медии.
Е, понякога преводачът се изпуска и вкарва по нещо от себе си, особено ако новината е странна за рускоезичния читател.
Чета го, защото на руски чета със същата скорост, като на български. А и не съм срещал още подобен сайг на английски.
За Almasy предполагам, че би било двойна наслада да чете такова нещо. :D

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 19 Дек 2019, 06:51

jordani написа: ↑
19 Дек 2019, 00:55
Хвърлих един поглед и не намерих някъде да има правило, че се пише на български, а ми се струва, че има.
Ясно е, че ти харесва да се движиш по ръба, ама понякога прекрачваш без сам да се усетиш.
Мисля, че почваш да се вторачваш малко. При това не различаваш писане от слагане на инфограма, и изглежда си пропуснал няколко десетки подобни пействания в последните години (в темите за икономика и съвременни конфликти най-вече).

Впрочем, приемам с благодарности (и понякога изпращам) на лични съобщения подобни бележки и съображения, за да не се стига до отклоняване на темата.

И не, самото движене по ръба не ми харесва, нито ми е приятно да ме наказват.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 19 Дек 2019, 07:06

Изображение

Изображение

Ти подиграваш ли ни се? Според теб всички тук са идиоти и това е пясъчника в който си играем? Хайде почини си един месец. Можеш да го използваш да учиш арабски.

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 19 Дек 2019, 09:27

19 Дек 2019, 06:37
Кралство Саудитска Арабия има полуофициален сайт или блог (честно казано не знам кое е по-точното) там.
Всеки, който се интересува от събитията в страната, може да гледа:
https://saudi-arabia-ru.livejournal.com/
Сообщество посвящено освещению для русскоязычных читателей современной внутриполитической, религиозной и культурной жизни Королевства Саудовская Аравия.
Источником для постов сообщества служат авторские переводы на русский язык материалов арабоязычных электронных СМИ преимущественно аккредитованных в Королевстве Саудовская Аравия.
Както се казва, там се цитират само официални саудитски медии.
Е, понякога преводачът се изпуска и вкарва по нещо от себе си, особено ако новината е странна за рускоезичния читател.
Чета го, защото на руски чета със същата скорост, като на български. А и не съм срещал още подобен сайг на английски.
За Almasy предполагам, че би било двойна наслада да чете такова нещо. :D
Благодаря. Щеше да е добре това пояснение да придружава инфограмите - инак - саудитския официален държавен сайт, откъдето са взети, има англо-езична версия, но конкретно тези не ги намерих - пък и повечето им справки бяха непреведени.

kramer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от kramer » 19 Дек 2019, 14:48

Изображение

Изображение

+1000, никъде не е написано, че трябва да са само на английски и руски. :D

Аватар
piston
Редовен потребител

Мнение от piston » 19 Дек 2019, 17:31

Amazon написа: ↑
19 Дек 2019, 07:06
Изображение

Изображение

Ти подиграваш ли ни се? Според теб всички тук са идиоти и това е пясъчника в който си играем? Хайде почини си един месец. Можеш да го използваш да учиш арабски.

Жесток си.... Намали го на седмица
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Слух, че Динг е в@гина

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 24 Фев 2020, 09:02

В един друг форум писах, че за да надуят капитализацията на Арамко, сигурно ще почнат да апортират и концесии.
Его:
Saudi Aramco объявляет о получении разрешения на разработку газового месторождения Джафура

Дали е точно апорт, не ме питайте, корпоративното право ми е противно поначало.

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 04 Апр 2020, 13:55

На 3ти април на правителствено съвещание (рус.) по енергийния въпрос руският министър на енергетиката (който напусна преговорите на ОПЕК+ два дни предварително (рус.) ) обяснява провала на ОПЕК+ с нежеланието на Саудитска Арабия да удължи сделката при съществуващите условия. Президентът допълва, че според него вероятно така се борели с шистовата конкуренция. Същия ден в официално изявление саудитският министър на енергетиката нарича думите на руския си колега "неверни и противоречащи на фактите". (англ.) Пускам новините тук, защото нефта засяга най-вече Саудитска Арабия, а предстои екстрена среща на двете страни...

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 04 Апр 2020, 14:48

:idea: :!:
Сосиска Колбасы
@bulka_hleba

Россия экстренно создаёт комиссию по борьбе с фальсификацией истории разрыва сделки ОПЕК+.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 09 Апр 2020, 11:13

Саудитите купуват (рус.) акции на европейски нефтени компании - Equinor, Royal Dutch Shell, Total и Eni.

Отговори