Икономика ⇒ Любопитно за икономиката

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно за икономиката

Мнение от Amazon » 14 Окт 2019, 16:35

vassiln написа: ↑
14 Окт 2019, 14:11
Ще ме накарате да вляза да си направя профил.
А търсенето на разтеж и аз съм го критикувал. Само че в богатите страни. А тя в бедните ли иска да спре растежа?
Да! В едното си изказване изреждаше Аржентина и Турция. Като те посъветвах да четеш повече, преди да наливаш разсъждения, не се заяждах, а имах предвид точно това. А фейса почти не ползвам. Само за връзка с познати. И тук си расъждаваш на база вътрешни усещания.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 14 Окт 2019, 16:41

Трябва да призная, че това дете е перфектен пропаганден ход! Добре й пишат речите и я подковават, въпреки, че на моменти вече ясно прозира как я използват. Което не умаловажава факта, че е идеално използване на полезен идиот за каузата. Интересно ми е само къде в случая са прословутите шведски органи за закрила на детето :D
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 14 Окт 2019, 16:45

Ами в Швеция, пилоте, за разлика от норвежките, които са в Норвегия. :D

jordani
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от jordani » 14 Окт 2019, 16:53

Идеята, че иде краят не света, затова трябва да живеем бедно, да постим и да не правим секс - досега само разни секти са я проповядвали.

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 14 Окт 2019, 17:26

14 Окт 2019, 16:09
А кой е казал, че развитието и растежът са едно и също?
Не са! Развитието на човечеството е СЛЕДСТВИЕ от икономическият растеж. :) Така е поне от късното средновековие/началото на ренесанса насам. За по-рано не съм запознат признавам.

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 14 Окт 2019, 17:45

Абе то е така, но напоследък има едни съмнения за какво аджеба расте тази икономика. Какъв е смисъла. В момента няма цели пред човечеството и съответно се пораждат философски течения от горния тип.

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 14 Окт 2019, 18:00

Саватеев разтягаше тези дни някакви локуми по този повод :D

https://www.youtube.com/watch?v=Uo5_-N_fmO4

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 14 Окт 2019, 18:15

jordani написа: ↑
14 Окт 2019, 16:53
Идеята, че иде краят не света, затова трябва да живеем бедно, да постим и да не правим секс - досега само разни секти са я проповядвали.
Нито някога съм постил, нито живея бедно, нито съм отказал секса (въпреки че не смятам повече да се размножавам). Но се стремя да пестя изчерпаемите ресурси. Например, гледам да шофирам само като е необходимо, водя децата до училище пеша или с трамвая. Изхвърлям боклуците разделно, чат-пат садя дръвчета, такива работи. Това за някои от вас ако е сектантство, здраве да е.

Пресиян
Редовен потребител

Мнение от Пресиян » 14 Окт 2019, 18:38

jordani, може би не си разбрал какво точно съм писал в поста ми по темата на 8 октомври 2019г. за печатането на бакноти щатски долари и затова ще обясня пак.

Всеки, който разбира от макроикономика, би трябвало да е разбрал, че твърдението, че "печатането на нови банкноти щатски долари винаги трябва да води до девалвиране на щатския долар" е абсурдно.
Според данни от Федералния резерв към 31 януари 2019г. общата стойност на всички банкноти и монети щатски долари в обръщение е била около 1 700 000 000 000 щатски долара.
Тоест всеки, който знае какво означава терминът широки пари, може да пресметне, че общата стойност на всичи банкноти и монети щатски долари в обръщение е в пъти по-малка от общата стойност на така наречените широки пари. Теоретически увеличаването на общата стойност на така наречените широки пари пари може да доведе до инфлация, но ако след отпечатването на определено количество нови банкноти щатски долари все още общата стойност на всички банкноти и монети щатски долари е в пъти по-малка от общата стойност на така наречените широки пари, то в този случай отпечатването на това определено количество нови банкноти щатски долари не може автоматично да доведе до девалвиране на щатския долар.
Последна промяна 4 на Пресиян, променена общо 14 пъти

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 14 Окт 2019, 18:52

14 Окт 2019, 18:15
Нито някога съм постил, нито живея бедно, нито съм отказал секса (въпреки че не смятам повече да се размножавам). Но се стремя да пестя изчерпаемите ресурси. Например, гледам да шофирам само като е необходимо, водя децата до училище пеша или с трамвая. Изхвърлям боклуците разделно, чат-пат садя дръвчета, такива работи. Това за някои от вас ако е сектантство, здраве да е.
Това което изреждаш се нарича здрав разум, и предполагам в една, или друга степен хората в развитите държави го правят. Аз примерно на 110%. И няма нищо общо с екстремистки идеи, налагани с помоща на болно момиче от крайни елементи с доста сива мотивация(вероятно финансова).

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 14 Окт 2019, 19:09

Кухулин написа: ↑
14 Окт 2019, 17:45
Абе то е така, но напоследък има едни съмнения за какво аджеба расте тази икономика. Какъв е смисъла. В момента няма цели пред човечеството и съответно се пораждат философски течения от горния тип.
А какви са били целите на въпросното "човечество" през първата индустриална революция? Примерно на мен целите ми са:

1. Големи, самодостатъчни и добре населени станции близо до астероидиния пояс, развиващи собствена култура и осиуряващи практически безкраен демогравски, културен, научен и икономически растеж.

2.Развитие на науката, медицината и културата на Земята.

3. По-сериозна конкурентност при създаване на поколение.

4. Глобални правила за зъздаване на социалната еволюция, дори съъпроводени с минимално отнемане на свободи.

В по-личен план, покупка на електрически автомобил и нова пушка. :D

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 14 Окт 2019, 19:44

Amazon написа: ↑
14 Окт 2019, 19:09
А какви са били целите на въпросното "човечество" през първата индустриална революция? Примерно на мен целите ми са:

1. Големи, самодостатъчни и добре населени станции близо до астероидиния пояс, развиващи собствена култура и осиуряващи практически безкраен демогравски, културен, научен и икономически растеж.

2.Развитие на науката, медицината и културата на Земята.

3. По-сериозна конкурентност при създаване на поколение.

4. Глобални правила за зъздаване на социалната еволюция, дори съъпроводени с минимално отнемане на свободи.

В по-личен план, покупка на електрически автомобил и нова пушка. :D
По това време "човечеството" е включвало предимно белите хора, за които живота е бил доста целеустремен. Усвоявала се е една дива и непозната планета - колонии, географски открития. Науката и техниката са се развивали много бурно и връзката между двете е била съвсем тясна. В политически план се развива национализма, който сам по себе си е като наркотик за хората.

Днес живеем на една много малка планета, всичко ни е като на длан. Фундаменталната наука е съвсем откъсната от техниката, а изключенията не са кой знае колко атрактивни за широката публика. В политически план да не говорим какво се случва.

Изброените от теб неща могат да свършат работа като пътеводна светлина на човешката раса, само че трябва да се осъзнаят като цел от същата тази широка публика. Може би ще мине малко време, докато се случи това.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 14 Окт 2019, 20:29

14 Окт 2019, 16:45
Ами в Швеция, пилоте, за разлика от норвежките, които са в Норвегия. :D
Е в Швеция нямат ли? :) Или там някой техен хелзинкски комитет? :lol:
14 Окт 2019, 18:52
Това което изреждаш се нарича здрав разум, и предполагам в една, или друга степен хората в развитите държави го правят. Аз примерно на 110%. И няма нищо общо с екстремистки идеи, налагани с помоща на болно момиче от крайни елементи с доста сива мотивация(вероятно финансова).
Много точно казано!
Строши-пилот :mrgreen:

jordani
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от jordani » 14 Окт 2019, 20:34

vassiln
Не знам защо ми обяснаваш ти какво правиш, защото става дума за позицията на тези еко екстремисти. Месо не трябва да се яде, защото кравите пърдели и отделяния метан ще унищожи земята. Кравите пърдят, защото ядат трева, както и веганите, ама последните не са тръгнали да се самоубиват. Но според тях хората били много и трябва да се понамали размножаването.

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 14 Окт 2019, 21:33

Кой е казал, че човечеството трябва:
Първо да има цел.
И второ да има ЕДНА цел.
Човечеството никога не е имало обща цел! И въпреки това икономическият растеж е довел до невероятно подобрение в качеството на живота.
Но една обща заплаха може да ни осигури и една обща цел за която да работим, с това съм съгласен. Въпросът е че за да можем да работим по обща глобална цел, трябва да имаме и ресурсите нужни за глобално въздействие. Което изисква и мощна икономика способна да произведе нужните за изпълнението на глобалната цел инструменти. Да кажем скрубери извличащи СО2 от атмосферата. :) Само като пример го давам, не казвам че трябва да правим това. Но ако се наложи, една мощна икономика финансираща мощна наука ще може да развие съответните технологии и да ги произведе. Обаче една върнала се в 19-ти век икономика (захранвана само от ВЕИ, както си мечтаят дините) би била меко казано затруднена дори да изхрани човечеството, да не говорим да произведе излишъците нужни за един проект за глобално въздействие върху климата.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 14 Окт 2019, 21:59

14 Окт 2019, 18:52
14 Окт 2019, 18:15
Това което изреждаш се нарича здрав разум, и предполагам в една, или друга степен хората в развитите държави го правят. Аз примерно на 110%. И няма нищо общо с екстремистки идеи, налагани с помощта на болно момиче от крайни елементи с доста сива мотивация(вероятно финансова).
Винаги ми е било интересно каква е тая финансова мотивация, примерно да се пречи на застрояването на Черноморието. Какви са тия могъщи капитали, дето хранят армии зелени лумпени, и ги насърчават да пречат на човешкото развитие и световната и местна икономика, получавайки пачки за това. Та какво ли движи тази "сива мотивация" и какъв ли келепир стои зад гърба на това дете? Сигурно е милиарден...
Ако бяхме нормална държава, главните пречещи щяха да са именно хотелиерите по морето - тези, които вече имат достатъчно, и го разбират. Но при нас те просто искат още и още, без да си дават сметка, че като се презастрои всичко до нивото на Бразилска favela, нормалните хора ще спрат да идват, и полека курортите ще се клошаризират и ще западнат.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 14 Окт 2019, 22:15

14 Окт 2019, 20:34
vassiln
...
Но според тях хората били много и трябва да се понамали размножаването.
Абсолютно.
Не казвам, че това трябва да става с изтребване на изостаналите народи, както са практикували например англосаксонците в миналото. Нито че трябва да е с тайна или с насилствена кастрация. Трябва да бъде с просвещение, образование, културно влияние ли, нещо такова.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 14 Окт 2019, 22:30

14 Окт 2019, 22:15
Абсолютно.
Не казвам, че това трябва да става с изтребване на изостаналите народи, както са практикували например англосаксонците в миналото.
Кои са тия "англосаксонци", кой точна са изтрепали и какво ги прави толкова уникални, спрямо други народи трепащи конкуренцията? Ве пак форума е военноисторически.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 14 Окт 2019, 22:33

14 Окт 2019, 22:30
Абсолютно.
Не казвам, че това трябва да става с изтребване на изостаналите народи, както са практикували например англосаксонците в миналото.
Кои са тия "англосаксонци", кой точна са изтрепали и какво ги прави толкова уникални, спрямо други народи трепащи конкуренцията? Ве пак форума е военноисторически.
Най-вероятно има предвид англосаксонците в САЩ и индианците.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 14 Окт 2019, 22:37

angelmr написа: ↑
14 Окт 2019, 21:33
Кой е казал, че човечеството трябва:
Първо да има цел.
И второ да има ЕДНА цел.
Човечеството никога не е имало обща цел! И въпреки това икономическият растеж е довел до невероятно подобрение в качеството на живота.
Но една обща заплаха може да ни осигури и една обща цел за която да работим, с това съм съгласен. Въпросът е че за да можем да работим по обща глобална цел, трябва да имаме и ресурсите нужни за глобално въздействие. Което изисква и мощна икономика способна да произведе нужните за изпълнението на глобалната цел инструменти. Да кажем скрубери извличащи СО2 от атмосферата. :) Само като пример го давам, не казвам че трябва да правим това. Но ако се наложи, една мощна икономика финансираща мощна наука ще може да развие съответните технологии и да ги произведе. Обаче една върнала се в 19-ти век икономика (захранвана само от ВЕИ, както си мечтаят дините) би била меко казано затруднена дори да изхрани човечеството, да не говорим да произведе излишъците нужни за един проект за глобално въздействие върху климата.
Човечеството трябва да има цел. И тя е - да живее по-дълго и по-добре. Дали е една, две или сто, това е вече въпрос на понятия и класификация.
Икономическият растеж е нещо много разтегливо, но той не е довел до невероятно подобрение в качеството на живота. Поне не в целия свят. На определени места той дава нелинеен ефект - Ню Йорк (ако си чел Салман Рушди с книгата му, която предчувства 9/11), Лондон, Москва, Пекин. Да, на такива места се получава някакъв ефект на някакъв златен дъжд. Хората живеят в относително охолство, даже и обикновените граждани, стига да не са в крайните квартали.
Но стотици милиони мизерстват, а милиарди живеят в известни лишения. И една от главните причини това да се случва е неправилното разпределение на благата, но и в стремежът на богатите да са още по-богати.
Но не това е главния проблем, който сочат повечето зелени. Той е в неразумното, прахосническо използване на ресурсите, по начин, който или ще доведе до изчерпването им прекалено бързо, без да можем да посрещнем недоимъка, или ще съсипе средата на планетата, така че тя да удари по самите нас. Тоест, да ограничи или увреди нашата собствена жизнена среда, с всички възможни последици от това (западане на условията на живот, социални катаклизми, даже масови измирания).

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 14 Окт 2019, 22:41

EddieBG написа: ↑
14 Окт 2019, 22:33
Абсолютно.
Еди има добро предположение, но не е само това. Изтребването на диваците в Судан с картечници през 19-ти век, кървавото потушаване на някои въстаниия в Индия преди това, концлагерите в Южна Африка около 1900 г., такива работи.
А англосаксонците избрах заради битуващата представа, че от колонизаторите сякаш са били по-цивилизовани, или по-хуманни, или просто по-напредничави. Че неотдавна един модератор разсъждаваше, как ако не били англичаните покорили Северна Америка, сега някои държави щели да бъдат латински кочини. Говоря по памет де.

Не казвам че англосаксонците са уникални, това ти си го измисляш. Ползвам израза "например", като прилагам пример, който наистина ще ти допадне най-много. :D А относно изтрепване, както посочих, обектите са индийски и индиански етноси. Е има и африкански и арабски, но те са пострадали в по-малка степен.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 14 Окт 2019, 22:52

14 Окт 2019, 21:59
Какви са тия могъщи капитали, дето хранят армии зелени лумпени, и ги насърчават да пречат на човешкото развитие и световната и местна икономика, получавайки пачки за това. Та какво ли движи тази "сива мотивация" и какъв ли келепир стои зад гърба на това дете? Сигурно е милиарден...
Милиарден?!? Стотици милиарди по-скоро! Дори официално се търгува с вредни емисии. Отделно колко се изсипват от неправителствени оранизации. А доста неща, като това момиче например, или изцепките на Грийнпис показват, че тези милиради, очевидно не се контролират нито от най-интелигентните, нито от най-моралните хора на тая планета.

А в крайна сметка се оказва, че точно държавите, като най-големите побойници в квартала, се борят успешно за екологията а не някакви перковци, дето ислят, че нещата се променят като врещиш, завземаш платформи, потапяш кораби, или клатиш въздуха.

Държавите създават регулаците, спасиха озона, увеличават горите, глобяват алчни образования като BP, увеличиха сибирските тигри в Китай, слагат регулации за риболова и свободни зони и т.н. Хубавите филмчета по Дискавъри, или детските книжки пък, дето запознават хората с проблемите и ги карат да гласуват за зелени партии, Дискавъри си ги прави с комерсиална цел и като част от икономическият растеж.

Без Дискавъри и филмите на BBC и огромната индустрия и сложна теника зад тях, откъде ще знаеш колко е красив един коралов риф? Щото нали, в калната вада дето тече през село, коралови рифове няма. Какви коралови рифове! То повечето хора дори елен не са виждали извън зоологическата! А зоолоическите също са индустрия и най-хубавите са точно в най-богатите и силни държави, в случая САЩ и Германия, но не само.

Бях давал пример, че в САЩ има 7000 тигри, в Китай се стегнаха и вече са към 5000, а в огромната Русия са по-малко от...500. Пише се и за цифри от рода на под 300! А Русия е зарязала икономическото развитие, както искат онова момиченце и Васко. Какво правим с този пример?

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 14 Окт 2019, 23:00

14 Окт 2019, 22:41
Еди има добро предположение, но не е само това. Изтребването на диваците в Судан с картечници през 19-ти век, кървавото потушаване на някои въстаниия в Индия преди това, концлагерите в Южна Африка около 1900 г., такива работи.
При всичко изредено изтребването е било взаимно. А като мащаб в сравнение с други войни и завземания, всичко изредено влиза в графата "и други".
А англосаксонците избрах заради битуващата представа, че от колонизаторите сякаш са били по-цивилизовани, или по-хуманни, или просто по-напредничави.
Тц. Избра ги защото си ксенофоб и по някаква много лична причина не можеш да ги понасяш.
Че неотдавна един модератор разсъждаваше, как ако не били англичаните покорили Северна Америка, сега някои държави щели да бъдат латински кочини. Говоря по памет де.
Тука не разбирам какво точно се опитваш да кажеш? Че е неприлично модераторите да расъждават? Или не си съгласен с фактите, че Латинска и Централна Америка са престъпна изостанала във всяко отношение кочина, докато Северна сега-засега е най-големият двигател на планетата и успя да задържи Европа да не воюва за цели 70 години, че сега и съюз си имаме?

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 14 Окт 2019, 23:12

EddieBG написа: ↑
14 Окт 2019, 22:33
Абсолютно.
Ами то като не познаваш фактите е голям кеф - хвърляш си изказвания както си искаш. :D

Предполагам има предвид, че английските и холандските колонии и по-късно САЩ, са основен фактор в стесняване на ареала на северно американските индианци. И по принциип ще е прав. Особено ако добави, че има и други фактори, като това, че индианнците се избиват едни други доста по-активно, отколкото ги "избиват" англичаните и доста преди англичаните въобще да се изтърсят в Нова Англия. Че испанците ги избива далеч по-активно и далеч по-дълго. Без дори да им създават защитени резервати. За това, че сравнително малкият им брой днес, се длжи основнно на това, че отказват да напуснат Неолита. И за това дори в Канада, в която същите англичани(и французи) защитават индианците, днес броят им е незначителен. Също и това че днес, няма по-голям кеф от това да си индианец в САЩ. Защото американците признават ролята си в отнемането на земята им и индианците не плащат данъци и консумативи - доживот!

Та ми стана любоитно, защо от толкова хубави примери за онагледяване на геноциди и простотии, Васко избра този противоречив, но активно налаган от СССР пример.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 14 Окт 2019, 23:21

14 Окт 2019, 19:44
По това време "човечеството" е включвало предимно белите хора, за които живота е бил доста целеустремен. Усвоявала се е една дива и непозната планета - колонии, географски открития. Науката и техниката са се развивали много бурно и връзката между двете е била съвсем тясна. В политически план се развива национализма, който сам по себе си е като наркотик за хората.

Днес живеем на една много малка планета, всичко ни е като на длан. Фундаменталната наука е съвсем откъсната от техниката, а изключенията не са кой знае колко атрактивни за широката публика. В политически план да не говорим какво се случва.

Изброените от теб неща могат да свършат работа като пътеводна светлина на човешката раса, само че трябва да се осъзнаят като цел от същата тази широка публика. Може би ще мине малко време, докато се случи това.
Ами значи трябва да се пропагандира :) И то не някакви глупости за Марс, а точно за разширяване и повишаване качеството на хабитата на човечеството - безкрайно. За сега в рамките на нашата си Слънчева Система И това отново трябва да го направят "белите хора", щото примерно както виждаме в Африка и части от Азия си имат други проблеми извън икономичският растеж. Не можем да и чакаме още 10 000 години, едните да спрат да се избиват на база популярна художествена книжка, на другите да спрат да им текат лигите на фона на ново ядрено торпедо и т.н. Трябва да се бута напред.

Отговори