Ренесанс и революцииЙозеф Бем

Модератор: ISTORIK

Отговори
Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 19290
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Йозеф Бем

Мнение от Dinain » 30 Дек 2016, 23:08

Изображение

The Polish War Hero Who Quelled an Aleppo Uprising
Józef Bem fought for Polish and Hungarian independence before converting to Islam and joining the Ottoman Empire

https://warisboring.com/the-polish-war- ... .2w7omllf5

Не знаех за този велик приключенец на 19-и век. :) Ще нахвърлям съкратен превод на хумористичната статия за живота му.

Варшавско княжество

Роден през 1794 г. в Тарнов, Галиция. На следващата година родната му Полша престава да същестува, разкъсана от Прусия, Австрия и Русия.
На 15 г. постъпва доброволец в наполеоновата армия, както мнозина поляци, жадуващи за мъст срещу Русия. Завършва артилерийската и инженерна школа във Варшава тъкмо навреме, за да се присъедини към Grande Armée в похода към Москва. Оцелява. Участва в отбраната на Данциг. След руската победа започва да преподава в инженерната академия и става професор, експериментира с ракети и парни двигатели, участва в дуели. Но му е скучно.

Полско кралство

Когато избухва анти-руското Ноемврийско въстание (1830-1831 г.), прерастнало във война, Бем веднага се записва доброволец. Командва лек кавалерийски артилерийски батальон. Бързо се проявява.
В битката за Остролека, поляците трябва да отбраняват село на река, но се огъват. Бем изкарва артилерийския си батальон на предна линия - три роти отбивали атаки с мускети и гранати, докато другите две подготвят 12-те оръдия. Стреляйки от упор, батальонът му разбил руската атака и ги принудил да се оттеглят.
Скоро му е поверено командването на цялата полска артилерия, но въстанието в крайна сметка е неуспешно. Отличава се отново и е повишен при отбраната на Варшава, но градът пада. Бем не иска да се предава на руснаците - с 20,000 войници стигнал до Прусия и се предал там. Искал да отиде във Франция и да действа като партизанска армия, но прусаците не му дават.

Франция

Напуска Прусия и става учител по математика в Париж, но пак му е скучно. Опитва се да формира доброволчески батальон с други полски бежанци в Париж. После отива в Португалия и през 1833 г. се опитва да формира полски батальон, за да участва в гражданската им война на страната на Педру I - императора на Бразилия (!). Полски дисидент, или руски агент, поручик Пасиербски, го прострелва и го залавят - лежи 2 месеца в Беленската кула в Лисабон. Пак му е скучно.

Австрия

Йозеф Бем се оказва отново в разгара на въстание, любимото му занимание, когато през октомври 1848 г. във Виена избухва бунта срещу Хабсбургите. Фердинанд I е прогонен от града, Бем оглавява инженерните войски на въстанниците и строи барикади. Армията на хабсбургите започва обстрел на Виена на 26.10 и малко по-късно щурмува града.

Княз Алфред цу Виндишгрец:
“They do not want to hear about the Grace of God? They will hear the grace of the cannon.”
Въстанието е смазано. Единственият оцелял от водачите му, Йозеф Бем, минава унгарската граница, въпреки че е ранен с шрапнел. Малко след това има ново неуспешно покушение.

Унгария и Трансилвания

Унгарците на свой ред вдигат бунт срещу хабсбургите, формират бунтовническо правителство под Лайош Косут и правят Бем главнокомандващ армията им, въпреки че не говори унгарски.
Бем първо се отправя към Трансилвания, където румънците на свой ред се бунтуват срещу унгарска власт. През зимата на 1848-49 г. унгарската бунтовническа армия изтласква румънската селска бунтовническа армия. Междувременно руснаците се притичват на помощ на австрийците, но Бем разбива 8000-та им армия. Опитва са да сключи мир с водача на румънците Янку, но унгарци и румънци се колят едни други много усилено. Междувременно разбива една австрийска армия в битката при Оршова. После отблъсква нова руска армия, но накрая 6000-та му унгарска армия е разгромена от комбинирана, двойно по-голяма австро-руска армия в битката при Сегешвар.

Йозеф Бем се крие сред труповете на войниците си, после събира оцелелите и 6 дни по-късно побеждава в битката при Нагишцебен!

Друг поляк командва друга част от унгарската бунтовническа армия, но вместо да се укрепи в Арад, отстъпва към Тимишоара. Бем пристига и поема командването на изтощена 55-хилядна армия. Руско-австрийските сили наброяват вече 95,000 души. В битката при Тимишоара, 09.08.1849 г., унгарската артилерия свършва мунициите, Бем повежда кавалерийска атака, но е тежко ранен и армията му е разбита. За да направят мръсно на австрийците, унгарците нарочно капитулират пред руснаците 4 дни по-късно.

За 10 месеца Йозеф Бем командва войски на две бунтовнически правителства, води 30 битки, повечето от които печели, и е ранен поне 3 пъти! Но пак му е скучно.

Османската империя

Бем, както много други бунтовници, търси убежище на юг в териториите на Високата порта. (от там ще има възможност да бие омразните му австрийци и руснаци)
Султанът се колебае дали да приеме унгарските бунтовници, не иска да провокира война с Австро-Унгария и Русия. Бем и други 300 унгарци решават вместо него - обявяват, че са приели Исляма, и той се преименува на Мурат Паша.

Османците срещат необичайна дилема:
“General Bem had been wounded in seven or eight places and was under the care of special surgeons and doctors … Because his wounds had still not healed, he was cautioned to add yet another wound would cause a loss of blood which could cause him to lose his life, and he was advised to delay his circumcision until his wounds completely healed. Because he was adamant, having no other choice, the army surgeon was summoned and he was circumcised.”
Лекарите се боят да го обрежат, защото има 7-8 незаздравяли рани и загубата на кръв може да го убие. Но Йозеф Бем е непреклонен и го обрязват.
Османците се чудят какво да го правят, и за да инициира някоя пакост, го пращат възможно най-далеч от руснаците, в

Алепо

Там пристига заедно с двайсетина свои последователи, всичките приели исляма и с нови имена. Вече замисля да основе артилерийска академия, да строи язовири на р. Ефрат и барутна фабрика, когато отново се оказва в центъра на въстание. Високата порта тъкмо инициира данъчна реформа и военна повинност за мюсюлманите; в Алепо избухват безредици, двайсет християни и евреи са убити. Бедиуните се трупат в покрайнините, очаквайки да плячкосват в хаоса. Пристигат подкрепления от армията, некомпетентният паша Зариф Мустафа е свален, но частите се сбиват, защото не могат да се разберат кой да го наследи като управник на града.

Йозеф Бем застава начело на 1200 души с 16 оръдия. Въстанниците са разгромени, редът възстановен и бедуините прогонени. Дали е участвал в артилерийския обстрел на Алепо от 05.11, убил 5000 души, не е известно, защото тогава се разболява от малария. Можел е да участва и в още по-кървава гражданска война в ливанските планини 10 години по-късно. Но умира от малария на 10.12.1850 г. В едно от последните си писма пише “Oh Poland, Poland. I can no more be your salvation.”

Останките му са преместени в родния гр. Тарнов през 1929 г. И повече от 100 години след смъртта му, паметникът му в Будапеща бил в епицентъра на въстанието срещу съветската власт от 1956 г.

Изображение
Изображение
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."


...
Days since last IAF airstrike in Syria
...
Аз съм прав, защото обикновено съм прав.
Thorn, 02.06.19

kramer
Редовен потребител
Мнения: 1806
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Йозеф Бем

Мнение от kramer » 31 Дек 2016, 18:57

Брей, тоз Гарибалди гиби. :shock:

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани