Ренесанс и революцииПадането на португалските колонии

Модератор: ISTORIK

Отговори
Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7506
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Status: Offline

Падането на португалските колонии

Мнение от Thorn » 14 Ное 2016, 00:15

Наскоро си говорехме, че Португалия е загубила много от колониите си от холандците по времето на унията с испанския крал. Обаче като малко се поразрових, се оказа, че не е така. Всъщност най-важните колонии са загубени вече през 60-те години, когато Португалия се бие на живот и смърт с испанците за независимост. Реално холандците практически помагат на Испания, отслабвайки португалците. Единствен техен съюзник са англичаните, но и Англия тогава е доста слаба и не може особено да помогне.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

De Ruyeter
Редовен потребител
Мнения: 440
Регистриран на: 21 Сеп 2016, 22:32
Контакт:
Status: Offline

Re: Падането на португалските колонии

Мнение от De Ruyeter » 18 Ное 2016, 10:10

Чакай, нека се разберемВойната започва 1601 и продължава до 1663г. В края на войната /1663г/ и Португалия и Холандия са независими от Испания държави. Когато започва войната и двете са част от Импераията на Хабсубгите, борещи се за независомст. Дотук са приликите. Разликите че холандците са протестанти, а португалците католици. Тоест испанците се отнасят към португалците както към 2-ра ръка население, но пак братя по религия. Холандицте са еретици, които можеш да ги убиеш, гориш и т.н., още повече, че техният флот участва в разгрома на Непобедимата армада.
Накратко сблъсъците са следните - хронология - 1602г. основана е Холандската източноиндийска компания - държава в държвата - собствен флот, закони, полиция, парична единица, собствени военни кораби.
1603г. - холандски кораби пленяват край Сингапур 1500 тонната карака Санта Катарина и богатството на борда й помага з увеличаване на капитала на Източноиндийската компания с 50%
За 15 години благодарение на многочисления си флот Холандия покорява далекоизточните португалски форпостове. През 1619г. пада Джакарта и е преименувана в Батавия.
Оттам усилията на холандците се съсредоточават върху най-силната морска база на Португалия - Гоа. Тя е под постоянна блокада /далечна/.
НА 30 септември 1639г. е поредното голямо морско сражение. От холандска страна участват 9 кораба, от португалска 3 галеона, но реално един е в годно да води бой състояние, Bom Jesus /74 оръдия/ и San Sebastio /50 оръдия/ са изтеглени на брега и се калафатят - насмоляват, оръдията са снети. Португалците имат и 12 невоържени фрегати, на чийто борд за натоварени войници. Резултатът е Bom Jesus /74 оръдия/ опожарен , São Boaventura се взривява след като е запален от холандските кораби.
Има няколко интересни морски битки още в началото на войната - за Амбоина /1602г./, за Рашадо
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Cape_Rachado
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Malacca_(1641) - падането на Малака

При Манила холандците търпят най-тежкото поражение /1646г./
https://en.wikipedia.org/wiki/Battles_o ... _de_Manila
Така или иначе най-сериозните сражения са в периода 1602-1646
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? :lol:

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7506
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Status: Offline

Re: Падането на португалските колонии

Мнение от Thorn » 19 Ное 2016, 23:30

Чакай малко. Холандия си воюва с Испания до 1648 г. Португалската война за независимост почва 1640 и продължава до 1663. Т.е. - от 1648 до 1663 г. Испания воюва с въстаналите португалци и вече не воюва с традиционния враг - Холандия.

А какво правят същите тези холандци през това време? Ами нахвърлят се на португалските колонии. Те и преди са се нахвърляли, но без особено големи успехи, с изключение на Ресифе, но сега, лишени от защитата на испанската империя, колониите им падат като зрели круши. Въпреки, че португалците още в 1640 се опитват да установят отношения с тях, за северните хищници избухналия бунт срещу Филип IV е възможност да ограбят Португалия. И като резултат от 1640 до 1648 войната е тристранна - Испания воюва с Португалия и Холандия, Португалия - с Испания и Холандия, а Холандия с Испания и Португалия. Сюр!

Разликата е, че след 1640 португалците не могат да разчитат на испанската помощ, която въобще не е за подценяване. Например през 1625 отвоюването на Бразилия започва след като Филип праща ескадра от 56 кораба, от които 34 испански! с 12 500 войници на борда, от които три четвърти също испанци! В далечния Изток, испанците с никаквите си филипински ресурси възвръщат португалския Тернате на Молукските острови и укрепяват Тидор.

И ефектът веднага се усеща:

В 1641 г. холандците завладяват Луанда в Ангола. И забележителното е, че там обратното и отвоюване за Португалия е самостоятелно дело на бразилските колонисти, нямащо нищо общо с метрополията. Тя сили за това няма.

Същата 1641 година пада и Малака. 1658 Цейлон. До 1663 повечето колонии в Южна Индия. В 1661 накрая все пак Холандия сключва мирен договор в Хага с Португалия, спроред който признава Бразилия все пак за португалска (през 1554 португалците така и така си я отвоюват цялата), но Холандия взема Цейлон и повечето португалски владения в Индонезия (т. е. на Молукските острови). Малабарският бряг в Индия е завладян даже след Хагския договор. Интересното е, че според договора, Португалия плаща на холандците и 63 тона! злато.

П. П. А битката при Манила е с испанците и няма връзка.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани